Boek over Herstelbetalingen Nederland aan Suriname

28

Geert Wilders gijzelt de publieke opinie met zijn bewering dat de immigratie van niet-westerse etnische groepen Nederland 7,2 miljard euro per jaar kost. Nederland moet Suriname ten minste 50 miljard euro betalen voor de schade die Suriname heeft geleden onder de Nederlandse slavernij. Dat concludeert de Surinaamse wetenschapper Armand Zunder in zijn boek ‘Herstelbetalingen’ De ‘Wiedergutmachung’ voor de schade die Suriname en haar bevolking hebben geleden onder het Nederlands kolonialisme.

In het boek gaat Zunder in op de volgende aspecten:
-Wat heeft Nederland verdiend aan de kolonisatie van Suriname?
– De genocide op de Inheemsen, de misdaad tegen de menselijkheid gedurende 250 jaar slavernij en de gedwongen arbeid tot 1940 door geïmporteerde contractarbeiders op de plantages in Suriname.
-Tenslotte de uitgemergelde staat van de Surinaamse economie die Nederland na het kolonialisme heeft achtergelaten.

Zunder heeft uitgerekend dat Nederland 50 miljard euro zou moeten betalen aan Suriname en aan haar bevolking voor het menselijke leed dat ze heeft veroorzaakt tijdens het kolonialisme en de bedragen die betaald hadden moeten worden als compensatie voor het werk dat is verricht. Het eerste exemplaar van het boek wordt op zondag 20 juni 2010 tijdens een boekpresentatie aangeboden aan Barryl Biekman, voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden.

Zondag 20 juni 2010
Aanvang: 15.00 uur
Plaats: Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19-21
1093 SK Amsterdam


28 REACTIES

 1. Zunder, succes met je boek, ik ga hem niet lezen, tijd verderf!!! Heb je benul van het bedrag ad 50 miljard, wat denk je soms, dat die ptatta’s Suriname nog miljarden gaat betalen,forget it. Na 1975 toen ze geld hebben ingepompt, waar is het gebleven, die shit spoorlijn die uiteindelijk in het niets verdween, ene Frank Essed die daarvoor alles heel goed kon uitleggen etc en toen daarna,
  geen ene donder!!! En nu kom jij met een boek, met zo’n bedrag erin, Den Haag heeft wat anders te doen, dan die onzin van jou te lezen, man, ga wat anders doen!!!!!!
  Wij, nee die klojo van een Arron wou toch die srefidensi, grote bek en sus en zo, voor het zelfde geld had Baas hem weggeschoten in februari 1980, wij Surinamers zeuren af en toe te veel, na 35 jaar zit Suriname in een put waar ze nooit meer uit zullen komen.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 2. waneer gaan wij een klacht indienen.
  zal er eidelijk gerechtigheid komen.
  de joden hebben maar 5 jaar geleden ,maar wij surinamers ,dan bedoel ik de criolen en de indianen hebben meer dan een eeuw als slaven gediend voor de staat nederland .
  dus waneer o waneer gaan wij starten met de aanklachten voor volkerenmoord enz enz .


  Maak melding

 3. Overal in europa duikt het extreem nationalisme op die buitelanders terug wil sturen naar de land van herkomst.

  Nu moeten de surneds niet denken dat zij zullen ontkomen aan dat-gene wat zich nu al in europa aftekend. De surinamers in nederland kunnen zich beter opmaken om terug te gaan naar suriname.

  Gelukkig dat er nu een regering aan-treed die de productie gaat aan-pakken zodat suriname echt zelfstandig kan zijn op economisch vlak, want onder wilders kan suriname het vergeten 1 cent ontwikkelingshulp te krijgen.

  Ook de herstelbetaling zal Den Haag niet willen betalen. Dus voor al de gene die op de nederlandse toer is zal glashelder zijn dat zij op de verkeede paard hebben gewed.

  Vergeet niet wat er wordt geroepen door de politici: ‘de multicultie nachtmerrie’ van de niet westerse allochtonen. Dat zeg toch genoeg. Rot op dus naar jou eigen land. Zo moeten de surinamers dat lezen en begrijpen.
  Het is zeker niet alleen tegen moslims.

  In dit licht kan de surinamers pleiten voor het terug-vorderen van het door crimineel verkregen vermogen uit slaven handel en slavernij, bedreven door de nederlanders.

  Criminaliteit mag toch niet beloond worden door de dader met de buit te laten zitten.
  Ook de helpers van de misdadegers in de koloniale tijd dient aangepakt te worden.

  Dit kan een zaak voor de VN worden als de nazaten van de misdadegers niet willen meewerken. Criminaliteit kan in dit opzicht in de genen liggen, gelet op de onverdraagzaamheid die men tentoon-spreid tegen andere groepen in de samenleving.


  Maak melding

 4. Beste mensen,

  Ik zou mij maar niet al te zeer bezig houden met uitspraken of zgn onderzoeken van ene heer Wilders, en net zo min met zo’n boek van dhr. Zunder.

  Beiden leiden NERGENS heen. Totaal zinloos dhr. Wilders zijn gezwam.
  Heeft hij naast kosten ook uitgezocht wat zij bijdragen aan de samenleving, of zou hij alles dat niet blank is weg willen en dan 1 tot 2 miljoen blanke Roemenen, Bulgaren en Hongaren binnen willen, en dan nagaan of hun cultuur werkelijk zo dichtbij dat van hem staat?

  Het boek van dhr. Zunder leuk en aardig,maar hoe in een bedrag uit te drukken??, en iedereen weet dat er nooit sprake zal zijn van enige herstelbetalingen, dus de tijd/energie s.v.p. beter in andere positieve zaken stoppen zou ik willen aanraden.

  ** WIJSHEID AAN ALLEN **


  Maak melding

 5. De verwikkelingen van onze tijd zijn maar een schijntje in vergelijking met de dingen die de vroegere kolonisator stelselmatig op ons heeft losgelaten.

  Door het mijne te bespreken verberg je het jouwe.

  Aan de orde is 08 december 1982!
  Het slavernij verleden is derhalve, ten enenmale onbespreekbaar!


  Maak melding

 6. Ik vind dat we als mensen wel met een beetje meer respect tot elkaar kunnen praten hier !!!!
  Nu het om 50 miljard gaat wil heel Suriname dat het recht moet zegevieren. Net zo goed als het gaat om de decembermoorden. Maar velen gillen om niet in die achteruitkijkspiegel te kijken. Maar als er miljarden euro tekens in die spiegel te zien zou zijn, zouden we massaal opeisen dat heer Bouterse wat meer respect toonde voor tenminste de juristen die iedere keer de moeite nemen naar Boxel te gaan !


  Maak melding

 7. yongu armand, ik weet zeker dat geen enkele accountant of actuaris je dit kan nadoen !.
  ik vraag me af hoe je het berekend hebt, want tot zover ik weet :1). was het gebied een enorme oerbos 2).de slaven en contractarbeiders hoefden de overtocht niet te betalen, noch kost en inwoning 3).toen die ptatta’s weggingen, lieten ze de plantages voor de geemancipeerde slaven achter, met als resultaten :a). de huidige broko-parnassi’s b).de enorme boedel-kwesties van nu.
  nu nog een gehaaide letselschade-advokaat vinden, OF BETER : let go of it, man ; hoe meer je je aantrekt van dat rotte verleden, hoe meer je je zelf tegenhoudt vooruit te komen en hoe meer die ptatta kan zeggen/denken “zie je wel,…”.


  Maak melding

 8. Alweer een die maar blijft hangen in slavernij verleden. Ik ga het ook niet lezen. De reden waarom Sur niet vooruit komt heeft niets te maken met slavernij, maar met een verzameling onkundigen en corrupten die het land leegdragen en vernielen. Mijn God we hebben goud en hout en graniet en ga zo maar door en men is bezig met geld uit slavernij. De Nederlanders hadden geen apparatuur om al het goud op de graven, nee het is daar gebleven en gaat richting Canada en Brazilie en China en men zoekt slavernij geld. Is het nu nog steeds niet duidelijk dat landen die geld krijgen op elk vlak FALEN? Botswana en ZuidAfrika de weinige ontwikkelingslanden die het niet moeten hebben van geldsmakken uit het buitenland, de eerste die weigert zelfs.En zie daar… welk land organiseert het WK? De economische groei in Botswana is heel hoog.
  Surinamers zijn gewend om paketten te ontvangen uit het buitenland en men wacht op de volgende lading. Ik ben geen tegenstaander van het krijgen van het geld, maar dat er serieus nu tijd en energie in gaat zitten ipv vooruit te kijken, baart mij zorgen. Een volk dat maar niet vooruit kan.

  China en India en Brazilie en andere landen in de omgeving komen vooruit omdat ze een smak geld uit Europa hebben gekregen, TOCH? Noem me een land in de hele regio dat niet gekolonialieerd was door Spanje en toch is Spanje niet het rijkste land van Europa. Sterker nog wie een van de grootste chaossen van Europa.. ja Spanje. Om twee uur siesta’s houden in een tijd dat China keihard macheert.Mentaliteit!!!

  Grtn


  Maak melding

 9. Bij de Joden was het gemakkelijk te berekenen en te traceren. De goederen die waren gestolen heeft men gewoon teruggekregen.

  Aan wie in Sur wilt men het geld geven en bij wie komt het terecht? Net als het watersnood geld zeker, haha.

  Joden zijn gewoon verdomd goede handelaren, daarom werden ze rijk en de Duitsers waren jaloers. Ook al hadden ze niets teruggekregen weet ik zeker dat ze prima teruggeveerd waren.


  Maak melding

 10. Alsjeblieft hoor. Hou toch op met die onzin om zielig te doen dat Nederland moet betalen. De regering gaat dit geld toch in zijn eigen zak steken, de samenleving zal niets van dit bedrag terug zien.


  Maak melding

 11. pinto,
  in onze tijd heb je regels en wetten zowel nationaal als internationaal.de tijd van anargie bandeloosheid en wetteloosheid is voorbij de jaren 80 heeft ons laten zien hoe het is waneer één dwaas lijd aan grootheidswaanzin waneer de macht van de sterkste geld pinto jij hebt niets geleerd van die kadervorming wat die hollanders jou hebben gegeven.je hebt mensen die voor niets naar school zijn gegaan en anderen die gratis zijn gegaan , pinto valt onder eerste regel voor niets dus.hoe dom en achterlijk kan een mens zijn echt dit is echt verbijsterend.


  Maak melding

 12. In het boek gaat Zunder in op de volgende aspecten:
  -Wat heeft Nederland verdiend aan de kolonisatie van Suriname?
  – De genocide op de Inheemsen, de misdaad tegen de menselijkheid gedurende 250 jaar slavernij en de gedwongen arbeid tot 1940 door geïmporteerde contractarbeiders op de plantages in Suriname.
  -Tenslotte de uitgemergelde staat van de Surinaamse economie die Nederland na het kolonialisme heeft achtergelaten.

  http://www.youtube.com/watch?v=G4CMPyuXAo0&playnext_from=TL&videos=HARV5VZNvnQ&feature=grec_index


  Maak melding

 13. Herstelbetaling aan Suriname,
  Ik vraag me af wat moeten we er mee, en wat doen we er mee weten we nog dat SU bij de onafhankelijkheid ook een bedrag heeft opgeëist, Wat is er mee gedaan,ambtenaren salarissen geen investeringen de economie en het bedrijfsleven op te krikken alles is terug gevloeid naar Nederland. Daar is meneer de Wit meester in,Er is zoveel potentie,we zijn een rijk Land, maar we vergeten een ding dat het buitenland en een corrupte overheid beslist beslist hoe welvarend een land mag worden .zij bezitten de kennis en de middelen een land welvarend te maken en Suriname wordt sinds jaar en dag geboycot v.b. onze eigen groenten worden hier geteeld en wij maar denken het komt uit SU, dure vracht tarieven en ga zo maar door.50 miljard mooi bedrag,We kunnen niet een ons AOW gelijktrekken want die trommel is goed dicht gespijkerd. Weet je wat we moeten ook een keertje Angela Merkel lastig vallen om het wrak aan de monding weg te halen alles kan en laat je niets wijs maken, Laat ons ook eerst proberen het wateroverlast in Paramaribo op te lossen en ons niets laten wijsmaken door steeds grotere kokers te plaatsen,want dat zal niet helpen, Nederland ligt voor een gedeelte onder het NAP en het regent hier ook maar niemand krijgt ooit natte voeten of het moet extreem weer zijn,maar je ziet dat hun zaakjes op orde zijn en de onze niet. 50 miljard vergeet het maar, maar het proberen waard, hou ook rekening mee dat Wilders Straks zegt ook jullie OPGEDONDERD want wij denken allemaal wel we hebben een NEDERLANDS paspoort ons kan niets gebeuren wij spreken van af ons geboorte Nederlands en ook hebben wij van af de geboorte de Nederlandse Nationaliteit Onderscheid wordt er Altijd wel gemaakt

  Succes en sterkte

  OssieB


  Maak melding

 14. Waardeer zijn inzet.
  Tenminste iemand die het probeert.
  Nl / Europa wordt idd moeilijker met de dag.
  Polarisatie ten top.
  Waar is die tolerante Nederland gebleven?


  Maak melding

 15. Het lijkt mij een nuttig boek, waarin onderbouwd wordt waarom er 50 miljard euro terug betaald zou moeten worden. Ook al gebeurt het niet,laten deze feiten maar bekend zijn. Hoeveel boeken zijn er niet over oorlogen en andere drama’s lijkt mij dat dit drama uit het verleden ook een extra boek verdient.


  Maak melding

 16. De moorden die in de jaren 80 zijn gepleegd zijn de heren en dames massaal vergeten tijdens de verkiezingen van mei 2010.
  Alleen als er geld mee gemoeid kan zijn gaat het geheugen ver terug anders blijft het steken op gisteren lijkt wel.


  Maak melding

 17. Goed onderzoek heer Zunder,

  Nederland zit ook nog te ZEIKEN bij de Duitsers en Japanners om herstelbetalingen????

  En?? Als alle niet-westerse allochtonen Nederland verlaten, IS NEDERLAND FAILLIET!!!!!!.

  Wilders en de dezijnen zijn zo stom om dit (nog) niet te beseffen.
  Goed: alle Niet-blanke-inwoners weg! Wat dan>
  Dan hebben zij die criminele Roemenen/Bulgaren Russen.
  Dat wordt lachen….


  Maak melding

 18. hahahahaa ik vind het een mooie opmerking op nummer op #18 en het is waar ook, de waarheid als een koe. het verbaast bij dat EBU nog niet zijn tirade heeft geschreven.


  Maak melding

 19. 50.000.000.000 : door zeg maar 500.000 surinamerstjes = 100.000 euro per persoon; niet slecht; iedere indivudu kan zijn eigen aandeel investeren op zijn of haar eigen inzicht. feit is wel dat zeg maar 200.000 personen richting nederland wegtrok.
  duurzame machines aanschaffen en zelf al het surinaamse oppervlakte zelf leeg ontginnen en alle grondstoffen exporteren en duurzaam energie zelf opwekken. kortom een smak geld voor suriname om suriname economisch onafhankelijk te laten zijn. o wee dat de politiek aan het geld komt..treurig dat de gemeenschap huilt, want het is nog steeds niet geheelt; de pijn die de hollanders hebben aangericht in suriname sinds 1667. erger nog erkening en spijt betuiging ook nooit getoond. de blanke ras kan alleen hun verdriet uiten als zij zelf hebben geleden.
  de honger winter in nederland bijvoorbeeld. de vernedering van de nederlanders in indonesie en de birma spoorlijn…alles wat gezaaid is door europeanen in de wereld, langzaam zal men dat ook gaan oogsten in andere vormen zal dat openbaren.


  Maak melding

 20. SME: Leiders en schrijver Zundapp Ik geef jou een 10+!!! Wat zijn julie toch vindingrijk. Magnefiek!!!! Ha, ha, haaaa

  Nu de schatkist leeg is proberen elders vandaan geld af te roggelen!!! Wat een smiecht zeg!! boeven! hebben jullie geen andere idee dan achter de kont van Nederland te lopen ruiken? Hielelikkers!!!
  Zoek gewoon de Wijdenbosch brug op!!!! Dan is jou probleem opgelosd.

  Nr 22: Booster!goed idee!!! € 100.000,– PP. in deze crisistijd!! Cabriootje??? openkaap of Impalla???


  Maak melding

 21. Al schrijf je een hele bibliotheek vol met deze gegevens, er zal geen cent meer uit Nederland richting Suriname komen. Nu moet Suriname eens laten zien dat het zijn eigen broek kan ophouden. En als we toch aan het theoretiseren zijn: Wat moet de gemiddelde Surinamer met een ton euro? Gezien het uitgavepatroon zal dit in no time verdwenen zijn aan allerlei onzinnige zaken, want investeren is een vies woord in Su. In die krot blijven wonen maar wel 4 SUV’s voor de deur? Hahahahaha. Na een paar weken staan ze weer op de straathoek met hun hand vooruit. Ik denk dat meneer Zunder daar eens onderzoek naar moet doen. Maar dan kom je op het gebied van genetisch onderzoek, en daar heeft hij geen verstand van…


  Maak melding

 22. Ik stel voor dat wij onmiddelijk beginnen met een aanklacht tegen nederland: volkeren moord, verkrachtingen, slavernij, diefstal…. etc.

  Natalie


  Maak melding

 23. Een natie die gemakkelijk aan rijkdom komt is gedoemd stil te staan dan wel achteruit te gaan. Alleen een natie die door hard werken en bloed zweet en tranen te plengen kan zichzelf verder ontwikkelen. Zie Vietnam. Het enige wat de surinamers zichzelf kunnen verwijten is dat ze uit de slavernijperiode rechten menen te kunnen ontlenen en nog steeds feestend afwachten op genoegdoening uit nederland. Dromen jullie maar lekker door, zittend op je stoep met een djogo en tjauw-min


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.