Surinaamse autoriteit houdt Antonovs aan de grond

21

PARAMARIBO, 18 mei – De twee Antonov-vliegtuigen van Blue Wings blijven aan de grond. Dit meldt Vivian Hanenberg, directeur van luchtvaartveiligheidsautoriteit Casas. De luchtwaardigheidsbewijzen van beide toestellen zijn ingetrokken met onmiddellijke ingang. De maatregel houdt direct verband met de dodelijke ramp bij Poketie. Het is een primeur.

Bij de twee eerdere incidenten met de Antonovs is niet opgetreden. “We hebben gezien de omstandigheden geen andere keus. De vliegtuigen blijven aan de grond totdat de oorzaak van alle drie ongelukken bekend is”, zegt Hanenberg tegenover de Ware Tijd. Het onderzoek bij de derde ramp loopt al. Het rapport over het incident van 2008 is zo goed als af.

Bij dat incident kwamen alle negentien inzittenden om. Blue Wings zelf blijft wel operationeel. “De maatschappij aan de grond houden is geen eenvoudige zaak. Daar zijn zwaarwichtige redenen voor nodig”, aldus Hanenberg. Twee dodelijke incidenten zijn kennelijk niet zwaarwichtig genoeg. Bij de ramp te Poketie verloren alle acht inzittenden het leven.


21 REACTIES

 1. Typisch zoiets, het kalf was allang verdronken, dan now jo demp a petie. En voor hoelang, daar ben ik benieuwd naar.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 2. Eindelijk eens een keer verstandig!!! Nooit meer laten vliegenn met de Antonov!!! Dus dan ook geen vliegamp. Ale vliegtuigen een nieuwe cheque geven!!! Het moet helemaal picobello zijn.


  Maak melding

 3. De twee Antonov-vliegtuigen van Blue Wings blijven aan de grond. Dit meldt Vivian Hanenberg, directeur van luchtvaartveiligheidsautoriteit Casas.Een vraag aan Vivian Hanenberg, heb je wel voor bescherming aangeklopt bij Tok-toki voor je deze beslissing heb genomen.Anders vrees ik dat jij John Veira, die in het rapport vermoedt ik ook zo’n besluit voorgesteld had,achterna ga.


  Maak melding

 4. PARAMARIBO, 18 mei – De twee Antonov-vliegtuigen van Blue Wings blijven aan de grond. Dit meldt Vivian Hanenberg, directeur van luchtvaartveiligheidsautoriteit Casas. De luchtwaardigheidsbewijzen van beide toestellen zijn ingetrokken met onmiddellijke ingang. De maatregel houdt direct verband met de dodelijke ramp bij Poketie. Het is een primeur.

  En net zolang aan de Grond houden en wachten met het verstrekken van nieuwe vergunningen totdat ze aan de Vliegveiligheids Normen voldoen.


  Maak melding

 5. men moet nu over gaan om de directeur op te sluiten.
  de zaak van john veira mag gedeeltelijk aangekoppelt worden met de handelingen bij blue wings.

  de overleden copiloot van de vliegramp te Poketie,Nerina Latchmansing,was een uitgeleende piloot in dienst van Blue Wing.

  Latchmansing werkte als burgerpersoneel bij de Luchtvaartdienst.Ze was ingehuurd door Blue Wing als copiloot van de lokale vluchten.

  Ook Peter Veldkamp,de piloot van de Antonov die zaterdagmiddag is neergestort,was een uitgeleende piloot.Hij was in het dagelijks leven officier van het Nationaal Leger

  bij god en in suriname is alles mogelijk.


  Maak melding

 6. De eerste An-28 vloog in 1969.Tot heden zijn 5 vliegtuigen van dit type neergestort.Drie van deze incidenten vonden in Suriname plaats.De An-28 is uitgerust met een speciaal meganisme waardoor het bijna onmogelijk wordt dat het toestel kan neerstorten bij het uitvallen van een of twee motoren, of als het vliegtuig door een zware windvlaag een ongecontroleerde zwenk moet maken.

  De vraag is dan ook;hebben de piloten dit mechanisme uitgeschakeld?Ik denk dat het onderhoud en de scholing van de piloten een rol spelen bij dit incident. Elk vliegtuig heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing en ik weet niet of men bij Bleu Wing zich aan de voorschriften heeft gehouden.


  Maak melding

 7. ja nu wel?
  weg met die gasten man,,,overal ter wereld worden ze geboycot..alleen in afrika en suriname zijn ze welcome..na wang mooi ka now,,ga jullie ff na trekken waar deze Antonov-vliegtuigen nog ingezet worden..anno 2010…hou tog op ,,,


  Maak melding

 8. Niet zomaar dingen uitkraaien hierzo,ze moeten denk ik iets gaan doen aan de trainingen van de piloten,de 2 vorige crashes waren duidelijk pilot error,van deze weet men nog niet,mischien dat er inderdaad iets met die toestel aan de hand was,een toestel grounden wil niet zeggen dat die toestel niet goed is,ze moeten nu alles gaan doorspitten en alle procedures doornemen of eventueel aanscherpen.
  Als men iets niet weet ga maar eens googelen en ga effe na hoe het komt dat er zoveel antonovs crashen over de hele wereld,90 procent is een stommiteit van de piloot.

  Check http://www.avherald.com en http://www.planecrashinfo.com en kijk zelf hoeveel incidenten er zijn in de wereld met alle type toestellen


  Maak melding

 9. Moedig!

  Moedig besluit maar een beetje te laat Casas.
  De minister van Transport heeft vele malen gevraagd naar de vliegveiligheid van de toestellen maar ook Casas heeft niet/nooit gereageerd. Nu wel? Veel te laat!

  Bleu Wings blijft operationeel volgens bovenstaand bericht. Hebben ze dan nog andere toestellen en andere piloten? Of worden materiaal en manschappen ingehuurd?
  Casas, check de ingehuurde toestellen zo goed mogelijk want nog een ramp zal zeer rampzalig zijn voor het toerisme.

  Sterkte aan de nabestaanden.


  Maak melding

 10. Troostende woorden zijn vandaag moeilijk te vinden. Moest dit ons allen weer overkomen ? Moet het zo doorgaan in ons land dat een ontwikkelingsland moet blijven in veel delen van haar grondgebied en bevolking ?

  Er moest eerder aan die bel getrokken worden. En hoe het werkt is alsvolgt : als jij zaken opmerkt die scheef staan en niet aan die bel trekt, ja dan zal ‘die bel aan jou trekken’ bij wijze van zeggen. De ‘Code van Gevaar en Alertheid’ was allang ‘vuurrood’ toen de kist van zalig Soeriani crashte. Een jaar daarna ging het weer mis met nog een Antonov van Blue Wing. Wat je moet doen als je constateert en wil toegeven dat je in een ‘danger condition’ beland bent, is dat je meteen stopt met je normale routines en handelingen die je gewoon bent te doen. Je moet onderzoeken wat je fout doet dat jou en anderen steeds weer onheil brengt. Daarna dat gaan oplossen en je activiiteit herorganiseren zodat die gevaarlijke situatie zich niet (steeds) herhaalt. We hebben nooit gehoord over drastische nieuwe veiligheidsmaatregelen die Blue Wing sinds de incidenten van 2008 en 2009 heeft geimplementeerd. We horen alleen dat ze gewoon doorgaan met uitbreiden , ook vanuit de overheid hoor je niets over nieuwe scherpere veiligheidsmaatregelen daar omtrent, Plus zien we dat vluchten gewoon doorgaan, dus men wil niet stoppen met normale routines en gewoontes. Jullie activiteit/ bedrijf staat in brand lieve mensen! . Blue Wing, Casas en de overheid gaan nog steeds keihard in tegen wat de natuur zegt. De natuur zegt : HALT, STOP en BEZIN JE !! En REORGANISEER. PAK HET GEVAAR AAN !! Als je niet nu kijkt ernaar, gaat het leven/de natuurwet zelf verder je omlaag brengen, zo werkt het. Straks gaat er meer kapot en begeef je je in een toestand van non existentie en geen voortbestaan. Vier van onze aviators zijn al in die conditie : Non Existence. Moet het zover komen ? integendeel, als je alles confronteert en onderzoekt wat de sector doet dat below optimum standard is, kan deze company straks recht op staan en werkelijk een nieuwe sterkere leider in de regio worden. Geldt ook voor de luchtvaart sector. DAT waren de idealen van dhr Veira. Piloten van de airlines moeten desnoods weigeren te vliegen totdat scherpere en hogere standaarden geimplementeerd kunnen worden in het beland van ook hun eigen veiligheid !! Of het volk moet gewoon geen diensten meer kopen van deze airlines. Wet van natuur zegt : als jij niet ethiek afdwingt waar je ziet dat er on-ethiek is, word je zelf het slachtoffer van de on-ethiek.
  Ethiek heeft te maken met de beslissingen de we dagelijks nemen die het grootste goed en minste kwaad voor het grootste aantal van ons brengen. U ziet dat het door de vingers kijken naar het luchtvaartgebeuren in ons land, lokaal dus, en dus geen ethiek afdwingen , ons het grootste kwaad over het grootste aantal van ons heeft gebracht. Dus- de keus ligt nu aan ons hoe we zaken verder gaan aanpakken !! Van de reizigers, en piloten tot bedrijfsdirecteuren , en overheids functionarissen !

  May all who were on board, Rest in Peace en moge God alle nabestaanden Zijn kracht geven in deze heel zware dagen en komende tijden ! Sonny Khoeblal, Former Assistant Air Traffic Controller (’80-’83)


  Maak melding

 11. Al deze vliegtuigen van het fabricaat AN 24-28 zijn gezegd doodkisten en dat zou men in Suriname reeds lang hebben afgeschaft.De aanschaft was goedkoop maar de veiligheid zeer slecht.


  Maak melding

 12. Antonovs aan de grond en men denkt het probleem te hebben opgelost.Andere Antonovs van hetzelfde type blijven rustig doorvliegen in Venezuela, Peru, Rusland, Vietnam,China, Polen, Oekraine, Cuba, Duistland, Finland,Zweden,enz.Er is mijn inziens meer aan de hand met het luchtvaartbedrijf Blue Wings.Er zijn heel veel vragen die benatwoord moeten worden.

  1 Wie heeft de piloten van Blue Wings gecertificeerd om met de Antonov te vliegen.Hebben de piloten een grondige scholing gekregen em met dit type toestel te vleiegen.Is deze instantie bevoegd en bezitten de functionarissen ook de bevoegdheid om met de te vliegen en te examineren.

  2 Heeft het onderhoud van de vliegtuigen plaatsgevonden volgens de onderhouds- en veiligheidsprotocollen van The Antonov Aviation Scientific Technical Complex.

  3 Heeft Blue Wings zich aangemeld bij deze instantie voor ondersteuning bij het operationeel houden van de Antonov 28.

  4 Heeft Blue Wing haar toestellen op opgezette tijden laten controleren door inspecteurs van ‘The Antonov Aviation Scientific Technical Complex’.

  Deze instantie ‘The Antonov Aviation Scientific Technical Complex’, is heel streng met haar beoordeling van de luchtwaardigheid van Antonov vliegtuigen. Op bijna alle continenten zijn toestellen door deze instantie afgekeurd en mogen ze niet meer vliegen.Bij deze mensen gaat het om de veiligheid van mensen.

  Ik vermoed dat Bleu Wings deze instantie angstvallig buiten de deur heeft gehouden.


  Maak melding

 13. DAS: Blue Wing beschikt nog over tien andere vliegtuigen van een ander merk dan Antonov. De maatschappij gaat dus gewoon door met zijn activiteiten.


  Maak melding

 14. Eerder bericht was niet geplaatst..hopen dat het nu wel gebeurd.

  Kisten aan de grond houden??

  Denk eerder het management aan de grond houden..

  3 kisten in 2 kaar is geen toeval meer of heeft suriname alle pech van de wereld en daar geloof ik niet in.
  Zal aan het onderhoud liggen of de kwaliteit van de vliegers..zo simpel liggen de feiten.
  Het weer kan natuurlijk een rol hebben gespeeld maar als het weer niet goed was, dan was men ook niet gaan vliegen zou je zeggen.
  De werkelijke feiten ken ik niet en dus kan ik maar blaten wat ik wil, maar zo moeilijk is het allemaal niet.

  Laten de eigenaren het maar uitleggen. Denk dat zij er meer over weten.

  Ik zal nooit een voet zetten in een kist van bleu wings en dat zouden alle Surinamers moeten doen. Veiligheid gaat voor maar in Suriname gaat dat soms net even anders als je de juiste mensen kent. Elders komen dezelfde praktijken ook voor, maar valt dat dan goed te praten??

  Succes met het onderzoek en mijn condoleances gaan uit naar de nabestaanden.


  Maak melding

 15. Drie Kisten in twee jaar?
  Het is nu tijd dat het openbaar ministerie haar werk nu eens echt gaat doen en geen vriendjes politiek meer speelt.
  we hebben geen nieuwe onderzoeks commissie nodig want dat is gewoon een teki njang.
  Geef het openbaar ministerie de opdracht om krimineel achter deze gasten aan te gaan met dezelfde vurigheid waarmee men achter 8december aanzit.


  Maak melding

 16. Secrepatu,Smara jullie blazen wat stoom uit je mond want de Antonovs van verschillende typen vliegen overal ter wereld.Ook in Nederland,Duitsland,Japan,Amerika en Canada.Een vliegtuig is een vliegende doodkist als men het onderhoud verwaarloosd.


  Maak melding

 17. Boven het oerwoud van Suriname is er sprake van een sterke termiek,opstijgende warme lucht/winden.Vliegtuigen kunnen ineens abrubt uit hun koers geraken door deze termiek.De An-28 is uitgerust met een mechanisme die de controle van het vliegtuig overneemt.Zodra het vliegtuig een verkeerde beweging maakt neem dit mechanisme de controle over.Piloten kunnen echter in paniek raken wanneer dit systeem de controle van het vlkiegtuig overneemt.Piloten moeten daarom goed geschoold zijn om met dit type vliegtuig te vliegen.De An-28 is groter en complexer dan de Twin Otter die ook in Suriname wordt gebruikt.


  Maak melding

 18. Als er slecht weer was op de route van die kist zou dat ook een oorzaak kunnen zijn , de piloot zou misschien een omweg hebben geprobeerd te maken …maar zonder weerradar aan board weet je ook niet of het gebied zich verschuift …en je rechtstreekt het slechtweer invliegt….ik kan je vertellen dat als je een C.B. (culumus nimbus)(verticaal uitstrekkende wolk) in- of zelfs langs vliegt, je niet alleen sterke op- en neer waaiende winden tegenkomt …maar ook grote hagelstenen kunt aantreffen die je motor kunnen beschadigen…………..

  De an 28 is een toestel die dankzij zijn grote vleugel spanwijte en 2 zeer krachtige motoren 2 x 1700 kilowatt meer als 3500 pk zamen , de zwaardere vrachten aankan ……..maar dat maakt hem dus ook kwetsbaar bij motor uitval want……als je motor vermogen bij een an28 verliest ,trekt die vleugel gelijk over ,of je moet geluk hebben om op een grote hoogte te zitten zodat je nog kunt corgeren en nog een baan vind om hem snel aan de grond te zetten(geen draagkracht meer bij die vleuge waardoor die kist meteen kanteld)vooral met zware vleugels …want je moet niet vergeten dat die kist verschillende dorpen aandoet maar niet kan tanken ..dus al het brandstof moet mee in de vleugels (VLIEGENDE TANKER)!!!…….

  volgens de algehele regel moet een vilegtuig bij iedere vlucht genoeg brandstof menemen om zijn vlucht van A naar B uit te voeren PLUS nog genoeg om naar een uitwijk haven te kunnen vliegen , PLUS nog genoeg brandstof om 45 min. te kunnen rondcircelen in geval hij niet gelijk kan landen op de uitwijk haven………….helaas kunnen veel vliegers door onmacht niet voldoen aan deze regel omdat je zimpelweg niet kunt tanken in het binnenland van suriname ,,alleen als je een kleine cessna 150 hebt met een O 200 motor met stc for mogas kun je gewoon auto benzine erin gooien,ha,ha.

  Zelf vind ik de volgende vliegtuigen het best geschikt voor het binnenland:1 cessna 206,(kosten ongeveer zoeen us$100.000) zowel G.A. als B.W. beschikken over deze kisten….,2 Cessna Caravan wel prijzig want die kost meer als een miljoen dollar vanwege zijn dure turbo-prop motor ..,zowel G.A. als B.W. beschikken over deze toestellen….en de Havilland allias TWIN OTTER..(ook een paar miljoen us kost)als je wist onder welke omstandigheden deze twinotter oppereren in de bergachtige jungle van zuid en midden-America america….

  De AN 28 kun je op de markt krijgen voor nog geen half miljoen dollar.

  Ik denk niet dat het aan de piloot lag omdat het een zeer ervaren piloot was en ook nog honderde uren op de an28 had.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.