Psychologisch kapitaal

9

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Stom, stom, stom. Ik heb zomaar 22 Surinaamse dollars (SRD) vergooid. Ik moest tweehonderd US dollars (USD) storten bij de kas van Justitie, in verband met de aanvraag van mijn verblijfsvergunning. Je mag het bedrag ook in SRD betalen. Ik had al geruime tijd honderd USD in mijn portemonnee. Dus zei ik tegen de lokettiste, toen ze vroeg hoe ik ging betalen: “Deels SRD, deels USD.” Terwijl ik neertelde, realiseerde ik me dat ik eerst even naar een cambio had moeten gaan om die USD om te wisselen. Want natuurlijk hanteert de overheid keurig de officiële Centrale Bankkoers van SRD 2.78 als tegenwaarde, terwijl je elders al SRD 3.00 krijgt. Voor dat 22 SRD verschil had ik een grote zak krachtvoer voor de puppy kunnen kopen!

Vanwege de verkiezingen stijgt nu de ‘parallelkoers’. Ik ga echt niet naarstig op zoek naar de beste zwarte-marktkoers maar om zo eenvoudig geld te laten liggen, is ook zonde. Op mijn betalingsbewijs stond dat ik SRD 556 had betaald. En ineens – ping! – ging bij mij een lichtje branden. Als overheidskassier kan je een aardig centje in eigen zakken steken, zonder met een kastekort te zitten. Je wisselt zelf alsnog die US dollars bij een legale cambio en het meerrestant is voor jou. Ik zou als lage-loonslaaf waarschijnlijk hetzelfde hebben gedaan. En zo werkt de Surinaamse overheid kinderlijk eenvoudig fraude in de hand.

Ik had me voorgenomen bij terugkomst in Suriname elke SRD te waarderen. Ik besefte in die drie jaartjes Amsterdam, dat ik daarvoor mijn geld niet juist had gewaardeerd. Dat kwam door die hyperinflatie waaraan de Surinaamse gulden onderhevig was. Je had toen uitsluitend biljetten met drie nullen. Hierdoor was Surinaams geld voor mijn gevoel altijd een beetje nep geld, en ik verdiende als remigrant keiharde valuta. Ook omgerekend was alles echt spotgoedkoop. Kocht wat ik wilde, tankte zoveel ik wilde, ging zovaak uit eten als ik wilde. Had totaal geen vat op mijn inkomsten en uitgaven; het was een continue stroom aan lokaal kapitaal. Toen eenmaal in 2004 de SRD werd ingevoerd en de drie nullen werden geschrapt, werden de bedragen wel overzichtelijk maar het bleef voor mijn gevoel monopoliegeld. Zo had ik een keer iemand 600 SRD ‘geleend’ – nog altijd 200 USD – maar nooit teruggevraagd. Ik maalde niet erom.

Pas in Amsterdam, bijkomend van al mijn zonden, besefte ik dat ik mijn Surinaams kapitaal te veel voor lief had genomen. Je moet niet omrekenen, maar altijd kijken wat ook de lokale psychologische waarde is van je vermogen. Ook uit zelfbescherming dat je niet voor ‘dorpsgek’ wordt aangezien. Die fout – zonde – bega ik dus niet meer. Sowieso kan ik me dat niet meer veroorloven als kostwinner, want suriname is ook omgerekend een peperduur land geworden in de afgelopen drie jaren. Zelfs fruit en groenten koop ik niet meer à la dol. Laatst kwam een semi-verslaafde parkeerwacht amicaal op de auto afstappen en zei: “Schat, wat voor lekkers heb je voor me?” Ik had mezelf eindelijk weer op een flesje cola getrakteerd. Ze greep het. Voorheen zou ik hebben losgelaten, maar ik hield het stevig geklemd. “Nee hoor schat, het is míjn cola.”

Niemand weekt meer zomaar wat bij me los. Ik sta erop dat ik elk kwartje, dubbeltje of stuiver terugkrijg, want ik geef Daniël en Heathertje kleingeld mee voor lekkers in de schoolpauze. Het voert me terug naar mijn eigen prille kinderjaren, toen je voor een kwartje een portie bamie in een bananenblad kon kopen. Ik ben blij dat mijn kinderen niet met een waardeloos, groezelig biljet lekkers hoeven te kopen, maar met klinkende munt. Iets waar Suriname als ‘derdewereldland’ best trots op mag zijn. Hopelijk blijft dat zo onder de volgende regering. Binnenkort verhuizen we naar een aanzienlijk kleiner huis. Scheelt 125 euro in huur. Geloof me: voor velen hier een netto maandsalaris. Zoveel lokaal psychologisch kapitaal laat ik niet meer liggen. I’m connected with the SRD – lovin’ it!

Iwan Brave


9 REACTIES

 1. ik geef u helemaal gelijk de minderbedeekden gaan er gewoon van uit dat ze op de bedeltoer moeten om aan centjes te komen

  Ik blijf erbij Suriname heeft tig mogelijkheden om geen honger te lijden


  Maak melding

 2. Waar ook ter wereld altijd scherp blijven met geld.
  Het zijn dan (geen) dieven of oplichters die het vaak doen…maar iets bij geld is altijd sluwheid…… Maar als jij nooit uitkijkt ook niet oplettend….dan ben jij echt of wordt jij een dief van je eigen portemonnee.


  Maak melding

 3. EEhh, Iwan, volgens mij ben je meer kwijt dan 22 SRD. Of ga je voor een definitief verblijf? Dan kost dat inderdaad 200 dollar. Maar als jij een Nederlands paspoort hebt, wat ik denk, dan denk ik dat je nog een paar jaar te gaan hebt, jongen. 150 US voor verlenging, meer niet. Even wachten, mi boi, je bent nog niet aan de beurt. Je hebt je, populair gezegd, gewoon laten naaien.


  Maak melding

 4. Een vraagje?? Hoeveel kost het voor het verkrygen van een Bewys van Goedgedrag in Suriname?Myn stiefbroer die heb ik al een klein $500 gestuurd en 4 maanden later zegt hy dat hy nog eens $500 nodig heeft voor ik het kan krygen. Gezien hy de enigste daar is in Sur.ben ik echt in een gat.
  Kan iemand my meer info verstrekken?
  By voorbaat dank daarvoor.


  Maak melding

 5. De columns van Iwan Brave vind ik humoristisch en toch ook realistisch. Kijk er wekelijks( met genoegen) naar uit via internet te lezen omtrent het wel en wee in mijn geliefde Surimaribo.


  Maak melding

 6. Een vraagje?? Hoeveel kost het voor het verkrygen van een Bewys van Goedgedrag in Suriname?Myn stiefbroer die heb ik al een klein $500 gestuurd en 4 maanden later zegt hy dat hy nog eens $500 nodig heeft voor ik het kan krygen. Gezien hy de enigste daar is in Sur.ben ik echt in een gat.
  Kan iemand my meer info verstrekken?
  By voorbaat dank daarvoor

  Ik schat dat je in totaal zo´n 990 te veel hebt gestuurd. Heb er zelf ooit eentje gehaald namelijk.


  Maak melding

 7. Als hij president wordt,hoop ik uit het diepste van mijn hart dat hij een Suriname zal bouwen van vreugd en zonne schijn we zullen af wachten in de hoop dat ook hij desi bouterse dit zal mogen lezen !!!!!!!!!!!!!!!!!! Lang leve ons Suriname land van vreugd en zonneschijn……………..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.