Lezing over Boston Band: ‘Alles voor de vrede’

3

In samenwerking met het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) en Podium Kwakoe, organiseren de stichting Surinaamse Vrouwen (SVB) en de stichting Landelijke Organisatie van Surinaamse Vrouwen (LOSV) een lezing over Boston Band. Dit naar aanleiding van het boek Alles voor de vrede: de brieven van Boston Band tussen 1757 en 1763 van de auteur Frank Dragtenstein dat op 16 januari 2010 werd uitgegeven door het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) en Uitgeverij Amrit.

Alles voor de vrede laat de correspondentie zien tussen de tot slaaf gemaakte Boston Band en het koloniaal bestuur in Suriname Suriname. De brieven van Boston zijn uniek, enerzijds omdat ze in het midden van de 18e eeuw door een (ex-) tot slaaf gemaakte zijn geschreven, in een periode waarin tot slaaf gemaakten niet of nauwelijks schreven of het hen zelfs verboden was te leren lezen en schrijven. Deze brieven zijn van grote betekenis in de historiografie van de slavernij omdat heel weinig schriftelijke getuigenissen uit boven genoemde periode zijn overgeleverd.

In de mondelinge overlevering is Boston bekend gebleven en wordt hij hooggewaardeerd als ‘stamouder’, verzetsstrijder, intellectuele schrijvende ex-tot slaaf gemaakte en initiatiefnemer van de vrede. Hij arriveerde vermoedelijk na het jaar 1749 in Suriname en stierf in 1766. In het midden van de 18e eeuw werd hij één van de leiders van rebellerende slaven in Oost-Suriname.

Datum Donderdag 3 juni 2010
Plaats Podium Kwakoe, Frissenstein 78
Aanvang 19.30-21.00 uur
Deelname Gratis
Plaats Podium Kwakoe, Frissenstein 78 Amsterdam


3 REACTIES

 1. Boston Bendt en hoofdman “Labi” of Arabi lees “opstand van Tempati”. Samenwerking tussen twee zwarte leiders die weer door zwart verraad niet de stad Paramaribo konden belegeren. Het zwart verraad kom je nog steeds tegen hetzij in een stemadvies(AC leiding advies achterban=>VHP/NPS) samenwerking(AC=>NPS op RR-nivo. NPS van oorsprong, statutair opgericht voor den Blanken, Mulatten, Libanezen en Chinezen. De neger was hierij niet inbegrepen. Thans een zwarte als leider om zwarten te trekken.Maar de armoe neemt nog steeds toe!


  Maak melding

 2. @Doedel

  De echte verraders van zwart, bruin, geel en wit zijn de idioten die oproepen om op een incompetente, stelende moordenaar te stemmen.


  Maak melding

 3. neus/du heb je niets beters te doen,dan steeds maar weer op anderen hun reaktie`s te reageren?
  De verraders zijn zij die de HUIDIGE boeven/verkrachters/bankrovers/moordenaars en drugsbaronnen,weer verder willen laten stelen van het Surinaamse volk.

  Zo een interessante artikel en je komt weer met je ndp-syndroom op de proppen.
  een bewijs dat je je zelf als neger haat.Je wil zeker graag terug naar de slaventijd he.

  SIO ga onverdroten voort deze misdadige periode onder de aandacht te brengen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.