Surinaamse politicus stelt coalitievorming ter discussie

5

De kersverse Surinaamse politicus Roy Ristie (D66-OZO) stelt het benoemen van wethouders ter discussie. In zijn laatste weblogbijdrage op royristie.punt.nl haalt hij kritisch uit naar de gehanteerde traditie om z.g. coalitiepartijen een exclusieve rol hierin toe te bedelen. Hij vindt de tot nu toe gevolgde procedure ouderwets en ondemocratisch. Nooit eerder in de Nederlandse parlementaire geschiedenis is deze kwestie zo prominent aan de orde gesteld.

Aanleiding voor zijn kritiek vloeit voort uit de coalitie- en bestuursformatie in Amsterdam Zuidoost. Volgens de plaatselijke griffie vloeit de wijze waarop dat gebeurd uit een gewoonte oftewel “de regels van het deels ongeschreven staatsrecht”. Volgens Ristie is hiermee niet gezegd dat het niet iedere burger vrij staat, om te solliciteren naar een functie als wethouder. “Het kan niet zo zijn dat dit slechts voorbehouden is aan een voordracht van partijen die een coalitie willen vormen. Alle partijen zouden gebruik kunnen maken van dit recht. Ook individuen die op basis van een beleidsvisie voor deze functie bij de raad willen solliciteren”, aldus Ristie.

Met deze eye-opener wil hij staatsrechtgeleerden uitdagen om hun visie over deze kwestie te ventileren. Volgens hem kunnen we in de politiek niet langer als papegaaien opereren. Conservatisme leidt volgens hem tot stilstand. “Alles lijkt nu achter de ruggen van de kiezers te worden bekokstoofd, wat zal leiden tot een grotere kloof tussen burger en politiek”, aldus de man die tijdens zijn campagne aangaf de politiek te zijn ingegaan om het verschil te maken.

Dinsdag 20 april a.s. staat om 20.00 de sollicitatie van wethouders op de agenda van de stadsdeelraad op de agenda. De vergadering is openbaar en vindt plaats in het stadsdeelraadkantoor aan het Anton de Komplein.


5 REACTIES

 1. Hoop!

  Ristie en Griffith horen in de politiek in Suriname thuis. Daar zijn ze nodig! Hier worden ze van het kastje naar de muur gestuurd, terwijl ze zeker denken dat ze belangrijk zijn. Ga naar SU!


  Maak melding

 2. Surinaamse Politici, Suriname heeft jullie nodig, hier hebben jullie niets te zoeken. Jullie worden toch overruled in die gemeente raad door de blanke dominantie en als je verandering wil brengen, gaat die witte dominantie toch een trukje uithalen om jou ten val te brengen.


  Maak melding

 3. Roy loek boeng, dja wit mang e bepaal sai psa, na deng kondre, oenoe blakka sma na
  second choice, ie sabie toch, no zoekoe foe free hee, prakseer boeng fos joe doe wan sani
  noso, jo broko joe neki!!!!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.