Suriname had zijn eerste serieus politiek debat

19

PARAMARIBO, 7 mei – Suriname heeft zijn eerste serieus politiek debat erop zitten. Jonge kandidaten van elf politieke partijen gaven hun visie op Suriname’s toekomst. Een echt debat is het niet geworden.

Er was te weinig ruimte voor rechtstreekse uitwisseling tussen kandidaten. Het aantal deelnemers was eenvoudig te groot. Meningen over de opgegeven stellingen liepen dan ook vooral langs partijvisies en -standpunten. Dit keurslijf bepaalde in belangrijke mate de toon. Het meest merkbaar was dit bij André Misiekaba van de NDP. Hetzelfde gold Patricia Etnel van de NPS.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat uiteindelijk de oude gezichtspunten kwamen boven drijven. Stabiliteit, stokwoord van vriend en vijand, was zowat de rode draad. Het debat was live op Apintie Televisie. Het publiek mocht per sms stemmen voor de beste debater. Misiekaba on met bijna vijftig procent. Desmond Plet van Doe werd tweede en Etnel was goed voor nummer drie.


19 REACTIES

 1. ik volg de ontwikkeling in suriname op de voet, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik iedere dag echt perplex sta van de berichten die uit mijn geliefde land komen en hoe de jongeren im mijn land vergiftig worden met de werwerpelijk dogma en idealen van de revolutie misiekaba tart mijn volk hij trapt ze op hun ziel deze man heeft geen greintje respect voor het surinaamse volk die zoveel heeft geleden onder bouterse medogenloos militairen dictatuur sterker nog misiekaba staat op de podium met zijn militairen kledij om propaganda te maken voor de militaire periode in suriname die zoveel leed ellende en armoede heeft gekost ai sranang, over principe moraal normen en waarde gesproken, die zijn ver te zoeken bij de ndp heel erg ver.


  Maak melding

 2. Het was dan ook niet verwonderlijk dat uiteindelijk de oude gezichtspunten kwamen boven drijven. Stabiliteit, stokwoord van vriend en vijand, was zowat de rode draad. Het debat was live op Apintie Televisie. Het publiek mocht per sms stemmen voor de beste debater.

  Misiekaba won met bijna vijftig procent. Desmond Plet van Doe werd tweede en Etnel was goed voor nummer drie.

  http://www.youtube.com/watch?v=mvX_XGDILdM&feature=channel

  http://www.youtube.com/watch?v=Jx3MZHla3GA&feature=fvw


  Maak melding

 3. Bigi visie!

  Zo vlak voor de verkiezingen is een debat tussen jongeren van verschillende partijen leuk. Leuk en vermakelijk, dat is het!

  Maar het gaat mij om een debat tussen de grote vissen. De mannen en vrouwen die de lijnen van de partijen uitzetten en ten uitvoer brengen. De mannen en vrouwen die straks als ministers beslissingen voor ons volk nemen. Zeker als de belangrijkste verkiezingen uit de Surinaamse geschiedenis naderen.
  Voelen deze bigi visie’s zich te groot voor een debat met elkaar of is het lafheid?
  Neemt men de verkiezingen serieus of is het
  de angst om af te gaan? Het lijkt me meer op grootdoenerij en minachting van de kiezer die op zo’n debat recht heeft.


  Maak melding

 4. Mogelijk een goed begin op weg naar een meer volwassen wijze van politiek bedrijven in SME.

  Zoals vernomen zijn er slechts 2 partijnen in SME die nu een partijprogramma kunnen presenteren van hetgeen zij zouden willen doen/realiseren.

  Dit zijn in elk geval niet de bekende traditionele partijen.

  Hoe in goedsnaam gerichtte stemmen als mij niet eens duidelijk kan worden gemaakt WAAR een partij heen wil en HOE ??

  Eerst hopen te winnen,dan bij elkaar komen en zich afvragen “Wat zullen wij doen en hoe wij dat kunnen doen”? Not my approach in elk geval.

  Time will tell, maar de start van een debat is een positief teken. Laat ons hoop houden.

  GOD BLESS SURINAME.

  P.s. Zou interessant zijn figuren als Somo en Brunswijk een politiek debat te laten voeren.

  Ik wed dat die dat absoluut NIET KUNNEN laatstaan DURVEN.


  Maak melding

 5. re.du
  DU..jii zit vast in de jaren 80 ,zometeen ga je ook terug naar de slavernij tijd..de rest kijkt en gaat vooriut…we kunne jaar in jaar uit daarin blijven hangen en janken…de rest van de wereld de man e lafu unu….,dus kaba nanga hori yu srifie na baka


  Maak melding

 6. Du huil jij nog steeds over Dictatuur heel erg.
  Maar waarom huil jij niet over de jaren van je voorouders van en voor en na 1863.
  Wij wij zitten nog steeds te modderen met het verleden en let wel op anno 2010 en het is nog steeds niet uit.
  Dictatuur heeft ons Democratie terug gegeven wat wil jij meer, nog steeds wraak nemen.

  Maar van en voor en na 1863 is voor jouw waarschijnlijk een zegen jij zal het blijven adoreren precies als Opa Ronald Vniksaan.

  KOM EN LEG ONS UIT…wraakzuchtige idioot.
  Als jij wil vechten ga alleen vechten ik vecht voor heel anderen dingen en vecht niet voor Moro e Doro rotzooi.
  Ik laat mij door geen enkel blaffende Hond belazeren.
  Ga dit een keer begrijpen en laten wij duidelijk zijn jij had je familie moeten waarschuwen en hen van het gevaar afhouden. Jij deed dat niet in de hoop voordeel uit te kunnen halen. Maar nu het geen moer opgeleverd heeft doet het pijn en dat is begrijpelijk, maar dan moet jij ons het hoofd niet komen moe maken….DOMOOR.
  Zoek je heil ergens anders maar niet bij mij.
  Maak ons hoofd niet moe met rotzooi dit is puur oplichters gedrag.


  Maak melding

 7. Front heeft 10 jaar aaneengesloten aan de macht gezeten en heeft duidelijk de verdere ontwikkeling van het land belemmerd.

  Nu hebben wij een dusdanige achterstand doordat Front in al die jaren niks en ook niks voor de toekomst klaargezet heeft.

  Men(front) is puur gaan teren en zitten vreten van staatsolie.

  En dat gaat ons de komende jaren de nek breken en wij zullen verder moeten gaan om het land te moeten verkopen of buitenlanders het land binnen halen(tegen betaling aan schurken in de politiek) om ons verder uittebuiten en enkel zodat enkele deze lieden goed voor de dag kunnen komen(vooral uit FRONT) en met geld op zak (hij/zij heeft jouw verkocht)jouw komt vertellen omdat jij geen moer doet jij bent lui daarom pinaar jij.

  Dus dan doen wat hij ook doet hard helpen het land te verkopen.

  Morgen zitten wij dan met z’n allen in de val uitbuit….klappen van de buitenlander omdat jij niet hard genoeg door werkt….. jouw aanzetten jouw broer of zus pakslaag te verkopen omdat de buitenlander met geld het zo wil…BEGIN JIJ OGEN NU TE OPENEN..het ziet er slecht uit voor Su. de komende jaren.

  Dit hebben wij te danken aan al die lulkoek verhalen van FRONT zij hebben niks en ook niks voor de toekomst klaargezet……alllen maar kretologie van moro e doro…maar als het land niet meer verdient dan alleen van Staatsolie…..hoe komt moro……neks e kon…dan na paipai…pina… katibo….e doro en dat is zeker.


  Maak melding

 8. #2(busje komt zo).
  je hebt moeite met jou persoonlijkheid.
  ik vraagt mij af of jij je ooit zou terug vinden in de vele reactie van anderen,zonder te kletsen over een persoon/partij.

  dit geeft aan dat jij je zelfs niet kan beoordelen.en opzoek is naar jou biologische seksuele identiteit.


  Maak melding

 9. Du waarom ga jij niet naar suriname om alles daar op een rijtje te zetten. Volgens mij heb je een weergaloze foutieve denkwijze. Volgens jou is niks van Bouterse goed. Ben je dan de echte Suri of een tata Suri???


  Maak melding

 10. wie beweerd dat er iets is dat goed is aan bouterse wil vragen om mijn dat te vertellen??? @ rambow de slavernij periode laat ik over aan de bouterse aanhangers zover moeten ze gaan om argumenten te vinden om massaslachting en onderdrukking goed te praten,die de afgelopen 30 jaren hebben voor gedaan in mijn geboorte land suriname.iedere rechtgeaarde surinamer moet stelling nemen tegen bouterse en de ndp wat deze man met mijn land heeft gedaan kan je niet zien als zomaar iets, nee het is verpelijk onmenselijk wat deze beest bouterse in mijn land heeft misdaan als jullie er zo makkelijk over doen dan is jullie verantwoordelijkheid niet de mijne .de toekomstige generatie zal jullie dat kwalijk nemen waneer deze man bouterse weer in het machtcentrum van suriname komt de schade zal generatie lang duren om het weer te herstellen en daar waarshuw ik mijn landgenoten voor.


  Maak melding

 11. beste mensen, jullie weten het zo precies te analyseren.en hebben op iedereen wel wat te klagen..waarom gaan jullie niet met al jullie kennis en betwetersgedrag de mensen daar in sur wijsmaken.ipv maar slap te ouwehoeren hier..


  Maak melding

 12. beste flexara,
  kan jij wel goede dingen van die moordenaar op noemen dan..al dat stomme pro-bouterse gedoe..die man heeft het land sinds die revolutie naar een verval gebracht…begrijp echt niet dat mensen zich zo oliedom in kunnen blijven geloven.


  Maak melding

 13. .re du
  jii had graag gewild dat su nog steeds onafhangelijk was..jou manier van praten verklaar dat,,,mi mattie niks is zoo lekkr als zelfstandig zijn….neem en simple voorbleed..als je nog bij je mama in huis zit.je kan je kont bijna geen kan op draaien of je wordt op de vinger getikt,we kunnen het zelf doen,,nederland heeft niks ,,kaas en bloemen..su heeft houd..olie..goud..banaan..mi mang er zijn zooveeeeeeeel…dat weet je zelf. dus hou op..je ben duidelijk van de oude stempel nps,,maar zit je voor uitgaan??..wordt ff wakker tog..


  Maak melding

 14. Gica,
  Denka aan staatsolie, Para industrie, vakantie werk,(krin kondre aktie. schoon paramaribo. Verbroederings politiek. Educatieve dag tochten van de scholen. Wageningen. Bruynzeel, Para Industries en Marienburg waren toen niet met de grond gelijk gemaakt.Bouterse heeft toen het land geregeerd zonder ontwikkelings gelden. Brunsie heeft patamakka kapot gemaakt, maar daar over wordt en niks van gezegd. Jij moet de geschiedenis van Suriname nog goed kennen.


  Maak melding

 15. Het surinaamse volk is geen eigendom van niemand. Alleen zieke geesten geloven dat zij het volk bezitten.

  Waar het in de politiek om gaat, is dat een partij duidelijk maakt wat men gaat doen voor het volk, als zij gekozen worden om het volk de komende 5 jaren te dienen. Als het volk het programma goed en geloof-waardig vind, is er een grote kans dat die partij de verkiezingen wint.

  De Mega-Combinatie heeft een duidelijk verkiezings-programma neer gezet om de komende 5 jaren een goede start te maken naar de 30 jarige planning van de Mega-Combinatie.

  Als de Mega Combinatie in de regering komt, zal binnen vijf jaar een goudbedrijf worden opgezet. Er zullen jaarlijks 5.000 huizen worden gebouwd. Computers zullen belastingvrij geïmporteerd worden, terwijl snelle internetverbinding toegankelijk moet zijn voor iedereen. Het onderwijs zal kosteloos zijn. Iedereen, die dat wil, moet aan de universiteit kunnen studeren. Dit zei de voorzitter van de Nationale Democratische Partij, Desi Bouterse.

  Om dit allemaal te betalen zal met IM-GOLD opnieuw onderhandeld moeten worden en de illegale goudzoekers structuur aanbieden en belasting laten betalen. Ook zal de wijze van financieren anders geschieden waardoor suriname minder hoef te lenen om het zelfde doel te bereiken, bvb een eigen bouwmaterialen fabriek. Door deze bouwmaterialen fabriek zal de bouw kosten per huis aanzienlijk verminderd worden. Verder zal het de regering in staat stellen grote werken in de bouw relatief goed koper uit te voeren.

  verder komt een eigen goud bedrijf die miljarden zal op leveren, omdat nu reeds vast staat dat suriname een bewezen goudreserves heeft die aan die bedragen gekoppeld kan worden.

  Dit is de realiteit, waarover moet nog gepraat worden.

  Stem Mega-Combinatie voor echte ontwikkeling van suriname.


  Maak melding

 16. Het surinaams volk is geen eigendom van niemand.alleen zieke geesten denken dat zij het volk kunnen bezitten , dames en heren dit schrijft iemand die bouterse aanbid de man die mijn volk jaren lang in ijzeren greep heeft gehouden geen verkiezing geen nieuws geen eigen mening teo wie is nou ziek vertel mij dat, wie kritiek had werd van huis gehaald en vermoord.zie jij niet zelf in dat jullie een ziekelijke manier van redeneren hebben en waneer anderen kritiek op die dogma van jullie hebben worden jullie boos.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.