Proces Decembermoorden in Suriname gaat door

17

PARAMARIBO, 27 mei – Het strafproces rond de Decembermoorden gaat onverkort door. Dit stelt Fred Kruisland, advocaat van de nabestaanden. Dat Desi Bouterse’s Mega Combinatie kandidaat is voor regeermacht, verandert niets. Eventuele amnestie is nu niet aan de orde.

Het moment leent zich er eenvoudig niet voor. “Je kan formeel geen amnestie verlenen, wanneer het proces al begonnen is. Het kan alleen als nog niet is overgegaan tot vervolging”, zegt Kruisland tegenover de Times of Suriname. Het proces loopt al twee jaar en Bouterse is formeel verdachte. De kwestie van amnestie is onder meer aangezwengeld door Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur.

Somohardjo wil meewerken aan amnestie als de samenleving dat wil. Die toestemming moet dan per referendum. Volgens Kruisland komt amnestie pas aan de orde als het proces volledig is afgerond. Dat houdt ook het uitdienen in van het hoger beroep. “In hoger beroep kan iemand ook worden vrijgesproken. Of kan niet ontvankelijk verklaring van het Openbaar Ministerie volgen.”


17 REACTIES

 1. Doorgaan!

  Gewoon doorgaan is verstandig. Maar wat onverstandig is, is naar die onbetrouwbare machtswellusteling Somohardjo luisteren.
  Verkoopt zijn ziel, zijn moeder, zijn kinderen en volk om te mogen regeren.


  Maak melding

 2. Dat proces gaat inderdaad door, geen probleem en amnestie komt er ook wel, als is het nog niet aan de orde.
  Dhr.D.D.Bouterse, zal persoonlijk binnenkort aangeven zich niet met d rechtspraak te bemoeien als het inderdaad Rechtspraak is en geen kromspraak.
  Bij deze ook alle respect aan de nabestaanden, dat zal ik altijd zeggen, dus doubt about that.

  A tan so


  Maak melding

 3. de advocaat van de nabestaanden fred kruisland plus de krijgsraad is een foutieve beslissing geweest van venetiaan chandikrapersad santokhi en von niesewand

  een partij politieke bende.de nabestaanden hebben een zeer grove fout gemaakt om deze man kruisland als hun advocaat in de hand te nemen.kruisland heeft de hele zaak op de politiek tour gebracht.

  hoe geloofwaardig en oprecht zijn deze partij politieke rechtssprekers.

  een ding staat als paal boven water is dat venetiaan suriname in een zeer slechte positie heeft geplaatst.


  Maak melding

 4. @3 rmd leider, je bedoeld D.D.B zal zich niet met de rechtspraak bemoeien zolang het maar de uitspraak is die hij wil!!

  Megablok een kans….Ok maar zonder D.D.B!!


  Maak melding

 5. gewoon doorgaan bouterse moet op eieren lopen de internationale gemeenschap houd hem in de gaten en dat weet hij.
  bouterse is een onbeschofte, laag opgeleide en hoge dunk van zichzelf hebbende persoon.


  Maak melding

 6. Maar voor de nieuwe regering kan het zijn….. geen prioriteit.
  Dus dan meneer Kruisland……financieel niet haalbaar.
  De kosten kunnen niet betaald worden.
  Omdat er te weinig geld in STAATSKAS is en komt.
  Denkt U meneer de Kruisig het land. Dat een rechter of griffier of wachter zijn tijd daar gaat zitten verdoezelen als hij zijn centjes niet krijgt.
  Laten wij elkaar niet dom houden.
  Waar men geld krijgt daar wil men werken.
  Dan moet u mij komen uitleggen wat de regering Vniksaan voor ons achter laat 081282.…maar 5 dec is hij ook nog steeds niet vergeten.
  Wie of welke Sint zal nu geld brengen voor dit geld verslindende mega project van FRONT.
  Daarom kapotte bruggen gewoon geen tijd en geld aanbesteed en let wel op 10 jaren lang.
  Laten wij een keer ophouden…..zo dom moeten wij niet blijven.


  Maak melding

 7. Wie moet het betalen Tjadrieka is geen minister uit Holland meer.
  Wie moet het betalen HOLLAND…kosten 20 miljard Euro.
  U begrijpt het, zo kunnen wij zaken doen.
  Maar wij verkopen geen broeders nog zusters, nono katibo, niet doen.DUS KIJKUIT: Ronald was fout bezig en behoorlijk ook.


  Maak melding

 8. Meneer Kruisland dacht na 25 mei, yes, nu werk aan de winkel, we starten de zaak weer op, Kruisland saka mi dja, wie hou je voor de gek, die mensen daar in Suriname hebben andere dingen aan hun hoofd dan het proces
  waar niets uit zal komen, a volk no dong moro
  deng ai opo now.
  Deng jong wang dape, ze weten wat ze willen
  en waar ze naar toe willen, 8 dec zegt ze niets, vooruit willen ze.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 9. U, Surinamers/Nederlanders én ik horen al over het proces Bouterse !! Ik denk, dat wij nog 20 jaar erbij kunnen schrijven eer dhr, Bouterse wordt veroordeeld! Wie gelooft nu wie? Waar blijft de achtenswaardige adviseur…Mr. Gerard Spong? Bouta heeft al die jaren achter de schermen de touwtjes in handen…en…wat zien we nu? Hij – kan – ondanks moorden, drugs..etc. President worden van ons mooi Suriname..of wordt het weer Wijdenbosch? Wijdje zegt…Suriname moet een vrij land zijn..alles met eigen kunnen! Laat Nederland beginnen met alle hulp – in welke vorm ook – te stoppen!! Surianme kan op eigen benen staan. Wij hebben genoeg grondstoffen, etc. en Bouterse wilt Suriname het “rijkste land van de wereld” maken. Desi moet beginnen een gedenkplaat te onthullen, waarop staat…”Niet mijn naam, maar mijn werk” zal voortleven!! Somohardjo for president…eindelijk een Javaan, die in het paleis mag wonen! Hij kan dan aan het Volk van de Indonesche Archipel laten zien…Ik de Javaan..BEN President van Suriname! Tan bun.


  Maak melding

 10. Geld vergooien, terwijl we in Suriname juist moeten bezuinigen. Ik begrijp dat je het niet gewoon kan stopzetten dus moet die facade doorgaan.

  De stappen die wel heel gauw genomen moeten worden door de eerstvolgende minister van justitie.

  – Boxel sluiten, we hebben al een rechtbank in de stad.
  Boxel heeft geen enkele toegevoegde waarde, kost alleen maar geld, al die beveiling was nergens voor nodig, er komt toch niemand opdagen.

  – Beveiliging van de rechters per direct opheffen, ze lopen in Suriname geen enkel gevaar.

  – Al die toeristen/vakantiegangers die op staatskosten mochten komen getuigen wordt stopgezet.
  Het enigste wat deze gasten kwamen verklaren is ‘ik heb gehoord en van die had ook gehoord’ niet geloofwaardig allemaal. Waarheidsbevinding is volgens mij wat anders, teveel gehoord en niets concreets.

  De vraag die Suriname zichzelf moet gaan stellen na de bovenstaande stappen genomen te hebben, wat nu? Ik denk dat ze zichzelf in een heel moeilijke situatie hebben gemanouvreerd.

  Bouterse zal zo wijs zijn dat hij zich inderdaad niet mee gaat bemoeien, hij heeft trouwens altijd gezegd en vorige week nogmaals herhaald, dat het voor hem niet interessant is, laat de mensen die het belangrijk vinden zich daarmee bezighouden.

  De zaak zal dus nog door gaan, er zullen minder mensen zich aanmelden, zelfs advocaten zullen niet meer komen opdraven, iedereen is gedemotiveerd, Bouterse is inmiddels President van Suriname, je hebt een andere Minister van Juspol en dan?

  Wie denkt dat ene rechter in Suriname een oordeel zal uitspreken zal bedrogen uitkomen.

  2015 we komen eraan, wie weet.


  Maak melding

 11. Wat een toestand. Kruisland houdt mensen voor de gek als raadsman. Altijd gedaan. Heeft hij wel een zetel gekregen bij de verkiezingen.? Hij is gewoon spreekbuis en loopjongen van de nu zittende regering die tegen Bouta is.


  Maak melding

 12. Het is jammer heel jammer en juist liepen heel wat NPS’ers achter dit soort figuren vol bedrog.(puur om de boel dom en achterlijk te houden)
  En zo hebben deze gasten velen dom gehouden tot mijn opa aan toe.
  Dit soort mensen zijn verschrikkelijk.


  Maak melding

 13. @ raj ,
  ik ben verstandiger de gros van de mensen die een moordenaar kiezen als hun leider ik zal jou eerlijk zeggen wat ik heb gedaan toen hoorde wat voor ramp zich heeft voltrokken in mijn geboorte land ik schaam mij nooit voor mijn land en volk maar deze keer wel ik schaam nu nog voor mijn landgenoten die een massamoordenaar kiezen om hun land te vertegenwoordigen, mss besef jij en de rest van die ezels nog niet wat voor schade dit voor suriname op lange termijn zal zijn . time wil tell


  Maak melding

 14. “ik ben verstandiger” zegt du die duidelijk een kruising is van een ezel en een koe, in feite ben je een koebeest.

  Je hebt een geluk, dat er geen wet bestaat die het etaleren van openbare domheid verbied.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.