Springen van de politieke brug op zijn Surinaams

31

PARAMARIBO, 13 mei – De uitspraak van parlementariër Charles Pahlad over tegenstanders die moeten springen van de Wijdenbosch brug krijgt een flinke staart. De hindoestaanse ondervoorzitter van de NDP had beter moeten weten. Dit zegt vicepresident Ramdien Sardjoe. Pahlad raakte een gevoelige sociale snaar.

‘Springen van de brug’ wordt in Suriname vlot geassocieerd met het plegen van zelfmoord. Dat niet alleen. “Meneer Pahlad weet dat het meer het hindoestaanse deel van onze bevolking is dat onderhevig is aan suïcide”, zegt Sardjoe. De uitspraak ligt dus buitengewoon gevoelig. Zeker binnen Sardjoe’s VHP, met grotendeels hindoestaanse achterban, heet er flink wat beroering te zijn ontstaan.

Pahlad zou minstens zijn verontschuldigingen moeten aanbieden. Zijn uitspraak lijkt overigens onvoorstelbaar suïcidaal. Dat zeker in het district Wanica, waar veel Hindoestanen wonen. Pahlad geldt er als sterke kandidaat. Hij mag er dus op rekenen dat de tegenstander bloed ruikt. “We zullen het hindoestaanse deel van de bevolking informeren over de denkbeelden van Pahlad”, aldus Sardjoe.


31 REACTIES

 1. vindt je het gek als de voorzitter van de NDP iedereen op de podium mag uitschelden en bedreigen zelf de rechterlijke macht in suriname moet het ontgelden en ook journalisten. we benne benieuwd.


  Maak melding

 2. Politiek op de brug?

  Sardjoe drijft zwaar politiek met de uitspraak van zijn tegenstander. Als Jurgen Rayman deze uitspraak doet of wijlen Harold Braam, dan lachen we ons de broek van de bil.
  RIP Perotie heeft hier ook een grap over gemaakt, maar dat was toen bij de Marine Trap brug.

  Sardjoe gebruikt intelligent de woorden van zijn tegenstander om vooral het Hindostaans deel van de bevolking tegen hem op te werken.
  Het kan Pahlad stemmen gaan kosten.


  Maak melding

 3. In mijn ogen is het nu de beurt van de heer
  Charles Pahlad om van af te springen. Opgeruimd staat netjes!! Hij is ook een tegenstander van anderen.

  Deze man moet blij zijn dat het niet zijn moeder, broer of zus dit is overkomen.

  Uit de Politiek opdonderen jij!! Heer Sardjoe ik dacht dat je allang vertrokken was uit de Politiek. Hoe oud bent u ook al weer, als ik mag vragen(80??)??. Nog geen tijd??? Stik maar in je eigen stront!!!

  Maar laat de SME Burgers leven en goed ook.


  Maak melding

 4. Wat de dames / heren uitspoken in sme,noem ik GEEN politiek..
  Dit heeft totaal met politiek niks te maken..

  Ze schreeuwen maar wat zeggen dingen die niet nooit gerealiceerd kan worden..

  Geen enkele vorm van motivatie,durven elkander niet aan te kijken ,laatstaan een dialoog aangaan over de gang van zaken een goed diccussie voeren..

  Er is nergens een beleid een agenda of programma geen werk stuk ,alleen maar lawaai maken en de ander zo zwart mogelijk elkaars verleden graven en spitten totaal geen visie….


  Maak melding

 5. dit is zwaar overtrokken
  die uitspraak is niet zo gedaan zoals men beweert
  maar wat verwacht je van die serpenten ze spugen overal hun gif als er maar iemand in hun buurt durft te komen.
  die meneer heeft gezegd dat uiteindelijk is aangegeven dat regering wijdenbos de brug heeft gerealiseerd zo ook staats olie.het springen is als practical joke bedoeld kom op man.waarom brengt men het in een ander contest?meneer phallad heeft echt niet bedoeld om te spotten met het leed van slachtoffer is van de brug zijn gesprongen neen ,dat wil de vhp ervan maken.meneer charles phallad is een echte nationalist,big up voor deze surinaamse leider.
  natuurlijk gaan ze spijkers op laag water zoeken.
  het is verkiezingstijd in su.


  Maak melding

 6. Men ziet hoe kleingeestig die hele FRONT is.

  Meneer volksmond dagelijks hoort men dit.
  Als VHP excuus wil kunnen zij het krijgen.(waarom niet)
  Maar dit zijn duidelijk onderbuiksgevoelens van VHP en dat is erg maar ik vind het kinderachtig.

  Daarnaast vind ik het heel erg en brutaal incl. dom als de VHP mensen dieren noemt…. hoor jij iemand.??
  Dieren (mensen) verjagen…..Met de woorden mensen die zij nog moeten verdelgen en ook middelen zullen inzetten dan hoe dan.
  VHP moet dus nu een mug niet tot olifant gaan maken, anders is het einde zoek.


  Maak melding

 7. Reactie #3.

  Is er een uit de zelfde school als (basiscursus ndp-propaganda)de opmerking van de opportunist Pahlad.
  Van wie zouden zij die stijl hebben?


  Maak melding

 8. hahahahhahahahaha,doe je best maar Sardjoe, de Hindustanen die felle voorstaansders zijn van MegaC.lachen je uit,hun zien wel de humor er van in.En jij probeert uit onmacht,wederom de kiezers zand in de ogen te strooien.
  Een kat(Sardjoe) in het nauw maakt rare sprongen.


  Maak melding

 9. De zogenaamde “politici” in Suriname zijn zich nauwelijks bewust van het effect, dat sommige van hun uitspraken kunnen hebben. Ik volg veel massameetings en discussieprogramma’s, maar ze hebben (om in voetbaltermen te spreken) het niveau van een derde-klasse-onderafdeling. In geen enkel land wordt zoveel met modder gesmeten en op de man gespeeld als tijdens de verkiezingscampagne in Suriname. Het is genant om naar te luisteren. En als je je billen brandt, moet je op de blaren gaan zitten, toch? Vraag de gemiddelde Surinamer of hij weet wat een lijsttrekker is. Hij weet het niet. Politiek bewustzijn is ver te zoeken. En daarom zal Suriname op hetzelfde niveau door blijven modderen. Misschien zijn de verstandigste kiezers nog wel de “zwevende” kiezers.


  Maak melding

 10. Ach, de uitspraak van Pahlad wordt uit zijn verband gehaald en het leent zich rijkelijk om politieke winst mee te halen.Ik kon mijn oren niet geloven toen ik Surinaamse politici van het Nieuw Front, zeer uitputtendh oorde ingaan op de uitspraken van Pahlad.Tot in het uiterste ging men in op de uitspraken om alleen maar politieke winst uit te halen.Een groot deel van de Surinaamse bevolking lacht om deze oude kaaimannen en is de oude politici meer kwijt dan rijk.De uitspraken van Pahlad worden door de bevolking juis in bepaalde context geplaatst.De oude kaaimannen hopen meer stemmen binnen te halen door Pahlad en de NDP zeer negatief af te schilderen.


  Maak melding

 11. Het is niet de bedoeling dat wij een slappe verkiezings-campagne gaan voeren. vertel de bestuurders van de VHP duidelijk, dat wij niet accepteren dat zij met misleiding bezig zijn. De hr. Pahlad moet geen excusses aan-bieden omdat hij niets verkeerd heeft gezegd.

  Als de VHP de woorden van dr.Pahlad op die manier wil interpreteren is dat hun goed recht. Verder als zij hun achterban wil op-zwepen om tegen Pahlad te stemmen moeten zij het zelf weten. Feit is dat de heer Pahlad zijn eigen achterban heeft, die hem wel begrijpt en op hem gaat stemmen en ook op de andere kadidaten van de Mega-Combinatie.

  Naar mijn mening heeft dr. PAHALD GOED DE AANDACHT GETROKKEN. Wat hij nu moet doen is duidelijk maken, dat hij misleiding van de VHP in deze kwestie niet accepteerd, dan komt alles goed met hem.

  Maar als de VHP leiding zo gek is om van de BOsje Brug te springen, wie houdt ze tegen, voor mij mogen zij. Op geruimt staat netjes!!!


  Maak melding

 12. Ik ken helaas de statistieken niet, maar als meneer Sardjoe beweert dat de meeste suïcidale Hindustanen zijn dan is er veel werk aan de winkel voor onze zeer respectabele oude vastgeroeste, geen afscheid kunnen nemen van de macht, de grijsaard meneer Sardjoe. Er is dus een groot probleem onder de Hindustanen en dit is per ongeluk uit de taboe sfeer getrokken. In plaats van beschuldigen en excuus vragen zou gestreefd moeten worden naar een probleem oplossend dialoog. De centrale vraag zou kunnen zijn:”Hoe komt het dat de Hindustanen bij bosjes van “Boschje” brug springen?”. Meneer Sardjoe de Hindustaan heeft een groot probleem en vraagt dringend om een oplossing. Dit probleem is alleen met geld en politieke woorden niet op te lossen. Het ligt dieper en vloeit voort uit de sociaal/culturele onderdrukking van de sexen door de heersende ingerichte Surinaamse samenleving. Verander, vernieuw en ga met de tijd mee.
  Bij deze verzoek ik alle politieke partijen om hun steentje bij te dragen om dit Surinaams probleem te helpen oplossen. Ook deze suïcidale groep Hindustanen zijn Surinamers. Hare Krishna.


  Maak melding

 13. Pahlad heeft gezegd dat zijn belangrijkste politieke tegenstaanders, de VHP, van de brug mogen springen. Helaas voelt de VHP zich geroepen daar een raciaal verhaal van te maken. Zelf al is Pahlad zelf een hindustaan, BELACHELIJK! Pahlad is tegen VHP, niet tegen hindustanen.


  Maak melding

 14. De hele fronttop moet van die brug springen, niet alleen de VHP. Ze ruineren ons land al 40 jaar en geven ons goud en bauxiet al 40 jaar weg voor smeergeld!


  Maak melding

 15. de politieke druk wordt steeds heviger voor de leden van het nieuw front.als men de commentaar van de lijsttrekker van kieskring twee(wanica).de heer santokhi van de v.h.p./n.f combinatie hebben gevolgd,dan is hij erger dan pahlad.

  santokhi heeft niet alleen pahlad maar de hele mega combinatie onder vuur genomen met z`n verdachtmakingen.de kiezers mogen zich niet laten bedonderen door de hypocriete houding van de misleider.


  Maak melding

 16. @12: “Het ligt dieper en vloeit voort uit de sociaal/culturele onderdrukking van de sexen door de heersende ingerichte Surinaamse samenleving.”

  Zolang je het niet met wetenschappelijk materiaal kan onderbouwen, verwijs ik bovenstaande naar het rijk der fabelen.


  Maak melding

 17. Geachte redactie,

  Vice-president Ramdien Sardjoe (VHP) zegt naar aanleiding van de uitspraken van Charles Pahlad (NDP): “Springen van de brug’ wordt in Suriname ‘vlot’ geassocieerd met het plegen van zelfmoord. Dat niet alleen. Meneer Pahlad weet, dat het meer het hindoestaanse deel van onze de bevolking is, dat onderhevig is aan suïcide”, zegt hij Sardjoe.

  SCHANDALIG!

  Ten eerste is het NIET het hindoestaanse deel van de Surinaamse bevolking ‘alleen’, die momenteel onder deze ‘Front-moordenaars’ onderhevig is aan suïcide. De man liegt.

  Wel hebben de statistieken eerder uitgewezen, dat het hoogst aantal zelfmoorden van Hindoestaanse-Surinamers, plaats vindt in het districkt Nickerie. Een district alwaar ook de grootste aanhang van de VHP-er Sardjoe woonachtig is. Deze zelfmoorden hebben diverse oorzaken, waar onder:

  – De ‘economische recessie’ in de landbouwsector. Mede verergerd door ‘flagrante uitbuiting’ door de groothandelaren van de arme ‘klein’ landbouwers (boeren).

  – Met als gevolg drankmisbruik, vrouwenonderdrukking en/of mishandeling en incest.

  Hierbij verwijzen wij u naar het non-fictie boek Tapu Sjén / Bedek Je Schande – ‘Surinamers en Incest’ (1996) van Sisa Usha Marhe. Over de taboe omtrent ‘incest’ onder de Surinaams-Hindoestaanse vrouw. En omdat veel van deze oorzaken met de mantel der liefde bedekt worden. Burgers in Nickerie vooral zich door de politiek in de steekgelaten voelen w.o. door hun eigen politieke partij de VHP. En er vervolgens geen uitkomst meer zien, kiest men tenslotte voor zelfmoord. En de brug over de Surinamerivier staat zoals eerder ook op gewezen was, NIET in Nickerie.

  WIE HOUDT NU WIE VOOR DE GEK!

  http://www.waterkant.net/suriname/forum/viewtopic.php?id=1090&p=1

  Vervolgens zegt deze vicepresident Sardjoe op de uitspraken van de heer Pahlad het volgende: “We zullen het hindoestaanse deel van de bevolking informeren over de denkbeelden van Pahlad”. En dit is toch te gek voor woorden!!!!? Alsof de tijd ergens is blijven stilstaan. “We zullen (slechts) het hindoestaanse deel van de bevolking informeren?” En what about het NIET hindoestaanse deel van de bevolking.

  En het zijn deze ‘racistische denkbeelden’ die er voor gezorgd hebben, dat Ir. George Hindori zijn partij de VHP ten tijde Surinames Onafhankelijkheid in 1975, in de steek liet voor het ‘Surinaams Nationaal Belang’. En daar is deze VHP-elite nu nog woedend over. Terwijl bevolkingsgroepen in Suriname ten tijde de Onafhankelijkheid van Suriname, lijnrecht tegenover mekaar stonden. Waarbij zelfs bloedvergieten niet uitgesloten werd. VHP voorman Mr. Jaggernath Lachmon was TEGEN de Onafhankelijkheid van Suriname, inclusief deze Ramdien Sardjoe.

  http://www.rtsuriname.org/huldiging-gdhindori.pdf

  Vandaar dat wij van de gelegenheid willen gebruik maken, om u nogmaals te verwijzen naar onze eerdere reactie #12 op Waterkant.net van 12 mei 2010.

  http://www.waterkant.net/suriname/2010/05/12/podiumtaal-surinaamse-politici-soms-bedenkelijk

  Want terwijl de heer Charles Pahlad verwees naar ‘TEGENSTANDERS’, waarbij hij niet specifiek één bepaald etnische groep bedoelde, maakt vicepresident Ramdien Sardjoe er een totaal ander (etnisch) verhaal van. Zoals dat een goed VHP-er kennelijk betaamd. Dit omdat volgens de denkbeelden van de heer Sardjoe, de heer Pahlad van hindoestaanse afkomst is. En dus het hindoestaanse deel van de Surinaamse gemeenschap zal bedoelen.

  En als Somo bijvoorbeeld als Javaanse- Surinamer het zelfde zou hebben gezegd, dan zou hij Somo volgens de denkbeelden van de heer Sardjoe, waarschijnlijk het Javaanse deel van de Surinaamse bevolking bedoelen. En ga zo maar door.

  Met andere woorden (conclusie) volgens de ‘racistische denkbeelden’ van de heer Sardjoe: “een stoel heeft vier poten. En alles wat vier poten heeft, is een stoel”.

  En zo denkt kennelijk ook het merendeel van dit Fronters zooi. Die het nu nog waarschijnlijk moeilijk kunnen verkroppen, dat ‘Nationaal Leidersschap’ de enige weg is naar een economisch welvarend, vredig en waarachtige vrijheid voor Suriname. Niet anders dan wat Ir. George Dewinderpersad Hindori (1933-1986) het vooral deze VHPers in 1975 probeerde uit te leggen.

  En gelukkig, velen hebben hem Hindori intussen begrepen.

  http://www.youtube.com/watch?v=uq4UjV7InC0&feature=related


  Maak melding

 18. Hoi Theo Vishnudatt,

  Voor het geval je nu niet via de NDP binnenkomt, ga je weer een andere partij kiezen? In hoeveel politieke partijen heb je al gezeten? Bij alle politieke partijen heeft de heer Theo zich een collaboteur getoond.

  Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat je een goede docent bent, maar dat alleen.


  Maak melding

 19. @16
  je lult alweer over wetenschappelijk onderbouwen.
  dit is een feit of weet jij het beter dan Sardjoe.jonge je bent normaal gesproken een domme ezel en racist.


  Maak melding

 20. Priet Pangie
  Ik zou het liefst alle politeke leiders een duwtje in hun rug willen geven als ze van het Bosje brug willen springen

  Wanneer gaan deze politici eindelijk eens beseffen dat ze betaald worden door het Volk en dat het Volk van hun verwachten dat ze het Land naar Eer en Geweten moeten Besturen en Leiden en dat het niets te maken heeft met Eigen Belang en Zelf Verrijking.


  Maak melding

 21. @16: Geachte raj
  In het leven zijn dingen die je niet wetenschappelijk kunt bewijzen. Neem nu als voorbeeld de vrouwen die een heel belangrijk aspect van je leven bepalen. Ik ga ervan uit dat je zielsveel van je Grootmoeder, Moeder, Vrouw, Dochter en Kleindochter houdt. Houden van is wetenschappelijk niet te bewijzen, net als Geloof. Ik geloof in Sri Krishna maar ik kan het wetenschappelijk niet bewijzen dat Krishna bestaat. Soms moet je gewoon om je heen kijken en dan zie je wat er eigenlijk aan de hand is.
  Maar je hebt gelijk, waarnemen, meten, analyseren en modelmatig beschrijven moet je doen als het kan. Hare Krishna


  Maak melding

 22. Sardjoe, Vene, Brunsie en Somo cirkelen over Sur. in een vliegtuig. Sardjoe gooit 1000 euro naar beneden. kijk ik maak 100 suidicale mensen blij in Nickerie. Vene gooit 10.000. ik maak 1000 mensen blij die naar de NDP zijn overgelopen. Brunsie gooit 50. 000 en zegt, ik maak het hele binnenland blij. Somo gooit 100.000 boven Commeijne en zegt, ik heb mijn volk blij gemaakt. De ene piloot zegt tegen de ander, kijk die idioten eens. Snapen ze niet dat als we ze alle 4 uit de heli gooien, we heel Suriname blij maken?


  Maak melding

 23. Oude verhalen!

  Mijn liefde voor Sita was zo groot, maar ik moest toezien hoe ze werd uitgehuwelijkt.
  Dat heeft met cultuur en zeden en gewoontes te maken. Maar mijn hart brak en lekte bloed.
  De brug was er toen gelukkig nog niet, anders was ik er vanaf gesprongen.

  Politiek heeft meer inhoud dan deze slappe
  aanteigingen. Heel handig maakt Sardjoe gebruik van de sentimenten onder een deel van de bevolking. En de wereld is te klein na zo’n uitspraak.
  Dit gedoe houdt onze hele natie bezig en niemand die aan een politicus vraagt wat zijn partijprogramma voor de toekomst is.

  Ga naar een massameeting en geef je oren en ogen de kost. Iedereen schreeuwt tegen iedereen, maar niemand weet wat er wordt gezegd. Oude verhalen! Deze snertvertoningen zijn ingebakken in de Surinaamse propaganda-voering al vanaf de eerste verkiezingen.

  Eigenlijk is politiek niet goed voor Suriname
  We leven in een gevangen democratie en worden als mensen achter tralies beschouwd.
  We weten niet eens wat en waarvoor we moeten kiezen en kennen de waarde van onze stem niet. En dat willen de politieke leiders zo houden: U weet niet waarop, waarvoor en waarom u stemt, dus ik schreeuw maar wat in het rond om aandacht te krijgen; Bingo!
  In Suriname is het electoraat nog dommer dan de verkiesbaren. WC-democratie!

  Als we kiezen voor de Monarchie dan wil ik wel Koning spelen.


  Maak melding

 24. @20: Meneer de psychisch gestoorde Hoost, hebt u uw anti-depressiva wel op tijd ingenomen vandaag? Hebt u uw afspraak met de psychiater misschien afgezegd? En.. wat kost die behandeling bij de psychiater? Doe jezelf een plezier en ga alvast in het woordenboek opzoeken wat feit inhoud aub. Tenminste zal je dan eindelijk iets nuttigs hebben gedaan voor de dag.


  Maak melding

 25. @22: je mag dan misschien gelijk hebben dat liefde wetenschappelijk gezien niet te bewijzen valt (zwart op wit), maar een bepaalde gedrag dat vaker voorkomt bij een groep, is wel vatbaar voor wetenschappelijk onderzoek met cijfermateriaal. Het resultaat uit zo een onderzoek is 100x aannemelijker dan die eigen waargenomen conclusies van leken als de jouwe. Er zijn VERSCHILLENDE motieven die iemand tot zelfmoord dwingt, en niet slechts 1 volgens jou (“sociaal/culturele onderdrukking van de sexen”). Want wat zeg je dan van die ene hindoestaanse advocaat die zelfmoord had gepleegd door van de brug te springen? Of die ene jonge dame die was gedumpt door haar vriend? Of al die anderen die zonder een goede reden de diepte in springen (HIV besmetting? maybe) (bv. zoon van een groentehandelaar op kwatta). Zolang er geen hard wetenschappelijk onderzoek wordt gepleegd op grote schaal, weiger ik het te geloven.


  Maak melding

 26. is pahlad de schoothondje van bouta?het lijk net als de gezegde (wiens brood men eet, diens taal men speekt)opgepast jongen denk aan al de vorige ndper


  Maak melding

 27. @ raj
  neem een kijkje bij google.
  antwoorden op kamervragen over hoge zelfmoord cijfers bij allochtonen.
  zelfmoord bij allochtone meisjes.


  Maak melding

 28. @27
  je verraad jou afkomst,jij bent precies zo dom als de genen die een einde aan hun leven hebben gebracht.je bent en blijft een domme ezel.


  Maak melding

 29. laat mij dit duidelijk maken dat DU en Du twee totaal verschillende mensen zijn waarom deze man of vrouw mijn nickname gebruikt weet ik niet mss on verwarring te saaien maar dat zal hem niet lukken .
  B.V.D de echte DU


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.