Bep, Volksalliantie kanshebbers coalitie Suriname

40

PARAMARIBO, 31 mei – De Partij voor Broederschap & Eenheid in de Politiek, Bep, en de Volks Alliantie zijn nog volop in de politieke race. De respectievelijke leiders staan minstens open voor de voorwaarden van de Mega Combinatie. Dit wordt in beide kampen bevestigd. Bij de VHP van vicepresident Ramdien Sardjoe liggen de kaarten anders.

De VHP haakte af na aanvankelijk groot enthousiasme. Sardjoe kreeg van de MC-leiding te verstaan dat de bestuurlijke topfuncties niet bespreekbaar zijn. De VHP ziet met zijn acht parlementszetels de zin van een soloactie niet meer in. Buiten het Nieuw Front treden zou een te groot risico worden. “En dat al helemaal zonder topfunctie”, zegt een VHP-bestuurslid.

Deze ontwikkeling gooit de deur wijd open voor de beide andere. Noch Caprino Allendy van Bep, noch Paul Somohardjo stellen al te hoge eisen. “We kunnen over van alles praten”, zegt Somohardjo. Hij ziet het als een uitgemaakte zaak. De Mega Combinatie won de verkiezingen grandioos en mag dus voorwaarden stellen. Beide leiders gaan binnenkort weer op bezoek bij Bouterse.


40 REACTIES

 1. oohw ik lees in een andere media dat vhp geen verraad wil plegen daarom hebben ze afgehaakt, wie spreekt nu de waarheid ????
  ik wil de lezers van dit forum adviseren op op de west te lezen over artikel 19 van onze grondwet een heel mooi stuk dat laat zien wie die monsters zijn van de ndp.


  Maak melding

 2. Volgens mij dacht Sardjoe dat dit die chantage regering was van Vene, waar iedereen, zelfs de kleinste partij met 1 zetel eisen kon stellen.

  De aanpak is nu anders mi boi Sardjoe, er wordt niet over ministerposten en presidentschappen besproken.

  MC gaat eerst bespreken met wie ze gaan samenwerken er moet een chemie zijn, daarna over een regeerprogramma en daarna pas de poppetjes.

  Somo is volgens mij een veel betere politicus dan die fossielen van front, na al die jaren snappen zij het politieke spelletje nogsteeds niet.

  Enne by the way je dochter wordt geen VP, er zijn in dat geval veel betere gegadigden in VHP.

  Enne nu is het wachten op de dag dat ze Sardjoe uit de VHP flikkeren.


  Maak melding

 3. 1en1=3!

  Niet te lang wachten. Ga met Somo aan de wandel en hij verkoopt morgen je hele handel.
  MC maakt een grote fout, zal telleurgesteld uit deze samengang komen.
  Somo is echt niet wat hij zegt. Halverwege stapt hij op en bestaat de kans dat de regering valt. Stagnatie! Weer verkiezingen!
  En dan kan MC die verkiezingen verliezen.
  Verloren tijd!


  Maak melding

 4. zou het niet verstandig zijn om even een pas op de plaats te maken met deze uit de lucht gegrepen berichten want andere media berichten uit suriname spreken dit tegen laten wij de officiele uitslag afwachten dames en heren .


  Maak melding

 5. Misschien kan deze boodschap paniek teweegbrengen bij de Front leden.
  Vooral Somo staat niet te bekend om zijn betrouwbaarheid dus daar kan je gebruik van maken.
  Als geroepen wordt dat BEP en Volksalliantie happig zijn dan wilt Front misschien snel toehappen. Helemaal niet doorzichtig.
  Wat die combinatie betreft vind ik dat Brunswijk er beter bij past dan Allendy. Dan hebben we er drie van het zelfde soort bij elkaar. Hoezee voor Suriname.
  Bouta, Brunsie en Somo.
  Ik ken al een mooie naam voor de coalie: The terminators.


  Maak melding

 6. Bouta!! Let wel op!!! een ieder probeert een graantje mee te pikken!!! Vooral die Somo van de partij Papaya Rumoer.

  Met VHP verder in zee te gaan, lijkt mij heel wijs en een goede optie.

  Kijk! niet voor niets heb ik een mooie naam voor de slechterikken gekozen!!!


  Maak melding

 7. Als er een regering komt van MC en een andere partner krijgt dit kabinet het heel moeilijk.We zijn jaren voorgelogen door Sardjoe,Venetiaan en Telting dat het goed ging in Suriname.Ook de mega leugenaar Ronald Hooghart verkondigde alleen maar het halleluja van deze regering.

  Nu blijkt dat de buitenlandse staatsschuld onder de regering Venetiaan-Sardjoe-Telting, veel groter is dan onder de regering Wijdenbosch.Ook kan de overheid de ambtenaren nauwelijks de garantie bieden dat hun salaris wordt uitbetaald.

  De oudjes in de bejaardentehuizen kregen het minimale aan steun, terwijl we werden voorgehouden dat de staatskas uitpuilde van geld.De analyses van de economen onder de regering Wijdenbosch blijken dus toch te kloppen.De regering Venetiaan heeft ons altijd voorgelogen.Er zullen nog meer lijken uit de kast komen.

  Telting begint zich in te dekken door een aantal lijken uit de kast tevoorschijn te halen.Door de Nieuw Front regering is het aantal luchtledige ambtenaren toegenomen. Mensen die niets te doen hadden.Dus meer salarissen moesten worden uitbetaald. Aanhangers die op hen hadden gestemd moesten beloond worden.


  Maak melding

 8. Wat een mooie lessen komen uit deze verkiezing
  1. de laatste Goveneur van Suriname is op 25 Mei 2010 naar huis gestuurd,
  2. De Republiek Suriname is endelijk geboren,
  3. Meneer Bouterse: Wat een luxe…weininge krijgen meer dan een kans in het leven. use this one smart.
  4. Vergeet ( het volk niet) nooit hoe je aan de macht komt, anders………..


  Maak melding

 9. Verwarrings techniek is niet aanvallen daar waar ze denken en hopen dat je aanvalt, nee ga via een omtrekkende beweging, nooit frontaal.
  No njan faja njan, meki na kowru,dan angri san mek den njan, meki njang no de, moni no de.


  Maak melding

 10. Als NF en met name de VHP voet bij stuk blijft houden, dan blijven er weinig andere opties over behalve de VA en AC…

  DOE zou sowieso in een kabinet aan moeten treden!


  Maak melding

 11. Geachte redactie,

  Eerder stelden wij dat bij deze formele gesprekken op initiatief van de MEGA-Combinatie, de Nieuw Front-combinatie o.l.v. haar ‘haatdragende’ voorzitter politicus Rinaldo Venetiaan, slechts hieraan wil meedoen ter misleiding van haar achterban. Om in feite politiek een ‘voorschot’ te willen ‘scoren’ van: “We hebben het geprobeerd maar u ziet het, hun voorzitter Desi Bouterse wou uiteindelijk niet samenwerken.”

  NB. De Nieuw Front voorzitter Venetiaan wil niets weten van gesprekken met de MEGA-Combinatie o.l.v. Desire Delano Bouterse. Hij haat de man die Desi Bouterse zou heten.

  http://www.youtube.com/watch?v=agil2EoZ1h0

  Vervolgens neemt de V.H.P.- elite o.l.v. hun voorzitter Ramdien Sardjoe onder druk van haar jongeren ‘zogenaamd’ een initiatief. Om zogenaamd ‘buiten’ het Nieuw Front om het toch weer te proberen. Tenslotte ook zonder resultaat ‘zo genoemd’.

  Hier lijkt slechts sprake te zijn van politieke manipulatie. Omdat wanneer je bij formele gesprekken zo vroeg afhaakt, ‘slechts’ vanwege het feit dat ‘bestuurlijke topfuncties’ niet bespreekbaar zijn, dan geeft dat aan waar het belang van deze V.H.P.- elite in feite ligt. En zeker NIET bij de gewone achterban. Iemand wordt hier schromelijk misleid.

  Het Nieuw Front daarentegen behaalde bij de jongslede gehouden verkiezingen van 25 mei 2010 slechts 14 zetels. Waarvan de N.P.S. vier (4) zetels en de V.H.P. acht (8) zetels.
  T.o.v. de MEGA-Combinatie o.l.v. Desire Delano Bouterse die 23 zetels in de wacht sleepte.

  Op welke topfuncties meent de V.H.P. hier dan recht op te kunnen maken? Terwijl er bestuurlijk in een land altijd voldoende ruimte braak ligt, om het belang van de achterban te kunnen dienen. Vandaar de vraag, met ‘welke’ intenties deze V.H.P.-elite deze essentiële gesprekken feitelijk wilde ingegaan.

  Nogmaals, iemand wordt hier naar ons idee misleid. Kennelijk om bij de V.H.P. achterban en vooral bij haar jongeren de indruk te wekken, dat deze elite WEL een “serieuze” poging gewaagd zou hebben. Echter leert de praktijk ons ook, dat wanneer scenario éen niet gelukt is na voldoende moeizame pogingen, er een tweede scenario achter de hand ligt.

  De vraag vervolgens of dat hier ook het geval is bij deze V.H.P.- elite.

  Wij zijn benieuwd. Of was hier toch sprake van ‘politiek bedrog’.

  http://www.youtube.com/watch?v=PMlyr8waCG8


  Maak melding

 12. Lezen jullie ook andere berichten?
  Op Starnieuws is te lezen dat de VHP niet van plan is om met MC in zee te gaan.De enigen die nu overblijven zijn AC,Volks Aliantie en DOE.
  Bouterse zal naar alle waarschijnlijkheid niet met Brunwsijk willen werken,dus heeft men alleen BEP van Allendy benaderd,de rest is niet interessant voor MC.Met de Volks Aliantie,BEP en DOE erbij heeft MC een ruime meerderheid en mocht BEP niet willen,dan heeft de MC gewoonweg geen andere keus dan met VA in zee te gaan.
  Alle andere opties zouden dan teniet zijn gedaan.Ik zie ook liever niet dat VA in de regeermacht komt,maar als het echt niet anders kan,dan moeten we dat wel accepteren.Ik hoop dat diegenen dat ook snappen die net als ik op MC hebben gestemd.Houd wel in dat MC zeer zeer strenge voorwaarden stelt aan Somohardjo en MC BLIJVEND met de scepter zwaait!


  Maak melding

 13. Hallo Surinamers gefeliciteerd. Eindelijk af doen met het oude en een nieuwe realistic way om een land vooruit te brengen het beleidt van de regering Vene was niet gebaseerd op realiteit deze oude en verroeste opvattingen zijn niet gezond voor de ontwikkeling van ons Land. suri is zo rijk aan natuurlijke hulpbronnen, olie vooral, goud steencool enz…Vene and company hebben niets noemenswaardig gedaan Wijdenbosh heeft suriname een brug gegeven. Thank you


  Maak melding

 14. Laat ze. De kiezers hebben het mogelijk gemaakt en de kiezers zullen binnen de kortste keren hun fout inzien.

  Overigens heeft DDB weer duidelijk aangegeven hoe hij inelkaar zit met het aanbod aan Sardjoe. Hij zal en moet de baas blijven. Maar met Somo en BEP zal hij een groot probleem in huis halen.


  Maak melding

 15. Coalitie toekomstige Surinaamse regering ;
  MEGA – BEP – DOE
  Dit is het meest werkbare en is aanvaardbaar voor het Surinaamse volk ,dat in overeenkomstig met de verkiezings uitslag .
  Met uitzondering van de volgende functie’s :
  President ,vice-president en de assemblee-voorzitter , valt over alles te praten
  Indien men daarmee niet content is ,ga dan
  uithuilen bij Olland

  Voor VA/PL : Te yu wan abra na liba
  Yu no musu kosi na kaaiman mama

  @ du-tje
  De WEST is een krant van Olland
  Wat voor een boodschap kan/mag
  ik verwachten van de ex-kolonisator ?
  -Desinformatie
  -Intriges
  -Indoctrinatie
  -Chantages
  No futu-boy , lees een andere krant aub!!!

  STREE DE FU STREE
  WI NO SA FREDE
  SURINAME VOORWAARTS
  VOORWAARTS NAAR HET GELUK/OVERWINNING
  HET VADERLAND OF DE DOOD


  Maak melding

 16. Gezegd het samengaan met de VHP vind ik zeer goed.De overige combinaties moeten ontweken worden tenzij Mega Combinatie wil regeren.De VHP wil graag in de regering zitten maar niet de beste botten aan hun laten, dat gebeurde tijdens Vene periode.


  Maak melding

 17. Heel Jammer,

  We kunnen weer een verkiezing gaan voor plannen want dit wordt niks.
  Wachten is volgend jaar met een legekas om een nieuw verkiezing op te zetten.
  fiso en aov is de boosdoener…………..

  ramji


  Maak melding

 18. Ik vind die Ram even dom als die hele NPS.
  Die man heeft meer dan 10 jaar de gelegenheid gehad om aan wettelijke regels te werken om te komen tot een profielschets van DNA lid, Ministers en of President.
  Doet dat 10 jaar ook niet, en komt buiten de nu reeds vastgestelde regels met rotzooi aanzetten…dit is meer dan idioot zijn.
  Zijn verstand zit vast.
  Bij de stembusgang wist een ieder wat hem/haar te doen stond.
  Men verkoos wat men wilde, en nu komt een idioot in opdracht van een stel vastgelopen hersenen van de NPS eisen.
  Hij moet duidelijk weten de NPS kiest het liefst achteruitgang dan vooruitgang.
  Dit is overduidelijk gebleken.
  Want zij hebben systematische duidelijk aangewerkt om zelf achteruit te gaan.
  Zij kunnen niemand en ook niemand de schuld geven hier over.
  Maar ja de NPS moet nu in de VHP opgaan u ziet duidelijk hoe bepaalde negers zich zelve in katibo brengen….want i.p.v. van te kiezen voor vooruit omdat wij duidelijk verloren hebben kiezen zij nu overduidelijk verder achteruit…HOE DOM KAN MEN ZIJN.
  (U moet dit kennen::: dan a bitri mi didi)ma dan yu law tog…of zie ik het verkeerd.


  Maak melding

 19. Geachte Goro (reactie #10),

  WIJ DENKEN DAT DEZE “STABILITEIT” VAN DEZE NIEUW FRONT REGEERDERS, MOMENTEEL VEEL EN VEEL ERGER SCHIJNT TE ZIJN, DAN MENIGEEN ZICH DAT KAN VOORSTELLEN.

  Eerder op een andere item stelde de heer Hoost namelijk, dat die “kudde” van de N.D.P. niet achteruit willen kijken, want als ze dat doen dan weten ze, dat die ‘economische puinhoop’ van Bouterse en Bosje en Koetie velen malen erger en groter was, dan wat ze nu zullen aantreffen.

  En ook deze uitspraken van de heer Hoost verbaasde ons, zoals ook de recente uitspraken van dhr. André Telting van de Centrale Bank van Suriname menigeen ook deed verbazen.

  Met betrekking tot het achteruit kijken het volgende: Wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya vragen ons ook af, in hoeverre sommigen serieus te maken hebben met een ‘selectief’ geheugen. Want wij zelf hebben meerdere malen beelden laten zien van de brug over de Suriname rivier, gebouwd ten tijde de regering Julius Wijdenbosch. Ook hebben wij artikelen met beelden de revue laten passeren, omtrent de rol van de Nederlandse Kolonels Hans Valk en Bas van Tussenbroek ten tijde de Surinaamse Revolutie in 1980.

  Wij hebben u ook met beeldmateriaal herinnert aan de ontstaansgeschiedenis van Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. Maar meer nog hebben wij menigeen aangenaam kunnen verrassen met beeldmateriaal omtrent Surinames eerste gouden medaille tijdens de Olympische spelen in Seoul in 1988. Ingeval dat sommigen eventueel ontgaan is, hier nog enkele beelden van dat historisch moment in de geschiedenis van de Republiek Suriname:

  http://nos.nl/video/49756-1988-goud-suriname.html

  Maar misschien NIET waar sommigen aan herinnert willen worden gezien hun mentale conditie. Maar hoe dan ook, zijn ook deze gebeurtenissen deel van de geschiedenis van Suriname,die niet zomaar genegeerd kunnen worden. Echter geeft ook de heer Hoost bij voorbaat toe gezien zijn woorden, dat de toekomende regering 2010-2015, in elk geval een economische puinhoop zal aantreffen.

  Merkwaardig vinden wij dat, want als de heer Hoost zelf als persoon dat nu zo stelt, dat kan het niet anders zijn dan dat wij deels alvast eraan moeten gaan geloven. Maar weet iemand ons te vertellen hoe groot die puinhoop in werkelijkheid zal zijn, die de toekomende regering spoedig zal aantreffen ?

  En hoe deze puinhoop gezien de beweringen van de heer Hoost, in vergelijking wordt gebracht met tien jaar geleden? Dit omdat de nieuwe regering nog lang niet is aangetreden, dus wat weet de heer Hoost meer dan anderen. Terwijl de ‘economische situatie’ toch ‘stabiel’ was?!

  IS OOK DE HUIDIGE HAAT-PRESIDENT VAN SURINAME RINALDO VENETIAAN EEN ORDINAIRE LEUGENAAR?

  Vandaar dat wij het interessant zouden vinden, indien iemand iets meer hierover uit de doeken deed. Trouwens, het lijkt alsof pas nu de ‘waarheid’ over Surinames werkelijke economische situatie langzaam aan aan het licht komt.

  In ieder geval begint het erop te lijken, alsof al die tijd het volk tijdens deze verkiezingen is voorgelogen door de huidige Frontregering. Vandaar ook logisch waarom de N.P.S. o.l.v. Venetiaan slechts vier (4) zetels behaalde. Shame on you Vene!

  Terwijl anderen eerder stelden, dat het de Surinaamse kiezer was die ‘dom’ zou zijn, vanwege haar massale keuze op 25 mei 2010 jl. voor de MEGA-Combinatie. En wij hadden eerder voor gewaarschuwd, om de Surinaamse kiezer in het bijzonder de jongeren NIET te onderschatten.

  http://www.youtube.com/watch?v=qrsDT30rXLA&feature=related

  Dus inderdaad is het momenteel een economische puinhoop in de Republiek Suriname en had de kiezer in principe toch gelijk in hun keuze massaal te stemmen op de MEGA-Combinatie van Desire Delano Bouterse.

  En zo zie je weer hoe de waarheid vroeg of laat toch achterhaald wordt.

  MAAR ER KOMT KENNELIJK NOG VEEL EN VEEL MEER, WANT HET VOLK KRIJGT NU DUS TOCH GROOT GELIJK!

  http://www.youtube.com/watch?v=T9FfIU7jG4A


  Maak melding

 20. Bouterse heeft gewonnen dus hij wordt Keizer van Suriname. Gekozen DNA leden van MC worden allemaal Koning van Suriname. Alle stemmers en sympathisanten van MC worden Ministers. Zo heeft iedereen van MC een goed betaalde baan en diplomatieke onschendbaarheid op Schiphol en Brussel (ITA kan weer vliegen op Brussel). Het handeltje kan groeien en de economie stijgt. Suriname wordt heel rijk en ik ook. Kijk de rest interesseert mij niet als ik maar rijk wordt, maakt niet uit hoe. Normen en waarden en doodschieten van eigen mensen gaat mij niet aan. Dit alles levert geen geld op. Dus op naar het handeltje via BEP en VA en MC. Iedereen blij. Hebben wij ook Surinamers die geen baas willen zijn? Too many chiefs Too little indians? Maakt niet uit. Suriname wordt een Keizerrijk is beter dan dictatuur. O ja, zeg niet dat ik gek ben, ik vind jullie gekletst zinloos.


  Maak melding

 21. De uitspraak van Telting wordt steeds aangehaald maar duidelijk door mensen die er niets van begrepen.

  In Jip en Janneke taal voor de weinige NDP-ers die dat niveau wel aan kunnen:

  Als je je maand loon krijgt dan moet je eigenlijk net als de overheid een plannetje maken waar je wat aan uitgeeft.
  100 SRD stop je in een spaarpot,
  200 SRD is voor de huur, etc,
  200 SRD voor eten en kleding,
  100 SRD voor de tuinman en kinderoppas.
  Elke maand hou je 10 SRD voor sopie over.

  Wat Telting nu vertelt is dat de lonen verhoogd zijn. Elke maand was het al een probleem om tuinman en kinderoppas te betalen maar nu willen ze allebei (FISO) 6 SRD meer. Dan zit je met een probleem. Je sopie kan je vergeten, en ipv 100 SRD kun je nog maar 98 SRD sparen.

  Je hebt dus een probleem. Je planning (de jaarlijkse begroting) kun je niet meer halen. Dat is wat Telting aangeeft. Maar dat betekend niet dat je niet meer kunt sparen of dat spaarpot op eens leeg is.

  Nee hoor de spaarpot is nog steed goed gevuld. Het is alleen te hopen dat de dieven hem niet vinden. En die nieuwe tuinman en kinderoppas. Wel die zijn eerder voor diefstal opgepakt.


  Maak melding

 22. Surinaams volk, met name Surinaamse jeugd, gefeliciteerd met jullie duidelijke keuze voor verandering! Desi Bouterse, gefeliciteerd met de ongekende winst! Wat heb ik gelachen toen ik hoorde van een vriendin dat hij “baka busi nengre” genoemd wordt. Ik vind het koddig dat een man met een erg Surinaams profiel, echte Sranan man, die internationaal een stempel drukt, het maakt niet uit wat je van hem vindt, een onderkruiper kun je hem zeker niet vinden. Een man naar mijn hart! Ik ben tegen moorden, laat dat gezegd zijn, maar ik heb mij ook wel leren verdedigen. Als men mij zou willen doden zou ik de eerste zijn die zou terugslaan. Een bekende slogan van een groepering in Duistland is geweest: “MAAK KAPOT WAT JE KAPOT MAAKT!” Begrijpen die het begrijpen kunnen en willen. Bouta is steeds mijn lichtend voorbeeld van hoe puur een “baka busi nengre” kan zijn. Ogenschijnlijk en in de wandelgangen onaangepast genoemd. Aangepast aan …WIE? Desi blijf die je bent, velen houden van je en hopelijk past je het beleid danig aan dat door onoordeelkundig delven en stupide beleid, Suriname niet de financiële kruimels zal moeten kwadrateren om de toekomstige milieurampen te moeten kunnen bekostigen. Trouwens, je bent zelf uitgezonden om te destabiliseren, door degenen die je nu naar het leven staan. Gelukkig zag je tijdig het verschil. Waar ik ook ter wereld zal zijn, ik zal je blijven steunen. Ma papa, wan san’me de begi joe, tan fon soema nanga mofo, maar luku dat’oenoe noe e tjiri oen’srefi jere! Mi lob’ fa joe de, tan so leki fa joe de en kraktie nanga seigi foe alla den konfo nanga Masra Gado!
  Bigi Brasa!
  Patty


  Maak melding

 23. Neks No Fout
  als de winnaar(mega combinatie)geen regering mag formeren,wie dan wel.

  asem tiki san naki blaka dagu,na dati enak witi dagu no.

  de mega combinatie kan niet zitten wachten op partijen dat geen respect kunnen opbrengen voor de wil van het volk.

  als de nieuw front het mandaat van de bevolking had gekregen zouden deze ook een regeringen mogen formeren.deze maken zich nodeloos bezorgt over wie president of de vice president zal worden.volgens mij heeft het volk van suriname duidelijk taal gesproken.

  als het nieuw front denkt te weten wie de president wordt,waarom is men dan op de uitnodiging ingegaan.nu hebben de heren van het nieuw front een heel andere mening.

  ik ben volkomen eens met de n p s secretaris sunil oemrawsingh als hij stelt dat nieuw front in staat van ontbinding verkeert.de naam van de partij n p s is weg geveegd door het nieuw front en heeft de andere partners juist sterk gemaakt.

  nogmaals de n p s moet zich gaan heroriënteren om deel te kunnen maken bij de eerst volgende verkiezing en niet zitten bekvechten als viswijven.
  dis ne tja moesje go na parijs.

  zonder het ongeloof kan er geen geloof ontstaan.dus brada neks no fout.


  Maak melding

 24. Paniekvoetbal!!

  Heren, ik wil jullie er graag op attenderen dat hetgeen Dhr. Telting aangeeft, reeds bekend is. Ik kan me voorstellen, dat, als je in een euforie verkeerd, er belangrijke zaken zijn, die helaas aan je aandacht ontsnappen.

  Omdat ik zo aardig ben nogmaals:
  http://www.waterkant.net/suriname/2010/05/22/peilingen-verklaring-economische-onrust-suriname/

  reeds gepubliceerd op 23 mei.

  Wat is waarheid.

  Topman KvK vreest economische crisis Suriname
  Uitgegeven: 23 mei 2010 14:14

  PARAMARIBO – Suriname heeft jaren van economische voorspoed achter de rug. Robert Ameerali, voorzitter van de Surinaamse Kamer van Koophandel en Industrie, denkt echter dat die situatie gaat veranderen.
  De loonkosten voor de ambtenaren zijn in de afgelopen jaren fors gestegen en daardoor raakt de overheid in financiële problemen, meent Ameerali.

  De economie van het land groeide in de periode 2004-2008 gemiddeld 5,4 procent per jaar. Eerder dit jaar sprak de Stichting Planbureau Suriname (SPS) de verwachting uit dat economische groei voor dit jaar op 4 procent uitkomt.

  ”Er is altijd wat ruis als het gaat om de geregistreerde cijfers over de economische groei en de werkloosheid”, legt Ameerali uit. ”Dat komt vooral door de betekenis van de informele economie in het land.”

  Voorbeeld

  Als voorbeeld van een informele economische bedrijvigheid waarmee veel geld wordt verdiend, noemt hij de goudsector. Hij doelt daarmee op Brazilianen en anderen die niet officieel als goudzoekers staan geregistreerd.

  ”Men praat dan over bijna tienduizend mensen. Zij zorgen gezamenlijk voor een goudopbrengst van 12.000 tot 13.000 ton per jaar. En als je dan weet dat 1 ton goud 35 miljoen Amerikaanse dollar oplevert, kom je aan een half miljard Amerikaanse dollar op jaarbasis.”

  Goudsector

  De formele goudsector levert ongeveer evenveel geld op als de informele sector. Geen wonder dus dat de jaren van economische voorspoed voor een deel zijn te danken aan de goudwinning. Ameerali: ”Bovendien heeft Suriname als petroleumexploitant ook geprofiteerd van de goede prijs voor de aardolie.”

  Over de toekomst van de economie is Ameerali minder positief. Zijn pessisme is vooral ingegeven door het Functie Informatie Systeem Overheid (FISO). Volgens dit systeem zijn ambtenaren fors meer gaan verdienen.

  Als voorbeeld noemt hij ambtenaren die 1800 Surinaamse dollar (SRD, circa 530 euro) per maand verdienden.

  ij zijn door de in maart 2009 ingevoerde FISO-regeling naar een maandsalaris van 2400 SRD (circa 700 euro) gegaan. De maatregel was ook nog eens met een terugwerkende kracht van vijftien maanden ingevoerd.

  Kosten

  Ameerali vreest dat de kosten van FISO de overheid boven het hoofd gaan groeien. ”Het is daarom van groot belang dat we meer gaan verdienen. Met de goudsector en de petroleum hebben we de wind mee; misschien zouden de belastingen daarvoor omhoogkunnen.”

  Verder pleit hij voor het moderniseren van de landbouw. ”Het is goed dat we rijst planten, maar misschien moeten we ook gaan kijken naar gewassen die meer opbrengen, zoals peperplanten of bloemen.”

  © ANP


  Maak melding

 25. Domme neus,

  Men moet speciaal voor jou in JIP en Janneke taal gaan schrijven, dat je met je stommekop niet eens begrijpt wat er staat, hoe durf je dan voorbeelden te geven. De eerste schandaal is al geboren de rest volgt nog.

  Voor jou informatie in Jip en Janneke taal, dit zegt Telting;

  “Het kost de grootste moeite de salarissen uit te betalen. Het is de afgelopen tien jaren steeds hetzelfde geweest: elke maand is het passen en meten”, zei Telting in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen. Met de invoering van het nieuwe beloningssysteem Fiso is het alleen maar erger geworden. Het geld moet hoe dan ook ergens vandaan komen. ”

  Dus jij domme ezel, dit is al 10 jaar zo dat men moeite heeft met het betalen van salarissen, het is steeds passen en meten geweest, met FISO zal het erger worden.

  Nu de vraag, waarom hebben we dit niet eerder van front gehoord, het enigste wat we hoorden was stabiliteit en ontwikkeling, “moro e doro” we hebben nergens gehoord dat er bezuinigd moet gaan worden op andere vlakken mochten we FISo willen invoeren.

  Enne wat heeft front precies gedaan aangezien dit al 10 jaar passen en meten is, om dit euvel op te lossen.

  Waarom hebben ze in 2005 een nieuwe ministerie opgericht, waarom hebben ze al die ambtenaren aangenomen in 2005, terwijl ze dit probleem al in 2000 hadden.
  Waarom hebben ze FISO al gedeeltelijk ingevoerd zonder iets tegenover te stellen.

  Persoonlijk verwacht ik geen zinnig antwoord van jou terug, je ontbeerd namelijk het vermogen realiteit en zweverigheid te scheiden.

  Trouwens waarom ga je vanuit dat je die hersencellen voor mooi mooi hebt gehad??? Zet die dingens nou eens een keer aan het werk.


  Maak melding

 26. Kouseband!

  Lekker! Met rundvlees en een paar stukjes zoutvlees en een beetje tomatenpuree; lekker!
  Maar de kouseband moet wel doperwtjeswijs gesneden zijn zodat de puree er goed intrekt.

  En wat is nou het vergelijk met MC, BEP en VA? Het is te verschillend om goed in te trekken. Als je er een bordje witte rijst naast zet, maakt deze een grote tjoerie en holt hard weg.

  Over een half jaar weer verkiezingen dan is alles voor niets geweest. Dan heeft mevrouw Sillos zich te veel lopen ergeren zodat ze naar een andere job zoekt.
  En de kouseband dan? Die wil liever niet gesneden worden en precies zo langlanga in de pan. Allemaal verspilde tijd!


  Maak melding

 27. Eigenaardig, Suri-style.

  – Eigenaardig vind ik dat er continu geroepen wordt weg met de “oude” politici, maar wat komt er voor terug? Ook ouwe bokken, als ik de berichtgevingen mag geloven.

  – Eigenaardig vind ik die achteruitkijkspiegel. Nou ik ben er “gek” op. Als ik stiekum harder rij dan voorgeschreven, dan is een achteruitkijkspiegel van grote waarde, voor eventuele lanti-achtervolgers. Voorruit kijken gaat vanzelf, tegenwoordig hebben we tomtommetjes en cruise-controls en een beetje auto stopt vanzelf vanwege bepaalde sensoren. Ik kan me voorstellen dat bovenstaande nvt is in Suri, want er zijn alleen maar zandwegen, de overheid heeft afgelopen jr. niets gedaan aan het wegennet. Je hebt dan beide handen nodig om al die kuilen(olo’s) te ontwijken en niet te vergeten de letterlijk “zwampen” op de wegen. De overheid heeft niets gedaan!

  – Eigenaardig vind ik die opmerkingen van het “arme volk”, alleen de elite heeft het goed! Nou, die ver-verie is, dat niets geheim blijft. Ook bij de MC is er “elite”, met heel veel geld.

  – Eigenaardig vind ik die uitspraken over die “arme” ex-militairen, waarvoor niets is gedaan afgelopen jr. Baja, ook daar is er elite met mooie buitenplaatsen, niet alleen gebroken rug.

  – Eigenaardig vind ik de “beoogde” samenwerking tussen bepaalde politieke partijen. Je kunt dit op 2 manieren interpreteren: 1. Ze hebben hart voor de zaak. Of 2. Vul maar zelf in. Bing maar terug, en ziedaar de meningen van hun aanhangers.

  – Eigenaardig vind ik, dat ondanks dat er hard wordt geroepen geen etnische politiek, het toch nog een etnische aangelegenheid dreigt te worden.

  – Eigenaardig vind ik dat sommige kids hier roepen dat Bouva pres. moet worden. Beste kids, vergelijk Bouva met je andere landgenoot,Boucke en zie het verschil!!! Ze zijn leeftijdsgenoten.

  Op een afstand is het soms beter toeven, je kunt dan zaken in een bepaald “kleurloos” perspectief zien. Zit je er midden in, dan wordt je soms ziende blind.
  Suri een land dat uniek is in zijn eigenaardigheden.

  Het wordt hard werken de komende periode. Er kunnen niet alleen maar sierpaarden in een Manege staan, de meesten zullen werkpaarden zijn.
  Succes!!

  Beste Das,
  Schuin gesneden kousebandtie is moro lekkerder hoor :), maar wel bewerkelijker.
  Volgens mij is “doppertjes” kousebandtie Creools.
  “Schuin gesneden ” Hindoestaans.
  En “languit” Javaans.
  Ma, dan welke is die van BEP? 🙂
  (excuus voor de sranan, niet op school geleerd).


  Maak melding

 28. Jammer,

  Suriname is de verliezer altijd geweest van Front en NDP. Lieve Mega en fronters. Denk eens goed na.

  Het front heeft gefaald omdat men altijd etnisch moet denken vanwege hun partij belangen.

  Bouterse heeft jammer genoeg samen met zijn oude Revo vrienden ook grote fouten gemaakt en hebben ook flink aan zelfverrijking gedaan.

  Zo eerlijk als ik ben wil il NDP wel bedanken dat zij het etnisch denken deels toch hebben kunnen doorbreken en daarvoor moet ik Bouterse complimenteren.

  Zo eerlijk als ik ben zeg ik ook, Bouta, je hebt gefaald als leider in het verleden. Je hebt jammer genoeg diepe wonden geslagen onder het Surinaamsvolk en daardoor zal je nooit een leider meer kunnen zijn die alle Surinamers kan binden.

  Het beste zou zijn dat Mega Combinatie kundige Surinamers naar voren schuift en dat de oude NDP garde zich terrug trekt.


  Maak melding

 29. Laat het woord van samen uit samen thuis voor wat het is.Dit brengt de mensen in het binnenland geen stap vooruit.Als ABOP in de oppositie bank plaats neemt en de BEP voor welvaart en vooruitgang kan zorgen voor het binnenland.Dan is dit toch geen schande.
  Gewoon het eigenbelang loslaten en het algemeen belang dienen.

  Ronny gebruikt jouw verstand een keertje en laat de BEP met rust.Dit kan alleen maar goed zijn voor de bewoners in het binnenland.Men kan uit elkaar gaan maar de vriendschap blijft bestaan.
  Blijtf vasthouden aan samen uit samen thuis betekend een gemiste kans voor de mensen in het binnenland en kan alleen in jullie nadeel werken.

  Watra.C


  Maak melding

 30. Esmerald,

  Dank voor de info in je 2 vorige reacties.
  Duidelijk toegelicht en vaak de waarheid.

  BEP is centimeter gesneden kouseband. Smile!
  Vindt je vaak naast bruine bonen en pom op je BEP bord, gegarneerd met wat lange birambi op azijn.

  De formering van een regering is een serieuze zaak. Maar tussen al die scheldende reacties moet ik mezelf soms aan het lachen maken. Schuin gesneden vindt je het lekkerst maar dan niet met tomaten puree. Fra-fra even in de wok met een teentje knoflook en droge garnalen. Eet smakelik!

  Ik heb je sranang tongo wel begrepen hoor.


  Maak melding

 31. Beste Surinamers ,
  De wijlen President van Indonesie Soeharto had 32 jaar het land geregeerd en liet honderden vijanden schieten.Hij had de regering van Soekerno een coup gepleegd,tezamen met 6 generaals. Wat heeft de leider van MC gedaan ?.Idem dito.maar een mini coup. Ik hoop dat hij 32 jaar Suriname kan regeren.
  Suriname heeft geld nodig voor de jongeren en ouderen en een beter onderwijs, gezondheid en werkgelegenheid. Vergeet de revo.
  De beste coalitie is MC,VA en kleine partijen
  VHP en NF naar de oppositie.
  M.v.g.Surinamer in Nederland


  Maak melding

 32. @Esmerald #29

  Je posting rammelt aan alle kanten. FISO is een loonsverhoging maar nog altijd bien de genzen van de groei van het BNP en zeker binnen de grnezen van de groei van het overheids inkomen.

  In Jip en Janneke taal.
  Als jouw man meer geld van de sociale dienst krijgt, zeg 5% dan wil jij toch ook dat hij jouw meer geld voor het huishouden geeft? Liefst ook 5%.

  Mijn advies aan jouw is koop eerst een boek, leer nadenken, etc voor je ons weer met je onzin komt vervelen.


  Maak melding

 33. Neus #37

  In Jip en Janneke taal, go lesi a sani baka!!!
  Elke dombo kan zien dat het een copietje is van het ANP.
  In Jip en Janneke taal:Algemeen Nederlands Persbureau dus…
  Bel het ANP en geef door, dat hun bericht, alias interview rammelt van alle kanten.

  Je durft zeg, geef antwoordt aan Na Mi en laat mij lekker met rust!!
  Het boek “Begrijpend lezen” is een aanrader voor jou.


  Maak melding

 34. “In Jip en Janneke taal, go lesi a sani baka!!!”

  Opnieuw lezen zal geen verandering brengen in de gedachtengang van deze koe. neus zit vaak in een zweverige bui en hallucineert, de oorzaak ligt in het veelvuldig gebruik van paddo’s en ander verboden spul oftewel takru tabaka.

  “Als jouw man meer geld van de sociale dienst krijgt, zeg 5% dan wil jij toch ook dat hij jouw meer geld voor het huishouden geeft? Liefst ook 5%.”

  Sorry maar iemand die met zo’n infantiel voorbeeld kan komen opdraven om hetgeen de minister zegt is gewoon rijp voor LPI.

  Neusje als je man 5% meer krijgt van de sociale dienst moet je niet automatisch meer gaan opeisen voor het huishouden, misschien hadden jullie al een begrotingstekort van zeg maar in jou geval 50%. Die 5% moet je dan gebruiken om het tekort te dichten, je moet het niet direkt weer gaan uitgeven, trouwens typische front gedachtengang, ze hebben een begrotingstekort maar nemen mensen aan, richten nieuwe ministeries op geven opslag etc. etc. waardoor het begrotingstekort alleen maar is opgelopen, momenteel is het meer dan 1 miljard dollars voor 2010-2011.

  Laat me ook met rust, eigenlijk moet je iedereen met rust laten, want met je dom geklets is het water naar zee dragen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.