maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieNieuw kabinet Suriname niet met kont in boter

Nieuw kabinet Suriname niet met kont in boter

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 31 mei – Het nieuwe kabinet valt niet bepaald met de kont in de boter. De veel bezongen monetaire reserve mag dan echt bestaan, het financieel beheer wordt er niet makkelijker op. Volgens André Telting, vertrekkend president van de Centrale Bank van Suriname, is het een strijd van dag op dag. Het ophoesten van ambtenarensalarissen is een ware uitdaging.

“Het kost de grootste moeite de salarissen uit te betalen. Het is de afgelopen tien jaren steeds hetzelfde geweest: elke maand is het passen en meten”, zei Telting in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen. Met de invoering van het nieuwe beloningssysteem Fiso is het alleen maar erger geworden. Het geld moet hoe dan ook ergens vandaan komen.

De nieuwe regeerders mogen hun borst dus nat maken. De monetaire reserve biedt weinig soelaas. Die is immers niet bestemd voor de dagelijkse uitgaven. Politici en deskundigen van uiteenlopend pluimage mogen daar dan wel anders over denken. “Het gaat om de stabiliteit. Dat is niet iets dat is vast gevroren. Mensen moeten betaald worden met iets van waarde, niet iets dat in je zak verdampt”, aldus Telting.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

15 REACTIES
 1. Andre Telting is heel duidelijk in zijn visie, kijkend naar de toekomst, het nieuw kabinet zal het moeilijk krijgen, dat staat vast. Wat betreft het ambtenaren apparaat daar zal men moeten ingrijpen, dit speelt nl al jaren, al vanaf de tijd dat ik daar woonachtig was, en dat is boeng langa geleden. Dat scheelt so wie so al een slok op een borrel, en verder zal die nieuwe clan ook moeten ingrijpen in het maar binnenkomen
  van jan en allemaal, kortom genoeg werk aan de winkel

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding
 2. “Het kost de grootste moeite de salarissen uit te betalen. Het is de afgelopen tien jaren steeds hetzelfde geweest: elke maand is het passen en meten”,

  Het begint al, de stabiliteit en economische vooruitgang, blijkt dus gewoon een wassenneus te zijn. Minister vertrekt dus gaat nu de waarheid vertellen, typisch frnt frommel, ik wil ook precies weten hoevel de monetaire reserve precies is.

  Voor de verkiezingen horen we altijd van front de hele hoge monetaire reserve die ze hebben opgebouwd om na de verkiezingen die af te zwakken.


  Maak melding
 3. Waarom horen we dit nu pas? Waarom is deze financiele tijdbom nooit aan het licht gekomen voor de verkiezingen? Als men zo eerlijk is om te vertellen dat dit probleem bestaat, waarom vertelt men dan niet eerlijk wat men heeft gedaan om dit op te lossen? Is er daar uberhaupt over nagedacht? Waarom is dit 10 jaar zo gelaten dan? Er werden integendeel zelfs meer ambtenarenposten gecreerd.


  Maak melding
 4. Telting en zijn aanhang hebben ons jaren een vals beeld voorgespiegeld.Dit is je reinste misleiding van het volk en de wereld.De regering Venetiaan is echt niet zo goed geweest als men zou denken.Ik hoop dat een nieuwe regering de goochelaar Telting op de post laat blijven zitten.


  Maak melding
 5. Fiso is het alleen maar erger geworden. Het geld moet hoe dan ook ergens vandaan komen.

  De nieuwe regeerders mogen hun borst dus nat maken. De monetaire reserve biedt weinig soelaas.
  ……….>>>>>>>>>>>>>>………>>>>>>>>.
  Kon hij in het verleden zijn mond niet open doen.

  Gewoon een lummel
  Wij wisten dit alles en toch de durf hebben MORO E DORO.
  Die hele FRONT moet straks voor een tribunaal verschijnen wegens belazeren van land en volk…..stabiel randdebiel.


  Maak melding
 6. Heer Telting,

  Het is allemaal een beetje te ingewikkeld voor me. Had het NF en u niet over “stabiliteit” of bedoelde jullie iets anders mee? Een land (regering) die maandelijks zijn verplichtingen nauwelijks kan nakomen getuigt niet van stabiliteit. Of komt de waarheid nu boven tafel.


  Maak melding
 7. deze zelfde meneer telting en anderen hebben altijd beweerd dat het goed gaat met onze economie.nu plotseling krijgt je te horen dat het om passen en meten gaat.

  eindelijk komt de waarheid boven water.er gaan nog meer gebeuren.met de uitspraak van telting is weer een stukje huichelachtige mentaliteit geëtaleerd.dit is het begin van nodeloze spanningen creëren.zijn deze mensen waarachtige landgenoten of handlangers van nederland.


  Maak melding
 8. Nu komt de aap uit de mouw. Het is wel goed dat het nu bekend wordt hoe suriname financieel economish er voorstaat. Straks moet niet worden verteld dat de Mega het geld verbrast heeft.Dat verwijt is immers het stokpaartje van de kritisch sie, tegen de Megacombinatie.


  Maak melding
 9. Geachte redactie,

  WAT EEN ORDINAIRE BEDRIEGER!

  “Het kost de grootste moeite de salarissen uit te betalen. Het is de afgelopen tien jaren steeds hetzelfde geweest: elke maand is het passen en meten”, zei Telting in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen.”

  “Het gaat om de stabiliteit. Dat is niet iets dat is vast gevroren. Mensen moeten betaald worden met iets van waarde, niet iets dat in je zak verdampt”, aldus Telting.

  En dat zegt hij Telting nu, dit in tegenstelling tot wat deze meneer eerder beweerde, ‘hoe goed de economie op weg zou zijn’ met een mond vol “stabiliteit”. En nog over een periode van twee regeertermijnen Nieuw Front-regering. Tien jaar liefs.

  https://www.waterkant.net/suriname/2010/05/04/telting-suriname-economisch-absoluut-goed-op-weg

  En zo zie je weer hoe hoogopgeleide vooraanstaanden Surinamers in onze samenleving, het volk trachten te bedonderen met hun uitspraken. Slechts ten behoeve van ‘politiek gewin’.

  Vandaar ook de vele stembus fraudes tijdens verkiezingen. Slechts ter rechtvaardiging van eerder gedane leugens gedurende verkiezingstijd.

  En zo gaan (gingen) onze ‘nieuw rijken’ al die tijd te werk, met een attitude van ‘minachting’ voor het volk.

  Vandaar dat wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya blijven benadrukken, dat het Surinaams volk op 25 mei 2010 jl. overduidelijk gekozen heeft opgrond van ‘haar’ realiteit. En NIET vanwege dat wat anderen haar in de strot proberen te duwen.

  http://www.youtube.com/watch?v=uuXVJYLuY8I

  En vanuit deze plaats stellen wij uitdrukkelijk vast, dat ook aan de ‘wil’ van ons volk voldaan dient te worden. Dit opgrond van de verkiezingsuitslag in relatie tot de keuze van de meerderheid van het Surinaamsvolk gedaan op 25 mei 2010 jl.

  Dat presidentskandidaat Desire Delano Bouterse, voorzitter van de Nationale Democratische Partij van Suriname en leider van de MEGA-Combinatie, de nieuwe president wordt van de Republiek Suriname.

  http://www.youtube.com/watch?v=C-6ulzbKWHw&feature=related

  Tijd om ‘leugens en bedrog’ de ware klap toe te delen. Het moet! Dit als bewijsstuk voor onze Surinaamse Geschiedenis. Maar bovenal ter benadrukking, dat het volk van de Republiek Suriname op 25 mei 2010 tijdens Algemene en Geheime Verkiezingen overduidelijk gesproken heeft, dat zij vanaf nu hoe dan ook zelf haar leiders kiest. Zonder opdringerige inmenging van buitenaf.

  De strijd is nog lang NIET gestreden!

  Republiek Suriname, wees waakzaam!

  http://www.youtube.com/watch?v=Suw_CQ3zfTY&feature=related


  Maak melding
 10. Dit is nu precies die jorka supu van Front, alhoewel jorka supu, iets van Venetiaan, is en daarom dat gelieg van stabiliteit.
  Ik zal jullie dit zeggen, er komt een nog stevigere jorka supu, van MC, want niemand gaat de kans krijgen om flauwekul uit te halen om dan ineens wel te gaan staken.
  Ach, wie in die stabiliteit wilde geloven is echt niet goed snik, in Nederland is er ook een kunstmatige crisis.
  Nu zijn er ex ministers die al bang worden voor hun positie, veel familie van politici zijn de afgelopen week naar Nederland en Aruba vertrokken.
  Dossiers worden op dit moment verbrand bij de vleet, PC,s gaan stuk, bankrekeningen worden leeggehaald of op kinderen hun naam gezet, zelfs ex vrouwen,boi a tori o spang te na jorka supu bori.
  Een crisis is gewoon de grote spelers die hun geld terug pakken en niet meer investeren in leningen van banken.
  Wat krijg je, financiele achterstanden worden verkocht aan Deurwaarders en Incasso bureau,s, de premiejagers systeem.

  Trouwens, ook mijn broertje had een incasso bureau,een paar keer mee gelopen, soso sari, nu mijn broertje een pacemaker heeft vraag ik mij af of den sma no vloek mi brada, want, boi,je komt narigheid tegen waar je niet van kan slapen.
  De ene zijn nood is terecht de ander zijn brood, en daarom is politiek geen kattenpis, soso ley nanfa fufuru fu front,ley ley.


  Maak melding
 11. Er zou een onderzoek ingesteld moeten worden naar het gedrag van de fronters,de mensen hebben onverantwoordelijk gedrag vertoond. In 2005 hebben ze duizenden ambtenaren aangenomen en hebben ze gewoon een nieuwe ministerie ROGB opgericht, hoe kan dit allemaal nou als je dit soort berichten leest dat ze al moeite hadden om salarissen te betalen. Hoezo is het erger geworden met het invoeren van FISO.

  Ik kan me 2005 nog herinneren toen Gilds direct na de verkiezingen aangaf dat SLM een goed draaiende bedrijf was die miljoenen winst genereerde vandaar dat het onder SPA moest blijven. Toen A-Combinatie over had genomen schroppen ze zich een aap, want SLM stond hardstikke rood met een jaarlijks verlies van 16 miljoen.

  Als front had gewonnen hadden we dus niets van dit verhaal gehoord, men had het verzwezegen want moro e doro.


  Maak melding
 12. ja hoor die kudde van de ndp hebben gereageerd ze willen niet achteruit kijken want als ze dat doen dan weten ze dat die economische puinhoop van bouterse en bosjs en koetie velen malen erger en groter was dan wat zijn nu aantreffen,@ ebu wat doe met die leugens en bedrog van de ndp ik zal zien wat voor draai je aan al de beloftes gaat geven waneer het blijkt dat het losse beloftes waren om aan de macht te komen je zal zeker weer naar 300 jaren geleden gaan om het zo te vertellen dat hij lijkt alsof het allemaal de schuld van een andere is.


  Maak melding
 13. Politieke praat?

  Een paar weken geleden zei deze zelfde Telting dat de nieuwe regering in een gespreid bedje terecht komt. Was dat propaganda of politieke prietpraat?
  Op dit Forum heeft hij zijn eigen werk geprezen om nu te zeggen dat het al 10 jaar slecht gaat?

  Wie is er nog te vertrouwen in het land?


  Maak melding

Reacties zijn gesloten.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES