Dreigende devaluatie Surinaamse schoolexamens

2

PARAMARIBO, 10 mei – De kans is levensgroot dat de Surinaamse schoolexamens aan waardering inboeten. Dit stelt Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren, BvL. Het conflict tussen het bureau en minister Edwin Wolf van Onderwijs & Volksontwikkeling moet maar snel worden opgelost. Studenten die straks naar het buitenland moeten, kunnen klem raken.

“Als het buitenland geen vertrouwen meer heeft in het Examenbureau, krijg je straks een situatie, waarbij men geen waarde meer hecht aan onze diploma’s”, zegt Valies tegenover Dagblad Suriname. Ook het afnemen van buitenlandse examens in Paramaribo kan in het gedrang komen. Direct ingrijpen is daarom geboden. De examens op de middelbare scholen beginnen al binnenkort.

De BvL had zich daarom ook verzet tegen de aanstelling van Robert Peneux als bureauhoofd. Valies vindt dat Wolf voorzichtiger had mogen zijn. “Je zou een integer persoon moeten hebben, die vertrouwen uitstraalt, niet alleen in Suriname maar ook in het buitenland.” Peneux vindt dat Wolf het bureau minacht. De werkomstandigheden zouden te beroerd zijn om behoorlijk te kunnen functioneren.


2 REACTIES

 1. Het onderwijs in Suriname en metname de Surinaamse schooldiploma’s moet men koppelen aan het Belgisch-Vlaams onderwijs.Het Nederlands onderwijs is troep.Dus lossen jullie de problemen maar snel op in Suriname.


  Maak melding

 2. Belgisch-Vlaams

  Wat een “integer” figuur om nu een staking uit te roepen over het hoofd van de studenten met de eindexamens in zicht, of riekt dit naar bewust rommel creëren? Indien de werkomstandigheden niet voldoen, dan rapporteer je dit en wacht minimaal af tot na de examens. Niemand is onmisbaar, vervangen zou ik zeggen!!!

  Belgisch Vlaams onderwijs zou inderdaad een optie voor Suriname kunnen zijn!
  1. Goedkoper:België 500 euries, Nederland 1600 euries per jr.
  2. Goed niveau.

  Natuurlijk biedt Ned. ook goede HBO’s en Masters, maar je moet even shoppen, dat kan tegenwoordig. De gegevens zijn transparant. Hoofdzaak is de accreditatie, NVAO (Nederlands- Vlaamse accreditatie Organisatie), Die trouwens geld voor beide landen. Je kunt ook screenen op het aantal afgestudeerden en faciliteiten voor studenten op locatie.
  Vanwege de lage studiekosten is er een grote vlucht naar Vlaanderen vanuit Ned.

  Suri zou deze optie kunnen onderzoeken, ik heb begrepen, dat er ook Belgische studenten stage lopen in Suri dus… netwerken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.