vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieDebat Surinaamse economie lekker gaaf

Debat Surinaamse economie lekker gaaf

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 mei – Het politieke debat over de economie is lekker gaaf verlopen. Geen scherpe randjes en geen priemende standpunten. Geen fundamentele verschillen van inzicht. En geen steken onder water. De vier deelnemers, waaronder minister Humphrey Hildenberg van Financiën, leken meer docenten.

Het debat van de Vereniging van Economisten had dus meer weg van een college. In vier delen. Hildenberg verdedigde de aanpak van het Nieuw Front. Veel steun kwam van Robert Soentiek van Pertjajah Luhur. Zakenman Dilip Sardjoe week ook niet veel af. Meest opvallende tegenstander was ex-minister Winston Caldeira van de Mega Combinatie. “We hebben geen financieel probleem, maar een financieringsprobleem”, zegt Caldeira. Daar staat en valt alles mee.

Ook de aanpak van het Nieuw Front. De veelgeprezen stabiliteit komt meer door de Nederlandse hulpgelden. Ook de goede prijs voor grondstoffen hielp mee. Van eigen inzet zou geen sprake zijn. Nu is het hulpgeld op. ‘We moeten meer dan voorheen gaan lenen van het buitenland”, aldus Caldeira. Voor alle voorgenomen economische en sociale projecten is ruim zeshonderd miljoen dollar nodig.

De leningen en besparingen moeten dit opleveren. Dan kan ook meer voor achtergestelde groepen worden gedaan. Het wordt dus en tweesporenbeleid, in plaats van de huidige eenzijdigheid. Hildenberg vindt deze kritiek op het huidige sociale beleid onzinnig. “Er was wel degelijk een herverdeling van de economische opleving. Er is geïnvesteerd in volksgezondheid, onderwijs en infrastructuur.”

Het Nieuw Front wil voor de komende periode een economische groei van minimaal vijf procent. De inflatie moet onder de tien procent blijven. De werkloosheid mag ook niet boven de tien procent van de beroepsbevolking. Caldeira en de Mega Combinatie willen precies hetzelfde. Hildenberg wil meer uit de mijnbouw. Caldeira ook, maar er liggen ook nieuwe openingen. “Zoals de ICT-sector waar vooral jongeren voor gaan.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
  1. Inspiratie!

    Mooi! Zo´n debat over de economie. Prima zelf! Zo moeten er meer volgen en zou het iets scherper mogen. De botte punten moeten geslepen worden om zo de achterkant van de tong te kunnen zien.

    Suriname heeft genoeg middelen die als onderpand kunnen dienen voor een forse lening, meneer Caldeira. Grondstoffen genoeg.
    Er zijn landen die niets in hun grond hebben liggen, maar die hebben toch het dubbele geleend. Geld moet rollen! En om je geld te laten rollen moet je durf hebben. Heel de wereld leent. Surinaamse leiders zijn te bang om schulden te maken omdat het hun een slechte naam geeft binnen de gemeenschap.
    Maar als de schuld er voor kan zorgen dat Suriname er binnen tien jaar voor 50 duizend mensen een baan kan creeren, dan lost die schuld zichzelf af.
    Ondernemen noemt men dat en langere termijn denken. Ook rijke, economisch zogenaamd sterke landen als Nederland, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal en Griekenland lenen fors. Maar geen van hen heeft meer grondstoffen als onderpand dan ons eigen Suriname.

    Wordt wakker mensen, we houden zelf te veel van de armoe. Met een gaaf debat komen we er niet vanaf.


    Maak melding
  2. Zo te zien gaat ht buitengewon met de economie i SME.

    Hebben zij dan een beetje gedacht aan De St. Petrus & Paulus kathedraal en andere gebouwen??? Oh, neen he!!! Jammer lulkoeken en uitschieters. Jullie zijn gewoon zakkenvullers en huichelaars.

    25 mei nadert!!??


    Maak melding
  3. Het politieke debat over de economie is lekker gaaf verlopen. Geen scherpe randjes en geen priemende standpunten. Geen fundamentele verschillen van inzicht. En geen steken onder water. De vier deelnemers, waaronder minister Humphrey Hildenberg van Financiën, leken meer docenten.

    ‘We moeten meer dan voorheen gaan lenen van het buitenland”, aldus Caldeira. Voor alle voorgenomen economische en sociale projecten is ruim zeshonderd miljoen dollar nodig.

    Door een winst belasting op te leggen van 40% aan de mijnsector is de benodigde 600 miljoen euro voor het opzetten van economische en sociale projecten zo gevonden.
    De belastingen aan particulieren en bedrijven zouden ook verhoogd moeten worden evenredig naar inkomen en vermogen om de groeiende kloof tussen rijken en armen in de Surinaamse samenleving enigszins te dichten.

    Hopelijk maken de nieuwe regering partijen na de verkiezingen er daadwerkelijk werk van want er zal wat gedaan moeten worden aan de enorme kloof tussen rijk en arm in Suriname waarbij 80% van de bevolking onder de armoede grens leeft terwijl dat niet zo hoeft te zijn met alle Natuurlijke Hulpbronnen die het land rijk is..


    Maak melding
  4. Het is toch te gek voor woorden dat via de Voordeur geleend moet worden terwijl er via de Achterdeur voor miljarden euros het land wordt uitgevoerd door Multinationals zoals Suralco en IAM Gold.


    Maak melding
  5. Als de afgesloten contracten met Suralco en de IamGold worden herzien brengt dit jaarlijks 1 miljard Euros extra op. Waarom niet doen, de grondstofprijzen stijgen door. De concurrentie positie van Suriname is nog nooit zo sterk geweest. Als IamGold de Surinaamse regering voor het Internationale Hof daagt dan nemen zij een groter risico: het Hof kan besluiten dat de afdrachten niet conform de marktomstandigheden zijn en het contract om die reden herzien mag worden. Waarom moet een relatief rijk land als Suriname gaan lenen op de internationale kapitaalmarkt. De lange rente is alsgevolg van de internationale kredietcrisis weliswaar laag, maar als de conjunctuur wereldwijd een opleving krijgt, dan stijgt ook deze rente binnen enkele jaren naar een nieuw record. Immers een hogere vraag rechtvaardigd een hogere rente, kwestie van vraag en aanbod op de kapitaalmarkt. Mijn advies aan de komende regering is om alle lopende contracten met welke partij dan ook zodanig te herzien dat het absoluut in het belang van Suriname is en om zijn dure bodemschatten goed te gelde te maken. Weggeven hoort nu tot het verleden, keiharde euros en dollars moeten daarvoor in de plaats komen. Regeren is vooruitzien, inkomsten van de staat moeten worden geinvesteerd in een toekomst voor de huidige, maar ook in de toekomstige generaties. Helaas kunnen Surinaamse politici niet verder kijken en denken dan hun neus lang is. NDP is nu aan zet, afwachten of ze daartoe in staat is.


    Maak melding
  6. Iedereen was het opvallend (op kleine onderdelen na) met elkaar eens. Ja, het pluche lonkt, nietwaar? Zo’n lekker “gaaf” verlopen debat was eigenlijk niet meer dan ruim twee uur zendtijd op televisie… Overbodig dus.


    Maak melding
  7. Muriel
    Helaas kunnen Surinaamse politici niet verder kijken en denken dan hun neus lang is. NDP is nu aan zet, afwachten of ze daartoe in staat is.

    Surinaamse politici kunnen heel goed verder kijken en denken dan hun neus langs is, anders zouden ze hun oude dag niet slijten in Nederland en uiteindelijk begraven worden in Nederland.
    De moed ontbreekt ze om Daadkrachtig op te treden.


    Maak melding
  8. Pure
    No.27,geloof me nou maar dat zal MegaC.,zeker doen,ze hebben van hun fouten geleerd,zeker weten,ik heb een groot vertrouwen in ze.
    Het Front(VHP/NPS vooral) mag nooit meer terugkomen,die zijn echt wat men noemt boeven,ze stelen schaamteloos van het volk,zelfs reiskosten worden vergoed,dat is toch erg.De parlementariers van het Front zijn rijker geworden,3 bolides voor de deur is niet niets,hun huizen tjee daar krijgt een Nederlandse parlementarier kriebels van.
    Neen en nog eens NEEN,deze boeven mogen niet terugkomen ze moeten opzouten.
    De Surinaamse jongeren willen een toekomst,daarom zullen ze kiezen voor drastische veranderingen.

    Pure

    Als ik eerlijk moet zijn tegenover jouw dan moet ik jouw teleurstellen. Ik heb helemaal geen vertrouwen in Surinaamse politici ze roepen van alles en nog wat vlak voor de verkiezingen om Kiezers te winnen op het moment dat de verkiezingen voorbij gaan ze rustig verder alsof er niets gebeurt is en dompelen weg op hun pluche tot dat er weer nieuwe Verkiezingen komen om weer van alles en nog wat weer te roepen en te beloven.

    Uiteindelijk gebeurt er niets of heel weinig in het land en het zijn uiteindelijk de multinationals (Suralco en IAM Gold) in het land die de werkelijke winnaars zijn van deze verkiezingen daar ze ongestoord verder kunnen gaan met het exporteren van onze grondstoffen waarvan het land en het volk maar een klein gedeelte van mag ontvangen.


    Maak melding
  9. DU.
    het heeft geen zin om met sommige (surinamers)in discussie te gaan omdat hun algemene ontwikkeling zeer laag is en ze zijn onwetend. mensen die een totalitaire denken en ideologie op na houden kan je moeilijk mee in discussie gaan ze blijven in hun dogma geloven.die debielen die hier vertellen dat de NDP van hun fouten hebben geleerd zijn gestoord, ik zou het om willen draaien suriname heeft niet geleerd van de misdaden en achteruitgang en mensenrechten schending van de jaren 80 de tijd toen media gebouwen en vakbonds gebouwen in brand werden geschoten mensen werden uit hun huis gehaald om nooit meer terug te keren.grenada heeft suriname nooit financiele stuun gegeven mensen die dat hier beweren zijn leugenaars maurice bishop heeft bouterse opgehits om onze landgenoten af te slachten suriname moet wijlen hans van mierlo dankbaar zijn dat de amerikanen suriname niet zijn binnen gevallen.als bouterse meer voorstanders had dan tegenstanders vraag ik mij af waarom hij geen verkiezing heeft gehouden in de jaren 80 en waarom zijn partij nooit de meerderheid aan zetels heeft gehaald om alleen een regering te vormen. ik kom niet hier om een persoonlijke vete uit te vechten. discussie vindt ik leuk maar wel zonder leugens en bedrog. de mensen die hun toekomst in handen van bouterse zetten zijn niet goed bij hun hoofd ze zijn malende.

    Pure
    Zie hier bovenstaande dit is nou een goed Voorbeeld wat ons de komende 5 jaar weer te wachten staat.

    Met als resultaat NADA.

    En dat is nou de Surinaamse politiek heel jammer voor het Volk ze zijn zelfs nog te beroerd om een Winstbelasting van 40% opteleggen aan multinationals voor het mijnen en exporteren van onze deftstoffen.

    We zullen moeten wachten totdat deze politici in een bejaardentehuis terecht komen.

    Wie is dan nu de Werkelijke Winnaar van deze Verkiezingen betaalt met het geld van het Volk.
    Precies dat zijn de Multinationals die ongestoord verder gaan met het Leeghalen van onze Natuurlijke Hulpbronnen uit ons Geliefd Suriname.


    Maak melding
  10. Muriel,

    Je schijnt een dappere meid te zijn met echte ballen. Gelijk heb je door te beweren dat de contracten met multinationals moeten worden herzien. Mooi streven!
    Maar een contract is een contract en heeft een levensduur. Clausules van contractbreuk of schending van de afspraken zijn erin opgenomen en die ken je niet. Ik ken ze ook niet dus moeten we gewoon wachten op de persoon die vraagt om ze in te zien.

    Aan tafel zitten met de multinationals is de eerste prioriteit en de wensen op tafel leggen. Wie geeft wat weg, wie eist wat op.

    Als de nieuwe regering de NDP is, dan gaat het met harde hand:
    convisceren, nationaliseren en buitenlandse investeerders wegjagen. Dan hebben we de bedrijven in eigen hand maar weten niet hoe ze te bedienen, dus kapitaalvernietiging.
    Suriname wordt dan vervreemd van de rest van de wereld en geldt dan als boevennatie.

    Lenen met je grondstoffen als onderpand is dan een veel betere optie en als je het goed doet, dan hoeft niemand in Suriname armoe te lijden.
    Ray schrijft dat het onze leiders aan daadkracht ontbreekt en ik ben het roerend met hem eens.

    Tang boeng!


    Maak melding
  11. Das.
    Ben het met je eens dat de komende Regering eens goed de Contracten onder de loep zou moeten nemen die zij in het verleden heeft afgesloten met multinationals zoals Suralco en IAM Gold als daar niet meer uit te halen valt..

    De Winstbelasting van 40% (voor het mijnen van delfstoffen) staat los van de gesloten Contracten uit het verleden elke Overheid mag de hoogte van de winstbelasting zelf bepalen hier in Nederland wordt het BTW genoemd.
    Dat er Geld geleend wordt met de grondstoffen als onderpand is inderdaad een optie waarnaar gekeken zou kunnen worden.

    En inderdaad als je het goed doet, dan hoeft niemand in Suriname armoede te lijden.
    Zeker nu de Ontwikkeling gelden van Nederland ten einde zijn zal de Surinaamse Overheid op een nog creatievere manier Inkomsten moeten generen voor het land.

    Geluiden als bezuinigen en de helft van de ambtenaren naar huis, zijn ook bekend. Natuurlijk zal er enigszins bezuinigd moeten worden , maar dat zal het Surinaams probleem structureel niet oplossen.

    Zo zou er veel meer in de Medische Sector geïnvesteerd kunnen worden waarbij Suriname in de regio bekend zou kunnen staan vanwege haar goede Medische verzorging en behandelingen. De Doktoren, Specialisten en Verpleegsters die daarvoor nodig zijn zouden eventueel aangetrokken kunnen worden uit de regio of verder vandaan.

    Ook de investeringen in de Veiligheid van het land Justitieel en Politie apparaat juich ik toe daar het de burger een betere gevoel van Rechtszekerheid en Veiligheid zal geven.

    De oplossing voor Suriname is enkel en alleen maar de Staats inkomsten van het land te vergroten dit bereik je door in verschillende sectoren van het land te Investeren en door gunstige fiscale voorwaarden op te stellen voor startende ondernemers om een eigen onderneming te kunnen starten waarbij de overheid Garant kan staan voor de Krediet verlening.

    Door al deze maatregelen zullen de Staats Inkomsten van het Land verder stijgen waardoor de Overheid verder kan gaan op de ingeslagen weg van een Duurzame Economische ontwikkeling waarbij er rekening gehouden wordt met de Sociaal zwakkeren in de samenleving.

    Het is mogelijk want Suriname heeft daarvoor voldoende Natuurlijke Hulpbronnen om dit alles mogelijk te maken wat je daarvoor nog heb is een goede functioneren van het Overheid apparaat en een Democratisch bestel met Leiders die daadkracht tonen om dit allemaal te kunnen bewerkstelligen.

    Tang Boeng


    Maak melding
  12. Ray,

    Volledig met je eens. Zeker zal invoering van de 40% winstbelasting de staatskas spekken.
    Echter, dit zal in delen moeten geschieden.
    Eerste termijn 20 dan 30 en daarna 40%.
    Geleidelijke opbouw schrikt niet direkt af.

    Mooie plannen stel je verder voor en van een ding zijn we allebei zeker: alles valt en staat met een daadkrachtige overheid.

    Er is hoop voor Suriname met denkers zoals jij.

    Be good!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES