Suriname kan H1N1 Influenzatest zelf uitvoeren

3

PARAMARIBO, 10 jun – Tests op het voorkomen van het Influenza A (H1N1) virus kunnen voortaan in Suriname zelf worden verricht. Dit meldt het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG. Het Mexicaanse griepvirus kan nu vroegtijdig worden ontdekt. Dat levert een aantal voordelen op.

Het belangrijkste is dat patiënten sneller en effectiever behandeld kunnen worden. “Je kunt sneller een diagnose stellen”, zegt BOG-directeur Lesley Resida in het STVS-journaal. Door de verbeterde snelheid kan ook beter worden ingegrepen als het nodig blijkt. Met de oude manier ging dat iets moeilijker. Monsters moesten eerst naar het Carec-laboratorium op Trinidad.

De resultaten waren dan pas na een week of meer terug. Later kwam ook het Louis Pasteur instituut in Frans Guyana beschikbaar. Het instituut had soms zelf de handen vol aan de eigen tests. “Nu kunnen we het zelf”, aldus Resida. De kans is nu groot dat Suriname de tests afneemt voor buurlanden. De Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, Paho, bekijkt de mogelijkheden.


3 REACTIES

 1. Kijk, zulke ontwikkelingen vergen deugdelijk bestuur. Jonge goed opgeleide mensen als bestuurders. Dat heeft Suriname nodig.
  Ja, zeggen sommigen van jullie: Als je oud bent en zelf geen opleiding hebt kan je een land ook besturen door kennis en adviseurs aan te trekken.
  Fout. Je moet de adviezen weten af te wegen. Niet alle adviseurs zijn kundig en integer. Voordat je het weet neem je het advies over om journalisten en vakbondsleiders te executeren.


  Maak melding

 2. Nog een aanvulling voor de mensen die denken van: ja maar datzelfde domme advies neemt niemand twee keer over.
  Er zijn nog heel veel domme adviezen die langs komen. Misschien nog wel dommere adviezen. Die ene stomiteit, daar heeft hij nu misschien wel ervaring. Maar als leider zijn er dagelijks een heleboel belangerijke dingen waar je over moet beslissen. We kunnen geen stomiteiten meer accepteren. Er moet een grote denker aan het stuur zitten met een frisse vooruitziende blik.


  Maak melding

 3. WAUW, dat is wel goed, maar iedereen weet och inmiddels dat de mexicaanse pandemie overroepen is…hoe zit het met de geneesmiddelenvoorziening in het land? zijn alle noodzakelijke medicijnen voor veel vaker voorkomende aandoeningen in het land ( legaal)? we willen kwaliteitsvolle gezondheidszorg en geen rariteitenexpertise


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.