Bouterse: tijd om nieuw Suriname te beginnen

43

PARAMARIBO, 24 mei – “Het was een lange weg, waar we langer dan tien jaar over gedaan hebben. Maar het einde is in zicht. Wij Surinamers beginnen aan een nieuw Suriname.” Dit zei NDP-voorzitter Desi Bouterse tijdens de laatste massameeting van de Mega Combinatie in partijcentrum Ocer. Het moet een Suriname worden van meer welvaart voor meer burgers.

Daar schort het ernstig aan de laatste jaren. “Het hele volk smacht naar vernieuwing, een Suriname waarbij het belang van het volk op de eerste plaats staat”, zei Bouterse. Het komt erop neer dat economische ontwikkeling de mens gaat dienen. Suriname moet een land worden waar het goed toeven is. Het vergt wel een zekere inspanning. Mensen moeten willen samenwerken.

Het is tijd voor een sociaal contract tussen Mega Combinatie en samenleving. “Het contract heeft een aantal aspecten, zoals de fundamenten van de rechtsstaat. We willen een onafhankelijke rechtspraak, die niet beïnvloed wordt door de politiek. Ook wil het sociaal contract dat het parlement versterkt wordt. MC verbindt zich ook om capabele ministers aan te wijzen”, aldus Bouterse.

“De minister moet weten dat zodra hij naast de pan pist, MC zal optreden. De media moeten in alle vrijheid hun werk kunnen doen. Vrije meningsuiting zal gewaarborgd worden. Als moeders het moeilijk hebben en verlangen naar verbetering, dan beloof ik tot het uiterste te gaan om voor u en uw gezin verbetering te brengen.” Jongeren mogen rekenen op beter onderwijs, werk en huisvesting.


43 REACTIES

 1. This meeting was da bomb… Nu begrijp ik waarom Mega heeft gevraagd naar het onafh. plein. Ocer was gewoon te klein.
  Strijk, jouw weigeren van de vergunning was van hogerhand doorgegeven, dat is wel zo zeker, maar un hor’ bloh het einde is in zicht voor deze enge denkers en haatdragenden.


  Maak melding

 2. Laat FRONT weggaan heel wat van die mannen in FRONT zien DNA als een

  hangplek voor bejaarde schurken en oplichters die daarnaast ook een

  hoop stommiteiten uithalen.

  Din man idi no FRIS ..Opa Ronald Vniksaan laat zijn vriend opsluiten

  (GILS)in een situatie waar die man niet rijker van geworden is maar nu wel wijzer.

  Maar die andere schurk met zijn auto, huis incl. Khan…zijn 90 kilo …..zijn visa handel….en noem maar

  op ……laat Opa Ro Vniksaanlopen.

  En die is echt rijker en wijzer van alles geworden.

  Dan wat hebben wij aan zo’n NPS die eigen mensen gebruikt om anderen
  die niet op hen lijken te bevoordelen en verrijken in alles.


  Maak melding

 3. “Desi Bouterse: tijd om nieuw Suriname te beginnen”

  Precies, het is niet anders, en nu maar hopen dat front niet terug kan komen, want dat zou een echte ramp zijn voor Suriname en de Surinamers, nog 5 jaar front en we kunnen het tot schudden de gevolgen zouden nog generaties merkbaar zijn.


  Maak melding

 4. Waarom wil bouterse kort voor de verkiezing alles realiseren wat hij met zijn militaire laarzen heeft vertrapt in de jaren 80, hij heeft het nu over fundamenten van de rechtsstaat over de media die in alle vrijheid zijn werk moet doen en over vrije meningsuiting die gewaarborg moet worden bouters me boi niet iedere suriname is zo stom om in jou leugens en bedrog te geloven mss die idioten die in ocer komen eten drinken dansen en zuipen.Surinamers, mijn advies is stem niet op bouterse omdat hij nooit zal kunnen waarmaken wat hij beloofd hij zal suriname voor schut zetten in het buitenland geen enkele beschaafd land wil zaken doen met een massamoordenaar dus suriname zal wederom in een isolatie terecht komen met alle gevolgen van dien.stem tegen de bouterse hij is de man die verantwoordelijk is voor de devaleuren van onze sterke munt , hij is verantwoordelijk voor de grote drugs probleem waarmee suriname nu mee zit , hij is verantwoordelijk voor de duizenden ptss patienten in suriname, hij is verantwoordelijk voor de honderden marron jongeren die voor problemen zorgen in het land omdat zijn militairen genocide hebben gepleegd in moi wana al deze problemen hebben wij te danken aan mislukte revo die mijn land van zijn waardigheid en onschuld heeft beroofd . grootste deel van de mensen die op de banken gaan staan voor bouterse zijn drugscriminelen die hebben voordeel bij een regering die geleid word door mensen als bouterse en parmessar twee grote drugsbarronnen in suriname. let op de mensen die steen rijk zijn geworden tijdens bouterse zijn militaire dictatuur het zijn niet de arme suriname maar rijke rijst boeren de zogenaamde sponsers van de duivel.


  Maak melding

 5. zijn mijn landgenoten voor of tegen een nieuw suriname.wat staat ons in de weg om dit mooie land eindelijk tot ontwikkeling te brengen.

  butbutu brengt ons geen stap vooruit,alleen maar ellende.jaar in jaar uit hoor ik het zelfde liedje bij het nieuw front combinatie,maar er komt geen einde aan dit gezang.

  mijn landgenoten zijn bang en angstig om de uitdaging aan te gaan.een volk zonder lef en doorzettingsvermogen hoeft echt niet op de toekomst te rekenen.wij moeten zelf hieraan werken en niet rekenen op de hulp van buiten

  hoelang bestaat de n p s en de v h p al,wat hebben deze twee partijen die bijkans 65 jaar in de politiek zit voor land en volk gedaan.niks en dan ook niks.

  een land met vele rijkdom en toch pienart ons volk,hoe is dit mogelijk.een straatveger in het buitenland verdiend veel en veel meer dan de hardwerkende landgenoten.de regering venetiaan heeft ons tot moderne slaaf gemaakt voor de multinational.


  Maak melding

 6. Jouw verstand als mens zegt jouw dat je zelf als land de productie ter hand moet nemen.
  Welk ander volk zouw suriname nou zomaar schenkingen doen. Denken wij dat de andere volkeren die hard voor hun geld hebben gewerkt, zomaar sinterklaas gaan spelen, door suriname zomaar geld te schenken. De schenkingen die worden gedaan heeft altijd een bedoeling. En op die manier lopen wij als volk altijd aan het lijntje van de buitenlandse donoren.

  Dus wij als volk kunnen niet anders dan hard te gaan werken, te produceren en op onze eigen benen gaan staan. Om dat te bereiken moeten wij geloof hebben in eigen kunnen en moeten wij bereid zijn samen te werken in het belang van land en volk.


  Maak melding

 7. pers vrijheid laat desi maar zijn zelf voor de gek houden die arme surinamers die weten niet beter wat hij met de pers heeft gedaan mensen afranselen media gebouwen in brand steken wie houd wie voor de gek,jongeren gebruiken alleen om zijn doel te bereiken.
  laat mij maar niet lachen jongen, het word tijd voor een nieuw suriname maar zonder desi als hij dat zeg dan vind ik het prima,laat hij maar over gaan om zaken te hestellen die hij heeft vernietig suriname is 50 jaar achteruit gegaan samen die die 16 mansschappen van hem zijn ze dat vergeten ze reden met koffers vol met geweren het volk was niks voor hun als je iets zij dan moest je metteen dood of werd je afgeranseld .
  surinamers niet meer slapen.


  Maak melding

 8. Beste DDB/MEGA combinatieleden, Suriname wacht al ettelijke decennia op vernieuwingen en positieve veranderingen.

  Daarvoor hebben tot nu toe niet enkel het FRONT maar ook uw eigen combinatie de kans toe voor gehad.

  Ook al zijn er tijdens het vorige mega kabinet wat zaken gerealiseerd(denk bijv aan bruggen) toch zijn er in die tijd niet acceptabele zaken gebeurd zoals het buiten werking zetten van de Rekenkamer, en het schandalige monetair beleid van ene Bank President GOEDSCHALK met alle negatieve gevolgen.

  Dat allemaal tijdens de vorige “Mega kans”.

  Wat garandeert ons nu dat de beloofde vernieuwing inderdaad zal laten blijken dat er WIJZE lessen getrokken zijn, dat wij mogen uitgaan van een EERLIJKE , ONAFHANKELIJKE rechtstgang en ook het respecterren daarvan ook door U.?

  Daar heeft U zelf niet veel van laten blijken door telkens processen te bestempelen als politieke bla bla en zelfs niet eenmaal durven te verschijnen.

  Dit is niet een zaak die meteen vertrouwen schept in al de gedane beloftes de afgelopen maanden tijdens de propaganda meetings.

  Dus.. .wie er nu ook weer moge winnen het blijft vooralsnog alweer voor het Surinaamse volk : “Eerst zien dan geloven”

  Laat mij eens zien dat instituten zoals het ADEK, EBS, TELESUR etc. niet telkens aan politieke voorkeuren onderheving zijn (wisseling commisarissen/besturen) maar dat men in Suriname eindelijk in alle geledingen durft te kiezen voor de juiste man/vrouw op de juiste plek ongeacht politieke kleur.

  Dat is pas VOLWASSEN politiek.

  Tot op heden heeft geen enkele combinatie,die heeft mogen regeren, mij aangetoond in staat te zijn zo ver te zijn in dat proces.

  De SME politiek kenmerkt zich veelal door rancuneus handelen.

  Dus ook indien MEGA wint het blijven weer grote ?????…..hangen en zie afwachten of weer de Goedschalkies komen aandansen of nieuwe gezichten die toch weer gaan voor het veilig stellen van hun eigen hachie binnenn hun regeertermijn ofwel alweer de POLITIEK gebruiken voor EIGEN GEWIN.

  GOD ZIJ MET SURINAME


  Maak melding

 9. Coupe!

  Als NDP met Desi aan de macht komt in Suriname is ons volk nog dommer dan ze lijkt.

  Binnen zes maanden na 25 mei 2010 is er een coupe te zien in mijn glazen bol. Een waar veel bloed zal vloeien omdat het geheel door buitenlanders wordt uitgevoerd. Weet niet of het Brazilianen, Nederlanders of Amerikanen zullen zijn.

  Desi kan beter maar op vakantie gaan in het binnenland en de politiek laten voor wat het is. Wat wil hij bewijzen? Dat hij ons land nog een keer in de ellende kan storten?
  Dat hij niet geschikt is voor deze taak?
  Dat hij niet kan samenwerken maar dol is op zijn eigen wil en woord? Dat zijn scholing niet voldoende is om economisch te denken?

  Wat geweest is, is geweest! Herhaling in slowmotion is niet nodig.


  Maak melding

 10. AAn DU wij worden moe van jou jij blijft steeds steken in dejaren 80 waarom wil NPS alles nu realiseren die ze in 1975 hebben vertrapt ? west suriname huizen op flora die niet werden afgemaakt huizen op hannas lust . elke verzieken beloven ze, ze zetten dingens op papier maar niets werdt uit gevoerd.DU antwoordt graag


  Maak melding

 11. Deze man is gestoord.Hij wil Chavez imiteren.Geen enkel land zal banden willen onderhouden met zijn regering.Met ‘slands inkomsten gaat hij wapens kopen om het volk te onderdrukken en de regio bedreigen.

  lastminute


  Maak melding

 12. DU
  Wij leven in 2010 en om zich bezig te gaan houden met jaren’80 is niet wijs dus gewoon dom.
  Kijk er wordt goud als water weggedragen en op dit moment.

  En nog steeds heeft die makker van jouw Opa Ronald Vniksaan de bevolking niet kunnen wijs maken hoelang die domme achterlijke deal van hem en I’am Gold gaat duren.

  Nu moeten wij vreten en niet jaren ’80 helaas het brengt geen brood op de plank.

  Maar als I’am Gold anno 2010 daar ligt op dit moment het verleden voor de toekomst.


  Maak melding

 13. “Als NDP met Desi aan de macht komt in Suriname is ons volk nog dommer dan ze lijkt.

  Binnen zes maanden na 25 mei 2010 is er een coupe te zien in mijn glazen bol. Een waar veel bloed zal vloeien omdat het geheel door buitenlanders wordt uitgevoerd. Weet niet of het Brazilianen, Nederlanders of Amerikanen zullen zijn.”

  DAS hou nou eens op met je dom geklets. Surinamer nog dommer dan ze lijken he, enkel en alleen omdat ze die etnische corrupte front dieven niet meer lusten.

  Hetgeen je in je glazenbol heb kunnen waarnemen geeft duidelijk je inborst weer. Je hebt een coupe kunnen zien van buitenlanders, omdat Surinamers naar verandering snakken.
  Voor jou info er komt geen coupe maar samenwerking tussen Amerika, Brazilie en Suriname, misschien dat Nederland zich afzijdig wil houden maar ook dat zullen ze niet lang volhouden.

  Onderstaand ligt meer voor de hand, ook dat ze de vakbondsleiders de straat op gaan sturen om alles te frustreren zoals ze eerder gedaan hebben.

  ” Ook doet het hardnekkig gerucht de ronde dat de huidige regering een toestand voor de MC regering zal achterlaten dat zodanig is
  dat regeren voor haar onmogelijk wordt en dat binnen 2 jaar weer nieuwe
  verkiezingen zullen moeten worden uitgeschreven. Sabotage, obstructie en
  ondermijning zullen de instrumenten zijn die vanaf de eerste dag zullen worden
  ingezet om het besturen van de MC regering onmogelijk te maken.”


  Maak melding

 14. Lees hieronder waarom we opnieuw in Suriname moeten beginnen, front ontmaskerd.

  1
  STABILITEIT, HET LEUGEN VERHAAL VAN HET
  NIEUW FRONT
  DE STABILITEIT ONTZENUWD
  Inleiding
  Dat ons land helaas nog steeds het karakter heeft van een plantage samenleving
  is een feit. Voor zij die niet weten welke de kenmerken zijn van een plantage
  samenleving verwijs ik naar Lloyd Best en Anna Maria Janssen.
  Een van de kenmerken van de plantage samenleving is de grote buitenlandse
  afhankelijkheid welke zich met name manifesteert in de structuur van de
  economie. Grondstof producent, prijsnemer (prijs wordtextern bepaald),
  eigendom van buitenlands bedrijf veelal een multinational). Ups en downs in de
  economie worden bepaalt door schommelingen van de grondstof prijzen op de
  wereldmarkt. Bij hoge (gunstige) prijzen is er een opleving en bij tegenvallende
  (lage) prijzen is er crisis. Dit gaat terug naar de tijd van de slavernij en contract
  arbeid. Als de suikerprijs omlaag ging werden de werklonen naar beneden
  aangepast; de prijs per gekapte ton suikerriet werd naar beneden aangepast en
  braken er dan vaak opstanden uit. (Zie Sandew Hira. Decolonizing the Mind)
  Vermindering inkomsten bauxiet sector
  Na de vele meevallers die hoofdzakelijk vanwege stijging van de prijzen van
  onze export producten goud, aardolie en aluinaarde (2004 tot en met 2008) valt
  er thans -met uitzondering van de goud- een terugval te constateren in deze
  prijzen. Met name de prijzen van aardolie en aluinaarde liggen niet meer op het
  niveau van 2008 . Deze zijn drastisch terug gevallen en van het laatste product is
  ook het export volume in 2009 met 40% gedaald en voor 2010 wordt nog eens
  daling van 20% verwacht. De productie capaciteit van de lokaal opererende
  aluinaarde plant van de SURALCO zal dan voor slechts 60% benut worden. Dit
  zal gevolgen hebben voor de omvang van de “Retained Value” (wat wij als
  gastland van multinational de uiteindelijk overhouden) waaronder ook zowel de
  overheidsontvangsten uit deze sector. Zo zijn de exporten van deze sector die in
  2008 nog U$. 714,2 miljoen hebben bedragen, gedaald naar U$.322,9 in 2009.
  De “ Retained Value” van deze sector (de totale waarde dat uiteindelijk in ons
  land achterbleef) daalde eveneens. Was deze in 2008 U$.322,1 miljoen deze
  daalde in 2009 naar U$.158,0 miljoen. De directe ontvangsten van overheid
  daalden van U$. 48,3 miljoen , naar U$ 17,0 miljoen. Voor 2010 zijn de
  vooruitzichten somberder.
  Daling aarolie prijzen
  Daling van aardolie prijs heeft ondanks een lichte stijging van het productievolume
  van Staatsolie toch ervoor gezorgd dat de ontvangsten van overheid uit
  deze sector van U$ 248 mln over 2008, gedaald zijn naar U$ 161mln. Over
  2
  2009. Over de periode 2000 tot en met 2009 heeft de totale omzet van Staatolie
  U$. 2.366.300.000 bedragen waarvan deze in de periode 2005 tot en met 2009
  totaal U$ 1.811.200.000; (76,5 % van de omzet.) Verder heeft dit bedrijf over
  deze periode direct meer dan U$ 646.000.000 in staatskas gestort aan dividend
  en belasting waarvan U$. 410.000.000 in de jaren 2008 en 2009. De storting aan
  winstbelasting en dividend over het boekjaar van 2008 was meer dan de hele
  omzet van het bedrijf gedurende de periode 1996 -1999. Over die periode was
  de omzet van het bedrijf. U$. 222 mln.
  Bijdrage klein goudmijnbouw en andere meevallers
  De productie en export uit de klein goudmijnbouw die ondanks Operatie Clean
  Sweap in de periode 2004 tot en met 2009 voor meer dan U$. 1.743.000.000
  aan de betalingsbalans heeft bijgedragen. Al deze meevallers en ook de
  stortingen vanuit Nederland van 125 mln euro’s en de storting van U$. 100 mln.
  door het IMF vanwege de internationale crediet crises, hebben ertoe bijgedragen
  dat er een monetaire reserve is van U$ 777, 1 per 30 april 2010 opgebouwd.
  Voeg aan deze meevallers ook nog de overmakingen vanuit de donor landen en
  organisaties in het kader van de uitvoering van ontwikkelingswerken dan wordt
  het heel makkelijk begrijpelijk dat al deze meevallers tot de vorming van de
  huidige monetaire reserve hebben bijgedragen. De wijze waarop de moneataire
  reserve beheerd wordt is ook een kwestie appart. Terwijl de goudprijs constant
  een stijgende trend vertoond wordt slechts 7,8 % van onze monetaire reserve in
  goud aangehouden; de rest wordt aangehouden in dollars en of euros’ die beiden
  constant aan inflatie onderhevig zijn. Kortweg kan gewoon niet anders worden
  geconcludeerd dan dat wat gebeurd is op geen enkele wijze een prestatie is van
  de huidige regering.
  Maatschappelijke geldhoeveelheid met 223% toegenomen
  Tegelijkertijd is echter ook de maatschappelijke geldhoeveelheid (M1) in
  dezelfde periode meer dan verdubbeld; was deze in per december 2005 SRD.
  772,9 mln deze nam toe tot SRD. 1.725,8 mln per 30 maart 2010.
  De particuliere banken hebben in de toename van de maatschappelijke
  geldhoeveelheid ook een bijzonder bijdrage geleverd. De groei in girale
  geldhoeveelheid is ook in dezelfde orde van grote geweest waardoor dit deel van
  de maatschappelijke geldhoeveelheid van SRD 450,5 in 2005 toenam naar SRD.
  1.026,9 per december 2009.
  Vraag naar Deviezen toegenomen
  Thans is deze geldhoeveelheid permanent aanwezig in de samenleving (en zij
  groei nog verder en per 27 april 2010 bedraagt zij SRD.1.798,8 mln). Met dit
  geld wordt de lokale vraag naar goederen en diensten (die voor het overgrote
  deel geïmporteerd worden) uitgeoefend. Het groot aantal nieuwe chinezen en
  komst van 2 buitenlandse telecom bedrijven hebben de vraag naar devizen
  3
  structureel verhoogd. Er zou overigens niets aan de hand zijn als ook de toevoer
  valuta inkomens uit het buitenland ook permanente verdubbeld zou zijn en ten
  minste zou groeien met de inflatie van de dollar en of de euro. De particuliere
  banken hebben met hun agressieve campagnes tot het verschaffen van
  hoofdzakelijk consumptieve kredieten ook hun steentje bijgedragen aan de
  toename van de maatschappelijke geldhoeveelheid. Deze factoren hebben er
  thans toegeleid dat er sprake is van een schaarste aan dollars en zijn de koersen
  op de vrije markt met ongeveer 21,4% gestegen. Ook is monetaire reserve die
  per 30 oktober 2009 U$. 790,6 mln bedroeg is intussen ondanks de stijging van
  de goudprijs thans gedaald naar U$. 777,1 per 30 april 2010.
  Overheidsuitgaven structureel verhoogd
  De meevallers hebben ervoor gezorgd dat de overheid haar uitgaven structureel
  en permanente heeft verhoogd terwijl de ontvangsten met de teruglopende
  prijzen thans ernstig zijn terug gevallen. Geen wonder dat de Staatsbegroting
  over het dienstjaar 2010 zonder een financieringsplan met een record tekort van
  SRD. 1.056.993.000 toch door de (coalitie) Nationale Assemblee is
  aangenomen. De post lonen en salarissen is drastisch toegenomen bedroeg deze
  in 2005 nog SRD. 488.000.000 deze steeg naar SRD. 1.227.243.000 in 2010.
  Ook op andere uitgavenposten op de lopende rekening van de Staatsbegroting
  vallen enorme stijgingen waar te nemen.
  Het aantal ambtenaren bedroeg per januari 2009 38.096 en de uitgaven voor
  lonen en salarissen waren toen maandelijks SRD. 59.108.000.
  Per december 2009 was het aantal toegenomen naar 38. 992 en bedroeg het
  verloond bedrag maandelijks SRD. 83.785.900. Per april 2010 een maand voor
  de verkiezingen is het aantal ambtenaren gestegen naar 45.205 en het verloond
  bedrag bedraagt maandelijks SRD. 95.549.096
  Het FISO fiasco
  Een heel slecht voorbereid en inhoudelijk compleet verkeerd FISO-I project
  werd ondanks alle waarschuwingen om andere dan noodzakelijke redenen op
  heel amateuristische wijze toch doorgevoerd. Thans zijn de consequenties van
  deze handeling op het overheidsbudget totaal niet te overzien, terwijl er reeds
  met de overheidsbonden afspraken gemaakt zijn over de invoering van FISO II.
  De schuldpositie:
  De schuldpositie van de Staat is in de periode 2000 – 2009 nagenoeg
  verdubbeld. Bedroegen de totale schulden van de Staat in 2000 nog SRD.
  1.068,1 miljoen, stegen deze met een factor 2,7 naar SRD. 2,702,6 miljoen per
  december 2009. Er bestaan sterke aanwijzingen dat deze schulden verder zijn
  opgelopen, aangezien het algemeen bekent is dat de overheid enige sinds enige
  tijd geen betalingen doet aan schuldeisers.
  Dit is de situatie waarin ons land thans terecht gekomen is; een bijzondere
  penibele situatie waarin er sprake is van :
  4
   Structureel tekort op de lopende dienst van de Staatsbegroting
   Structureel tekort op de ontwikkelingsdienst van de Staatsbegroting
   Structureel tekort op lopende rekeningen van de betalingsbalans
   Toename van de schuldpositie van de Staat zowel binnenland als
  buitenlandse schuldpositie
  Voeg hieraan een groeiend leger van werklozen en werkzoekende jonge
  landgenoten zonder uitzicht op werk en vraag je dan af of dit de prijs is welke
  betaald is geworden voor het bereiken van de zogenaamde stabilitiet. Geen
  wonder dat volgens het Ned. Centr. Bur. v/d Statistiek tussen 2003 en 2008
  17.700 Surinamers ons land permanent verlaten hebben. De UNDP zegt: “What
  is the meaning of growth if it is not translated into lives of people?”. Human
  Development Report 1995
  Is dat nu het prudent economisch / monetair beleid!!!!!???
  DE NATIONALE GOUD PRODUCTIE
  De Mega Combinatie is van mening dat de behandeling en waardering aan de
  ondernemers en werkers die de nationale goudproductie tot stand brengen op
  een meer constructieve wijze zal moeten plaats vinden. De wijze waarop al deze
  werkers in de afgelopen 10 jaar behandelt zijn vindt de MC buitengewoon
  gênant. Het goud welke door deze ondernemers en deze werkers in de periode
  van 2004 tot en met 2009 geproduceerd is qua volume 2,590.661 troy ounce
  geweest en dat was gelijk aan U$. 1,743.416.000 aan export waarde. Dat is hun
  bijdrage aan de formele economie!!!! . Toch worden deze ondernemers en
  werkers die de nationale goudproductie tot stand brengen als illegalen
  beschouwd, krijgen zij geen beleidsaandacht anders dan uitstapjes van ministers
  en hoog geplaatste ambtenaren om vervolgens dan met een operatie Clean
  Sweap geconfronteerd te worden; een actie die overigens absoluut en totaal
  contra productief geweest. Met deze actie werden ondernemers en werkers in
  deze sector als criminelen vervolgd; uiteindelijk heeft deze operatie ook geen
  fluit opgeleverd.
  Geen beleidsaandacht voor de kleingoudmijnbouw
  In feite hebben de NGO’s in Suriname in buiten ons land w.o. het WWF meer
  gedaan om iets te betekenen voor de ondernemers en de werkers die onze
  nationale goud productie tot stand brengen. Deze ondernemers en werkers
  (ongeveer 25.000 tot 27.000) hebben bijelkaar meer gepresteerd dan de lokale
  multinational en wel op 2 manieren. Qua gewicht en ook qua opbrengst voor het
  land. De export uit de klein goudmijnbouw wordt voor de volle 100%
  overgemaakt naar ons land terwijl van de groot goudmijnbouw slechts ongeveer
  40% van de exportwaarde naar ons land wordt overgemaakt.
  De miskenning van deze werkers werd onlangs weer heel hard getoond toen
  onlangs door het WWF een seminar/ workshop over certificering van de klein
  5
  goudmijnbouw werd gehouden. Een sector zo belangrijk qua export opbrengst,
  werkgelegenheid en milieu (hoe desastreus die effecten ook zijn), kreeg geen
  aandacht van verantwoordelijke minister. Deze stuurde wel een lieftallige
  ambtenaar die overigens niet eens wist welke de economische betekenis is van
  deze sector en hoe groot de export opbrengsten waren.
  MEGA COMBINATIE WEET ONGEVEER WAT ZIJ ZAL
  OVERNEMEN
  Uit de analyse van de macro economische data welke ons ter beschikking zijn
  gekomen weet de MC wat zij ongeveer zal overnemen. Zij weet dat “ongeveer”
  omdat zij nog detail informatie ontbreekt en dat tussen nu en de dag van
  regeringsoverdracht zij ook niet weet wat door de zittende regering aan besluiten
  zal worden genomen; het gaat in deze om besluiten waaraan financiële
  consequenties verbonden zijn. Ook doet het hardnekkig gerucht de ronde dat de
  huidige regering een toestand voor de MC regering zal achterlaten dat zodanig is
  dat regeren voor haar onmogelijk wordt en dat binnen 2 jaar weer nieuwe
  verkiezingen zullen moeten worden uitgeschreven. Sabotage, obstructie en
  ondermijning zullen de instrumenten zijn die vanaf de eerste dag zullen worden
  ingezet om het besturen van de MC regering onmogelijk te maken.
  De MC heeft kennis genomen van deze geruchten en heeft deze geruchten
  serieus genomen. Zij beschouwd deze dreiging als een uitdaging en komt
  beslagen ten ijs met haar nationaal beleid en zal bij de uitvoering zich bedienen
  met de instrumenten van hoop, vertrouwen, openheid, transparantie en
  betrokkenheid van de samenleving en haar geledingen.
  Waarom weet de MC ”ongeveer” wat zij zal overnemen. De betrouwbaarheid
  van de macro economische data m.n. die m.b.t. de het overheidsbudget zowel de
  ontvangsten alsook de uitgaven zijde en de toestand van onze totale economie
  geven veel redenen tot twijfels.
  Centrale Bank publiceert geen jaarverslagen
  De autoriteit die ons allen op dit stuk van dienst zou moeten zijn laat ons allen
  sinds jaren in de steek. Het laatste verslag van de Central Bank van ons land
  dateert van 2005 en dat dwingt ons te moeten constateren dat de Bank President
  reeds 4 jaar achtereen in overtreding met de Bankwet handelt. Hoofdstuk VII
  Weekbalans en Jaarverslag zegt in artikel 34 lid 2 staat het volgende: (citaat
  artikel 34 lid 2 Bankwet)
  “De President brengt binnen zes maanden na afloop van ieder boekjaar een
  verslag uit over de algemene financiële en economische ontwikkeling en over
  de door de Bank gevoerde politiek. In dit verslag wordt een verkorte vorm van
  de jaarrekening van de Bank opgenomen. Het verslag wordt door de Bank
  gepubliceerd”.
  6
  Art. 35b van de Bankwet geeft de Bank bij wet de bevoegdheid om de meest
  juiste en correcte statistieken over de totale economie te kunnen beschikken. De
  MC durft te beweren dat mede hierdoor de Bank niet durft om haar
  jaarverslagen op te stellen en te publiceren, omdat zij de waarheid schuwt.
  De Mega Combinatie weet wat zij moet doen
  De MC weet ook dat een groot deel van onze economie een informeel karakter
  heeft, en constateert dat niet eens een echte serieuze poging ondernomen wordt
  om een beeld te krijgen van deze informele economie. Laat staan om te kijken
  wat er beleid gevoerd zal moeten worden om de informaliteit terug te dringen.
  Er moet veel onderzoek verricht worden naar de economie van onze
  samenleving en de MC is zich daarvan bewust en heeft zelfs een reeks van
  economische onderwerpen kunnen listen waarop wetenschappelijk onderzoek
  losgelaten moet worden om op gedegen en adequate wijze kennis en inzicht in
  de economie van onze samenleving te verwerven. Deze aanpak beperkt zich niet
  slechts tot onze economie maar ook op alle andere maatschappelijke en andere
  levensgebieden. Onze volksgezondheid, ons onderwijs, onze jongeren, onze
  werkers, volkshuisvesting, criminaliteit, etc. etc. (Nationale Wetenschappelijke
  Raad)
  Dat de exponenten van de MC dat weten kan met het volgend voorbeeld worden
  geïllustreerd:
  Het Bauxiet Instituut werd bij Decreet in 1980 opgericht en ingesteld; toen pas
  begonnen wij na bijkans 64 jaar systematisch de betekenis van deze sector voor
  ons land en onze economie bestuderen. Naast de exportwaarde werden er nog
  meer gegevens bijgehouden, w.o. de internationale ontwikkelingen van deze
  sector, de effecten op de overheidsbegroting, de betalingsbalans met en zonder
  de bauxiet sector, verloonde bedragen uit de sector en het aantal werknemers.
  Een onzer student van onze universiteit Ruben Kalpoe (nu wijlen) studeerde af
  met een scriptie met als onderwerp: Effecten van de Bauxiet Sector op de
  Surinaamse Economie. Hij heeft mede door zijn werk voor enkele jaren bij de
  IBA gewerkt.
  Suriname, Goudproducerend en Exporterend land
  Wij zijn reeds jaren een goud producerend en exporterend land en hebben nog
  steeds geen Goud Instituut. Het Minerale Instituut waarover reeds meer dan 10
  jaar gesproken wordt is nog steeds niet tot stand gekomen. Gelet op het belang
  van goudsector in ons land zal de MC meteen tot instelling van Het Nationaal
  Goud Instituut overgaan terwijl er aan het Mineralen Instituut gewerkt zal
  worden.


  Maak melding

 15. Hahahahaha, hihihihihi! Waar is deze meeting gehouden? In wolfenbuttel!

  Je moet toch volkomen gek zijn wil je dit nog geloven! Verandering my pieeep!

  Samenwerken, maar dan wel doen wat ik wil, want dat is reeds vanaf februari 1980 zo.
  Dat weet een ieder die bij mij in de buurt is.
  Mochten ze dat niet doorhebben, dan liggen ze binnenkort onder de grond, voor zover zij dat nog niet doen.

  Capabele ministers? Waar vindt de moordenaar deze ministers? Hij heeft er reeds honderden versleten, en allemaal beuren ze dan staatspensioen.

  Soso loli


  Maak melding

 16. #6.

  Wij werken NIET samen met moordenaars, punt uit!

  Van Economie heeft u geen awara gegeten.
  Een volk van amper achthonderdduizend mensen kan nooit en te nimmer haar eigen economie alleen op poten zetten, of het zijn achthonderdduizend Chinezen en dan nog betwijfel ik het.


  Maak melding

 17. Het is voor Bouterse zijn laatste kans om uit handen van Justitie te blijven.
  Dat hij de bevolking mooie beloftes doet is dan ook niet vreemd.
  Gouden bergen beloven is net zoals een droom die je bij het wakker worden weer bent vergeten.


  Maak melding

 18. Wat een onzin:

  “Het contract heeft een aantal aspecten, zoals de fundamenten van de rechtsstaat. We willen een onafhankelijke rechtspraak, die niet beïnvloed wordt door de politiek.
  – beter rechtspraak begint met getuigen die de waarheid vertellen. Niet bij getuigen die zgn. een slecht geheugen hebben of zelfs niet komen opdagen.

  Ook wil het sociaal contract dat het parlement versterkt wordt.
  – Betere DNA begint met DNA leden die wel aanwezig zijn, die zich voorbereiden, die inhoudelijke discussies aangaan. We hebben niets aan afwezige DNA leden of leden die met lege CD’s zwaaien, iedereen beledigen en ook nog eens aggressief worden.

  MC verbindt zich ook om capabele ministers aan te wijzen”
  – Waarom wordt de NDP top dan bevolkt door potentiele ministers die bewezen hebben incompetent te zijn? Die als enigste kwaliteiten repressie, diefstal, fraude, martelen en moorden kennen?


  Maak melding

 19. En wie wordt nu steenrijk in Suriname met 3 hummers voor de deur?Alle FrontStronters zijn steen en steenrijk op dit ogenblik,ze bezitten niet 1 villa maar meerdere.Als grote voorbeelden dienen Brunswijk en Somo die barsten uit hun voegen met het geld van de gemeenschap ,Somo`s zoon kan de vastgoedbezittingen niet meer aan en de gewone man maar watertanden,maar dat mag allemaal van die zeikerd DU,je zeikt maar door over het verleden,maar sluit je ogen voor wat er nu op dit ogenblik 2010 door jouw FrontStronters wordt aangericht.

  Suriname zal echt gebaat zijn als er een coup zou worden gepleegd,een bloedeloze natuurlijk door jonge en DYNAMISCHE mensen met HART voor het arme volk.

  Bouterse is tot nu toe de enige echte nationalist die het hart op de juiste plek blijkt te hebben,alles voor HET VOLK.


  Maak melding

 20. Ik schaam me voor mijn domme volk. Op een moordenaar stemmen is echt ongehoord. Aan de andere kant heeft Venitiaan zich alweer verkiesbaar gesteld. Dus die vent zit er tot hij 80 is. Dat KAN toch niet…


  Maak melding

 21. Inderdaad, die moordenaar moet met vakantie achter slot en grendel.Hij is een sta in de weg voor de opbouw van ons geliefd Suriname.
  Die moordenaar is de laatste die moet praten over pers vrijheid, democratie. Verdwijn lekker weg uit het leven in Suriname.


  Maak melding

 22. het heeft geen zin om met ezels in discussie te gaan mensen die hun ziel verkopen aan de duivel voor eten muziek en sopie,ik reageer niet meer op sommige van die ezels ze hebben geen verstand het zijn allemaal wieswas negre ze hebben geen yeye.een van die idioten beweerd dat bouterse de hart op de juiste plek heeft dan ben jij toch een mislukkeling een schapenkop om dit te beweren. @ aboi jou reaktie is ook zo een domme reaktie van de ndp aanhang


  Maak melding

 23. Beste mensen geloof me…..front of mega het zal niets uitmaken alleen dat nu alle mega aanhangers roepen dat die front dieven moeten oprotten wordt er over 1 jaar weer geroepen dat die mega dieven moeten oprotten zo zal het doorgaan totdat er eindelijk een nieuwe jonge generatie opstaat in de politiek die het heft in handen neemt en al die oude mannen incl.D.D.B eruit gooit en eindelijk met gezond verstand gaat regeren suriname is te klein voor zoveel verschilende politieke partijen er moet een eenheids regering komen DAT is dde enige oplossing voor de problemen in ons geliefde Suriname, en ik hoop dat welvaart maar snel mag komen voor al die arme lieve mensen daar in Su. Meneer D.D.B heeft nu weer mooie praatjes maar ALS mega winten het straks toch weer mis gaat geeft hij toch weer andere de schuld net zoals hij in het verleden heeft gedaan. Dit land emt al zijn problemen leiden is niet een eenvoudige zaak daar is hard werken en geduld EN samenwerking voor nodig alle partijen hebben het in het verleden al eens geprobeert in allerlei verschildende combinaties en zelfs met een dictator die het alleen voor het zeggen had en ook toen is er niets van terecht gekomen dus iedereen kan klagen over de ander maar uiteindelijk is het nog niemand gelukt om het goed te doen…….dus……kijk eens goed in de spiegel en denk na.


  Maak melding

 24. alle reacties hebben wel wat.
  nee ik heb geen verstand van politiek en wil dat ook niet hebben.niemand heeft nog iets naar voren gebracht over waarom meneer desie nog steeds niet opgepakt is terwijl er internationale opsporingsbevelen zijn.omdat hij niet naar het buitenland gaat?whahahaahahah.meneer bouterse heeft een tapoe en zal die tapoe ook houden tot hij geroepen zal worden aan de poort.nee ik ken hem niet ik geloof hem wel en ik lijk op hem.
  nee ik stem niet op hem.soms werkt voodoo heel goed.geloof mij maar en als dat niet zo was dan was desi er ook niet meer.

  pappa lekker


  Maak melding

 25. @26 papa lekker

  Desi heeft ingi negre etc broedoe in zich.
  Zou kunnen dat je gelijk heb.
  Maar ook de natuur keert zich een keer.
  Ben benieuwd wat het allemaal inhoud.


  Maak melding

 26. Misschien kan Bouterse verandering brengen in het land, wat heeft die vorige kliek gedaan, misschien voor anderen wel wat, voor mij geen donder, alleen als de NDP de grootste wordt dan ga je wat problemen krijgen ja, met het vormen van een regering,
  en als een groot deel van het volk op hem kiest vandaag, ja wie zij wij hier om het niet goed te vinden, kow wakti sai psa tide
  dape.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 27. Een man met bloed aan zijn handen en coke in zijn neus. het zal toch niet zo zijn dat Surinamers deze man als hun leider kiezen. Het land maakt zich volkomen belachelijk in in het buitenland en zal niet serieus meer worden genomen. Investeerders zullen wegblijven en de weg voor de coke maffia ligt open. Elke land krijgt de leider die het verdiend…Treurig! Suriname wordt wakker. Maak een man die wordt opgepakt zodra hij een voet over de grens zet niet tot president. Dit zou de ultieme doodsteek zijn voor Suriname.


  Maak melding

 28. DU ik ben het volkomen met je eens,ik wil mijn volk niet bestempelen als domme….., we kennen allemaal de laatste woorden die onze lieve Here Jezus uitsprak toen ze hem kruizigden,Vader vergeet het hun want ze weten niet wat ze doen,zo ook het surinaams volk,we zijn vergeet achtig alles nemen we met een korreltje zout,maar dat moet niet het geval zijn want zo helpen we samen met hun het land Suriname vernietigen.Weest verstandig,denk aan jezelf Surinamers,gaat niet in op loze beloftes van zij die dit land vernietigt hebben,vraag jezelf af of ze nu pas wakker worden om ons naar grote hoogtes te brengen.nogmaals DU ik ben het volkomen met je eens met het aanhalen van bepaalde zaken die zicht voordoen en voordeden.


  Maak melding

 29. Vooral NaMi,

  Op dit forum vindt ik jou een van de verstandigste Bouta aanhangers. Je schrijft soms in goede stijl en weet wat er in ons Suriname gebeurt. Af en toe weet jij ook wat Suriname nodig heeft en wat er gedaan moet worden om de corruptie tegen te gaan. Het schijnt dat je ook tijd hebt om je ergens in te verdiepen en dat siert je.
  Wat je helaas niet siert is je politieke keus. Daar is iedereen vrij in dus jij ook.
  En die keus heeft te maken met of eigen gewin, of minachting van het leed dat Surinamers geleden hebben onder je moordende partijleider.

  Alles opsommen wat onder Front regering is mis gegaan is OK! Maar dan moet je ook alles opsommen wat er onder Baas zijn bewind is verkeerd gegaan. Het saldo zal je verbazen.

  NaMi, stem vandaag op de partij die je kiest maar wees ook bereid om samen te werken als je verliest.


  Maak melding

 30. je kan de surinamers niet kwalijk nemen.t is een vreedzaam volk die probeert het beste van te maken voor iedereen.met voor de gek houden van deze volk kom je niet ver.eens zal een regering komen die echt voor ieders belang zal dienen,die zal zeker komen.soeredj….de zon.


  Maak melding

 31. Surinamers let op uw zaak. De DUIVEL zal hard toeslaan. Blijf in de achteruitkijk spiegel kijken!!!! Want de duivel blijt u achtervolgen. WEES ALERT!!!!!!NOOIT MEER 1980!!!!!!!!!


  Maak melding

 32. Heel mooi verwoordt de macro-economische aspecten van de wereldmarkt geprojecteerd op de Surinaamse Economie, maar als wij zien dat op de wereldmarkt nog steeds de zogeheten Rijke Landen het voor het zeggen hebben, rijst de vraag wat het doel is van het betoog van NAMI. Toegegeven het is een helder en duidelijk stuk, welke ook vereist, dat voldoende expertise aan boord is. En laat het nu zijn, dat in Ontwikkelingslanden de beteropgeleiden niet bepaald het nationaal belang doch meer het eigen belang voor ogen hebben. Het is daarom een goede ontwikkeling, dat al die rijke landen er nu al van doordrongen zijn rekening te moeten houden met, wat zij nog steeds noemen, de opkomende economische grootmachten in Azie en Zuid-Amerika. Hoezo opkomend, het zijn al Grootmachten. China heeft een biljoenenoverschot of reserve in kas aan dollars, India en Brazilie zijn ook al grootmachten, al zal dat niet door iedereen worden beaamt. Kijk maar naar de economische groei in deze landen en U heeft het antwoord. Het is zaaks, dat straks deze landen gaan meebepalen, wat een kilo suiker op de wereldmarkt kost en niet een consortium van “multinationals uit rijke landen”, die alleen het eigen belang en dat van hun investeerders voor ogen hebben. Het is te hopen, dat deze landen niet voor het eigen gewin gaan, maar meer een kentering in de wereldeconomie teweeg zullen brengen.
  Dat belangrijke posten bij de Internationale Organisaties niet meer alleen vergeven zullen worden aan lieden afkomstig uit Rijke landen danwel loyalistische marionetten uit de Derde Wereld. Alleen dan kan en zal een evenwichtige verdeling van de verhoudingen op de wereldmarkt kunnen plaats vinden.


  Maak melding

 33. NDP-voorzitter Desire Delano Bouterse ontkent dat hij zijn doorverkocht perceelland van 1.7 hectare ten Noorden van de Jozef Israelstraat in 1998 in grondhuur heeft gehad van de overheid. “Het perceelland waarover men praat heb ik gekocht bij kapper Robby. Na zijn overlijden vond zijn familie dat ik teveel heb gehad en uiteindelijk heb ik 1.1 hectare gekocht”, …

  I Mi BOY. Je had het kunnen weten dat hij zou ontkennen. Van een boef: Moordenaar kan je toch niets anders verwachten.


  Maak melding

 34. Misbruik!

  Deze verkiezingen gaan niet over de opbouw van Suri, de “grote” verandering, het wegwerken van de armoe of de “kansloze” jeugd!!!!

  Nee, de clue van deze verkiezing, de hoofdzaak, is misbruik.

  Misbruik voor eigen gewin.
  Misbruik, door iemand die totaal geen respect toont voor de rechtstaat.
  Misbruik, voor het verkrijgen van “politieke onschendbaarheid”.
  Misbruik, omdat het de allerlaatste strohalm is, om te ontsnappen aan een rechtszaak.

  Dus denk maar niet dat je zo belangrijk bent,of dat je in beeld bent, of dat het om jou gaat.
  Je wordt gebruikt als een wegwerpartikel!!
  Je bent er duidelijk ingetrapt….
  Een droom die in miljoenen paarse sterretjes zal uitspatten…..

  Jammer…..


  Maak melding

 35. @DAS,

  De Surinamer is een middelmatig volk, die niet graag boven zichzelf wilt uitstijgen, we zijn gauw tevreden, gemakzuchtig, vergeetachtig en kennen onze eigen geschiedenis niet, we leven graag bij de dag, dit zijn onze grootste kunu.

  Neem nou de reacties alleen op dit forum, voor de meeste begint de geschiedenis (achteruitkijkspiegel) in 1980, men spreekt dus de front partijen na die al langer dan 60 jaar bestaan (NPS en VHP).

  Neem van mij aan als de echte Surinamer zijn geschiedenis kende en meer wilde dan zij totnutoe heeft gekregen, zou men dus nooit en te nimmer op VHP en NPS stemmen.

  Deze twee partijen samen met nog andere partijen die soms niet meer bestaan en individuen zijn de oorzaak van alle leed en de situatie waar Surinamers en Suriname zich in bevind.

  Deze twee partijen hebben bewust het volk dom gehouden en houden het volk nogsteeds dom (zie reacties hier anno 2010), men heeft het volk nooit bewust willen maken.

  Ik zou nog dagen door kunnen gaan.

  Geloof me als je allemaal wist wat vooral de nps aan leed heeft veroorzaakt in Suriname, 8 dec. zou dan peanuts zijn.

  Samenwerking eigenlijk nooit met de nps misschien nog liever met een paar progressieve hindostanen en natuurlijk een nieuwe partij als DOE maar NPS en VHP zoals ze nu zijn no way.

  By the way NDP kan nooit verliezen, tenzij men fraudeert, niet vergeten NDP is momenteel de grootste partij in Suriname. waarschijnlijk bedoel je dat ze ondanks hun overwinning niet in staat zullen zijn een regering te vormen, dat is wat anders.,

  Nu aan jou de vraag, hoe vind je het als MC met bijv. 23 of 24 zetels uit het machtscentrum zou worden gehouden, doordat alle alle 18 partijen een regering zouden gaan vormen, zonder een informateur aan te stellen, vind je dat democratisch, zou je als democraat niet vinden dat de grootste partij het voortouw zou moeten nemen om een regering te mogen vormen en dat de rest niet mag of moet saboteren omdat het uiteindelijk om Suriname gaat.

  Als we de woorden democratie enz. enz in de mond nemen moeten wij ook proberen het helemaal te belijden en zeker niet selectief, dat siert sommige van ons al helemaal niet.


  Maak melding

 36. NaMi,

  De kiezer bepaalt wie de grootste partij wordt. Is het MC, dan zullen de voorschriften moeten worden nageleefd en indien zo, de uitslag gerespecteerd worden.
  Wanneer andere partijen een coalitie gaan vormen om zo een meerderheid te te creeren om te gaan regeren dan is dit (nog) niet verboden in het kiesreglement.
  Jij, noch ik kunnen daar iets aan veranderen.
  Dat is mijn antwoord op jouw vraag.

  Ik heb de leeftijd om te weten wat er voor de onafhankelijkheid in Suriname gaande was.
  Stemmen was toen voor mij een zaak van: als ik in de buurt ben.
  Sinds de selfmade man Andre Kamperveen de politiek in ging, ben ik serieus op hem gaan stemmen. Dat was mijn grote voorbeeld.
  Jouw grote voorbeeld en partijleider heeft mijn grote voorbeeld voorgoed het zwijgen opgelegd. Dat neem ik hem kwalijk en daarom mag hij voor mij niet aan de macht komen.
  Daar begint voor mij pas de ellende.

  Toch wens ik je veel succes vandaag bij de verkiezingen. Jij en ik kunnen geen enkele verandering brengen in hetgeen ons volk kiest. Het gaat mij tenslotte om vooruitgang van ons land. Vele regeringen hebben ons bedrogen, wie zegt mij dat een MC regering dat niet gaat doen?

  Veel succes!


  Maak melding

 37. @tranga,

  Je loopt mijlen achter mi boi, de leugenaars van front zijn al ontmaskerd.

  Gisteren moest je coblijn van nps hierover horen. Toen hij met de beschikking hieromtrent geconfronteerd werd, hij wist niet dat het een beschikking was, hij moest z’n bril zoeken, en de heer Koolen als dit geen beschikking is zou Coblijn niet weten wat zich in het land voordoet, hij wist duidelijk het verschil tussen een beschikking en een ander document niet.

  Nadat het overduidelijk was dat de heer Bouterse geen grond heeft gekregen van de staat maar het heeft gekocht en later doorverkocht, was Coblijn zijn verhaal dat ook dat niet mocht en tegen de wet was. Nadat de heer Koolen hem duidelijk had gemaakt dat het stukje grond door de overheid aan een hoge NPS’er is gegeven en juist die het had doorverkocht aan de kapper was het stil want Coblijn wenste daar niet over te praten, ook toen de heer Koblijn heeft aangegeven dat NPS’ers grote lappen grond hebben doorverkocht in Sarramaca wilde Coblijn het daar niet over hebben, hij wilde het enkel over het zgn wetsovertreding van Bouterse hebben die een stukje grond heeft gekocht en daarna heeft doorverkocht.

  De heer Koolen heeft hem wel duidelijk gemaakt, dat hij een manupilator, hypocriet en leugenaar van de eerste orde is.Dat front een leugenachtig bericht de ether in stuurt laatste moment zodat de heer Bouterse zich niet zou kunnen verdedigen , was geoorloofd volgens Coblijn want de wedstrijd was nog niet uitgespeeld, volgens mij had die Coblijn niet eens door wat hij daar zei, hij vond het dus geoorloofd om een leugenachtig bericht gehighlight en al de wereld in te sturen om een andere politicus zwart te maken want de wedstrijd was nog niet uitgespeeld.

  Vandaag in de krant, Kruisland wil onderzoek naar de verkoop door Bouterse, ze willen de grondzwendel van Somo of Jogi niet onderzoeken maar de verkoop van Bouterse wel, wat een mensen wat een land.


  Maak melding

 38. DAS,

  Mooi je zegt hier iets heel belangrijk

  “De kiezer bepaalt wie de grootste partij wordt. Is het MC, dan zullen de voorschriften moeten worden nageleefd en indien zo, de uitslag gerespecteerd worden.
  Wanneer andere partijen een coalitie gaan vormen om zo een meerderheid te te creeren om te gaan regeren dan is dit (nog) niet verboden in het kiesreglement.”

  Dus wanneer MC de meeste zetels heeft behaald, betekend het dat de meeste Surinamers toch liever MC in het machtscentrum zien, wanneer front de verliezer is en toch om wat voor redenen een regering wil gaan vormen, mag je van de winnaar toch niet verwachten dat ze medewerking hieraan verlenen.

  DOE (Breeveld)heeft het dus goed gezien, de polarisatie moet nu stoppen de president als verliezer mag geen gesprekken voeren om een regering te vormen voorals als ze de grote verliezer zijn, dat is nou democratie. Mocht front dit kunstje weer uithalen zoals ze dat in 2005 hebben gedaan dat zijn de rapen gaar, geen medewerking van MC en hopelijk ook niet van DOE en de polarisatie zal alleen toenemen. Punt is en blijft dat de verliezer van de verkiezing niet de voortouw mag nemen om regeringsformatie gesprekken te voeren.

  ook ik wens je het beste met deze verkiezingen en inderdaad kunnen we niets doen aan de keuze van de Surinaamse kiezer. Ook ik weet dat vele regeringen ons hebben bedrogen, wie zegt mij niet dat front de Surinamers weer gaat bedriegen.

  Trouwens

  “jou grote voorbeeld en partijleider heeft mijn grote voorbeeld”

  Hoe weet je dat de heer Bouterse mijn grote voorbeeld is????


  Maak melding

 39. desi heeft gewetenswroeging, vandaar dat hij wat probeert trug te doen, maar het is te laat. Van 80 tot 90 heeft hij zijn kans gehad, byee byee desi


  Maak melding

 40. NaMi gefeliciteerd!

  Een dag voor de verkiezing had je het over 23 zetels voor MC. Je bent helderziend, toch?

  MC zou nu moeten samenwerken om aan een meerderheid te komen om te regeren. De procedure volgorde van wie eerst wat mag doen ken ik niet, dat moet ergens op papier staan. Maar mijn eerlijkheid zegt me dat de grootste partij eerst aan het woord moet en dan pas de rest. Dus MC is nu aan zet.
  Redt MC het niet om een partner of twee te vinden, dan moet het land toch een regering hebben. Niet recht, maar krom!

  Mijn grote voorbeeld blijft Ampie en neem me niet kwalijk als Desi jouw grote voorbeeld niet is; sorry!

  Verder hou ik mijn ogen en oren open om te zien wat deze verkiezingsuitslag ons land gaan opbrengen. Ik had voor DOE meer zetels in gedachten maar ik ben niet helderziend.


  Maak melding

 41. DAS,

  Ik ben zeker niet helderziend, maar pragmatisch en analyseer graag.

  Je zal het niet geloven, maar ook ik had gehoopt dat DOE meer zetels had behaald, (niet ten koste van MC natuurlijk), zodat MC en DOE gewoon een regering konden vormen.

  Zo vind ik verder ook wel dat MC, gewoon van Ravenswaaij op PLOS en Waterberg op Volksgezondheid moet laten.

  Waterberg behoort tot BEP, dus die moeten gewoon losgeweekt worden bij A-combinatie. Allendy moet eindelijk breken met Lonnie.

  Zelfs van Castelen met zijn 1 zetel zou ik graag in een functie willen zien nl, Directeur van MAS.

  Jammer dat van Ravenswaaij bij DA zit, Jessurun is niet te vertrouwen, is een hypocriet, een leugenaar en zijn partij heeft geen enkele toegevoegde waarde in de Surinaamse constellatie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.