De zelfkastijding van Surinaamse Marronpartijen

14

PARAMARIBO, 21 apr – Jezelf de das omdoen. Jezelf in de vingers snijden. Je kunt het zo masochistisch niet bedenken of het past A Combinatie, AC. Deze combo van drie politieke partijen raast in ijzingwekkend tempo op een ramp af. Met aan het stuur het driedelig leiderschap zelf.

En niet ‘het systeem’, zoals partijtoppers nu beweren. Van straf is geen sprake. Dat is een gedachtekronkel. Als je te laat komt, mis je eenvoudigweg de les. Blijkt nu dat meerdere scheve schaatsen zijn gereden. Het gaat om meer dan het te laat indienen van kandidatenlijsten. In tenminste één district is een lijst aangeboden – en aangenomen – zonder handtekeningen van het leiderschap.

En hier begint de tragiek pas goed. Het ondertekenen van de lijsten blijkt een heikel punt te zijn geweest. Hoofdrolspelers zijn ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk en Bep-voorzitter Caprino Allendy. Geschillen over zeker één kandidaat weerhielden beiden ervan te tekenen. Of beter gezegd, het ondertekenen was pressiemiddel. “Als je niet doet wat ik wil, teken ik niet.”

Zo kwam het dat in Brokopondo een lijst is ingediend zonder handtekeningen. De nationale toezichthouder, het Onafhankelijk Kiesbureau, zegt nu dat AC niet mag meedoen in Brokopondo. Dit komt bovenop het besluit tot uitsluiting in Paramaribo, Para en Wanica. Daar kwamen de lijsten te laat aan. Oorzaak: het onderlinge gekibbel. De handtekeningen kwamen wel, ter elfder ure. Te laat.


14 REACTIES

 1. Het jagen op groot wild bestaat uit veel meer facetten dan het hebben van een five shooter geweer alleen.Waar is Bert Tweedeling gebleven met zijn hoogdraverij?


  Maak melding

 2. Als men iets bewust…MOEDWILLIG…veroorzaakt tegen de wet of regels…. krijg jij straf of boete.(uitsluiting)

  Daarom deze mensen hebben het niveau niet eens van eigen belang….dan hoe willen zij lands belang dienen.

  Laten wij ophouden elkaar dom te houden.
  Die gasten zijn gewoon een stel domkoppen om te gebruiken en te misbruiken….en dat vindt NPS heerlijk…die zijn ook niet wijs genoeg helaas.
  Ook een stel blaffende honden die de karavaan voor anderen voorttrekken…zodat anderen rijker en wijzer worden.

  ALS JULLIE DIT NIET INZIEN…..dan weet ik het ook niet meer met jullie….dan na bun bigi don unu don.


  Maak melding

 3. Einde!

  En nu ophouden met berichten over deze zaak. Op naar het volgende probleem dat hierdoor overschaduwd wordt. Wat dacht u van berichten over het proces?

  AC doet in mei niet mee! Klaar! Welke analfabetische kandidate op de lijst van Ronnie moest kan me geen ene m… schelen.


  Maak melding

 4. Beste lezers, regels zijn regels. als AC zich niet aan de regel heeft gehouden, moeten ze zich volwassen gedragen en weten dat ze niet in de des betreffende distrikten kunnen mee doen. Zo zie je dat ze zich niet aan de regels willen houden. Laten ze een voorbeeld aan dhr. desire Delano Bouterse nemen. Toen hij zich niet aan de regels heeft gehouden, is hij uit het DNA geweerd. De PREISIDENT heeft geen woord geuit om hem een kans te geven. Zelf heeft hij zich groot gehouden en niet als een klein kind naar de president gelopen, om zijn macht te misbruiken. Niemand is bedreigd. Zo zie je dat anderen niet beter is dan hem.


  Maak melding

 5. @ pinto,
  het dragen van een militaire pak betekend niet dat je een land kan besturen, een militaire opleiding in nederland ook niet .
  de ene idioot maak jij gelijk met de grond en die andere hemel je op. wat veel surinamers moeten leren is om meer met hun verstand te reageren dan met hun domme emotie. het gaat niet om brunswijk of om bouterse het gaat om de verdere ontwikkeling van suriname brunswijk en bouterse hebben laten zien dat zij geen moer van kunnen.


  Maak melding

 6. [Uit De West / Keerpunt 17.4.10]

  Eugène Gessel heeft in de afgelopen week –luid en duidelijk– op een radiostation aangegeven, dat een bepaalde figuur in onze samenleving elke vorm van [b]cultureel-historische vorming mist[/b].

  Niet lang hoefde te worden nagedacht wie dat nou kan zijn. De ervaring van [b]‘cultureel-historische leegheid en onbenul’ [/b]werd inhoudelijk reeds in een grondwetscommissie opgedaan. Dat allemaal, kon/kan men wel degelijk in de zak steken of onder het bekende ledikantje ‘plaatsing’ doen vinden.

  A tan so!


  Maak melding

 7. Doctor BIGI SKRIFIE

  Zienswijze en verstand.

  Het mag stinken maar niet klingken.
  Verzet in eigen kring is een zwakte aan beleidt voor het volk en de jeugd.

  Politieke chaos en versplintering geeft aan, dat de houdbaarheids datum aan het aflopen is.

  Politieke roofdieren die de RAT zanger uithangen.
  De ernst van de feiten worden het arme volk onthouden. Wat is de grote van belangen?

  Politieke wangedrag leidt tot politieke fallissement.

  Het arme volk en de jeugd heeft geen leiders met slappe politieke knienen nodig.
  Het politieke wiel is al uitgevonden in suriname en het rijdt voor geen meter meer, dus spreek de waarheid en wees rechtvaardig tegen over het arme volk en de jeugd. Stoppen met het nutteloze gedoe van wraak. Gebruik de hersenen en het gezondverstand.
  Denk aan het arme volk en de jeugd, de trots voor het land en aan de voor ouders.

  Behandel je vijanden niet als tegenstanders.
  Behandel je tegenstanders niet als vijanden.
  Maak van je tegenstanders geen vijand.
  Maak van je vijand geen tegenstanders.

  Politieke ongelovige die niet kunnen geloven in hun ongeloof, dat het arme volk en de jeugd gaan beslissen over hun en toekomst van land en volk.
  Ze hebben God en cultuur uitgedaadt en de hand van God en Cultuur zal hun aanraken als waarschuwing.
  Niemand is God en Cultuur, doe het rustig aan voor het arme volk en de jeugd.

  Wie zaaid moet oosten.

  Ze twijfelen aan de twijfel.

  Iemand die altijd vernederd wordt, bespuugd wordt en altijd slecht over wordt gesproken zal eens de woorden, vader vergeef ons voor alles, maar zegen ons voor heden en de toekomst, het arme volk en de jeugd wil geen ellende meer. Deze persoon zal verheven worden door het arme volk en de jeugd.

  De arme bevolking en de jeugd geeft loon naar werk.
  Pas op het arme volk en de jeugd en iedereen slaap met de ogen open.

  Voor de duidelijkheid de leider en het arme volk en de jeugd slapen met hun ogen open.

  Speel niet met de gevoevoelens van arme volk en de jeugd.
  Behandel hen respect.

  Zorg goed voor het arme volk.
  Wees rechtvaardig tegen het arme volk.
  Spreek de waarheid tegen het arme volk.

  Stof tot nadenken voor de Grass Roots.

  Zegen van God en Cultuur.

  De vrienlijke groeten van,

  Doctor Bigi Skifie.


  Maak melding

 8. @Patricia

  Ach Patricia we hebben ook politicie die ELKE vorming en ELK norm besef missen. Moeten we ons daar niet eerder druk om maken?

  @Doctor BIGI SKRIFIE
  Mocht je weer een weekje naar huis op proefverlof? Volgende keer wel je pilletjes slikken hoor.


  Maak melding

 9. Welgestelde Heer DU,

  Laat het volk niet zien , dat U Hoogheid onmaatschappelijk rondloop,kleed en gedraagd.

  U bljft met lege handen staan in suriname en nderland. Voor de armen en jongeren en de politiek ben U..DU… opnieuw een bijzonder bedreiging voor suriname, nerderland het volk, de politiek, econeme, de nationale trots, voor God, voor de Cultuur, problemenen, U bent niet lekker, U bent geen God. Een advies van arme land en volk de jeugd, in naam van God, Cultuur en de arme bevolking en de jeugd van het Heilig land Suriname, gezegend.

  Wij spelen niet met elkaar,doe geen ongecontroleerde, onbeschaafde en onmaaschappelijke uitspraken,Die U niet kan veranwoorden tegen de jeugd en arme bevolking in suriname en nederland. Pas op Profesor DU.
  Uw hersenen, is eigendom.

  Sterkte en geluk toegewenst door,

  Dotor Bigi Skrifie

  p.s. Laat arme mensen met rust.


  Maak melding

 10. Geachte Neus,

  Is de vuilnisman u vergeten mee tenemen of heeft u monddiarree opgelopen, viespeuk.

  De groeten van,

  Doctor Bigi Skrifi


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.