Suriname’s Kiesregeling moet tegen het licht

17

PARAMARIBO, 6 mei – Suriname’s Kiesregeling moet dringend tegen het licht gehouden worden. De afgang van A Combinatie, AC, duidde al op zekere vaagheden. Er is te veel ruimte voor tweeërlei uitleg. Nu wijst nota bene AC op archaïsche voorzieningen in de kieswetgeving.

Neem nu het voorschrift voor getrouwde vrouwen. Als die zich kandidaat willen stellen, moet dit met de naam van de echtgenoot. Wie anders wil, moet eerst formeel toestemming vragen. Van de man. En dat terwijl er sinds 1980 een decreet Opheffing Handelingsonbekwaamheid van de Gehuwde vrouw bestaat. De Kiesregeling is voor het laatst gewijzigd in 2004.

Kennelijk is het decreet over het hoofd gezien. De Kiesregeling dateert uit 1987. Dat was aan het eind van de militaire periode. Het is goed denkbaar dat er toen haast bij was. De terugkeer naar de democratie trok. Ruim twintig jaar later moet wel genoeg ervaringsstof zijn verzameld. Voor een grondige evaluatie en dito correcties. De eerstvolgende regering kan Suriname geen grotere dienst bewezen dan de hele regeling op de schop nemen.


17 REACTIES

 1. Allemaal Rotzooi verhalen op dit moment.
  Het staat nu zo …dan dient men zich eraan te houden.
  Maar dit is ook grote rotzooi….Wat heeft FRONT 10 Jaar aaneengesloten gedaan
  NIKS….dan wie wil wie nu belazeren.ROTOP !!!!


  Maak melding

 2. Na de verkiezing van 25 mei 2010 zal de kiesregeling door de MC tegen het licht worden gehouden, dat is een belofte. Dat is zeker voer voor ex-president wijdenbosch om verbeteringen in aan te brengen.

  Stem Mega-Combinatie voor heldere wetgeving en goed bestuur van suriname.


  Maak melding

 3. Nou ik neem aan dat de verkiezingen dus niet door gaan.. want als je aangeeft dat recht ,recht is en wet wet is .. Dan kan je niet anders dan consequent zijn.
  A-Combinaties heeft echt een zaak met deze.
  Ik zou zeggen op naar de OAS met deze kwestie.
  dezelfde recht waarmee je de Marrons wou buiten sluiten moet je nu ook toepassen mevrouw Silos.
  En vertel ook aan de pers dat je dochter schoondochter en man ook leden zijn van de OKB .
  Dus Minister Waterberg heeft volkomen gelijk als hij aangeeft dat de OKB een familie clubje is.


  Maak melding

 4. Ha ha ha,
  geweldig is dit!

  Kijk maar eens wat een duidelijke rechterlijke uitspraak voor effect kan hebben.

  Als AC hier nou eens goed van gaat leren, dan breken er interessante tijden aan voor Suriname.

  Blijkbaar gaan politici pas handelen als ze zelf ergens de dupe van zijn geworden.


  Maak melding

 5. Grondig!

  Grondige aanpak van de kiesregeling is wat Suriname politiek kan redden. Een twee-partijenstelsel is de oplossing voor het etnisch stemgedrag. De gevolgen van etnisch stemmen zijn slecht voor de samenleving.
  Het etnisch stemmen blokkeert saamhorigheid met alle gevolgen van dien.

  Verder zullen in de distrikten geen DC’s meer moeten komen maar Burgemeesters en een aantal Wethouders volgens Nederlands model. Elke Wethouder rapporteert over zijn/haar ambtstaak bij de Burgemeester. Die op zijn beurt onderhoudt een maandelijks contact met Paramaribo.
  De tijd van Basja’s en Opperhoofden is voorbij. Zo ook de tijd van etnisch stemmen.


  Maak melding

 6. Zeer grondig!

  Inderdaad moet het hele kiesstelsel grondig bekeken worden. De huidige, oneerlijke indeling in kiesdistricten moet worden afgeschaft.
  Het kan niet zo zijn dat 500 stemmen in district A één zetel opleveren, terwijl in district P voor één zetel ruim 6000 stemmen nodig zijn.
  In de loop der tijden zijn veel mensen uit de verre districten verhuisd naar Paramaribo en Wanica, dus in die verlaten gebieden wordt de kiesdeler steeds kleiner.
  Dit alles pleit voor een landelijk evenredigheidstelsel en het liefst een twee- of driepartijenstelsel.
  Ook de kiezerslijsten verdienen veel aandacht. Alle inwoners opnieuw een identiteitskaart laten maken en opslag van vingerafdruk zal heel veel aan het licht brengen. Denk aan mensen die in kiesdistrict M op de lijst voorkomen en ook in district Wanica zijn ingeschreven.
  Dus het op diverse kiezerslijsten onder verschillende namen voorkomen, zou hiermee ongedaan gemaakt kunnen worden.
  Parijen moeten nu niet aan eigen belang denken en het systeem laten zoals het nu is.
  Net als in 1987 kan via een referendum het nieuwe kiesstelsel worden aangenomen.

  Lezer


  Maak melding

 7. @DAS: Over het tweepartijenstelsel heb je wel een punt. Maar, zolang FRONT nog in het machtcentrum zit zie ik het niet gebeuren. Hoe lang hebben ze de tijd gehad om democratie terug te brengen. Dan bedoel ik democratie met duidelijke spelregels (lees:wetten) voor iedereen zonder aanzien des persoon. Maar, nee hoor ze hebben geen tijd om wetten te maken. Al 23 jaren lang hadden ze de tijd gehad. Waar gaat het dan bij hun om juist ja:groepsbelang en eigen zakken vullen. Geen wonder dat MegaCombi gaat overnemen. En dit terwijl de frontpartners dit reeds 5 jaren zagen aankomen. Hoe stom/dom kan je nog zijn om dit soort politici van FRONT een eeuwige kans te geven om te regeren.
  In dit opzicht is die Pae Law toch slimmer dan de overgebleven Frontpartners. Je kan niet steeds alleen in verkiezingstijd teruggaan naar het volk en ongefundeerde economische stabiliteit voorhouden. Je bent door het volk gekozen om 5 jaren keihard voor het volk te werken (ook al maak je fouten). Vandaar dat de Partij die Nooit slaapt zich niet langer thuis voelt in dat clubje.


  Maak melding

 8. wie wil weten wie allemaal lid zijn van het OKB en dat met zekerheid weten wordt van harte uitgenodigd om naar de overheidswebsite http://www.verkiezingensuriname.com te gaan en onder het rubriek Algemene Info en subrubriek samenstelling te kijken en dan kan je met zekerheid zien wie allemaal lid is van het OKB.

  overigens de info is niet geheim. Biza kan daar ook een uitdraai van geven.

  wanneer die info vergeleken wordt met de lariekoek die verteld en beweerd wordt dan zullen we zijn dat waterberg inderdaad veel stommer is dan brunswijk. Zuiver een mislukte bom van AC en andere politieke schapen.

  Overigens heeft mevr. Silos zelf al gezegd dat haar man en dochter toezichthouders zijn er zijn dus geen geheimen en wat dan nog als ze kwaliteiten hebben voor mij is dat echt geen probleem.
  Dat zijn dus 2 van de 700 toezichthouders van OKB.
  Inderdaad zoekt waterberg spijkers op laag water, de schapen blerren want hun meesters schrijen.

  ke potie is dat niet zielig! wat het waterberg gedacht dat de stadscrteolen zoals hij ons noemt zouden trappen in zijn achterlijk getrappel!!

  nee man weest gegroet, want u bent beboet! wegwezen voor nu en voor altijd.


  Maak melding

 9. AC je was en je bent nog steeds fout.
  Jullie kunnen slecht tegen verlies vandaar al deze poeha. Indien er werkelijk wederom wetten geschonden zijn dan weet ik twee dingen zeker nl dat dit OKB daar duidelijk zal optreden en dat het OKB deze niet heeft overtreden zoals een vorige spreker althans de vreemdeling die zich amerikaan noemt maar overduidelijk bemoeit in nationale aangelegenheden, deze wetten niet heeft overtreden. hoog uit kunnen dat deze zelfde regeringslieden zijn die nu zelf even hard schrijen.

  Mensen gaan jullie naar de website van http://www.verkiezingensuriname.com onder rubriek samenstelling dan kunnen jullie zelf lezen wie allemaal lid zijn van het OKB.

  Ik krijg het gevoel dat AC nu alles op alles doet om een verwaaring en chaos in de maatschappij te veroorzaken alleen om aan de macht te blijven of weer te komen. Maar nee hoor ze zijn al een paar weken geleden door de mand gevallen en uitgegleden en hoe je draait of keert de Surinaamse kiezer van nu leent zich niet meer van achterbakse uitleg, verdediging en revenge campagnes.

  Bovendien er valt niets meer bij het hof te gaan zoeken want brunswijk heeft alles al uitgebraak. Kortom AC heel Suriname weet al van jullie vuile was en de werkelijke toedracht van de problemen rondom het laatkomen en nu moet de bep niet als een kleinzielig kind gaan zitten drammen, jammeren, dwingen en stampvoeten. Want in Suriname kreeg je hiervoor een lelijk pakslaag en dat zal AC ook te wachten staan op 25 mei 2010.

  maar goed, boontje komt om zijn loontje! ik zou eerder mijn gezichtsverlies beperken dan het te verergeren door dit kinderachtig gedram. jullie maken Suriname kots misselijk van jullie kleinzieligheid en stommiteit.

  dit is slechts een advies maar u bent vrij om het politiek theater te vervolgen ten genoege van uw tegenstanders.

  peace out!


  Maak melding

 10. Co2berg waarom zeg je niet gelijk erbij,dat ronny zijn broer ook bij de s.l.m.overheid zit,binnenvrouwen buitenvrouwen,neven nichten .
  Dat sardjoe zijn kinderen bij de overheid zitten.

  Dat somo zijn vrouw ambasade den haag zit
  zo kan ik een waslijst produceren.

  Dat vele djoeka’s bij de overheid zitten die allemaal families zijn..

  Dat jij zelf vele familie leden hebt die bij lantie z.g.n arbeid verichten..

  Man denk toch even na wat je aankaart..


  Maak melding

 11. Het volk van Suriname, dat daadwerkelijk in Suriname woont en de Sur.nationaliteit heet, zal op 25 mei a.s. bepalen wie hen de komende jaren mag leiden. Het volk kiest de leider en moet dan leven met die leider.

  Een aantal van jullie die steeds op de aangedragen onderwerpen reageert woont hier in Nederland en heeft dus geen wezenlijke invloed op de uitkomst van de verkiezingen in Suriname.

  Waarom stoppen jullie de energie niet beter in de aankomende verkiezingen van 09 juni a.s.? Deze verkiezingen kunnen wij toch beter beinvloeden ten gunste van onze eigen maatschappelijke voordeel?

  Waarom doen de meesten van jullie alsof de persoonlijke problemen die ervaren worden door Suriname veroorzaakt worden en dat Nederland die lieve, goede papa/mama is?

  De Surinaamse politiek interesseert mij wel, maar ik woon in Nederland en wil graag reageren op onderwerpen betrekking hebbende op 09 juni a.s.

  Aan de eigenaar van dit forum:”Waarom moeten Surineds in 99 – van – de- 100-gevallen critisch/onvriendelijk reageren naar Suriname toe? Wat schuilt hierachter?”

  Srika


  Maak melding

 12. Lezer (6),
  Helemaal mee eens! Uitwerken en uitvoeren.

  Kodjo (7),
  Alle voorgaande regeringen hebben beloftes gedaan en zijn die niet nagekomen. Sommigen hebben ons land zelf in een afgrond geduwd. Jij en ik willen vooruitgang van Suriname. Hopelijk kan de regering die jij bedoelt haar beloftes wel nakomen en voor blijvende verandering zorgen. Maar geef me de kans om daaraan terecht te twijfelen.


  Maak melding

 13. Niet alleen het kiesregelement moet tegen het licht gehouden worden…

  Alle kandidaten moeten vooraf gescriend worden aan hoge eisen voldoen.

  minstens een goed opleiding genoten hebben.

  Geen crimineel achter grond,veroordeeld zijn geen boeven schurken oplichters verkrachters kortom een schone lij hebben ..

  Je wilt toch niet door een crimineel geregeerd worden..


  Maak melding

 14. Het is vijf voor twaalf, allerhande zaken
  komen nou op tafel, logisch, typisch oeng
  swiet sranang, moro o kong, mensen worden
  wakker ja, na 25 mei gaan we lang niets horen, en aan de vooravond van weer verkiezingen, dan komt het weer naar boven ,aiboi sranang mang oen tja pontoe.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 15. @marcel,
  Je hebt helemal gelijk en deze mensen hebben al die jaren niets anders gedaan dan hun eigen zaken regelen terwijl ze in de regering zaten en de kans hadden om de wetten te helpen veranderen.Maar nee ze hadden daar geen oog voor.En nu willen ze met alle machtsmiddelen hun zaken gedaan krijgen.Ze moeten maar op de volgende gelegenheid wachten!!!!!!!!


  Maak melding

 16. Marcel,

  Jeetje, wat heb je toch gelijk!
  Ik denk dat zeker de helft van de mensen die in de SU politiek zijn corrupt is of aanleg daarvoor heeft. Dat er ook moordenaars en verkrachters bij zijn zegt alles over de politiek in ons land en zeker over onze kiezers.


  Maak melding

 17. Iedereen mag zich verkiesbaar stellen, en er is geen enkele wet om ongeschoolden te weren. Parlementsleden worden nergens anders gescreend dan vanuit de eigen partij. Er is ook geen wet die criminelen verbiedt zich verkiesbaar te stellen. En die wet zal er ook nooit komen, omdat iedereen volksvertegenwoordiger mag zijn in een Democratie. Maar als wordt toegestaan dat bv een ongeschoolde crimineel, volksvertegenwoordiger mag zijn, moet je er niet van opkijken als hij in de toekomst ineens minister of president wil worden.

  Om volksvertegenwoordiger te worden moeten drie hindernissen overwonnen worden: je moet je voor een partij verkiesbaar stellen (werven), vervolgens wordt je kandidaat (selectie), en uiteindelijk kun je bij een voldoende aantal stemmen voor jouw partij volksvertegenwoordiger worden.

  Volgens mij wordt een (gewezen) crimineel vanzelf vanuit de partij aangepakt, en krijgt geen enkele kans voor een politieke carriere, laatstaan 1 stem. Als deze mensen een politieke partij beginnen worden ze eigenlijk al door de kiezers verstoten, en kunnen het helemaal vergeten. In een normale omgeving met normen en waarden is dat ook de normale gang van zaken. De politiek en het volk geven je dan geen enkele kans!

  Mijn reactie kunt u ook in een notendop terugvinden. Zie hiervoor de laatste zin van #16.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.