Coalitiepartners hebben samen voorsprong

20

PARAMARIBO, 26 mei – De coalitiepartners van het moment hebben voorlopig gezamenlijk een voorsprong. Volgens de voorlopige resultaten halen het Nieuw Front (14), de Volks Alliantie (7) en A Combinatie (7) in totaal 28 parlementszetels. Mega Combinatie komt dan uit als grootste met 22 zetels, maar kan toch buiten de deur worden gehouden. Doe haalt een zetel. Het kan ook dat of de Volks Alliantie of A Combinatie besluit met MC in zee te gaan.


20 REACTIES

 1. Coalitiepartners hebben samen voorsprong volgens de regels vrienden….niet volgens de regels het recht………………..klopt niet…volgens de regels mag NF niet als eerste een regering vormen.
  In Su heeft de grootste combinatie in deze het recht.
  DUS U MOET DE VERKIEZING INGAAN ALS EEN COMBINATIE(PARTIJ)(een geheel)


  Maak melding

 2. Nog niet alle stemmen zijn binnen.
  Even geduld. Verder is het onbestuurbaar met zo’n kleine meerderheid. MC gaat toch de president kiezen.


  Maak melding

 3. MC moet hardop nadenken en geen flikkers binnen halen. VA is te onbetrouwbaar en chanteert bij het leven.
  Brunsie no way, dont dream about it.
  misschien wel de vhp apart binnen halen of van de kleine pikie pikie partijen 3 zetels binnenhalen en zo regering vormen.


  Maak melding

 4. Uit den boze!

  MC met Volks Alliantie of A Combinatie is vragen naar nieuwe verkiezingen op korte termijn.Kan nooit goed gaan.

  En toch moet ik MC feliciteren met de 22 zetels. Knap gedaan! Nu de beloftes nakomen.


  Maak melding

 5. MC geen meerderheid, maar zal in de VVV de President als de Vice-President leveren, MC zou dan ook een minderheidsregering kunnen vormen, dit is niet aan te raden.

  Strategie nu:

  Front uitelkaar trekken de kleine stadspartij NPS heeft maar 3 zetels behaald, dus hoort niet in de regering.
  VHP is grootste partij binnen front met 8 zetels.

  A-Combinatie moet ook uitelkaar getrokken worden, BEP (Allendy) zeg Brunsie vaarwel en neem je 4 of 5 zetels mee.

  Nieuwe regering die gevormd moet worden.

  MC = 23 zetels
  VHP= 8 zetels
  BEP= 4 zetels
  Totaal=35 zetels genoeg om de President, VP en DNA voorzitter te kiezen in de assemblee, niets VVV. Met 35 zeteld kunnen ook wetten worden aangenomen die nodig zijn voor goed bestuur.

  Met DOE moeten werk afspraken gemaakt worden, aangezien die toch voor goed bestuur zijn.

  Onderhandelingen nu beginnen


  Maak melding

 6. Er zijn 2 optie`s voor MC en dat is serieus praten met NF die 13 zetels hebben.Totale meerderheid van 36 zetels.Of een minderheidscabinet want ze kunnen toch uit zichzelf de president kiezen.Dat minderheidscabinet zou maximaal één jaar moeten functioneren om daarna opnieuw verkiezingen uitschrijven.MAAR DAN MOETEN ZE WEL HUN BEST DOEN en het volk tevreden stellen.Want dan krijgen ze dfe ABSOLUTE winst!!!!


  Maak melding

 7. Enne by the way, als VHP en BEP niet willen omdat ze met de grote verliezer NPS hun lot willen verbinden, prima, dan maar gewoon met DOE en VA na duidelijk regeerafspraken gemaakt te hebben een regering vormen.

  De rol van Somo zal duidelijk moeten zijn, in ieder geval geen voorie meer van onze DNA, dat ding is geen poppenkast.


  Maak melding

 8. NPS heeft de VHP de vernieling in geholpen.
  Hoe kon het zijn dat de NPS voor Dombo Rambo koos en niet voor Baas.(2005)
  Wel nu u ziet het Dombo Rambo heeft de NPS nu een genadeslag toegebracht, door de NPS uit het binnenland te houden.(zero) gewoon (0) daar niks en ook niks meer te zoeken.
  Hoe sluw of slim was Opa Ronald op dat moment bezig.
  Zijn dommigheid komt puur door koppigheid.
  En nu ligt alles en ook alles in de vernieling.
  Dames en heren u ziet het zelf naar school gaan en hoge cijfers halen is niet alles.
  Het verstand gebruiken is iets moeilijker vooral in de maatschappij.
  En wat nu Opa Ronald wees een flinke boy.
  Geef jouw verlies toe en trekt u zich terug.
  Het was toch mooi of niet.
  En verder zal niemand en ook niemand u kwalijk nemen.
  U hebt u best gedaan op uw eigen manier.

  DE REST IS TOEKOMST en dat heeft ook zijn tijd.


  Maak melding

 9. Ik benne benieuwd hoe het nu in front zit, NPS 3 zetels, VHP 8 zetels, DA en SPA 1 zetel, maw VHP neemt de leiding over in front, Ravenswaaij wilde Sardjoe niet als President, Ravenswaaij die bonje heeft met Kanhai en Ragoebarsingh.

  Het moet os straks niet verbazen als NPS straks met politie en al Vene van Grun Dyari laat verwijderen, zo zijn ze gewend daar in Grun Dyari je gaat nooit zomaar weg als Voorzitter of ondervoorzitter het is altijd met geweld en politie erbij.

  Vene broko NPS (3 zetels totaal, 2 in Paramaribo en 1 in Para), ik weet niet wie deze mensen heeft verteld dat ze op basis van achteruitkijkspiegel een campagne met legens en al kunnen gaan voeren.

  8 december 1982 is dood, het is over, dathebben ze nu met hun campagne bewerkstelligd, want ondanks hun vele herhalingen heeft het Surinaamse volk overduidelijk toch voor MC gekozen.

  Wat precies betekend 8 december process nu. Inpakken rechters, afsluiten die handel, verklaar alles niet ontvankelijk.

  Laat ik het zo zeggen, Suriname zal te klein blijken te zijn, mocht ene rechter of wat dan ook Bouterse willen opsluiten, het zal vertaald worden als wraak van de front verliezers, die de grote volksleider met alle geweld wil vernietigen, het volk zal dit niet pikken. Wees opgepast.

  Dit alles hebben we te danken aan front, al die politieke leiders die op de podiums steeds verwezen naar dit proces, men wilde misbruik maken en hebben duidelijk getoond dat ze dit proces hebben beinvloed.


  Maak melding

 10. @ Harry:
  Je adviseert VHP om over te lopen. Goed advies !!!. Ik durf te wedden dat je de BVD ook had geadviseerd om in de vijver van de NDP te vissen. En zie waar zij in beland zijn.
  Ik begrijp best wel dat je teleurgesteld bent dat de VHP door hun eigen politieke hebzucht (DA91 niet gunnen voor een plek in Nickerie), haar droom om een hindostaanse presidentskandidaat naar voren te schuiven ziet vervliegen. Het zal mij toch niet verbazen als de VHP jouw advies opvolgt. Maar doordat je andere partijen onbetrouwbaar noemt en jou partij als van alle blaam gezuiverd ziet, heb je jezelf verraden. Kan je niet in het feit berusten dat het volk heeft gesproken en dat het volk de NPS, de VHP en de andere Fronters naar huis heeft gestuurd.


  Maak melding

 11. Lijkt me een moeilijke opgave voor MC, maar ik doe een voorschot. MC lijkt op basis van ideologie en historie moeilijk te kunnen samenwerken met elk van de andere partijen. De mogelijkheid bestaat, dat Vene zich terug trekt en MC onderhandeld met exponenten van de VHP en NPS om te komen tot een meerderheid. Hierbij moet VA/PL, die de chantage en etnische politiek propageert worden uitgesloten van deelname in de komende coalitie, daar ze zaken steeds zal stagneren.


  Maak melding

 12. Met uitslag van deze verkiezing mag de Mega Combinatie in jubel stemming verkeren, maar het aantal verkregen zetels bied onvoldoende basis om onbezorgd te zijn. Het Nieuw Front kan weer bij elkaar geharkt worden om een meerderheid in de DNA te realiseren, maar deze optie zou ongeloofwaardig zijn, gelet op de wijze waarop de partij van Somohardjo uit het NF is getreden. De Mega Combinatie moet daarom het voortouw nemen om een coalitie te gaan vormen. De MC heeft voor de verkiezing steeds aangegeven, dat een samenwerking met Brunswijk en Somohardjo uitgesloten is. Als ze hierop terug komen zal een dergelijke coalitie niet erg daadkrachtig kunnen zijn omdat steeds rekening moet worden gehouden met Chantage van 1 van de andere partner. Daarnaast is dat kiezersbedrog.
  Gelet op de specifieke multi-etnische karakter van de Surinaamse samenleving zou een coalitie waarin jongeren uit zowel de VHP als de NPS een plek krijgen in de nieuwe regering veel stabieler zijn. De Mega Combinatie zou dus afzonderlijk met zowel de VHP als de NPS moeten gaan praten om een coalitie te vormen. Een Mega Combinatie coalitie met A-Combinatie of Volksaliantie geeft de MC wel veel macht, maar zal binnen 5 jaar haar draagvlak verliezen


  Maak melding

 13. Precious! | 26-5-2010 10:12:39
  Dit is echt spannend.
  Trouwens zoals men zegt….het volk heeft gesproken…….zeg ik…….God de Almachtige heeft geproken!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Hij wilt dat Suriname haar arrogantie,verdeeldheid en grootspraak aan een kant zet…..zodat een ieder…let wel een ieder zal meewerken aan de ontwikkeling van ons geliefd land.

  Het tegendeel is bewezen…..Front is met hun 10 schone vingers in de bak beland…….en MC waarop men veel kritiek uitte…..is de overwinnaar als het om de zetelwinst gaat.
  Dus…….al het gehaal en getrek van het 8 december gedoe heeft geen vruchten afgeworpen, zoals Front het had verwacht.

  Ik wil hierbij zeggen dat WIJ JONGEREN, DEZE NIEUWE GENERATIE dus, moe zijn van achteruitkijkspiegels, we zijn moe van gepraat en loze beloftes over stabiliteit en ontwikkeling, terwijl de KLEINE MAN er niets van merkt in zijn portemonee.
  Stabiliteit en ontwikkeling is een goede zaak, het is misschien wel zo, maar al die jaren HEEFT ALLEEN DE ZOGENAAMDE KLEINE ELITE GROEP (WAARONDER DIREKTEUREN,ONDERNEMERS ETCC…) kunnen profiteren van de zogenaamde stabiliteit in Suriname.
  DE KLEINE MAN heeft er niet van genoten. Die groep van de kleine man valt dus onder de armoedegrens van 80% zoals de statistieken hebben uitgewezen.
  Hieraan kunnen we zien dat de bevolking Suriname voor meer dan de helft uit minderdaadkrachtigen bestaat.
  Het probleem is dat onze huidige president nooit onder het volk heeft gewoond. Hij is niet als een vader van het land omgegaan met bepaalde zaken. Hij liet alles zijn gang gaan….bijvoorbeeld rond het gronden kwestie gedoe van ROGB.

  Een ding weet ik….hoe lang zal je het volk voor de gek houden?
  Hoe lang zullen we elkaar bijten en ver-eten?
  Hoe lang zullen we als krabben in een ton met elkaar leven?
  Dit alles gaat ten koste van het land en onze natie, onze vooruitgang.

  Surinaamse politici houden zich vast aan het verleden. Ze denken niet aan verbetering, aan verbroedering en aan de liefde……..en kijk maar…….het verleden zit als een keten aan de voeten van Suriname……..EN DIT KUNNEN WE ALLEEN VERBREKEN ALS WIJ SAMEN ALS 1 VOLK EN 1 NATIE DIT LAND MET DE LIEFDE DIT LAND BESTUREN.

  Ik ben bijzonder blij met de uitslagen…..want The Almighty King of Kings heeft duidelijk toegelaten wat Hij wilt…….en dat is dat Surinamers dit land met Liefde, Verbroedering, Vergeving, Herstel, Samenwerking en last but not least de Liefde moeten bestuderen.
  (Daarom heeft geen enkele party de meerderheid behaald).

  With love,


  Maak melding

 14. Onderhandelen!

  OK! Het volk heeft gekozen en MC heeft de winst. Ik heb anders gestemd en verloren.
  Ik leg me er bij neer en kijk vooral vooruit.
  Wat zie ik?
  Front is nu kwetsbaar en zal onder de huidige omstandigheden door MC worden uitgedund via onderhandelingen met VHP toppers.
  Als de jonge VHPer Sharman naar voren wordt geschoven voor het presidentschap van Suriname, zal dit MC een goede kans geven om een regering te vormen. Niet Bouta, niet de bruggenbouwer, niet Sardjoe opzadelen met het presidentschap. Begin goed en begin jong!


  Maak melding

 15. De coalitiepartners van het moment hebben voorlopig gezamenlijk een voorsprong.

  met dit gedachtegang,probeert men ons terug te voeren naar de verkiezing van 2005.toen had de n d p als partij 15 zetels en het n.f.de rest.dus kreeg de n d p voorzitter geen uitnodiging van de informateur.en bleef toen buiten de regeermacht.

  dit is een heel ander situatie en kan onmogelijk over coalitiepartners hebben een voorsprong praten.

  als dit zo is,laten zij dan proberen om informateur te spelen.dan roept men geesten op dat zij niet kunnen bezweren.de mega combinatie is nu aan zet en niemand anders.het n f heeft de strijd verloren en geen nodeloze zoete waan creëren.


  Maak melding

 16. Verkiezing2010 in suriname! Mooi?d
  De hele combinatie,net een puzzelsstuk blijft een probleem.Politieke kopstukken moeten sowieso weg:opa Vene..naar een bejaarden tehuis(alle respect)Bouterse terugtrekken uit de politieke arena.Hij brengt alleen maar onrust en tegenstellingen in de samenleving.
  Somohardjo met zijn 6 a 7 zetels terug in de oppositie.Een nieuwe surinaamse party moet komen op basis sociaal-economische motieven:het land staat centraal…dan ga ik pas stemmen voor die partij

  tang boeng Sakioo..


  Maak melding

 17. het beste is mc,vhp,doe, bouterse en santokie,moeten het srtijd bijl begraven en samen suriname naar grotere hoogte brengen,het zal een zegen zijn voor het land,zo kan santokie of verder gaan met zijn doelen, of een andere funktie,bv simons president en hij vice president go for it.


  Maak melding

 18. De nieuwe president van Suriname moet naar buiten (internationaal en nationaal) goed kan uistralen, want een staatshoofd is een symbool van de Surinaamse natie.Analyse van de verkiezingen:
  Gelet op het aantal van de bevolkingsgroepen dat bestaat uit:
  No.1 creolen,
  2 hindoestanen
  en 3 javanen.
  De creolen gingen stemmen voor MC en NF
  natuurlijk hebben deze partijeen een groot aantal stemmen uitgebracht.

  De javanen en een deel niet javanen gingen voor VA stemmen, maar die hebben 7 zetels behaald.Dit is een prestatie die VA heeft geleverd.
  Nu is wel tijd aangebroken om Suriname een integratie proces van alle bevolkingsgroepen op gang te brengen. Een voorbeeld hiervan is zoals in Indonesie, Maleisie en Singapore die allerlei bevolkingsgroepen vertegenwoordigen die hebben masaal voor hun politieke partijen gestemd.

  De ideologie van Indonesie is Panca Sila en BINEKA TUNGAL IKA, EENHEID IN VERSCHEIDENHEID.Suriname moet een voorbeeld nemen als in Indonesie.Iedereen is een Surinamer en ik ook,
  Ik woon reeds 40 jaar in Nederland, maar ik voel de verbondenheid met Suriname.
  MC, VA EN KLEINE PARTIJEN KUNNEN EEN COALITIE VORMEN.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.