zondag, juni 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameLock-out AC dreigt in vierde Surinaams district

Lock-out AC dreigt in vierde Surinaams district

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 apr – Sipaliwini wordt mogelijk het vierde district waar A Combinatie niet mag deelnemen aan de verkiezingen. Volgens het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB, zijn de ingediende kandidatenlijsten ongeldig. Zowel AC als het plaatselijke hoofdstembureau begingen kapitale blunders.

De lijsten zijn niet ondertekend. Het OKB concludeert dat A Combinatie dan ook niet mag deelnemen in Sipaliwini. Ondertekening van de lijsten is bij wet verplicht. Alleen zo gelden ze als authentiek. Toch werden de lijsten aanvaard. “Fouten van dergelijke ernstige aard zijn onacceptabel, omdat de waarborgen voor eerlijke en betrouwbare verkiezingen hiermee teniet zijn gedaan”, stelt het OKB.

A Combinatie mag al in drie districten niet meedoen. De kandidatenlijsten voor Paramaribo, Para en Wanica werden te laat aangeboden. De respectieve hoofdstembureaus weigerden de lijsten te aanvaarden. Bezwaarschriften bij president Ronald Venetiaan leverden niets op. Venetiaan acht zich onbevoegd. De laatste hoop is nu gevestigd op de rechter.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

30 REACTIES
 1. Een ieder in Su. dient zich te houden aan wet en recht. Maar als je figuren hebt als dhr. Brunswijk die die gewoonte niet heeft, dan mag je van alles verwachten.


  Maak melding
 2. Mi gado mang.

  Hoe kan je deze groep nog vertrouwen.
  Een groep die mensen in hun gelederen hebben die beweren dat als je besneden ben je niet besmet kan worden met HIV.(Min van Volksgezondheid) Waterberg.
  Geen me een brik en ga weer werken voor je geld.

  EEn aap met een gouden ring blijft een aap
  So boeng


  Maak melding
 3. de zoveelste blunder , en dit noemt zich geschoold , boy oeng libie mie savrie ,bieka te joe jere djing djing e looi dang ie moe sabie pe a spoeng e anga ,succes dombo lonny alias bokie njang wang to


  Maak melding
 4. Rechter?

  Het OKB heeft een beslissing genomen en toch zegt dit bericht dat wij zitten te wachten op de beslissing van de rechter?
  Indien Ronnie het gezin van de rechter met ontvoering of de dood bedreigd, dan weet ik de uitkomst al. Vele rechters zijn gezwicht voor chantage, waarom deze niet?
  De beslissing is genomen door het OKB en zo blijft het!


  Maak melding
 5. Verbaast me niks, dat de lijsten niet zijn ondertekend. Deze heren uit de rimboe kunnen niets eens lezen, beschaafd praten of hun eigen naam schrijven…gewoon pech…of OERDOMHEID??? Geen medelijden met deze rovers en moordenaars uit Patamacca en Moengotappoe.


  Maak melding
 6. Stemmen op mensen die op jou lijken: dit is het probleem van de aanhangers van de AC. Zij willen niet zien dat een aantal leiders die op hun lijken niet voldoen.

  De leiders van de AC zijn mede-verantwoordelijk dat het front 95% van de goud-dael heeft toegewezen aan IM-Gold.

  DE aanhangers van de AC moet weten dat hun leiders suriname zwaar hebben benadeeld en dus niet meer moeten terug keren in de regeer macht van suriname.

  Als het leiders met ballen waren, dan hadden zij toen uit de regering moeten stappen wanneer de dael met IM-Gold door zou gaan.

  Dus AC aanhangers let op uw zaak, kijk niet alleen naar mensen die op jou lijken, maar naar de gene die de surinaamse grondstoffen niet voor een stuivertje weg-geven. De grondstoffen van suriname zijn ook van jou, dus let op uw belangen.

  STem op de Mega-Combinatie die iedere surinamer vertegenwoordig ongeacht kleur, ras of geloof. Kies voor Mega-Projecten die suriname tot een moderne land gaat maken, met een stabiele economie.

  Venetiaan is hoofd verantwoordelijk voor het weg-geven van het surinaams goud. Nu wil de jeugd leider van de AC de jongeren op de NPS laten stemmen. Daarom zeg ik dat ook deze jeugd leider niet spoort, weinig bezef van wat er werkelijk speelt in het land.

  Jeugdigen stelt u zelf de vraag: Welke bedrijf heeft het front in al die regeer termijnen gebouwd voor suriname. Als je 1 bedrijf kan opnoemen dan mag je op hun stemmen.

  Kon je geen bedrijf te komen die het front heeft gebouw; Stem dan Mega-Combinatie voor Mega-projecten voor suriname.


  Maak melding
 7. Wat verwacht je anders..

  Dé lijder van de ac combie heeft duidelijk gezegd ;;;; verbrand al je diploma’s want het heeft geen waarde..je hoeft niet geschoold te zijn om het land te besturen..

  Welnu dan krijg je dit soort ontwikkelingen voor an-al-fabeten..

  Ik zie ze graag het land tot grote hoogte brengen..

  Hoe gaan ze onderhandelen met buitenlanders die wel geschoold ontwikkeld zijn wereld fisie hebben weten wat er buiten sme gebeurt..

  Onze mensen denken niet verder dan binnen sme..
  succes..


  Maak melding
 8. Er is geen juridische grondslag cq wettelijke basis om A-Combinatie uit te sluiten van de aanstaande verkiezingen voorafgaand aan de overtreding moet er ALTIJD sprake zijn van een sanctie dat toegepast zal worden bij een dergelijke overtreding en dat ontbreekt volledig je kan nooit een sanctie achteraf stellen dat is in stijd met de meldingsplicht en derhalve sprake van een onrechtmatige daad dat nergens op is gebaseerd


  Maak melding
 9. hallo in iedere rechtsstaat heeft de rechter het laatste woord, in een dictatuur is dat anders.als brunswijk en zijn AC naar de rechter willen stappen is hun goed recht.


  Maak melding
 10. 3 distrikten niet mogen mee doen wegens nalatigheid cq onmacht en nu een distrikt erbij wegens het niet ondertekenen van formaliteiten.
  Hoe willen jullie een regering vormen AC?
  Mie gato toch,jullie moeten toch in de loop van de jaren toch geleerd hebben.
  Wat mij betreft pech……………
  Tot de volgende verziekingen en volgende keer goed voorbereid zijn en alle stukken goed lezen en gaarne ondertekenen a.u.b.
  WET IS WET
  Geen torne aan


  Maak melding
 11. ik kan me echt niet voorstellen waarom goed geschoolde heren zoals alendy en abena met deze bully en criminal brunswijk in een politieke partij willen zitten.dont waste your time on a losing “cause”


  Maak melding
 12. Goedzo, de AC wordt lekker zwaar gestraft voor hun nonchalantheid. Ik ben er heilig van overtuigd dat ze bij de komende verkiezingen hun lesje wel geleerd zullen hebben.


  Maak melding
 13. Wat een teringzooi hebben de lieden van AC gemaakt, door hun machtsstrijd hebben ze Suriname te kijk gezet, ik zou zeggen bij wet deze bende verbieden.


  Maak melding
 14. Ik vind het heel triest, als ik het nieuws volgt over situatie A-Combinatie, en de reactie van ons over de leiders van A-Combinatie, dan lijkt en klinkt het alsof elke marron dom, of ongeschoold is, terwijl we allemaal weten dat, dat nietwaar is.
  Kijk BEP bijvoorbeeld, zit al ongeveer 35 tot 40 jaar in de politiek, ABOP doet voor de derde keer mee, dus zit al 10 jaar in de politiek. In die 30 jaar in de politiek van BEP, was het nooit gelukt om als qualitie partner in de regering te komen, ABOP deed in 2005 voor de tweede keer mee aan de verkiezingen, Seeka deed toen voor de eerste keer mee, en wat gebeurd er, BOEM!!!! 5 zetels binnen gehaald, BEP leden zitten als lijsttrekker in alle districten behalve in Marowijne, ABOP zat op plaats 2,in alle districten behalve Marowijne, en SEEKA zat op plaats 3 in alle districten.
  A-Combinatie kreeg toen 3 Ministeries om te bezetten. Prominenten leden van BEP(Broederschap en Eenheid in Politiek), waren van mening” Seeka krijgt niks, want Seeka heeft geen zetel binnengehaald”. Het effekt is dat Seeka zijn leden niet kan acomoderen….dus mensen lopen weg uit Seeka. Wat we hier over het hoofd zien is,..mensen hebben een reden waarom ze lid zijn van een bepaalde partij in die combinatie (BEP, ABOP of Seeka), Seeka heeft degelijk bijgedragen aan de zetelopbouw van de A-Combinatie, en door de komst van Seeka in die combinatie onder andere, is BEP na 30 jaar eindelijk in de regering terecht gekomen. Ik ben van mening dat de Nieuw Front Partners, dit allemaal door hadden en daarom hadden ze 3 Ministeries toegewezen aan AC,waardoor de achterban van die combinatie groter worden in 2010, wat NF ten goede komt. Kijk bij het begin, ging het al fout, dus dat is het resultaat nu,….Misschien waren mensen in Seeka, die heel goed waren in organiseren, en die zijn ondertussen uitgevallen??? Behalve propageren, is de organisatie van cruciaal belang. Wij marron jongeren, moeten laten zien dat we niet dom zijn, we hebben heel veel goed te maken,
  Peter


  Maak melding
 15. no oen ala mala kon si te deng bari oen moro dang oen sa jere no.ac ben poti na kranti taki amina kon lati no na ac kon lati.na granman foe sipaliwini na wan kroetoeroe sani ano politiek dan oen no wani bribi no oen kon si.no a sweeri o broko oenoe.a granman foe jacop ozeni amina oen poeroe gi belfon aboikoni na politiek fasi.no oen moes pai foe ala dem hogri die oen doe.alendy felisi ronie pansa brunswyk kan pasa ete want a go djie pardong.ma oenoe niet.prakseri go faara…


  Maak melding
 16. Amoida,

  Ik ben ook van mening dat niet elke Marron dom is, mensen die dat beweren zijn bevooroordeeld tot eigenlijk bijna racistisch.

  Nu blijkt dus dat het niet de eerste keer is dat AC, ABOP en BEP fouten hebben gemaakt bij het inschrijven voor de verkiezingen in 1996 bijv. mochten deze twee partijen officieel al niet meedoen met de verkiezingen vanwege hetzelfde euvel, in 2005 hebben ze ook hulp hehad van de OKB omdat ze toen ook alles verkeerd hadden gedaan.

  Nu weet ik dat er genoeg intellectuele Marrons zijn die best wel kunnen organiseren. Mijn vraag is waar is die betrokkenheid van die intellectuelen, zijn ze misschien op een zijspoor beland, worden ze niet betrokken omdat een paar machtswellustelingen het alleen voor het zeggen willen hebben.

  Intussen heeft Ronnie zijn straatje schoongeveegd, hij heeft duidelijk aangegeven dat dit alles de schuld is van Allendy.

  De marron jongeren hoeven niets te bewijzen, het is de schuld van de politieke leiders, die jullie zo snel mogelijk moeten vervangen.


  Maak melding
 17. Verkiezingen 1996
  NDP en Somohardjo in de bres voor BEP en ABOP

  door Pieter Van Maele

  20/04/2010

  Paramaribo – De situatie waarin Abop en BEP zich vandaag bevinden, een mogelijke uitsluiting uit het verkiezingsproces wegens vormelijke problemen, deed zich ook voor in 1996. Toen zagen beide partijen bijna een verkiezingsdeelname aan hun neus voorbij gaan. Net als nu tekenden de partijen toen beroep aan bij president Venetiaan. Met succes, want na dat beroep konden de partijen probleemloos deelnemen aan de verkiezingen. Deze keer verklaarde de president zich onbevoegd.

  Toen schreeuwden Pendawa Lima en de NDP moord en brand over de dreigende uitsluiting van onder meer BEP en Abop. Pendawa Lima was nog onder voorzitterschap van Paul Somohardjo, rivaal van de KTPI, die in 1996 nog in het Nieuw Front zat.

  Beeld: Nationaal Archief
  Het bericht uit het dagblad De West, waarin PL-voorzitter Paul Somohardjo, toen leider van Pendawalima, oproept om de verkiezingen te boycotten nadat onder meer BEP en ABOP een verkiezingsdeelname dreigden mis te lopen.-.

  Er zijn kleine verschillen met de huidige situatie. Abop en BEP zaten toen nog niet in één combinatie. Gingen de partijen deze maand de mist in bij het indienen van de kandidatenlijsten, in 1996 bleken ze niet te voldoen aan de 1-procentregel. Afgezien daarvan lijkt de crisis waar Abop en BEP veertien jaar geleden tegen aankeken, ontzettend veel op die waar ze vandaag voor staan.

  In toenmalige krantenartikels trokken de gedupeerde partijvoorzitters – net als nu – fel van leer. Ze waren verbazingwekkend genoeg niet de enigen die dat deden. Ook PL en de NDP reageerden furieus op de dreigende uitsluiting van onder meer BEP en Abop. De NDP publiceerde zelfs een persbericht waarin zij verkondigde dat “geen enkel democratisch bestel kan functioneren wanneer wezenlijke stromingen in de samenleving niet de kans krijgen om zich te laten vertegenwoordigen”. Dit persbericht verscheen op 20 maart. Somohardjo ging nog een stap verder.

  Hij dreigde zelfs de verkiezingen te boycotten “wegens het schenden van de grondwet”. Hij noemde de fout die onder meer Abop en BEP in 1996 hadden gemaakt niet meer dan een “herstelbare administratieve fout”.

  “Dat is al veertien jaar geleden. Waar jullie nu over praten, dat ben ik al lang vergeten”, reageert PL-voorzitter Somohardjo. “Ik wil dat bericht lezen voordat ik verder reageer.” Ook bij de NDP heerst er geheugenverlies. “Dat NDP-persbericht herinner ik me niet meer. Ik was toen nog maar pas bij de partij”, zegt Jennifer Simons. Het parlementslid blijft bij wat haar partij de afgelopen dagen is blijven zeggen: “Wet is wet! Trouwens, nu wordt niemand uitgesloten, het gaat om een technisch probleem. Dat is een compleet andere situatie.”

  Politicoloog Hans Breeveeld heeft zo zijn mening hierover. “Dit toont gewoon hoe opportunistisch politieke partijen in tijden van verkiezingen zijn”, aldus Breeveld.-.
  ===========================
  En dat laatste geldt dus Mmn voor de NDP.


  Maak melding
 18. @ Theo: Het wordt tijd dat je de Surinaamse politieke geschiedenis nog eens een keertje gaat bestuderen. En vooral die in de periode 1980-1992. Ik denk dat je nauwelijks een idee hebt hoe de grondstoffendeals met de multinationals tot stand zijn gekomen. Heb je wel eens van aandelenruil c.q. -verkoop e.d. gehoord? Was het niet de toenmalige minister Demon die deze deals mede tot stand heeft gebracht? Onder voorzitterschap van jouw bloedbroeder/tweede man/ex-president/Staatsfaillissementsdeskundige heer Wijdenbosch? Je kent de geschiedenis van Staatsolie niet? Mr. Eddy Jharap, die door de jou zo verheerlijkte NDP op een meer dan perverse manier door jouw “leiders” op een zijspoor is gezet? Jongen, je bent gebrainwashed. Jouw eenzijdige, demagogische commentaren hebben geen enkele toegevoegde waarde. Het wordt tijd dat je wakker wordt, brada. Je komt nauwelijks met een doortimmerd verhaal hoe er met de grondstoffen in Su moet worden omgegaan. Door de Surinamers zelf? Laat me niet lachen. Ze hebben de know-how en het kapitaal niet. Op dit moment zitten ze o.a. bij Klaaskreek met hun blote handen en kilo’s kwik goud te winnen. Is dat wat je wilt? Wordt een keer duidelijk. Aan die demogagie heeft geen mens iets!!!!


  Maak melding
 19. @ Denka, je bent niet goed geinformeerd. Er is wel degelijk juridische en wettelijke grondslag om de A-Combinatie uit te sluiten van de verkiezingen in bepaalde districten. Lees de wet er maar op na. Ik weet niet over welke sanctie je het hebt, maar er is in de wet geen ruimte voor sancties. Over welke sancties heb je het?


  Maak melding
 20. #9,
  Als jij te laat op het perron aankomt voor die trein van zeven over half het uur zul jij slechts/alleen die twee rode achterlampen in de verte zien wegzoeven.

  Zo simpel is dat. Drs Amafo had beter moeten weten. Het blijkt eens te meer dati “leri no e puru dong”.


  Maak melding
 21. Als men iets bewust…MOEDWILLIG…veroorzaakt tegen de wet of regels………zelfs afspraken….. krijg jij straf of boete.(of uitsluiting)

  Daarom deze mensen hebben het niveau niet eens van eigen belang….dan hoe willen zij lands belang dienen.

  Laten wij ophouden elkaar dom te houden.

  Die gasten zijn gewoon een stel domkoppen om te gebruiken en te misbruiken….en dat vindt de NPS heerlijk……die zijn ook niet wijs genoeg helaas.
  Ook een stel blaffende honden die de karavaan voor anderen voorttrekken…zodat anderen rijker en wijzer van worden.

  ALS JULLIE DIT NIET INZIEN…..dan weet ik het ook niet meer met jullie….dan na bun bigi don unu don.


  Maak melding
 22. Ach neusje,

  Door je zieke getraumatiseerde geest, zie je door het bos de bomen niet meer, zoek hulp.

  Het verbaasd me dat deze labiele gasten nog niet beweerd hebben dat dit allemaal de schuld is van NDP.


  Maak melding
 23. Dit is het zoveelste bewijs dat de leiders der marrons in het politieke arena niet deugen.
  Ze weten niet waarmee ze bezig zijn.Ze kunnen helemaal geen politiek voeren ik denk dat ze van het politieke toneel moeten verdwijnen. Het is beter voor Suriname en de Surinamers.De heer brunswijk kan liever als ondernemer door het leven gaan.Als hij slim genoeg daarvoor is.Iemand als brunswijk is contstant een bron van ergernis god beware mijn suriname voor deze aap.Het is een naar machtbeluste eppo die niet met macht kan omgaan.Volgens mij kan hij amper zijn naam schrijven dan wil hij een land regeren. Mijn advies naar hem is om een kader training te volgen.
  de boom is al omgehakt maar moet nog vallen
  rust zacht ABOp.
  lone-ranger.


  Maak melding
 24. @ pinto ,
  geld jou redenering ook voor mensen die moord hebben gepleegd ? geld dat ook voor misdadigers die op grove manier de mensenrechten hebben vertrapt in suriname.
  bouterse weet dat zijn aanwezigheid in het machtcentrum van suriname voor nationaal en internationale problemen zal zetten. jij hebt het over een trein ik heb het over lege winkels en lange rijen voor de winkels die gaan ontstaan waneer jou moordenaars bende aan de macht komt dan zal jij ook zeggen bouterse had beter moeten weten dat niemand zaken wil doen met een figuur als bouterse gezien zijn misdadige verleden.
  je zal weer het buitenland de schuld geven als suriname wederom bankroet achter gelaten word, je zal weer de blanken de schuld geven waneer je jou kont met kranten papier moet schoon vegen .


  Maak melding
 25. Brada Na Mi,
  bedankd voor je positieve reactie, maar het is niet zo makkelijk om een bestuur van een politieke partij in suriname naar huis te sturen, ik heb het vaak bestudeerd, politieke trucjes dus, als lid heb je een lidmaatschapskaart, volgens de wet moet elke lidmaatschapskaart getekend worden door de voorzitter van de Partij, als dat het geval niet is, ben jij als lid met een lidmaatschapskaart van Partij X die niet rechtsgeldig is. Om dit probleem te voorkomen worden vaak de lidmaatschapkaart niet ondertekend door de voorzitter, met andere woorden de leden kan het bestuur niet naar huis sturen. Het enige wat er kan gebeuren is, een andere Partij, maar dat kost geld, en hebben de juiste mensen juist niet, en die krijgt ook niet de kans om zich op te werken in die partijen en dat is vaak het probleem. Goud is de enige substantie ter wereld die onvergankelijk is en niet aanslaat, en daarom is het de basis van geld, Nu als wij dat gratis weggeven is toch niet slim of wel??


  Maak melding
 26. Rechtsstaat!

  Zolang moordenaars, boeven, drugsbaronnen en andere corruptelingen in een land mogen meedoen aan parlementsverkiezingen, kunnen we niet spreken over een rechtsstaat.
  Suriname wil dat zijn, maar is dat nog niet!
  Een rechtsstaat staat deelname van deze lui om machtspositie in de Staat te veroveren nooit toe. Onrecht wordt de arme bevolking aangedaan en toch durven we Suriname een reschtsstaat te noemen? Hoe verzin je dat?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES