Nieuwe wind

22

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Zo, de verkiezingen zitten erop. Ik heb als journalist echt naar uitgekeken. Niet vanwege de einduitslag, maar omdat tijdens de lange aanloop naar de verkiezingen werkelijk alles wordt overschaduwd door de politiek. Allerlei kleine menselijke en maatschappelijke drama’s spelen zich af, maar de politieke spierballentaal en bluf overstemmen alles. Ja, pas als er een metaalvermoeid vliegtuigje met acht inzittenden naar beneden pleurt, wordt de politiek voor even opzij geschoven, maar daarna is het weer kermis.

Ik had het niet eerder zo ervaren. Verkiezingstijd is inderdaad een onzalige tijd; alsof de hele maatschappij demissionair is. En dat oeverloze gespeculeer over ‘wat als…?’ Nou, de grootste ‘wat als?’ is uitgekomen. Desi Bouterse heeft gewonnen! Dat zijn Mega Combinatie gaat regeren, staat vast. Suriname krijgt voor de komende vijf jaar een paarse kapitein. Het volk heeft gesproken, punt uit. Lange leve de democratie, hoe dom en ontwetend die ook kan zijn. En dan kunnen we allerlei argumenten aanhalen of sombere uitlatingen doen. Het zij zo: we gaan ervoor! Lang leve de duik in de ongewisse diepte. Dat je je kanis kan splijten tegen een verraderlijke rots en wreed verzuipt, is voorschot nemen op iets waarvan toch niet vast staat dat het werkelijk gaat gebeuren. Dus lever je lekker over.

Feit is dat het Nieuw Front mijlen ver stond van de Surinaamse samenleving. En dat kwam tot uiting in de overmoedigde ‘Moro o doro’-campagne van de NPS: moro pasi, moro faya, moro Internet… Het leek die Frontlui te zijn ontgaan: zelfs voor de Surinamer is meer wegen, meer stadsverlichting en meer Internet geen gunst meer, maar een must. Wat mij het meest heeft verbijsterd, was een foto waarop minister Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen met gevolg en mediafanfare rondom een nieuwe waterkraan bij voormalige plantage Overtoom. Let wel: het ging maar om één centrale kraan voor alle huishoudens. Gewoon een regelrechte minachting voor het volk. En als je dan die kapitale villa in Miami van deze minister op een Amerikaanse huizensite gaat bezichtigen, dan vraag je je af: schaamt zo’n ‘leider’ zich dan niet dat hij zijn eigen Surinamers afscheept met een simpele kraan aan een houten paal? Triest. De Surinaamse politieke elite waant zich nog altijd in de tijd van spiegeltjes en kraaltjes in ruil voor grote rijkdommen.

Hoewel ik het Nieuw Front als het meest betrouwbare politieke clubje van het land beschouw, kan je er niet omheen dat te weinig oor en oog was voor de werkelijke alledaagse noden van de sociaal zwaksten en te veel arrogantie. Je kunt wel stellen dat er ‘stabiliteit’ is, maar ondertussen woont het voetenvolk onder erbarmelijke omstandigheden. Velen nog altijd met drie generaties in een krotwoning. Verstopte trenzen met stinkend stilstaand water, en als het heftig regent zijn grote delen van Paramaribo een troosteloze tegenhanger van Venetië.

Als de beloofde gouden bergen worden waargemaakt, gaat Mega Combinatie ervoor zorgen dat komende vijf jaar Suriname naar grotere hoogten gaat. MC kan zich niet erop beroepen een lege staatskas te hebben aangetroffen. Suriname heeft internationaal een B+-rating, dus een behoorlijke betrouwbare kredietwaardigheid. Als het MC daadwerkelijk wil scoren, dan te beginnen met grootschalige sociale-woningbouwprojecten. Daarvoor hoeven niet horden springplank-Chinezen over te komen. Surinamers zijn uitstekende huizenbouwers. En als men het land echt mee wil laten meegaan in de vaart der volkeren, zorg dan voor betaalbare en snelle internetverbindingen, daaraan gekoppeld een gesubsidieerde PC voor elk huishouden.

Het is gezond voor een democratie dat na maximaal twee regeertermijnen een nieuwe wind gaat waaien. Maar het zal altijd een met een luchtje zijn bij een overwinning van Bouterse en consorten zolang geen schoon schip met het verleden wordt gemaakt. Een leider met zoveel omstreden ballast zal altijd een obstakel zijn voor daadwerkelijke ontwikkeling: je wordt internationaal niet gelust en nationaal zitten velen met onverwerkte pijnen. Ik kamp met een dubbel gevoel. Ergens verheug ik mij op de nieuwe wind die eraan komt, maar de zweem van lijkenlucht die uit het verleden wordt meegevoerd, drukt bij mij elke jubelstemming. Een ‘sorry’ over het verleden zou voldoende airfreshener zijn.

Iwan Brave


22 REACTIES

 1. Meneer brave u heeft niet beter kunnen verwoorden .De tijd zal het leren en inderdaad zal er met argusogen naar bewind worden gekeken . Geef het volk brood en spelen zegt een gezegde zou dit ook voor de surinamerse bevolking gelden? Zoals ik verleden jaar een oude surinamer sprak in het cafe en die zei letterlijk hetvolgende :Wij surinamers willen alleen de mond opendoen en een ander moet het erin stoppen . Dat de bevolking zich zo heeft laten misleiden .Maar ja eenoog is koning in het land der blinden dit geld zeker voor het nieuwe regim


  Maak melding

 2. Als ja als mc met a c samen gaat huis houden samen wonen,dan zijn de doden werkelijk voor niks geweest..

  Het wordt dan tijd om toch nog uit respect een monument te bouwen voor degene die heen zijn gegaan..

  Dan kunnen de jongeren toch nog even tot bezinning komen wat er in het verleden is gebeurt..

  De geschiedenis boeken kunnen dan geschreven worden..


  Maak melding

 3. Vandaar dat Rusland die deal met Iam gold heeft verdedigt,dat de staat heel wat royalty’s gestort kreeg.Dus heel veel geld volgens hem.Wat doet hij met een villa in Amerika terwijl er veel te doen valt in Suriname.Weg met deze verraders die het land om egoistische reden weggeeft.Een Judas is hij met allen die hem aanhangen.


  Maak melding

 4. Geachte heer Brave,

  U stelt aan het eind van uw betoog tenslotte het volgende:

  “Het is gezond voor een democratie, dat na maximaal twee regeertermijnen een nieuwe wind gaat waaien. Maar het zal altijd éen met een luchtje zijn bij een overwinning van Bouterse en consorten, zolang geen schoon schip met het verleden wordt gemaakt. Een leider met zoveel omstreden ballast, zal altijd een obstakel zijn voor daadwerkelijke ontwikkeling: Je wordt internationaal niet gelust en nationaal zitten velen met onverwerkte pijnen. Ik kamp met een dubbel gevoel.”

  In de woelige wereld waarin wij vandaag genoodzaakt zijn te leven, is het voor een ieder in feite noodzaak, zijn of haar leven voort te zetten met vele ‘dubbele gevoelens. Echter het gewicht welke u jammer genoeg schenkt aan dat ‘dubbel gevoel’, is en blijft afhankelijk van o.a. (gedegen) kennis omtrent ‘wereld- en maatschappij oriëntatie’, in relatie tot uw referentiekader. Psychologische (zelf) kennis is tegenwoordig daarom een noodzaak geworden.

  Wanneer een kind door de ouders gestraft wordt vanwege een slecht cijfer op school; “en vanaf vandaag twee weken lang slechts een half uur internet.” Dan zou zulks een straf bij zo’n kind hard kunnen aankomen. Terwijl een wijs en/of evenwichtig kind, zo’n straf met een ‘dubbel gevoel’ van onbezorgdheid zou kunnen ondergaan.

  Bij het vorig kind daarentegen, zal deze zulks een houding juist stoer of zelfs gewaagd vinden. Het heeft allemaal echter o.a. te maken met ‘evenwichtigheid’ opgrond van ‘oriëntatie’ en realiteitszin.

  http://www.youtube.com/watch?v=QByHat2BJLs&feature=related

  Een ‘dubbel gevoel’ gedurende je leven ervaren, is wat haast elk van ons in de gehele wereld dagelijks ondergaat. Je kunt zelfs stellen, dat een ‘dubbel gevoel’ deel van ons dagelijks leven aan het uitmaken is.

  Waar het echter omdraait is hoe je zulks een gevoel zodanig onder ‘controle’ weet te houden, dat het jou niet ‘immobiel’ maakt. En elk individu is dagelijks ernstig aan zulks een ‘uitdaging’ onderhevig, inclusief Desire Delano Bouterse, leider van de MEGA-Combinatie en voorzitter van de Nationale Democratische Partij van Suriname. Ongeacht als u zich daar nou bewust van bent of niet.

  Het probleem echter is dat het ene ‘dubbel gevoel’ opgrond van welke oorzaken dan ook, niet hoeft te matchen (corresponderen) met dat van de anderen opgrond van dezelfde feiten. Vandaar ook dat meningen opgrond van hoe mensen dingen ervaren of psychisch ondergaan, altijd verschillen. Maar in hoeverre hebben die anderen daar voldoende kennis over en vervolgens begrip voor, om tenslotte respect en/of waardering te kunnen opbrengen. Dus nogmaals:

  HET GEWICHT WELKE U SCHENKT AAN UW ‘DUBBEL GEVOEL’ OPGROND VAN WELKE FEITEN EN/OF GEBEURTENISSEN DAN OOK, IS EN BLIJFT O.A. AFHANKELIJK VAN (GEDEGEN) KENNIS OMTRENT ‘WERELD- OF MAATSCHAPPIJ ORIENTATIE’. DIT IN RELATIE TOT UW REFERENTIE KADER. RELATIVEREN BLIJFT DERHALVE EEN NOODZAAK. HET IS TROUWENS GEEN EENVOUDIGE OPGAVE.

  http://www.youtube.com/watch?v=_R6p9K96JMQ&feature=PlayList&p=C18761C7F8CEE49C&playnext_from=PL&playnext=1&index=3

  Het Surinaamsvolk heeft jongslede op 25 mei 2010 naar ons oordeel blijk gegeven van ‘evenwichtigheid’ in haar oordeel over de huidige politieke situatie in haar land, vanuit ‘haar’ realiteit. En blijkbaar zit de meerderheid o.a. ook in de Republiek Suriname, absoluut NIET opgescheept met een ‘onevenwichtig of ongezond ‘dubbel gevoel’ jegens de overwinning van de MEGA-Combinatie o.l.v. Desire Delano Bouterse.

  En om tenslotte de woorden van docent Hans Breeveld van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, in z’n algemeenheid bedoelt te gebruiken:

  “Jongeren hebben een andere realiteit.”

  http://www.youtube.com/watch?v=1iYUSo89d0o&feature=related


  Maak melding

 5. Een goed stuk en ik denk dat dit verhaal de gevoelens van veel Surinamers verwoord. Ik heb zelf ook een gevoel dat niet te beschrijven is maar ligt tussen huilen en lachen; tussen blijdschap en triestheid. De oude garde van NF heeft het verziekt voor heel Suriname. Ondanks dat zij met één been in het graf staan, blijven zij zich schaamteloos politieke leiders noemen. Een wijs iemand zou het vaandel nu doorgeven.


  Maak melding

 6. Ik heb het altijd Gezegd dat als men het principe van een waarheidscommissie had gehandhaafd in plaats van een peperduur rechtszaak die nergensnaar toe leidt en waar er jarenlang politiek mee bedreven werd waren die wonden allang aan het genezen.Ik voel voor de nabestaanden en ik hoop dat de boosdoeners hun straf krijgen.Maar het hele Surinaams volk hoeft er niet onder te lijden.


  Maak melding

 7. Het volk van Suriname heeft gesproken. Of het volk zich heeft laten misleiden, zal de tijd wel leren.

  De schatkist is op peil. Het geld kan onder andere besteed worden aan “goed onderwijs” dan alleen aan megaprojecten. Megaprojecten zijn dodelijk voor de Surinaamse economie. Schep werkgelegenheid door het ondernemer-
  schap te bevorderen.

  De Surinamer moet langer gaan werken. In veel beroepen gaat men te “vroeg” met pensioen. Je kunt eerder met pensioen (60 jaar) als je je eigen pré-pensioen bij elkaar spaart. Dat kan via een spaarregeling met belasting voordeel.

  Het belastingstelsel moet herzien worden. Een ieder moet belasting betalen. Hoe meer inkomen hoe meer belasting.

  Ik ben ook voor het invoeren van wegen-belasting, waardoor de wegen aangepakt kunnen worden. Het geld zou ook gebruikt kunnen worden voor het aanleggen van gescheiden fietspaden. Fietsen in het huidige Suriname is gelijk aan vrijwillige euthanasie.

  De woningbouw moet ook bevorderd worden. Het zou beter zijn om mensen te stimuleren een eigen huis te bouwen of te kopen. De overheid kan immers niet voor een ieder een onderkomen bouwen. Wat te denken van goedkope leningen met langere looptijden voor starters op de woningmarkt.

  De nieuwe regering wens ik veel wijsheid toe.


  Maak melding

 8. Tingie winti! (stinkende wind)

  Nieuwe wind wordt aan het eind van deze column Tingie Winti. Dat schrijft Iwan zelf.

  Hoe tingie de winti zal zijn heeft een van de reageerders op dit bericht goed onthouden.
  “En oude man in een cafe te Paramaribo zegt dat wij Surinamers onze mond open willen houden zodat een ander het eten erin stopt.
  LUILAKKEN dus! Althans, dat haal ik eruit.

  Een groot deel van onze bevolking Iwan is te lui om vooruit te willen. Welke regering je ook hebt, zonder je handen uit de mouwen te steken kom je er niet. Al die krotten van woningen die jij bedoelt gaan niet/nooit verdwijnen aan de hand van welke regering ook. De mensen moeten het zelf willen en doen. Zolang je meer uitgeeft dan je kunt verdienen en een glimmende auto, Amerikaanse grote koelkast en glimmende schoenen boven je woonsituatie vereert, zal die krot er staan. En dat kan je geen enkele regering kwalijk nemen. De mentalitiet van vele Surinamers moet veranderen en dat gaat ook niet met de regering Desi gebeuren. Integendeel! Als er niet op korte termijn werkgelegenheid voor de werkwilligen wordt gecreeerd, gaat de corruptie toeslaan en zal de staatskas eronder lijden. Een tjoekoe hier, een beloning daar en volledige salarissen aan schaduwambtenaren die bekend staan als zeven-even werkschuwe lui.

  Ik moet het nog zien! Wat meneer Rusland met de kraan op de foto doet terwijl zijn villa in de States in waarde daalt is bekend en verkeerd. Vraag aan Bosje en Desi en hun toenmalige trawanten in de regering wat ze zich allemaal hebben toegeeigend Iwan, dan kan je de zaak tenminste een beetje compenseren. Toen waaide er ook een Tingie winti in Suriname die tot ver buiten de grenzen werd gevoeld. En we mogen van hun niet terug kijken?

  Iwan, hou je hoop vast en ook je valuta. Betaal je huisbaas in SRD en hou valuta paraat voor wanneer je hals over kop moet vluchten. Want jouw beroep en jouw pen zijn de eerste zaken die je ontnomen zullen worden en dan pas de rest.
  Want zo passief als de verkiezingen lijken, zo agressief kan de uitslag worden vertaald.


  Maak melding

 9. Hier wordt het gevoel verwoord van vele Surinamers van mijn generatie (rond vijftig). Vele jongeren hebben geen nauwe band met de crisisperiode. Suriname is door een diep dal gegaan. Politiekemoorden / decembermoorden…whatever. Dit mag nooitmeer gebeuren. Extreme uitspraken, ongenuanceerde uitspraken, uitspraken om verschillende bevolkingsgroepen tegen mekaar uit te spelen moeten tot het verleden gaan behoren. Ik acht mezelf als “verstandig genoeg” om op deze punten niet in de fout te gaan. Maar wie ben ik. Ik hoop dat het overgrootte deel van mijn volk ook deze mening is toegedaan.

  De nabestaanden van de vermoorden hebben recht op meer dan een simpele excuses. De toekomstige regering heeft de plicht dit onderwerp gelijk op te pakken. De nabestaanden moeten weten dat wij hun niet hebben losgelaten. Helaas hebben onze leiders nagelaten de decembermoorden los te koppelen van de politiek. Het is altijd als politieke issue gebruikt. Helaas werkt dit niet meer. En de gevolgen kunnen heel pijnlijk zijn voor de nabestaanden.


  Maak melding

 10. @ EBU-akademiya der dwazen, Waneer Begin jij wat aan jou gevoel te doen als jij die nog hebt. als ik jou tirade leestop nummer 5 en ik lees brava zijn column dan zie ik het verschil in denken jij ben verdwaald in jou onzin en daardoor alle realiteit voorbij streeft brava schrijft een stuk dat realistisch is, als jij en de jongeren in suriname een onbeschofte, en laag opgeleide en hoge dunk van zichzelf hebbende persoon als bouterse zien als jullie held zegt dat genoeg hoe figuren zoals jij en de rest van de kudde in het leven staan.


  Maak melding

 11. Iwan ik begin langzamerhand geen hoogte van jou te krijgen!
  Jou meest betrouwbare politieke clubje heeft het loodje gelegt.
  Je hebt een mond vol over het falen van jou meest betrouwbare vrienden club, en Rusland kan zich lekker terugtrekken in zijn kapitale villa in Miami, terwijl met je gezin zelf geen kant op kan!

  Rest jou een grote pot Bravoe op vuur te zetten, zodat je genoeg kracht hebt om samen met Vene hard tegen die Frambo te blazen zodat het niet dooft!!
  De personen die in hun reactie jou een veer in je kont steken hebben moeite met begrijpent lezen!


  Maak melding

 12. ps,niet alleen Rusland heeft een kapitale villa,ook de rest van die rioolratten stelen van het volk daar waren ze goed in,maar dat vertikt Brave te melden,ook hij kijkt om met heel wat haat in zich zo te lezen.


  Maak melding

 13. Goed gezegd. Ik zit nu ook met een dubbele gevoel. En ook om dezelfde redenen. Maar misschien moest je de laatste zin zo geformuleerd hebben: Is een sorry over het verleden voldoende airfreshner?
  Ik he altijd geleerd dat we de heden en toekomst kunnen verbeteren wanneer we ons verleden kennnen. Is dit hun kans?


  Maak melding

 14. Hopelijk Iwan Brave heb je ook die lijkenlucht van die 89 omzeepgeholpen jonge militairen meegenomen in- of met jou selectieve reuk-orgaan.

  Een binnenlandse oorlog, die niets meer was dan het wreken van die 08 december incident.

  Het Surinaamse volk is zich daar ter dege van bewust, getuige de uitslag van die verkiezing.

  De massa gelooft niet meer in al die zoetsappige verhalen van:
  -moro e doro;
  -we go wini;
  -kiri kiri en al die andere komedie.


  Maak melding

 15. Geachte heer Hoost (12),

  Wij zijn van mening dat velen maar vooral u, heel veel van de heer Brave zouden kunnen leren. Maar jammer dat vooral u zich daar onvoldoende wat van aantrekt. Maar wat niet is,kan nog altijd komen.

  De ‘realiteit’ van de éen hoef niet persé dat van de andere te zijn. Dat is wat wij in onze eerdere reactie ook hebben willen benadrukken.

  Wij beoordelen de geschiedenis van de Republiek Suriname niet vanuit een ‘selectief geheugen’. De heer Brave verwoord zijn column vanuit z’n ‘eigen’ realiteit en/of zienswijze. En wij denken daar toch anders over van uit onze realiteit omtrent onze kennis van de Geschiedenis van Suriname. Tenminste als dat van u mag.

  En net zo zeer de heer Brave daar vrij in is, om zijn realiteit opgrond van zijn bevindingen met ons te willen delen, zo vrij zijn ook wij om hem van repliek te dienen. Dat is wat ook van de lezer verwacht wordt nemen wij aan. Dus geen man overboord.

  Maar beslist zijn wij geen meelopers, daar wij zaken kritisch durven te bekijken en te beoordelen. Van vriend als van vijand zo gezegd. Dat eist het Bewustwordingsproces van ons. En uw vrienden hoeven niet de onze te zijn. Want daar lijkt het op, alsof u zich door onze reactie voelt aangevallen. Een houding welke u eerder ook al in de grootste problemen bracht.

  Trouwens, over het laatste waar de heer Brave op doelt m.b.t. ‘sorry’, willen wij dit nog even aan u kwijt, dat het laatste woord daarover zeker nog niet gezegd is. En die indruk van de heer Brave willen even wegnemen.

  Daar het naar onze stellige mening, hier absoluut NIET gaat om slechts een ‘interne’ Surinaamse aangelegenheid, uitsluitend de Republiek Suriname betreffende.

  En daar waar u als politiekvluchteling het niet aandurft, om de rol van het Koninkrijk der Nederlanden in deze kwestie aan de kaak te stellen, kan vervolgens NIET betekenen, dat voor het gemak ‘de weg van de minste weerstand’ u een oplossing hoort te bieden. Dat is ijdele hoop.

  Echter, liever ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Een levensles die de heer Brave niet lang terug in de Suriname ook heeft moeten leren.

  En daarop verkijkt u zich beiden kennelijk lelijk op.

  http://www.youtube.com/watch?v=KW-DZYObHVw


  Maak melding

 16. hahhaahahaha stelletje demogoog ben jij EBU jij beoordeeld de geschiedenis van suriname niet van uit een selectief geheugen ik heb jou nooit wat anders zien doen EBU het is in jou ogen altijd de schuld van een anderen of het de blanken in het algemeen of het is de schuld van 300 jaren geleden. waneer wij het hebben over de rijkdom van bouterse die hij heeft vergaart dan zwijg jij als een graf jullie moeten uit stappen van het slachtofferrol.


  Maak melding

 17. Men occasionally stumble over the truth, but most of them pick themselves up and hurry off as if nothing ever happened.
  Sir Winston Churchill


  Maak melding

 18. DU,
  Heb je het nog niet door?
  “Du, Yu lasi keba”.

  Nu is jou aardsrivaal aan zet.

  Wait and see. Ik heb je altijd voorgehouden dat jij het gelijk niet aan je zijde had.

  08 december1982 is een absoluut zwarte bladzijde in onze jonge geschiedenis, maar erken eveneens dat die initatieven van die zogenaamde bevrijdingsraad waartoe ook jij behoort hier in dit land nog meer dood en verderf heeft gezaait.

  Toen die jonge militairen werden afgepaft liepen jullie toch ook te glunderen in Amsterdam?

  Wij hebben niet gefeest in de kazerne gedurende het 08 december incident. Het waren trieste dagen. Het volk heeft hun buik vol van jullie ge-el.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.