Surinaams staatshoofd kan AC niet helpen

19

PARAMARIBO, 19 apr – President Ronald Venetiaan is onbevoegd een besluit te nemen over het wel of niet deelnemen van A Combinatie, AC, aan de verkiezingen. Het staatshoofd heeft dit kenbaar gemaakt in een brief aan AC. De gang naar de rechter is nog de laatste strohalm. “Er is grondig gekeken naar de verschillende kanten van de zaak.”

Dit stelt Venetiaan. In totaal hebben drie politieke partijen hetzelfde antwoord gehad op hun bezwaarschriften. Het betreft behalve AC, ook de PVRS van ex-legerofficier Chas Mijnals en de Nationale Unie. Alle drie waren te laat met hun kandidatenlijsten. “De bezwaarschriften zijn niet afgewezen. Het antwoord is eenvoudig maar zwaar genoeg, dat men niet terecht is bij de president”, aldus Venetiaan.

Zijn besluit volgt op advies van juristen. “In het Kiesreglement is duidelijk aangegeven voor welke zaken men wel in beroep mag bij de president.” Uitsluiting door late indiening is daar niet bij. AC wil nu zo gauw mogelijk naar de rechter stappen. “Het is geen prettig nieuws. We bereiden ons voor”, zegt AC-topman Michel Felisi.


19 REACTIES

 1. Venetiaan heeft tegen beter weten in AC hoop gegeven…
  Als hoogste gezagsdrager van het land, heeft hij a priori uitspraken gedaan!
  De achterban van AC is terecht boos, maar zoekt de schuldige in de verkeerde richting tegen beter weten in!
  Inplaats van anderen de schuld in de schoenen te willen schuiven, doen ze er beter aan het onbehoorlijk bestuur van hun leiders af te straffen door een negatieve(ongeldige)stem uit te brengen.
  Het is bijzonder jammer voor deze bevolkingsgroep, want ook hier moeten de goeien onder de kwaden lijden!


  Maak melding

 2. Snap het niet, niemand komt op tijd in Suriname of komt zijn afspraak niet na.
  Afspraken en nakomen op tijd is hun vreemd, waarom dan nu zo moeilijk doen terwijl het als een nationaal gedrag mag worden beschouwd.


  Maak melding

 3. Jongens toch. Wil je deel uitmaken van de wetgevende macht dan behoor je toch de wet te respecteren. Dat doe je dus niet met de kieswet. Wat voor een vertrouwen straal je uit.
  Foei toch.
  Er zijn anders genoeg politieke partijen die in staat zijn jullie politieke agenda uit te voeren. Behalve corruptie dan.
  Bouta for PRESIDENTE


  Maak melding

 4. Ik heb 3 redenen nodig om naar SU terug te keren.
  1.Weg met Nederlandse zoogennamde ontwuikkelingshulp
  2.Sluit de Nederlandse ambassade
  3.Bouta als president
  4.Gooi alle drugsdealers op een eiland en geef ze Punwasi als Dorpshoofd.
  4 redenen dus


  Maak melding

 5. Afspraken en nakomen op tijd is hun vreemd, waarom dan nu zo moeilijk doen terwijl het als een nationaal gedrag mag worden beschouwd.Dit is dus de gedachten gang van mensen zoals Hannie waarmee je dus geen land opbouwt.Het moet een keertje ophouden,het te laat en afspraken nakomen en begint dus hiermee.Het is ernst en in de toekomst weet elke partij wat hem te wachten staat.VERBETER DE WERELD EN BEGIN BIJ HANNIE.


  Maak melding

 6. Door geruzie binnen Ac is de partij te laat om de stukken in te dienen bij de verschillende hoofdstemburo’s. Daar kan toch geen sprake zijn van overmacht. Het is meer de onderlinge vertrouwen die geschonden is.

  De rechter zal zeker kortemetten maken met de stelling van overmacht, die door AC wordt aangevoerd.

  Stem Mega-Combinatie voor MEGA-projecten als staatsolie die in de jaren 80 is ontstaan.


  Maak melding

 7. Ik vind het een kwalijke zaak van deze president om AC nog enige hoop te geven door ze toe te staan bewaarschriften bij hem in te dienen, terwijl het duidelijk in de wet staat geschreven dat de president geen beroepsinstantie is als lijsten niet op tijd zijn ingeleverd.

  Op 9 april had hij trouwens via starnieuws aangegeven dat het een verloren zaak was voor AC. Nu heeft hij zgn een batterij juristen op de zaak gezet om hem gewoon te vertellen dat hij onbevoegd is, wie heeft deze batterij juristen betaald, de belastingbetaler natuurlijk.

  Nu stapt AC naar de rechter, ook dit gaat de belastingbetaler moeten betalen voor een zaak die totaal niet haalbaar is, want uiteindelijk zal de rechter recht moeten spreken met de wetboek in de hand en die is overduidelijk. Mocht de rechter toch aangeven dat ze de lijsten alsnog mogen indienen, dan krijgen we de poppetjes aan het dansen want er zal ook nog een noodwet gemaakt moeten worden om die kiesbureuas weer open te laten gaan voor het in ontvangst nemen van de AC lijsten, de kiesbureaus zijn nl. volgens de wet al op 9 april 15:00 gesloten, dus kan je die niet op een mooie dinsdag middag weer installeren voor het ontvangen van lijsten, dit is tegen de wet en elke partij die dit voor het gerecht zou brengen zal deze zaak winnen.

  Onderstaand staat de ware toedracht

  Lothar Boksteen verbreekt stilzwijgen over A-Combinatie
  19 Apr, 20:00
  “Er is helemaal geen sprake van een overmacht situatie. Ze hebben met elkaar zitten vechten tot op het laatste moment, hebben ze elkaar bewust tegengewerkt door de lijsten niet te tekenen en ze zoeken nu naar allerlei drogredenen”. Boze woorden van Lothar Boksteen, voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Eerst onder embargo aan Starnieuws en nu publiekelijk tegen Cliff Limburg van Sky-radio onthult hij de waarheid achter het A-Combinatie probleem. Deze combinatie heeft door onderlinge strubbelingen in Paramaribo, Wanica en Para geen kandidatenlijsten kunnen indienen. In Sipaliwini waren de kandidatenlijsten niet getekend.

  De voorzitter van het CHS, onthult dat op 9 april, de dag waarop de indiening van kandidatenlijsten heeft plaatsgevonden, hij rond twee uur in de ochtend gebeld is geworden door Ronny Brunswijk, voorzitter van A-Combinatie. Die vroeg hem of het niet mogelijk was om apart van de anderen mee te doen aan de verkiezingen. Boksteen heeft toen geantwoord dat, dat niet kan omdat, BEP, Seeka en ABOP, zich als A-Combinatie hebben ingeschreven. “Begin alvast in te dienen, heb ik geadviseerd”, zegt Boksteen. De A-Combinatieleider zei op advies van president Ronald Venetiaan te bellen.

  Boksteen zegt dat al in maart toen de politieke partijen zich moesten registeren bij het CHS hij apart door de A-Combinatiepartners werd gebeld met vragen. Ook Caprino Alendy had hem gebeld, had Boksteen aan Starnieuws toevertrouwd. “Toen al was duidelijk dat er problemen waren met de kandidatuur van Alice Amafo op de lijst van ABOP in Paramaribo”, zegt Boksteen. “Ik heb het embargo zelf verbroken. Ik was uitlandig en hoorde van de rotzooi hier toen ik terugkwam. Ik heb de eerste de beste gelegenheid aangegrepen om de ware toedracht publiekelijk aan te geven”, zegt Boksteen, die een embargo opgelegd had aan Starnieuws over het gebeurde.

  Die ‘rotzooi’ is de aanval van onder andere A-Combinatie minister Michel Filisi op het CHS en het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Felisi vindt dat deze instituten zelf fouten hebben gemaakt in maart bij de registratie van partijen. De registratie werd volgens hem toen met een dag verschoven omdat een presidentiële resolutie niet was getekend. “Daar is een grote onzin”, zegt Boksteen. Hij benadrukt dat als DOE was gekomen om zich in te schrijven, dit gebeurt zou zijn ook al was een stuk niet in orde. “We hebben met alle partijen afgesproken wanneer ze voor de inschrijving zouden komen. De registratie is binnen de vastgestelde tijd van de wet gebeurt en ook al zou het document er niet zijn, de indiening kon normaal plaatsvinden”, aldus Boksteen.

  Hij was boos op de kritiek over CHS, vandaar dat hij het stilzwijgen heeft verbroken. “Je moet niet aan CHS komen, want dan word ik vals. De A-Combinatie is de laatste die iets moet zeggen over CHS, want ik heb ze in 2005 geholpen om alle formaliteiten in te vullen, want ze hadden alles fout gedaan”, aldus Boksteen.””


  Maak melding

 8. in ierdere beschaafde rechtsstaat is het de rechter die het laaste woord heeft, hiermee geeft onze president aan dat ook hij ondergeschikt is aan wet en regel.
  je hebt paar korzichtige idioten hier die geboren zijn in anargie en bandeloosheid waar de wet van de sterkste telt en we weten ondertussen waar de wet van de sterkste naar toe kan leiden.


  Maak melding

 9. Onderstaand het verhaal van Lonnie, nogmaals de president blijkt vanaf dag 1 op de hoogte te zijn van deze machtstrijd en toch heeft hij de durf gehad een bezwaarschrift aan te nemen, die hij niet kon en mocht behandelen.

  “Vertragingstactiek nekte AC

  door Fenny Zandgrond

  20/04/2010

  Paramaribo – “Dan gaan we maar voor de consequenties moeten instaan. Maar zolang Amafo op de lijst staat, gaan we niet meedoen aan de verkiezingen.” Deze reactie van Bep-voorzitter Caprino Alendy geeft volgens Abop-leider Ronnie Brunswijk aan hoe scherp zijn collega de kandidaatstelling benaderde.

  Nu voorzitter Lothar Boksteen van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) uit de doeken heeft gedaan dat een interne machtsstrijd A Combinatie (AC) nekte in diverse districten, komt Brunswijk met zijn toedracht. “Abop heeft nooit geweigerd om voor een district te tekenen”, benadrukt hij.
  Ondanks Alendy gewezen werd op de risico’s van de late organisatie van de kandidatenlijsten, stelde deze het vertrek van Amafo principieel als voorwaarde voor AC’s deelname aan de verkiezingen. BEP bleef weigeren haar kandidatenlijst samen te voegen met Abop en Seeka tot de middag van indiening op 9 april.

  Tegenover de krant zegt Brunswijk te hebben aangedrongen op completering van de AC-kandidatenlijsten op 5 april. Uiteindelijk werd deze deadline twee dagen verschoven om de tegenstribbelende BEP zover te krijgen mee te werken. Alendy en ondervoorzitter Linius Dieko kwamen uiteindelijk, maar zonder bescheiden, om de machtigingen in orde te maken. Alice Amafo moest van de lijst, bleef de eis. Abop hield het been stijf. BEP werkte die dag voor de indiening wel mee aan samenwerking met NPS in Paramaribo, maar wilde niet toegeven aan zijn partners in de combinatie. Brunswijk zegt rond donderdagmiddernacht een ‘commissie van goede diensten’ te hebben ingesteld om de impasse te doorbreken. Maar tevergeefs. Uiteindelijk week hij uit naar de NPS-voorzitter die hem verwees naar Boksteen.

  Brunswijk bevestigt rond twee uur ‘s ochtend de CHS-voorzitter te hebben gebeld. Na diverse pogingen Alendy over te halen mee te werken, keerde de commissie op 9 april rond half vier ‘s ochtends teleurgesteld terug naar het Abop-station te Tourtonne. “Toen zaten we met de gebakken peren.” Uiteindelijk verscheen Dieko rond half elf ‘s morgens met een memory stick zonder documenten. Na kort gekissebis over de volgorde van districten werd Nickerie eerst afgehandeld en daarna Marowijne. Brunswijk stelt dat de overmacht waarnaar AC steeds refereert te maken heeft met de file waarin hij belandde op weg naar Moengo. Bij de Wijdenboschbrug besloot hij toch maar de helikopter te nemen. Terug in Paramaribo begreep hij dat zijn combinatie in drie districten in problemen was geraakt.

  Seeka voorzitter Paul Abena bevestigt het relaas van Brunswijk. “Wat meneer Brunswijk zegt is inderdaad zo.” CHS-voorzitter Boksteen deed tegenover Sky Radio een boekje open over de interne strubbelingen van AC. “Dit heeft niets te maken met overmacht, dat ding is gewoon machtsdronken zijn binnen de A Combinatie. Een machtsstrijd dat tot het uiterste is uitgevochten. Dat was het probleem en geen enkele overmacht. En men dacht: als ik later kom dan verzinnen we wel wat. Als de halve stad was afgebrand en iedereen laat kwam, dan hadden we er rekening mee gehouden. Als je eenmaal begint met uitzonderingen maken, dan houdt het op”, aldus Boksteen tegenover Sky. Alendy bleef onbereikbaar voor de krant.-. “”


  Maak melding

 10. Hahaha, misschien dat het nu wel duidelijker wordt met het gelazer van vene, Kanape krijgt geld van twee vermogende nps’ers om AC achterban te bewerken om op nps te stemmen.

  Gewijzigd op: 20-4-2010 11:13:55 | Dinsdag 20 April, 2010

  Waardeer artikel Reageer op artikel Email artikel Print artikel
  Actiegroep AC vist in eigen vijver voor NPS

  20/04/2010

  Paramaribo – Enkele leden van de A Combinatie (AC) houden het voor gezien en stappen uit deze politieke organisatie. Zij roepen AC-jongeren op om hetzelfde te doen en bij de komende verkiezingen te stemmen op de Nationale Partij Suriname (NPS). De actiegroep heeft zich gebundeld in de Jongeren Organisatie Suriname (J.O.S.) en staat onder leiding van Ricardo Kanapé.

  Deze groep belegde gisteren een persconferentie in hotel Krasnapolsky, waar de AC-achterban officieel is geadviseerd om op NPS te stemmen. Bij het stemadvies gaat de actiegroep ervan uit, dat Suriname een goede leider nodig heeft. Deze goede kwaliteiten van een goede leider ziet de groep alleen in NPS-voorzitter Ronald Venetiaan.

  Volgens de J.O.S. zijn de AC-leiders niet capabel genoeg om het land te besturen. “Wij hebben al jaren op gewezen dat de leiders van AC geen goede leiders zijn. AC pakt zaken etnisch aan”, zegt kanapé. Hij stelt dat het meedelen, van de AC-leiders aan hun achterban dat het niet meedoen aan de verkiezingen in Paramaribo, Wanica en Para, de schuld van Paramaribo is, al veel zegt van hun leiderschapskwaliteiten.

  Kanapé geeft aan dat hij op één lijn zit met de NPS met het doel de jongeren onder andere politiek bewust te maken. De komende dagen zal hij in gesprek treden met de top van deze organisatie. J.O.S. begint op Sophia’s Lust met haar bewustwordingscampagne. Het geld voor de campagnevoering krijgen zij onder andere van twee kapitaalkrachtige NPS’ers. Kanapé meent dat hij niet door de NPS is aangezet om in de vijver van AC te vissen. Zijn organisatie zou niet bang zijn om openlijk stemadvies te geven aan de samenleving. “Wij voelen ons rijk en niemand stuurt ons op pad. Wij zijn mede eigenaar van Suriname, daarom geven wij stemadvies aan onze gemeenschap, in het bijzonder aan de jongeren.” .-. “”


  Maak melding

 11. Ik weet dat de heer Boksteen en mevrouw Pinas, A-Combinatie inderdaad heel veel hebben geholpen in 2005. Ik denk, dat A-Combinatie top zich nu moet concentreren op, het redden en organiseren van de rest van de districten waar ze mogen meedoen want de tijd tikt en straks redden jullie deze verkiezing helemaal niet meer in geen enkel district, dat is toch zonde of niet??, jullie worden tegen elkaar uitgespeeld om tijd te winnen, jullie worden heel de tijd afgeleidt waardoor jullie je niet kunnen concentreren op het hoofddoel, dat heet verdeel en heerst politiek, vanaf het begin spelen jullie elkaar uit, en worden jullie tegen elkaar uitgespeeld, jullie moeten dat toch door hebben, na 5 jaar hebben jullie dat nog niet door??, CONCENTREREN OP HET DOEL, zich niet bezighouden met verloren zaken, en met elkaar samen werken in plaats van elkaar tegenwerken anders komen jullie toch nergens man, er zijn toch ook een paar slimme boslandbewoners of niet??
  Politiek betekent niet, met slimmigheden elkaar uitspelen.
  peter


  Maak melding

 12. prof.mr.dr.drs.ir.DU.u maakt iedereen die uw mening niet deelt uit voor dom of wat dan ook.
  Ik weet n.l.dat als iemand die woorden te kort schiet in een meningsverschil of gaat schelden zo niet gaat slaan (brunswijk)begrijp me goed ik zeg niet dat jij met hem bent te vergelijken maar wat denkt jij prof.dr.drs.ir.DU


  Maak melding

 13. @ Na Mi: Te laat. En vervolgens stapt Brunswijk in zijn helikopter en werpt en passant een handjevol bankbiljetten naar beneden en ziet hoe zijn ‘achterban” in de modder graait. Leuke leiders toch? Laat me niet huilen, hoor.


  Maak melding

 14. Wat stelt nou de verkiezingen nou eigenlijk voor; niets totaal. wat is er concreet de afgelopen 5 jaar bereikt door front, niets, nu proberen zij overhaast wegen aan te leggen in de hoop weer 5 jaar te mogen regeren. mensen trapt er weer NIET in, hoeveel nieuwe banen worden weer door front beloofd aan de kiezers in ruil voor hun stem?
  als het zo doorgaat is straks de hele stemgerechtigde bevolking tegerlijkertijd ook allemaal overheids ambtenaar..het wordt tijd voor ndp parmissar met als regiseur bouterse. ik ben benieuwd wat dat zal brengen, maar het is echt mooi geweest front.


  Maak melding

 15. #10
  peter h de vries heeft het rechtssysteem in nederland behoorlijk wat schade toegebracht.dus met andere woorden is nederland ook niet een beschaafde land.

  gebruikt eerst jou hersenen voordat je overgaat tot het vernederen van de surinamers.
  busje komt zo.


  Maak melding

 16. Maar als we alle drugsdealers op een eiland gooien,wie blijft er dan over om het NDP te besturen ?

  Brunsi moet met wat nieuws komen en oprotten wat heeft hij bijgedragen ?Niets,deze man heeft totaal geen inhoud nog besef van wat politiek eigenlijk inhoud. Of was het misschien toch moeilijker om een kieslijst in te vullen ipv een voetbalformulier ?Laat me zien:
  lijststrekker:Brunswijk
  2de op de lijst:Brunswijk
  Penningmeester:Brunswijk
  14de op de lijst:Brunswijk

  Opgeruimd staat netjes,nu opruimen deze crimineel,laat ie maar die jaartjes gaan uitzitten voor die bankroof uit 1986.

  Waar is jullie orga nu AC ?Bigi mofo ne tja moesoe go na pranasie.


  Maak melding

 17. John(6),

  Als je meent wat je schrijft, blijf dan maar lekker waar je bent. Hoe kan jouw president regeren als hij op een eiland zit met Punwasi als opperhoofd? Dan zit het land weer zonder leiding; ga jij dat dan doen?
  Neen! Blijf maar lekker zitten waar ter wereld je ook bent, van zulke gasten hebben we al genoeg in SU.

  Chas Mijnals mag ook niet meedoen met zijn partij maar hij is te beschaafd om te protesteren. Hij heeft lang in NL gewoond en weet dat Tijd, Tijd is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.