Gedrag Suriname’s Tapanahony-rivier wispelturig

4

PARAMARIBO, 15 mei – Het waterpeil in de Tapanahony-rivier steeg de afgelopen dagen schrikbarend snel door regenval. Dit meldt de Ware Tijd. De waterstand zakt nu weer na een klim van bijna vier meter boven het gemiddelde. Vooral lagergelegen leefgemeenschappen kunnen in de problemen raken.

“Als het niveau tussen de vier en vier en een halve meter ligt, wordt de situatie zorgelijk”, zegt universiteitsdocent Sieuwnath Naipal. Het wordt dan evacueren naar hoger gelegen gebieden. Dat was in 2006 al het geval. sNu is de kans even groot dat het water snel weer zakt. De korte periodes van hevige regen willen wel eens onderbroken worden. Dat lijkt nu ook het geval.

“We monitoren constant en kijken twee keer per dag hoe de stand is. We zijn alert”, aldus Naipal. Meetstations van de universiteit zijn actief in verscheidene delen van het binnenland. Data over het waterpeil worden continu doorgestuurd. Het systeem moet verrassingen zoals in 2006 voorkomen. Toen werden grote materiële verliezen geleden. Mensen moesten have en goed achterlaten om het vege lijf te redden.


4 REACTIES

 1. Suriname ligt toch 1500 meter boven de zeespiegel! is het water gestegen naar 1504 meter?? Is er geen maatregelen te treffen?

  Nederland is heel goed ontwikkeld hierin! zie o.a. Rotterdam. Vraag hulp dan!!! Jullie zijn toch zo goed in?? je hebt niets te verliezen. Vragen kost niets.


  Maak melding

 2. -1- Zelfs de hoogste berg in SME is waarschijnlijk nog geen 1500 meter boven de zeespiegel en sommige delen van Parbo liggen onder de zeespiegel.

  -2- Het water in een rivier ver in het binnenland ligt altijd een stuk boven de zeespiegel. Anders zou het water nooit naar de zee stromen.

  -3- Bij rivieren in het binnenland is gewoon ergens een nul punt bepaald. Normaal kiest men daarvoor een punt wat het meest voorkomt. Bij alle rivieren in het binnenland geldt dat ze in de regentijd veel hoger staan. Maar ook dat maximum is meestal in de buurt van een vast waarde. In dit geval zou het kunne zijn dat een hogestand op +3 meter gebruikelijk is.


  Maak melding

 3. Baka nakkie: Ik weet niet waar jij je aardrijkskundelessen hebt gekregen, of heb je niet goed opgelet. Er is maar 1 plek in Suriname die op 1500 meter ligt, de Juliana Top. Daar kan je moeilijk de hele bevolking van Suriname heensturen om droge voeten te houden. Driekwart van Suriname is zo plat als een dubbeltje. En als er dagenlang tropische regenbuien naar beneden komen, kunnen de rivieren dat niet verwerken en treden af en toe buiten hun oevers. Gelukkig wordt het nu gemonitord, zodat de bewoners in die gebieden tijdig kunnen worden gewaarschuwd. Dat was in het verleden wel anders. De omstandigheden zijn in Suriname wezenlijk anders dan in Nederland.


  Maak melding

 4. “We monitoren constant en kijken twee keer per dag hoe de stand is. We zijn alert”, aldus Naipal. Meetstations van de universiteit zijn actief in verscheidene delen van het binnenland. Data over het waterpeil worden continu doorgestuurd. Het systeem moet verrassingen zoals in 2006 voorkomen. Toen werden grote materiële verliezen geleden. Mensen moesten have en goed achterlaten om het vege lijf te redden.

  http://www.youtube.com/watch?v=BqfwWy_rlHg&feature=related


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.