Aanpak kleine mijnbouw Suriname moet anders

7

PARAMARIBO, 23 apr – De manier waarop de kleinschalige mijnbouw wordt benaderd, moet anders. Dit stelt het Wereld Natuurfonds, WWF. De goudzoekers blijven zien als illegalen legt geen zoden aan de dijk. Dat zeker niet voor de staatskas en het milieu. Te bedenken dat het om een sector gaat van bijna twee miljard dollar.

Dat is wat de goudzoekers in het binnenland aan jaaropbrengsten binnenhaalt. “Bij beleidsmakers moet het inzicht gaan leven dat er meer uit te halen valt”, zegt WWF-functionaris Nathalie Emanuels tegenover de Ware Tijd. De duizenden goudzoekers zijn eerder ondernemers. Die investeren grof met uiteraard de bedoeling terug te verdienen. En dat gebeurt ook.

Het geld komt vooral uit export, uiteraard illegaal. Het goud gaat naar vooral België en Dubai. Om dan voor een deel terug te komen langs legale weg. Het duurdere eindproduct is te koop in de lokale juwelierszaken. Af en toe politieacties uitvoeren, heeft hooguit een schrikeffect. Het is tijd voor iets duurzamer. Met de oude aanpak nu schiet Suriname immers zijn doelen grandioos voorbij.


7 REACTIES

 1. Dus wordt er gewoon voor 2 miljard geroofd uit de Surinaamse bodem. De bodemschatten zijn van de gehele Surinaamse bevolking en niet van een handvol goudzoekers. Een hoge belasting op de goudvondst zal een schrikeffect teweeg brengen. Waarom valt overal in de wereld een gevonden schat aan de overheid en in Suriname aan de vinder.
  In Europa valt alles wat in de bodem voorkomt aan de overheid, zelfs aardwarmte. Dit is de enige manier om plundering van ons nationaal bezit te ontmoedigen. Flinke straffen en inbeslagname van de goederen is de enige en juiste remedie tegen deze boeven.


  Maak melding

 2. Wereld Natuurfonds, (WWF)
  Suriname is met de Japanners overeengekomen voor betere werk voor de illegale Brazilianse goudzoekers en die onder onze bevolking.

  Er wordt een Moderne Visserij haven opgezet (terwaarde van 1 miljard euro) alwaar voor deze illegalen Brazillianen hun een werkvergunning wordt verstrekt om te mogen werken in deze Haven, ook kunnen ze gefinancieerd worden bij een eigen opzet van vissers vloot tot een bedrag van 100.000 Amerikaanse dollars.

  Met als voordeel dat er niet meer gegraven en gezocht wordt naar goud door deze illegalen.
  Waardor de natuur en de inheemse bevolking beschermt wordt voor de kaalslag en de kwik vergiftiging van de meren en rivieren.

  Daarvoor steunt Suriname Japan met zijn Walvissen probleem.


  Maak melding

 3. Geachte redactie,

  “Met de ‘oude’ aanpak nu schiet Suriname immers zijn doelen grandioos voorbij.”, zegt WWF-functionaris Nathalie Emanuels tegenover de Ware Tijd. En inderdaad.

  En dat is praktisch in de afgelopen vijftien jaren onder het Front-Regering Venetiaan zelfs ook gebleken. Terwijl bij de Iam-Gold goudovereenkomst, Suriname slechts 5% Bruto aandeel wist te bedingen. Zonder rekening te hebben gehouden met de eventuele kosten voor schade aan het milieu en de volksgezondheid.

  Vervolgens werd deze overeenkomst merkwaardig genoeg ‘enkele maanden voor de Algemene en Geheime Verkiezingen van 25 mei 2010 a.s. door het Front opengebroken. En nog op het moment nadat de NDP voorzitter Desi Bouterse van de NDP kenbaar maakte, deze overeenkomst hoe dan ook te zullen openbreken, ten voordele van de Republiek Suriname.

  Ten slotte kreeg multinational Iam-Gold argwaan, gezien de opiniepeilingen die ten voordele wezen naar de Mega-Combinatie o.l.v. Desi Bouterse. En kreeg deze huidige Surinaamse regering Venetiaan, van deze Multinational op slechts een ‘enkel’ onderdeel van deze overeenkomst, alsnog 30% energie bij als zoethoudertje (lees: propoganda stunt).

  Niet slim. Omdat als je toch besluit om een overeenkomst open te breken, doe het dan goed. En Iam-Gold is nu de lachende derde geworden. Omdat het nu voor Suriname uiterst moeilijk zal worden, om deze overeenkomst ‘zo kort na mekaar’ wederom open te breken.

  Vandaar dat de Republiek Suriname met een ‘oude aanpak’ van de ‘Hippo-Generation’ weinig mee zal opschieten. Terwijl in Afrika progressieve Afrikanen genoemd de ‘Cheetah-Generation’, de essentie van het ‘oude probleem’ intussen goed geanalyseerd en achterhaald hebben.

  http://www.youtube.com/watch?v=ZnepHUYFqgg

  En inderdaad volgens WWF-functionaris mevrouw Nathalie Emanuels , zullen de illegale delen van deze mijnbouwsector op gepaste wijze (op economisch verantwoorde wijze) gelegaliseerd moeten worden. Dit in het belang van de werkgelegenheid , natuurbehoud en het behoud van arbeidskrachten. Omdat het land Suriname nog geen half miljoen inwoners telt en alle krachten zijn nodig voor haar ontwikkeling.

  Maar legalisering van de ongezonde delen van deze mijnbouwsector, zal voornamelijk moeten geschieden ten behoeve van het welzijn van alle burgers. In het bijzonder voor diegenen, die woonachtig zijn in die gebieden van de Republiek Suriname, waar mijnbouw activiteiten ‘ongecontroleerd’ en onhumaan plaatsvinden.

  http://www.youtube.com/watch?v=EaJXqLFAC2E

  Een geheim onderzoek in de Republiek Suriname heeft zelfs uitgewezen, dat het kwikgehalte in zelfs Paramaribo veels te hoog blijkt te zijn. Het Onderzoeksrapport verdween in Paramaribo vervolgens spoedig in de doofpot, ter voorkoming van internationale interventie d.m.v. Rechtsspraak (schade claims). Van de onderzoekers werd in Suriname publiekelijk niets meer vernomen.

  Intussen stijgt het sterfte cijfer d.m.v. kanker in de Republiek schrikbarend. Regeringsfunctionarissen kijken zelfs nu nog de andere kant op.

  Zelfs stierven in het afgelopen jaar in Paramaribo o.a. mevrouw Elvride Baarn-Dijksteel van Culturele organisatie NAKS-Suriname en mevrouw Juanita Altenberg van de stichting Maxi Linder beiden aan kanker.

  De ‘doofpot’ blijft onder het Front-regime o.l.v. President Ronald Venetiaan des ondanks hardnekkig gesloten.

  http://www.youtube.com/watch?v=qMyEJ6Nnqkg


  Maak melding

 4. @Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya

  Weer een groot onzin artikel.
  -1- Gaat ove de kleine goudwinning. IAm Gold wordt aan gehaalt maar hou dan in dit geval de relatie met IAm gold ligt blijk nergens. Blijkbaar haal je het slechts aan om een negatieve sfeer te maken.
  -2- Je praat over “Maar legalisering van de ongezonde delen”??!! waar het WNF praat over het gezond maken van de sector. Het WNF geeft aan wat er moet gebeuren om de misstanden op te heffen. Jij gaat nergens in op de problematiek en laat het voorkomen alsof het verstrekken van vergunningen aan ongezonde delen deze opeens gezond maakt.
  -3- Je haalt Parbo aan maar dat is een bijzaak in die zin dat daar het probleem veroorzaakt wordt door goudhandelaars die kwik-goud scheiden. Zoals jij het beschrijft hebben de beide zaken niets met elkaar uit te staan. Of moeten we dit zien als een oproep kwik te verbieden? Je praat er in elk geval niet over dus ik kan slechts concluderen dat je niet weet waar je over praat.
  -4- Tot slot leg je een relatie met Kanker en kom je met twee incidenten. Hieruit mag blijken dat je weinig kennis hebt van zowel de desastreuze werking van kwik als van statistiek. Voor de goede orde, de meeste kwikslachtoffers zijn aan de complicaties vn kwik overleden lang voordat ze kanker in welke vorm dan ook krijgen.


  Maak melding

 5. @ akademiya ,
  met oude socialitische doktrine en dictatuur en domme tirade schiet jij ook jou doel voorbij me boi . jij ben zeer gevaarlijk bezig je misbruikt namen van mensen die aan een vrezelijke ziekte zijn overleden en dat vind ik zeer kwalijk en ook erg laf van jou.als ik mijn reaktie plaats willen jullie mij op vreten maar waneer deze demogoog akademiya op zeer laffe manier zijn stelling name in elkaar draaid hoor ik de laffe ratten niet klagen.


  Maak melding

 6. El Dorado!

  WWF is een prima instantie op het gebied van de natuur. Op mijnbouw gebied moet het WWF zich op gepaste afstand houden en niet doen aan bekritisering van welke overheid dan ook.
  Voorstellen, hulpverlening aan en akties ondersteunen is de taak van het WWF.

  Al in de vijftiende eeuw was ons land bekend als Goudland. Nu in de 21e eeuw is er nog geen goede manier gevonden om te mijnbouwen.
  Nu de overheid weet dat er twee miljard per jaar kan worden verdiend, zal ze dom zijn om dit goud te laten liggen. Of is het onwil, onkunde of ongeinterresseerdheid?


  Maak melding

 7. WWF Het is tijd voor iets duurzamer. Met de oude aanpak nu schiet Suriname immers zijn doelen grandioos voorbij.

  De toekomst van de Moderne Visserij Haven zien de Japanners met vertrouwen tegemoet. Er zullen 25 bedrijven in de nieuwe Haven komen. Enkele bedrijven zoals TCE en SEALINE, maar ook Taxfree Cruises van het Duits cruiseschip de MS Bremen zullen daar aanmeren. Met de aanleg van een Kerncentrale wordt volgens de Japanners een aanzet gedaan naar duurzame energie ontwikkeling van de Haven. Er komt een multifunctioneel centrum waar kleine startende ondernemers kunnen starten. Zeker is dat de Japanners zich thuis zullen voelen in de Moderne Visserij Haven die een begrip zal worden in de regio en internationaal.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.