zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieVerklaring Surinaamse politicus Derby voorgelezen

Verklaring Surinaamse politicus Derby voorgelezen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 apr – De verklaring van wijlen Fred Derby is voorgelezen tijdens het strafproces rond de Decembermoorden. De politicus en vakbondsleider had de verklaring bij de politie afgelegd. Volgens Derby moet ex-legerleider Desi Bouterse in het Fort Zeelandia zijn geweest op 7 december 1982.

Bouterse moet in elk geval ter plekke zijn geweest toen de eerste executies begonnen. Twee dochters van Derby zijn ook opgeroepen als getuige. Geen van beide verscheen. Beiden bevinden zich in het buitenland. Ook andere getuigen en verdachten schitterden van afwezigheid. Bouterse was er ook dit keer niet bij. Een andere verdachte, voormalig legerofficier Roy Esajas meldde af.

Hij zou van de trap zijn gevallen. Zijn ex-collega’s Ruben Rozendaal en John Nelom bleken ook te ziek om te verschijnen. De Krijgsraad houdt een aparte zitting voor Rozendaal. Vanwege nierproblemen zit hij door de week aan de dialysemachine. Volgens de medisch specialist kan hij wel verhoord worden. Rozendaal, lid van de groep van zestien coupplegers in 1980, is zowel getuige als verdachte.

opening
Fernandes Express
BODO Party

38 REACTIES
 1. Wat hebben wij hieraan anno 2010.
  Is dit toekomst Su….voorgelezen..volgens dit of dat moest die en die aanwezig zijn geweest.
  Waarmee houden wij ons bezig.
  Nut zie ik niet in deze.


  Maak melding
 2. Deze misdadige Beesten willen het weer voor het zeggen hebben in suriname. ik kan mij niet voorstellen dat een land die zo heeft geleden onder bouterse zijn militaire bewind deze laffe hond bouterse als president wil, sterker nog bouterse is voorbeeld voor de surinaamse jongeren zeggen ze ik schaam mij voor mijn land echt waar. bouterse is een zeer laffe hond en zijn aanhagers zijn landverraders. nu hebben ze nier problemen en de andere is van de trap gevallen de hoofddader zit in het binnenland in zijn hangmat zo laf is deze beest bouterse. waar zijn de inconsequente aanhangers van bouterse die een grote smoel hebben over wet en regels. als bouterse een vent is dan gaat hij naar boxel, maar deze beest is zo laf als het maar zijn kan .


  Maak melding
 3. vanwaar de afwezigheid ?wie snel zijn naam wil zuiveren en van blaam wil worden gezuiverd
  zoekt de konfrontatie op.Niet alleen met de mond beleiden maar ook in daden laten zin hoe flink men is.


  Maak melding
 4. openlucht poppenkast de rechtelijkemacht/front democratie is gewoon een hebie.dit had men kunnen voorkomen als men hun hersens hadden gebruikt.de aanklager(nu wijlen) heeft met zijn domme gevoelens gehandeld.en heeft hierdoor de rechtelijke macht voor schut gezet.

  als wij even terug blikt naar de tijd van het Argentijnse Juan Domingo Perón
  dan zullen wij lang moeten wachten op de uitspraak van de poppenkast acteurs.

  laat derby(nu wijlen) met zijn verklaring rustig maar rusten.want de dood heeft niet het laatste woord.

  ook de heer derby nu wijlen had dit kunnen voorkomen als hij zijn hersens had gebruikt.

  het spijt mij zeer dat ik dit moet zeggen, maar wij hebben hier te doen met een zeer ziek mens.een(junkie)druggebruiker dat bezig is de jeugd te verpesten.deze handelt in verdovende middelen.dan ben ik uitgepraat.


  Maak melding
 5. En de lafaards schitteren weer door afwezigheid.

  Deze lieden denken onder en boven de wet te staan. Ook de president van Santo Boma de lafaard der lafaards moest naar het toilet want het kwam weer dun zijn broek uitlopen.
  Alleen de gedachte dat de lafaard voor de rechter moet staan is voldoende voor hem om zich achter het gordijn te verschuilen wanneer de deurbel gaat.

  Soso Bobbojantje


  Maak melding
 6. Deze “mensen” zijn niet alleen lichamelijk ZIEK maar ook in hun hoofd. Wie schetst onze verbazing dat deze moordenaars nog kort geleden zogenaamd “ziek” waren??? Nu lopen ze de AVD keurig uit alsof er niks aan de hand is. Wie houden ze voor de gek??? MOORDENAARS VERDIENEN DE DOODSTRAF!!! Is onze rechterlijke macht…MACHTELOOS?????


  Maak melding
 7. Opvalllend dat de NDP aanhang nu niet het hoogste woorde heeft over te laat zijn, onzin excuses, etc.

  Wanneer laat de rechter deze ONWILLIGE getuigen nu eens met harde hand opbrengen.
  Wanneer krijgen getuigen die duidelijk aangeven dat zij de rechtbank niet respecteren de bij behorende straf opgelegd.
  Zeker (ex-)militairen horen te weten da subordinatie niet kan en te ondervinden wat de straf daarop is. Geef ze gewoon 30 dagen isolatie voor elke uiting van minachting voor het militaire hof!


  Maak melding
 8. @ brantimaka ,
  wat een onbeschofte domme en gewetenloos reaktie van jou zonder enige repect.waneer ga jij jou hersenen gebruiken brantimaka of heb jij die niet ? waneer het over brunswijk gaat dan heb jij een grote TOOT hoe de wet gerespecteerd moet worden nu het gaat over die BEEST bouterse zing jij een andere lied, klier dat jij ben.


  Maak melding
 9. Volgens Derby moet ex-legerleider Desi Bouterse in het Fort Zeelandia zijn geweest op 7 december 1982. Bouterse moet in elk geval ter plekke zijn geweest toen de eerste executies begonnen.

  Het is slechts even wachten geweest dat het naar buiten komt dat Desi Bouterse zich hieraan schuldig zou hebben gemaakt . Als ze het werk van God deden kwalificeren ze God als een moordenaar, wat niet zo is. Desi Bouterse en zijn compagnons zijn ordinaire moordenaars .
  De daders moeten strafrechtelijk vervolgd worden, hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden voor hun misdaden, financieel kaalgeplukt worden, hun bank te goeden in binnen en buitenland blokkeren en de bak in ermee levenslang.


  Maak melding
 10. Met dit ernsige onmenselijk probleem moet elke surinamer zich bekommeren en inziet dat er nog steeds onrecht plaats vindt in ons geliefd land suriname .
  Maar niet om AC te becriticeren en te ondermijnen.

  Jennifer Silos en Eugene van der san en andere onheilzaaiers en haters: Dit probleem moeten jullie in suriname oplossen en geen AC dwarsbomen


  Maak melding
 11. Whome,
  Dan nog liever een laffe hond dan een dode leeuw.
  In Suriname gaat het niet zo zeer om de waarheid als wel datgene wat zou moeten doorgaan voor zoetekoek.


  Maak melding
 12. Was het niet Derby,God hebbe zijn ziel,die zijn maatjes verraden had bij de militairen,waardoor hij ongeschonden uit Fort zeelandia kwam?
  Men zal zeggen:niets dan goed over de doden,maar dat geldt in dit geval niet,Derby kan nooit een verklaring hebben achtergelaten dat over Bouterse gaat die in Fort-Zeelandia aanwezig zou zijn tijdens de moorden ,als dat zo zou zijn moet er ook in staan:hoe hij zijn kameraden verraden heeft,anders kan deze verklaring zo in de prullenbak.
  Even voorop stellen ,dat ik geen Bouta -fan ben,maar wel iemand die voor recht en WAARHEID gaat.Maw, die verklaring van wijlen Derby is onbetrouwbaar,iemand die zijn kameraden heeft verraden is/was een VERRADER van het ergste soort.


  Maak melding
 13. Geachte Tjumbalumba (reactie 2),

  Zo dachten wij er ook over, toen wij dit artikel lazen. En zie de timing en hoe sommigen vervolgens te vergeefs menen, enige politiekmunt hieruit te kunnen slaan. Alsof zij zich op de valreep proberen vast te klampen aan een laatste strohalm, ‘hun waarheid’.

  Terwijl zij jaren lang ‘zonder succes’ ruimschoots de tijd hadden. En nota bene met alle faciliteiten en medewerking van hun buitenlandse belanghebbenden.

  Hoe zij tot vervelends aan toe geprobeerd hebben, om de Surinaamse gemeenschap van ‘De Waarheid’ te onthouden. Terwijl de kaarten zo goed als geschud waren. Nature never tell a lie.

  http://www.youtube.com/watch?v=Pda4zULB3EA

  Ook de leugen achter het ‘illegaal naakt standbeeld van Anton de Kom’ op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost, spreekt voor zich. En ook die leugen is intussen door de Surinaamse gemeenschap in feite zo goed als achterhaald geworden. Onze gemeenschap is niet dom, zoals sommigen ons willen doen geloven. We know.

  http://www.youtube.com/watch?v=pYupfrdEGyw

  Maar hou er rekening mee, dat de verkiezingen eraan komen. Dus kun je momenteel van alles verwachten. Verrassend nu ook vanuit de hoek van de zogenoemde ‘Onafhankelijke Rechterlijke Macht’. Wat wij op z’n Surinaams ‘brokobana’noemen.

  M.a.w. alles lijkt momenteel geoorloofd te zijn. Maar daar zijn wij na 25 mei 2010 beslist nog niet klaar mee. Omdat de ‘ontmaskering’ zeker nog moet plaatsvinden.

  http://www.omv.nl/Website/Dutch/publicaties/Columns/Rolvanderechter.htm


  Maak melding
 14. Och, Jee!!!

  Het valt wel op zeg!! dat er een ieder ziek was en of andere redenen had om niet aanwezig te zijn. Ik had liever dat ze beet van Dingue of teek had!!! Ongedierte moet je echt doden. Het is levens bedreigend voor vooral mensen!! Opgeruimd staat netjes of niet soms???

  En Natuurlijk hebben zij een en ander op hun kerfstok!!! vandaar die afwezigheid! Als zij zich zelf een beetje menswaardig voelen en zijn, kom dan naar voren Sukkels!!!!! Ja SUKKELS!!!!! en ONGEDIERTE!!!

  Wiep-Ding

  Wieop-Ding


  Maak melding
 15. Jammer dat de President van de Krijgsraad niet met onmiddellijke ingang gelast dan wel gepaard met dwang de verdachte allemaal laat oppakken om alsnog te kunnen verschijnen voor de President van de Krijgsraad
  Dan valt er niets meer te verzinnen om niet te verschijnen, nu lijkt het toch nergens op met al die kul smoezen. De een is te schijten de ander heeft het te druk.


  Maak melding
 16. In haar drang om te overleven is het volk van Suriname echt niet geinteresseerd in dit soort van lulverhalen. Vrijdag nog vroeg een mevrouw om een broodje en wat geld voor de bus. Er wordt ontzettend gepinaard in dit land.


  Maak melding
 17. Geachte Soender (reactie # 16)

  Wanneer jou economie wordt gedomineerd door machtige buitenlandse multinationals, is het altijd raad om waakzaam te zijn. Omdat deze machtige financieel invloedrijke imperiums instaat zijn, om wie dan ook om te kopen, te beïnvloeden en zelfs te chanteren.

  In het uiterst geval kunnen zij zelfs zover gaan – en dit zien wij in menig Afrikaanse-, Zuid- en Latijns-Amerikaanse landen – om met huurlingenlegers legitieme democratisch gekozen regeringen omver te werpen. Dit met geheime ondersteuning van hun regeringen.

  http://www.stelling.nl/kleintje/actueel/ZRVN1103544762.html

  Zo zit de wereld vandaag nou eenmaal in mekaar. En weinigen die daar veranderingen in willen proberen of zelfs kunnen brengen, tenzij zij hun leven of hun huidige regeermacht op het spel durven te zetten.

  Maar deze ‘brede en onbeperkte invloed’ van machtige buitenlandse multinationals of organisaties, gaat vaak nog verder dan menigeen durven geloven.

  Tijdens de aardbeving in Haïti bijvoorbeeld, zelfs alvorens de naschokken plaatsvonden, werd door machtige buitenlandse organisaties de gelegenheid aangegrepen, om de adoptie procedures voor jonge Haïtiaanse kinderen dusdanig te bespoedigen. Opdat zij hun geboorte land spoedig konden verruilen voor een nieuw vaderland. In troebel water is het goed vissen vangen.

  En dat is een ‘ongeschreven wet’ , welke geldt voor vooral zwakke regeringen waar ook ter wereld. Zo ook geldende voor de huidige Surinaamse regering o.l.v. president Ronald Venetiaan. Dit mede vanwege haar ‘blindhaterige’ attitude en haar desastreuze samenwerking met een politieke organisatie, die het slechts moet hebben van ‘mensen die op haar lijken’. En de gevolgen voor het Front met name de NPS o.l.v. President Ronald Venetiaan, waren niet te overzien. De PL van Somohardjo met nauwe politieke ondersteuning van de ABOP o.l.v. Ronny Brunswijk, lieten het Front uiteindelijk geruweneerd, geminacht en zelfs gedesillusioneerd achter.

  http://www.youtube.com/watch?v=HQU9WJKmsc4

  Met als gevolg dat over de gehele linie des lands, de gevolgen op den duur merkbaar werden. Zowel binnen de ministeries, de onafhankelijke instituten, de politieke partijen en zelf binnen de grondwettelijke organen van het land. Die tenslotte onder al deze beïnvloeding te lijden kregen. Zoals dat nu zichtbaar het geval lijkt te zijn bij de Surinaamse Onafhankelijke Rechterlijke Macht en het Surinaams Onafhankelijk Kiesbureau.

  En in de Verenigde Staten van Amerika en in menig Europese landen, is deze ’beïnvloeding’ intussen verheven tot cultuur. Wat wij vandaag deftig ‘Internationale Politiek’ noemen.

  http://www.youtube.com/watch?v=9LukWzli19M&feature=related

  Maar hoe intelligent en daadkrachtig moet een gemeenschap nou eenmaal niet zijn, om grip hierop te kunnen krijgen. Vooral als blijkt dat een Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling wordt bestuurd, door een minister, die zelf GEEN onderwijsdeskundige is. Of een Universiteit die dreigt gepolitiseerd te worden, door toedoen van incapabele politieke leiders. Die het openlijk ‘doen’ met buitenlandse adviseurs in hun midden.

  Maar de belangrijke vraag is;

  Hoe zou zulks een gemeenschap zelf, het enigszins kunnen beletten of het tij kunnen keren.

  http://www.youtube.com/watch?v=jpv5grwRuK4


  Maak melding
 18. Dit heeft niks met bangheid of lafheid te maken, meer met , schijt aan het systeem.
  Als je 1 van de machtigste van Su bent weet je donders goed wat je troef is.
  Je kan er weinig aan doen.
  Maar je weet nooit wat er nog in petto is.
  Er kan nog van alles gebeuren.


  Maak melding
 19. Niets wordt aan het toeval overgelaten om DDB achter het ijzer te krijgen.

  Zelfs doden worden uit graven gelicht om hun “zegje” te komen doen.

  Het Surinaamse volk heeft Bouterse allang vergeven, let maar op de uitslag van 25 mei 2010.


  Maak melding
 20. Maar weet u wat zo erg is alle elementaire onderdelen ontbreken om dit een strafproces te noemen.

  Bijvoorbeeld…die Derby moet nu de deskundigen de plek aanwijzen van waaruit hij een dode heeft zien liggen.

  Begane grond……. één hoog….links…recht…eerste deur …derde deur….WAAR.
  Hoe geloofwaardig dan ook, hij kon hier en daar uit zijn duim gezogen hebben.


  Maak melding
 21. @Bewustzijnsbeweging EBU-Psychotica.

  Wordt je nu zelf nooit moe van de waanzin die je neer pent, van de volkomen stompzinnige teksten.

  Zo ook nu. In de ene alinea heet het “jaren lang ‘zonder succes’ ruimschoots de tijd hadden”. In de volgende “tot vervelends aan toe geprobeerd hebben”.
  Daarmee geef je zelf al aan dat er al die jaren nooit gehoor is gegeven aan dit rechtmatige verzoek.
  Ben jij soms van mening dat DDB boven de wet staat en dat onderzoek naar moorden die in zijn nabijheid gepleegd zijn daarom niet onderzocht horen te worden?

  Vervolgens begin je over het standbeeld van Anton de Kom. Wat heeft dat hier mee te maken. Vloeit die opmerking soms voort uit een soort fetisme jouwer zijns? Heb je wat met falus symbolen? Of ben je gewoon een grote L.

  En wat moeten we met een stel stomme YT’s en een oud artikel uit 2002 wat gaat over de nevenfuncties van rechters in NL en een hel transparante link legt naar een site waar iedereen exact kan zien wie welke nevenfunctie heeft. Wat heeft transparantie in hemels naam met de wanstaltige dictatuur van DDB van doen?

  Jammer dat vrijheid van meningsuiting ook inhoud dat je bestookt wordt met de meest idiote postings van psychoten, maar alles beter dan dictatuur en repressie.


  Maak melding
 22. De On-Bewustzijn Debielen beweging EBU-Akademiya

  Is wederom door de ratten besnuffeld, wat dacht u van deze waanzinnige uitspraak;

  “Maar hou er rekening mee, dat de verkiezingen eraan komen. Dus kun je momenteel van alles verwachten. Verrassend nu ook vanuit de hoek van de zogenoemde ‘Onafhankelijke Rechterlijke Macht’. Wat wij op z’n Surinaams ‘brokobana’noemen.

  M.a.w. alles lijkt momenteel geoorloofd te zijn. Maar daar zijn wij na 25 mei 2010 beslist nog niet klaar mee. Omdat de ‘ontmaskering’ zeker nog moet plaatsvinden.”

  Alsof er recht gesproken werd tijdens het Fascistisch regiem van de sgt. maj. voor die andere rang is zijn opleiding niet toereikend, dus gebruik ik deze niet.
  De rang van Grootofficier bereik je door studie en niet door te moorden.

  De almachtige behoede Suriname voor nog een Fascistische periode van dood, verderf, plundering en brandstichting met dit soort MOORDENAARS.

  Soso pori


  Maak melding
 23. Geachte heer Hoost (reactie # 11),

  Wij blijven u van repliek dienen, ondanks de vele schuilnamen waar u op deze site achter schuilgaat. En dat zullen wij blijven doen, totdat u uw manieren veranderd heeft.

  U suggereert dat er geen respect voor het militairhof getoond wordt, maar ‘ziek is ziek’. En als deze lezing van de kinderen Derby zoooooo belangrijk was, waarom zijn ze zelf niet overgevlogen naar Suriname. Ook zij waren tijdens deze ‘schertsvertoning’ NIET aanwezig en waarom?

  Omdat dit “December Proces” een ‘politiekproces’ is. Geregisseerd door het buitenland, uitgevoerd door het Front in samenspel met de zogenoemde Surinaamse Rechterlijke Macht. En die leugen is zogoed als achterhaald. Kennelijk ook door de kinderen Derby. En nogmaals willen wij u opgrond hiervan verwijzen naar de reactie van Soender (# 16), waarin er een juridische statement in schuilgaat. Maar vroeg of laat komt er zelf wel achter. Wij hopen spoedig.

  http://www.youtube.com/watch?v=SG3mhdKLWfw&feature=related

  Nogmaals. De Surinaamse gemeenschap is niet zo dom, als hoe sommigen ons dat willen doen geloven. Slechts omdat zij pertinent weigert om ditmaal de leugens te slikken. Maar er zal een manier moeten zijn, om eens stevig met deze leugens af te kunnen rekenen. Omdat te veel ‘gelieg’ een gemeenschap frustreert. Neem als bijvoorbeeld dat wat de internationale bankiers ervan gemaakt hebben, waardoor de gehele wereld momenteel in een Financiële/Economische Crisis is komen te verkeren.

  En alsof u daarvan nog NIET voldoende van geleerd heeft, blijft u maar voortploeteren in uw ‘sop van bedrog’. Want was u het niet die samen met uw kornuiten, inclusief de huidige Parlementvoorzitter Paul Somohardjo en voormalige voorzitter van uw zogenoemd Bevrijdingsraad van Suriname wijlen Henk Chin-A-Sen, zich samen met huurlingen op Stoelmanseiland bevonden? Om dit zelfde Surinaams Nationaal Leger gewapend te bestrijden? Bijgestaan door de Nederlandse adviseur wijlen Kolonel Bas van Tussenbroek?

  http://www.omroepbrabant.nl/?news/97809922/Kolonel+Van+Tussenbroek+overleden.aspx

  En de gemeenschap in de Republiek Suriname en vele Surinamers elders ter wereld weten het uiteindelijk, dat zij zich geen knollen voor citroenen meer willen laten verkopen. Het was toentertijd WIJ of ZIJ. En een ieder heeft het recht zich te verdedigen, als die enigszins het vermoeden heeft, dat men het op zijn of haar leven gemunt heeft. En sommigen hebben WEL van de geschiedenis geleerd. Anderen kennelijk nog niet.

  http://www.youtube.com/watch?v=lQbLW9mDdbI

  Waarschijnlijk komt het, doordat sommige ‘irrationelen’ ter manipulatie van de gemeenschap, hardnekkig trachten om ‘oorzaak en gevolg’ dwingend van mekaar proberen te scheiden. Maar ook daar trapt de Surinaamse gemeenschap, vanwege haar groeiend ‘bewustwording’ NIET in. En dat behoren wij te respecteren. Ook u zal dat.

  Bika a ‘wisi’ fu yu, no e wroko moro gi ibriwan.

  http://www.youtube.com/watch?v=1dJ5Vt2BAdk&feature=related


  Maak melding
 24. Geachte heer Hoost,

  Laten wij voorop stellen, dat niet elke reactie in principe voor u persoonlijk bedoeld is. En als zou blijken, dat iets (voor u) niet duidelijk genoeg is of dat u ‘onder andere’ het niet begrijpt of wilt begrijpen, dan zou het u sieren als u dan liever NIET op reageert. Omdat het best zou kunnen, dat bepaalde reacties te ver boven uw geestelijke vermogen stijgen. En daar hoeft u zich beslist niet voor te schamen. Het zij zo.

  Het zou in zulks een omstandigheid beter zijn te zwijgen, diep adem te halen en te tellen tot tien. Vervolgens jezelf terug te trekken of even te gaan chillen (Je gaan ontspannen om tegelijkertijd goed na te denken). Dan dat u kiest om uzelf of anderen desnoods publiekelijk belachelijk te maken. Lijkt ons GEEN gezonde levenshouding.

  http://www.youtube.com/watch?v=MAH-YAhkU9M

  En dit zeggen wij vooral, omdat het precies deze houding is, welke wij onder andere ook bij President Ronald Venetiaan (“met wortel en tak uitroeien”) en bij Parlementvoorzitter Paul Somohardjo (“mensen die slechts op mij lijken”) constateren.

  Want ook al hebben deze heren NIETS te vertellen of weten zij niet wat te zeggen, doen zij het toch. Dat merkten wij eerder ook bij ene heer Ronald Hooghart. Wat gezien wordt als een ‘koloniale hebi’ (minderwaardigheidscomplex). Een vrouwelijke VHP-Parlementariër, hield in het Parlement zelfs haar rok omhoog, om haar woorden kracht bij te zetten. Anderen gingen eerder als wilde dieren schoppend door het Parlementgebouw heen, terwijl betreffende collega machteloos op de grond lag. Het publiek keek vanuit de tribune schaamteloos toe. Kan toch niet?

  Maar dit is een mentaliteit die voornamelijk afkomstig is van sommige ‘Huisslaven’. Die er altijd vanuit gingen, dat vanwege hun privileges op de plantages, zij ‘beter’ waren dan ‘Veldslaven’. Omdat deze laatsten, altijd bezweet waren in voddige kledij, slechte voeding hadden en wonend op het achtererf. Onder andere onze huidige president en parlementvoorzitter, lijken deze karakters volkomen te beheersen. En dat blijft altijd jammer, vooral naar de internationale gemeenschap toe.

  http://www.youtube.com/watch?v=znQe9nUKzvQ&feature=related

  Maar u kunt het zich niet voorstellen, hoe diep dit probleem ligt. Ook al doen wij er soms zo nuchter over. Omdat op het Afrikaans continent bijvoorbeeld, welke geleden heeft aan een Holocaust van meer dan 400 jaar, deze mentaliteit nu nog springlevend is. Maar spreken zij nu van de ‘Cheeta (Veldslaven) versus de Nijlpaarden (Huisslaven) Generatie’. Om aan te geven, dat de tijd drastisch aan het veranderen is. Wat ook geldt voor Afrika, Europa en de rest van de wereld, inclusief Suriname.

  En tevens dat ‘achterhaalde denkbeelden’ als dat van onder andere Ronald Venetiaan, Paul Somohardjo en Ram Sardjoe, hun langste tijd gehad hebben. Brunswijk is een geval apart.

  ‘TIME FOR CHANGE’ IS DUS ABSOLUUT GEEN LOZE KREET!

  http://www.youtube.com/watch?v=ZnepHUYFqgg

  Dus het is niet zo dat wij boos of verbitterd op u zijn, vanwege uw mening. Absoluut niet. Het zijn uw ‘manieren’ naar anderen toe, welke ons NIET aanstaan. Want het is de tijd die veranderd is. En soms heb je als individu gewoon geen keus, dan te ‘schikken’ of wachten totdat het heel ding radicaal ‘uitgelepeld’ wordt.

  Vandaar dat wij tenslotte hopen, dat u voor menigeen zijn mening, nu begrip zal weten op te brengen. Met verwijzing naar de wereldbestseller van Dr. Wayne W. Dayer, genaamd ‘Niet Morgen, Maar Nu’.

  Omdat ‘lezen’ ook je kennis verbreed.

  http://www.youtube.com/watch?v=PMlyr8waCG8


  Maak melding
 25. Boys & girls,
  Go home!
  The war is over!
  Op 26 mei 2010 heeft Suriname een nieuwe regering, niet dank zij maar ondanks het gezwets van een handje vol dagdromers hier aan de Waterkant.
  Neus, DU, Whome en consorten gaan jullie alvast huilen stelletje loosers.


  Maak melding
 26. Wat zijn Normen?
  Normen komt van het Latijnse woord norma hetgeen winkelhaak, richtsnoer, maatstaf of regel kan betekenen.
  Normen zijn concrete richtlijnen voor het handelen; ze regelen het dagelijks sociaal verkeer. Normen vormen de verbinding tussen de algemene waarden (zoals vrijheid, rechtvaardigheid) en de concrete gedragingen; het zijn opvattingen over hoe men zich wel of niet moet gedragen in concrete omstandigheden. In bijna alle samenlevingen komen normen voor als: je mag niet doden en je mag niet stelen.
  Normen zijn gedragsregels; opvattingen over hoe mensen zich in bepaalde situaties wel en niet dienen te gedragen.
  De belangrijkste normen zijn wetten en mores (zeden of morele normen). Joodse en christelijke normen zijn onder meer weergegeven in de tien geboden, islamitische normen zijn beschreven in de sharia. Liberale, socialistische en sociaaldemocratische normen zijn de (democratisch) vastgestelde regels zoals grondrechten en wetten. Omdat ze zo belangrijk zijn voor het voortbestaan van een samenleving, worden ‘mores’ vaak in wetten gegoten en door formele instanties zoals politie en gerecht gecontroleerd en wordt bij niet-naleving gestraft. We kunnen kort zeggen dat alle normen voort komen uit religie of levensovertuiging.
  Volksgebruiken zijn zwakkere normen, met een geringe mate van afdwingbaarheid en bestraffing. Zulke gebruiken sturen het dagelijkse handelen, zoals: welke kledij te dragen voor welke gelegenheid, wat waar hoe te eten, de duur van het oogcontact. Ze zijn vrij tijdsgevoelig, onderhevig aan modes. Indien een gebruik wordt overtreden vormt dit geen maatschappelijk probleem, zolang de dagelijkse interactie daardoor niet grondig wordt verstoord. Afwijking wordt slechts bestraft door informele middelen zoals ridiculisering of gelach.
  Normen kunnen positief zijn (geboden) of negatief (verboden). Ze kunnen een verschillende reikwijdte hebben: ze kunnen gelden voor iedereen in een bepaalde maatschappij, slechts in bepaalde sociale groepen gangbaar zijn of vrij te kiezen. Verschillen inzake precisie betekent dat normen niet noodzakelijk exacte gedragsvoorschriften zijn, maar gewoon grenzen kunnen stellen aan mogelijke gedragingen. Vaak gaat het over ongeschreven regels. Zo bestaat er geen handleiding die zegt hoe je je in de lift moet gedragen, maar de meeste mensen gedragen zich toch hetzelfde. Ze kijken vooruit, raken elkaar niet aan, praten of lachen niet, lezen de nummers van de verdieping. Ook hebben wij geen geschreven regels die aangeven hoe groot de fysieke afstand (proxemics) moet zijn tussen mensen wanneer zij in gesprek zijn of hoe lang je een gesprekspartner in de ogen kunt kijken zonder dat deze het vervelend vindt. Toch deinzen we terug als een vreemde binnen onze ‘persoonlijke afstand’ komt en vermijden we het van andere mensen te lang te fixeren. Zo zijn er duizenden sociale spelregels die ons gedrag sturen. Hoe meer overeenstemming er is over een norm, hoe dwingender deze lijkt te zijn.
  Normen zijn sterk afhankelijk van iemands religieuze, culturele, sociale en maatschappelijke achtergrond. Wat binnen de ene context als volstrekt verwerpelijk wordt beschouwd, kan in een andere context betekenisloos zijn of zelfs positief gewaardeerd worden. Het kan dus voorkomen dat twee verschillende groepen eenzelfde feit totaal tegenovergesteld waarderen. Dit leidt dan vaak tot heftige, emotionele conflicten.


  Maak melding
 27. Wat Zijn Waarden?

  Waarden
  Waarden zijn idealen en motieven die in een samenleving of groep als nastrevenswaardig worden beschouwd. Waarden zijn opvattingen over wat wenselijk is. Er bestaan twee soorten waarden:
  • Instrumentele waarde: een betekenis die door concrete personen of groepen feitelijk wordt verleend aan personen zaken of gebeurtenissen. Waarden zijn veelal collectief, maar kunnen zeer persoonlijk worden beleefd. Het sociaalwetenschappelijke mentality-onderzoek is een waarden- en leefstijlonderzoek dat uitgaat van een onderverdeling van de maatschappij in traditionele waarden (Behouden), moderne waarden (Bezitten, Verwennen) en postmoderne waarden (Ontplooien, Beleven).[1]
  • Intrinsieke waarde: waarden die nagestreefd behoren te worden vanuit de gedachte dat het goede gedaan behoort te worden. Ethische waarden blijven hun betekenis en geldigheid behouden, ook als ze feitelijk niet gedragen worden door mensen en groepen. Voorbeelden van ethische waarden zijn gerechtigheid, liefde, vrijheid en gelijkheid. Het zijn de motieven en idealen waarop de concrete normen zijn gebaseerd. Het zijn ook de grootheden die met de normen bereikt willen worden. Er zijn normen en regels om deze waarden te bereiken.
  [bewerken] Voorbeelden van waarden
  In de christelijke geloofsleer ligt achter de concrete normen de waarde van de liefde. Het gaat dan om de liefde tot God en de liefde tot de naaste mens. De belangrijkste waarde in het wegverkeer vinden veel mensen veiligheid. In de samenleving kan worden gedacht aan leefbaarheid en betrokkenheid.
  In de psychologie kent men tal van persoonlijke waarden, zoals bezit, eenvoud, flexibiliteit, gehoorzaamheid, gezondheid, integriteit, kennis, macht, onafhankelijkheid, schoonheid, succes, toewijding en waardering

  De waarden in onze samenleving komen uit verschillende bronnen.
  • Christelijke waarden komen uit de Bijbel. In de Bijbel is de liefde de belangrijkste waarde.
  • Joodse waarden komen uit de Thora. In de Thora is rechtvaardigheid de belangrijkste waarde.
  • Islamitische waarden komen uit de Koran. In de Koran is onderwerping aan de wil van God de belangrijkste waarde.
  • Liberale waarden zijn ontleend aan het gedachtegoed van de Verlichting. Binnen deze traditie is vrijheid een belangrijke waarde.
  • Socialistische of Sociaaldemocratische waarden zijn afgeleid van het socialisme. Binnen deze traditie zijn vooral de sociale rechtvaardigheid, gelijkheid en respect een belangrijke waarde.
  • Calvinistische waarden vinden hun oorsprong in de ethische en morele principes van Calvijn zoals matigheid, hoog arbeidsethos en een dienende verantwoordelijkheid voor de ander en voor de wereld van overmorgen.
  • Humanistische waarden vinden hun oorsprong in het humanisme. Het gaat om gelijkwaardigheid tussen mensen, verantwoordelijkheid voor je eigen leven en dat van anderen in de samenleving en om het recht om vorm te geven aan je eigen leven (de regie hebben over je leven).


  Maak melding
 28. #12
  junkie SIZZLA…….is afhankelijk van het busje.
  een vervallen surinet dat geen toekomst heeft,probeert anderen te misleiden
  busje komt zo,no spang mi boi.


  Maak melding
 29. Ik kom niet met een schuilnaam of zo om een mening te geven, daar zijn we of een ieder vrij in, maar goed, mijn reactie is het volgende, wanneer stopt deze shit rond 8 dec etc een keer, zullen we blijven graven in het verleden, Bouterse komt toch nooit in de lik, natuurlijk heb je mensen die daar nog in geloven, hun goed recht, ik volg die zaak wel, maar denk echt niet van nu , ja nu gaat
  die Bouterse erin. forget it, daarvoor is het Justitieel apparaat in Suriname te lamlendig, en die President die er nog zit
  is voor mij gewoon een klojo, hij riep toch in 1992 dit en zo en het gaat gebeuren
  Helemaal niets, en als Bouterse straks die
  verkiezingen wint dan wil ik het zien ja
  wie dan wat gaat roepen, zal 8 dec dan een heet item worden, kijk vooruit mensen, terugkijken doen we allemaal,niet te lang maar aboeng
  dit was mijn mening, wel een eigen mening
  dat moet duidelijk zijn, ik ben geen meeloper!!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding
 30. @ die malloot op nummer 32,
  wijlen joseph hill en culture, I TRIED and I TRIED.
  het is best zielig hoe brantimaka reageerd je kan zien dat hij die prasie osso mentaliteit nog niet kwijt is. de aanhangers van bouterse zijn dom geboren en zullen dom blijven geen redden meer aan.


  Maak melding
 31. #34
  de schijnheiligheid duit aan op een zeer achterlijkheid.je bent en blijft een junkie
  sizzla4……..is nog niet compleet.no spang busje komt zo.


  Maak melding
 32. het gaat het er om spannen als bouterse de verkiezing wint en veroordeeld word door de rechters in suriname, het enige wat hij zou kunnen doe is amnestie verlenen aan zich zelf dan heb je de poppen aan het dansen een president die veroordeeld word voor massamoord ik moet er niet aan denken. surinamer zijn korte termijn denkers ze denken niet na wat de gevolgen zullen zijn voor de keuze voor bouterse wat ik wel weet is dat de gevolgen verstrekkend zullen zijn het buitenland kijkt ook mee als bouterse de uitspraak en de democratie in suriname zal respecteren. bouterse zit in heel lastige pakket. de tijd van intimidatie onderdrukking is gelukkig voorbij.wat ik opvallent vindt is dat de zelfde mensen die grote klepper hebben over houden aan het recht en wet zich openlijk hier afvragen wie wat gaat roepen waneer bouterse de verkiezing gaat winnen, tegen die uilskuiken wil ik dit kwijt ook bouterse moet zich houden aan het recht en aan de wetten in suriname.


  Maak melding
 33. heilsoldaat
  hoeveel keren is het niet voortgekomen dat jij het in jou broek hebt gedaan,je waarschuwt niemand je doet het om je te kunnen bevredigen.

  een jonkie is eenmaal ten dode opgeschreven en je moet ook een ding niet vergeten,dat niemand luistert graag naar een idioot.maak je klaar want busje komt zo.

  hoe nuchter ben je om strijdvaardig te kunnen zijn.je bent gewoon een angst en haatzaaier
  niet te vergeten de aanhoudende zeikreacties en aantijging/beschuldiging van onschuldige personen op dit net,dat is het en niks anders.

  jonkies hebben meestal te lijden aan de ziekte van alexie,deze kunnen hun hersens niet meer goed gebruiken en leven in angst en vrees.
  sizzla4???…….busje komt zo.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES