RK Bisdom vreest instorten kathedraal Suriname

9

PARAMARIBO, 12 mei – De St. Petrus & Paulus kathedraal en andere gebouwen worden met instorten bedreigd. Dit meldt het Rooms-katholiek Bisdom van Paramaribo. In de directe omgeving wordt hevig geheid. Naast de St. Paulusschool moet een hypermodern paleis van justitie verrijzen. Het schoolgebouw vertoont al scheuren.

Ook voor het zogenaamde kanselgebouw houdt het bisdom zijn hart vast. De kathedraal zit nog midden in een restauratiebeurt. “De trillingen hebben merkbaar effect op de omgeving”, zegt Wendell Margaret, woordvoerder van het bisdom, tegenover ATV. Daarom was al gewaarschuwd tegen het heien. Volgens het ministerie van Openbare Werken kan het niet anders.

De bodem bestaat uit zachte klei. Zonder steunpilaren zou het paleis snel verzakken. “We wisten wel van de bouwplannen. Maar we hadden geen idee dat het zo een omvangrijk project was”, aldus Margaret. De vraag is hoe goed het project is ingedekt tegen eventualiteiten. Zoals schade bij de buren. “Ik heb zo mijn twijfels”, zegt Margaret. Ook op Openbare Werken is niet duidelijk hoe goed de uitvoerder verzekerd is.


9 REACTIES

 1. Je hoeft geen Delftse-ingenieur te zijn om dat te snappen.

  Hetzelfde heeft zich voltrokken in de wijde omtrek van de die nota bene mislukte brug bij Uitkijk waar tal van bouwsels serieuse scheuren vertonen.

  Wat willen we anders als een minister/jurist barst van de incompetentie.

  Is met name de civiele-techniek wel zo simpel geworden dat een jurist met een stel amateurs om hem henen het kunnen behappen?


  Maak melding

 2. De dood moet een oorzaak hebben
  De bodem bestaat uit zachte klei????

  de woordvoerder Wendell Margaret levert alleen maar commentaar/kritiek,maar komt niet met oplossingen aandragen.

  de St. Paulusschool en de St. Petrus & Paulus kathedraal staan allang op instorten en vormt ook een gevaar voor de omgeving.

  Wendell wat denkt u,dat nu moet gebeuren.


  Maak melding

 3. Sponsor voor de Kathedraal gezocht!

  Surinam Airways zal pogingen moeten ondernemen om de Kathedraal te sponsoren.
  Het partnerschap met een evenementenburo die op winst uit is moet verbroken worden. De Kathedraal moet gered worden.


  Maak melding

 4. de ndp laat zien dat zelf hun jongeren leugens niets uit de weg gaan om leugens te vertellen de vergelijking van een zak cement vind ik lachwekkend.


  Maak melding

 5. Net zoals de Katholieke kerk door de aanhoudende sexschandelen met ineenstorting wordt bedreigt, is het gebouw van de St Petrus en Pauluskerk aan hetzelfde lot onderhevig. Ik vrees dat de donaties zullen uitblijven.


  Maak melding

 6. om te weten wat de risico is moet je gefundeerd praten. de kathedraal ligt op een rits. waar het gerechtsgebouw zal worden gebouwd is de draagkrachtige laag ongeveer 30 m onder het maaiveld. daarboven is zachte klei. bij het heien van de eerste paal met een delmag 25-33 zijn nauwelijks trillingen te voelen bij de kathedraal. de demping bij kleigrond is groter dan bij een ritsgrond. de bisdom heeft nog de trauma van het buza project waar door een schelplaag heen is geheid naar de volgende laag.


  Maak melding

 7. Politieke partijen en leiders,

  De ijzer is nu bloed heet, juist nu smeden want anders is het te laat!!!!

  Luister nou heel goed van een goed verstandige s.v.p.

  Red de St. Petrus & Paulus kathedraal en andere gebouwen !!! Pomp nu geld in, om deze te behouden. 25 mei nadert!!! ja! sla nu je slag!!!! Maak nu naam en faam!!

  Een ieder zegt stem op die of op dat!!
  en na 25 mei zien we wel!!! NDP, Nieuwfront,Pendawalima, Papaya luhoer van Somo, AC, Ping Pang etc, ect. peh joe deh?? Nu moeten jullie je bek openenen!!!! Red ze dan als je kan!!! soso bigie mofo!!oplichters en huichelaars!!!!

  Laat dan zien wie je bent en wat je kan!!!

  Somo of goholo?? Ja! bigie mofo!!! Even Canada, China, Brazilie of haiti bellen!!!


  Maak melding

 8. Lady
  En wat doet het Vaticaan?
  Het Vaticaan kijkt er na en denkt wanneer gaan ze nou acties ondernemen om geld in te zamelen om dit probleem optelossen en de Bestuurlijke autoriteiten er op te wijzen wat de gevolgen zijn van hun heiactiviteiten die ze aan het doen zijn en hoe ze de schade die aangericht wordt aan het kathedraal denken te kunnen beperken en te verhelpen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.