Tijdloos

25

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Er is een landje waar nooit iemand op tijd is en nooit iets op tijd klaar. Een landje waar niemand zich aan afspraken houdt, qua tijd. Of het nu om kleine of grote dingen gaat, grote of kleine mensen, het maakt niet uit. Je wacht geheid op iemand die niet op tijd op zijn afspraak komt. Je kunt de klok er gelijk op zetten. Al komt die persoon na vijf uren aandraven, dan nog is niets aan de hand. Want hij of zij is er toch!

Het is een landje waar je blij moet zijn als iemand enkele dagen of zelfs weken later alsnog zijn ‘afspraak’ nakomt. Maar dat is zeer uitzonderlijk. Of je nu een loodgieter bestelt, een tuinman of chirurg, het maakt niet uit, nooit komt datgene wat beoogd wordt, op tijd klaar. De bus komt nooit op tijd, die rijdt niet eens op tijd. En chauffeurs houden zich al helemaal niet aan rijtijden. De juffrouw komt niet op tijd, de meester ook niet en daardoor begint de school nooit op tijd. Ook als de ministers en de president een persconferentie geven, beginnen die nooit op tijd. Het is altijd wachten geblazen.

Het voordeel is dat jij ook nooit op tijd hoeft te zijn of tijdig je afspraken hoeft na te komen. Het lastige is wel dat je in dat landje nooit zekerheid hebt. Je bent pas zeker van je zaak als je het daadwerkelijk in handen hebt of als het begonnen is. Geen minuut of seconde eerder. Ook op ontwikkelingsniveau gaat niets tijdig in dat landje. Ministers en ambtenaren hebben nooit op tijd hun beleidsplannen af. Zo erg zelfs dat beloften van dertig jaren geleden nog steeds niet zijn uitgevoerd. Het landje is dan ook op een eigentijdse wijze tijdloos.

In de hoofdstad is een klok iets zeldzaams. En als je er een ziet, dan staat die meestal stil omdat die nooit tijdig is onderhouden. O ja, op het Onafhankelijkheidsplein is de torenklok van het ministerie van Financiën te zien, die ook nog loopt! Maar omdat de meeste mensen ervan uitgaan dat die stilstaat of achter loopt, gaan ze er ook vanuit dat ze niet de juiste tijd zien. Veel mensen hebben wel een polshorloge maar dat is voor de goede sier of status. Ze kijken er nooit op hoe laat het is, want ze hoeven immers nooit ergens op tijd te zijn. Waar elders in de wereld geldt: time is money, speelt in dat landje geld geen rol want ze hebben en nemen alle tijd. Men kent er maar twee aanvangstijden: te elfder ure en twee voor twaalf.

Niemand maakt zich eigenlijk druk om het feit dat niemand op tijd komt, of dat niets op tijd begint dan wel tijdig wordt opgeleverd. Het is altijd ‘no span’. Althans, tot voor kort. Er is een politieke rel uitgebroken over tijd… over ‘op tijd zijn’ nota bene! Want een politieke partij van het achtergestelde binnenland – waar de tijd ijzig stilstaat – heeft namelijk haar kandidatenlijsten voor de verkiezingen te laat ingediend. Dan praten we slechts over minuten!

De binnenlandbewoners zijn achtergesteld omdat de politiek nooit tijd in ze heeft gestoken. En ineens roept de hele natie: drie uur is drie uur. De verwarring bij de vertegenwoordigers van die partij is dan ook enorm. Ze hebben toch gebeld dat ze niet op tijd zouden zijn! Maar nu het om machtovername gaat, ruiken andere politieke jakhalzen bloed. Zelfs zij die niet lang geleden de tijdsgeest van wet en recht met hun militaire laars vertrapten, zeggen: “Wet is wet.”

Het is waarlijk een gekke gewaarwording dat in het tijdloze landje – waar tot voor kort tijd geen naam had – ze nu maatschappelijk bekvechten over luttele minuten te laat en dat een belangrijke partij mogelijk daarom de boot mist. Nota bene een partij met een achterban die eigenlijk nog steeds geen notie van tijd heeft. Is er een nieuw tijdperk aangebroken in dat landje? De tijd zal het leren.

Iwan Brave


25 REACTIES

 1. Ivan,

  Wat een prachtig stuk zeg! Vindingrijk en ook tijdloos. Net als het beroemde nummer van Otis Redding: Siting in the dark off the bay, wasting time!
  Ik heb ervan genoten Ivan en het klopt als een klok.

  Misschien dat er hierdoor een andere tijd is aangebroken waarin Surinamers wel alles op tijd doen.


  Maak melding

 2. Beste Iwan,

  De ironie en grappigheid druipt van je column af: fantastisch! In een meer serieuze column kan je wellicht nog een keer ingaan op het gebrek aan inzicht, organisatie, visie en politieke wil om dingen in Suriname te veranderen.


  Maak melding

 3. zelf zij die niet langeleden de tijdgeest van wet en recht met hun militairen laars vertrapten, zeggen wet is wet.
  heel mooi verwoord brave en het klopt ook , ik vind het mooi geschreven prachtig.
  inderdaad zal de tijd het leren.


  Maak melding

 4. Ja een heel mooi stuk…..maar v.w.b. de scholen?
  Ik heb tot mijn tienertijd mijn schoolopleiding in Suriname genoten. Zowel de lagere als de middelbare school begon altijd precies op tijd. Ik weet niet beter.


  Maak melding

 5. Brave ik had wat meer nuance van jou verwacht, want uit die hoek die jij aanhaald hoor je niet veel.
  Ik hoor niet alleen de NDP roepen Wet is Wet!
  Integendeel vind ik dat ze zich gedeisd houden!
  Of is mevr. van Dijk-Silos ook van de NDP?!
  En iedereen die vind dat ze maar op tijd moesten zijn , omdat ze daarvoor ruim de tijd hadden hun stukken in orde te maken en in te dienen?!
  Hoeveel jaar is het al niet bekend , dat er 25 mei 2010 weer verkiezingen zouden zijn; en dan nog niet je boeltje op een rij hebben?!
  Wat voor dombo’s zijn het niet!
  Aan de ene kant hou je een heel verhaal dat surinamers geen benul hebben van het begrip tijd/afspraken om dan te concluderen dat men struikelt over minuten, alsof het over vijf minuten gaat!
  Ik weet zeker dat jij ook zo’n figuur bent,en anders ben je het over enkele jaren zeker, want dat ben je weer lekker ingeburgerd in Suriname!
  Je hebt nu wel door dat je daar niet tegen de stroom in moet als je het niet moeilijk voor jezelf wilt maken!
  Of ben jij de enige surinamer die dan nog altijd op tijd is, en zich aan alle afspraken houdt?!
  Geef me een brik met je moraliserend gezwam!


  Maak melding

 6. Als ik nu naar Su zou remigreren zou ik altijd op tijd zijn met mijn afspraken. En welke Suri daar last van heeft zou gewoon pech hebben. En zelfs na 10 jaren zou ik niet meer te beïnvloeden zijn voor deze slechte gewoonte. Waarom zou dat niet kunnen? De instelling die je het grootste deel van je leven hebt gehad raak je toch ook niet zomaar kwijt?


  Maak melding

 7. Iwan dat je je soort wil beschermen tot daar aan toe,maar het ging echt niet over luttele minuten,het ging over ruim uur te laat,jammer voor je,zeker had je een goede baan in het vooruitzicht he,door je soort Brunswijk belooft.
  Overdrijven is ook een bezigheid zal ik maar denken,de scholen in Suriname beginnen altijd op TIJD.En niet overal komt men te laat ,je bent niets anders in mijn ogen dan een gore liegbeest.

  Als je zou stellen dat Surinamers geen benul van tijd hebben voor niet belangrijke afspraken zou ik je voor vol aanzien.
  Want bij werk,begrafenis,dokter,ziekenhuis enz. zijn ze wel op tijd.
  Weer zo 1 die uit Nederland naar Suriname gaat,om de geweldige verbeteraar te spelen.


  Maak melding

 8. Sorry hoor Brave, in je laatste alinea, heb je het over belangrijke partij.

  De vraag is hoe belangrijk is AC voor Suriname in het algemeen en specifiek voor de binnenlandbowners.

  Op beide is het antwoord, niet belangrijk.

  AC heeft welgeteld door het onevenredig kiesstelsel in totaal 5 zetels behaald in het binnenland, in totaal kan je stellen dat er ongeveer maar misschien 9000 van de 300.000 stemgerechtigden op AC hebben gestemd, MC heeft ook zetels in het binneland behaald dus kan je stellen dat niet alle binnenlandbewoners op AC hebben gestemd. Als je dus naat het totaal plaatje in Suriname zou kijken is een partij als Nieuw-Suriname vele malen groter dan AC maar die hebben 0 zetels behaald, ondanks er meer mensen op Nieuw-Suriname gestemd.

  Voor de binnenlandbewoners zijn ze ook niet belangrijk geweest ondanks ze in de regering zaten, enkel en alleen omdat ze gewoon niets hebben bewerkstelligd voor de binnenlandbewoners.

  AC teert zoals alle front partijen (nps, vhp, pl) op het feit dat ze etnisch of in geval van AC demografisch georienteerd zijn, niets meer en niets minder, daarom zijn geen van deze partijen belangrijk voor de ontwikkeling van Suriname, integendeel zijn ze een een blok aan het been voor verdere ontwikkeling van Suriname.

  Trouwens er zijn genoeg mensen en plekken waar je je wel aan de tijd moet houden of je wordt aan de tijd gehouden, denk maar aan scholen, werkplekken, kerkdiensten, bepaalde openingstijden enz. enz.


  Maak melding

 9. Hier klopt weinig van. Je weet niet eens wat tijd is, laat staan je op dit terrein begeven. ik heb zelf in Suriname gewerkt nadatik mezelf van NL had bevreid en guess what, mensen komen wel degelijk op tijd en ik heb een goede scholing gehad in Su. je weet niet waar jij het over hebt.


  Maak melding

 10. @ na mi , wat ben jij een heel dom figuur.
  iedereen weet dat bouterse de belangrijkste persoon is in jou leven die moordenaar , iedereen weet dat jij aanhanger ben van partij die vol zit met boeven schurken en oplichters. weet jij wie een blok is aan de been van de ontwikkeling van suriname ? dat is niemand minder dan desi bouterse ik kan mij de woorden van bosje nog herinneren toen hij ruzie kreeg met dictator bouterse, bosje zij dat bouterse moet kiezen voor isolatie of acceptatie.bouterse zijn misdadig beleid in de jaren 80 heeft ertoe geleid dat suriname in isolatie terecht als wij niet uitkijken zal dit zich weer herhalen, wie zijn billen brand zal op de blaren moeten zitten .


  Maak melding

 11. @Na Mi
  Het is niet aan jouw om te bepalen of een partij belangrijk is maar aan de achterban en aangezien die er is is de partij belangrijk.
  Wanneer stoppen de domme NDP-ers nu eens met de gedachte dat zijn alles beter weten en als dictators alles mogen bepalen?

  @Daniel
  Dat “Hier klopt weinig van” lijkt op jouw eigen posting te slaan.


  Maak melding

 12. ik vind het een goed stuk. heb zelf nooit in Suriname gewoond maar ga regelmatig met vakantie. Heb het zeker ondervonden dat ze in Suriname nooit op tijd zijn nemen voor alles hun tijd.


  Maak melding

 13. Dumb and Dumber oftewel du en neusje, waarom ben ik niet verbaasd dat jullie als traumatische kuddedieren in tandem reageren.

  De achterban bepaald als een partij belangrijk is noh, tuurlijk tuurlijk, misschien dat die achterban zich een keer moet afvragen wat doen jullie precies voor mij of wat hebben jullie precies gedaan voor die achterban enne by the way wat gaan jullie precies doen, stel een programma op zodat ik kan lezen wat jullie plannen zijn.

  Nogmaals deze apartheidspartijen kunnen alleen belangrijk zijn voor die achterban die geen benul hebben waarom ze op een partij stemmen dan enkel omdat de leiders op hun lijken.


  Maak melding

 14. Ach, miscchien moet men niet teveel op details letten en het stuk lekker luchtig opvatten.
  Er zit wel degelijk een kern van waarheid in, maar misschien te zwart wit benaderd. keep on smiling 🙂


  Maak melding

 15. Neen hoor DU en neus zijn 1 en de zelfde persoon,misschien zit ik fout hoor ,maar dan zijn ze holmaten.

  DU,wat ben jij de domste persoon op dit forum,iedereen weet dat je een aanhanger bent van Brunsijk,de moordenaar,bankovervaller,verkrachter,pistolenBrunsie,en the wurst of all een internationaal gezochte veroordeelde drugscrimineel,iedereen weet dat je een aanhanger bent van het AC,de partij die geweld hoog in het vaandel heeft staan ook rovers van de Surinaamse staatskas,allemaal wonen nu sinds ze deel uitmaken van de regering in kasten van huizen en rijden in auto`s die zo duur zijn dat ze nooit met hun salaris gekocht k kunnen zijn.
  Dus waar praat jij over?Jij mag een domme zg parlementslid verdedigen en niemand mag voor Bouterse opkomen,wat denk je wel HERSENLOZE minkukel.


  Maak melding

 16. Ik vind het stijlloos dat iwan brave mijn land zo zit af te kraken.Want geloof me,hier in nederland zijn ze ook veel te vaak niet op tijd
  Het is beter om te corrigeren en afbraak is geen vooruitgang


  Maak melding

 17. Ëen belangrijke partij in Suriname

  Lees maar hoe belangrijk ze wijn


  Lothar Boksteen verbreekt stilzwijgen over A-Combinatie
  19 Apr, 20:00
  “Er is helemaal geen sprake van een overmacht situatie. Ze hebben met elkaar zitten vechten tot op het laatste moment, hebben ze elkaar bewust tegengewerkt door de lijsten niet te tekenen en ze zoeken nu naar allerlei drogredenen”. Boze woorden van Lothar Boksteen, voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Eerst onder embargo aan Starnieuws en nu publiekelijk tegen Cliff Limburg van Sky-radio onthult hij de waarheid achter het A-Combinatie probleem. Deze combinatie heeft door onderlinge strubbelingen in Paramaribo, Wanica en Para geen kandidatenlijsten kunnen indienen. In Sipaliwini waren de kandidatenlijsten niet getekend.

  De voorzitter van het CHS, onthult dat op 9 april, de dag waarop de indiening van kandidatenlijsten heeft plaatsgevonden, hij rond twee uur in de ochtend gebeld is geworden door Ronny Brunswijk, voorzitter van A-Combinatie. Die vroeg hem of het niet mogelijk was om apart van de anderen mee te doen aan de verkiezingen. Boksteen heeft toen geantwoord dat, dat niet kan omdat, BEP, Seeka en ABOP, zich als A-Combinatie hebben ingeschreven. “Begin alvast in te dienen, heb ik geadviseerd”, zegt Boksteen. De A-Combinatieleider zei op advies van president Ronald Venetiaan te bellen.

  Boksteen zegt dat al in maart toen de politieke partijen zich moesten registeren bij het CHS hij apart door de A-Combinatiepartners werd gebeld met vragen. Ook Caprino Alendy had hem gebeld, had Boksteen aan Starnieuws toevertrouwd. “Toen al was duidelijk dat er problemen waren met de kandidatuur van Alice Amafo op de lijst van ABOP in Paramaribo”, zegt Boksteen. “Ik heb het embargo zelf verbroken. Ik was uitlandig en hoorde van de rotzooi hier toen ik terugkwam. Ik heb de eerste de beste gelegenheid aangegrepen om de ware toedracht publiekelijk aan te geven”, zegt Boksteen, die een embargo opgelegd had aan Starnieuws over het gebeurde.

  Die ‘rotzooi’ is de aanval van onder andere A-Combinatie minister Michel Filisi op het CHS en het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Felisi vindt dat deze instituten zelf fouten hebben gemaakt in maart bij de registratie van partijen. De registratie werd volgens hem toen met een dag verschoven omdat een presidentiële resolutie niet was getekend. “Daar is een grote onzin”, zegt Boksteen. Hij benadrukt dat als DOE was gekomen om zich in te schrijven, dit gebeurt zou zijn ook al was een stuk niet in orde. “We hebben met alle partijen afgesproken wanneer ze voor de inschrijving zouden komen. De registratie is binnen de vastgestelde tijd van de wet gebeurt en ook al zou het document er niet zijn, de indiening kon normaal plaatsvinden”, aldus Boksteen.

  Hij was boos op de kritiek over CHS, vandaar dat hij het stilzwijgen heeft verbroken. “Je moet niet aan CHS komen, want dan word ik vals. De A-Combinatie is de laatste die iets moet zeggen over CHS, want ik heb ze in 2005 geholpen om alle formaliteiten in te vullen, want ze hadden alles fout gedaan”, aldus Boksteen.””


  Maak melding

 18. “is er hoor en werderhoor toegepast ”

  Je lijkt wel rodgers van front die ook zei dat hij hoor en wederhoor wil toepssen nadat een journalist hem commentaar vroeg op de zoveelste misdraging van lonnie, dit terwijl het voor iedereen ook rodgers zichtbaar was op TV dat lonnie een speler mishandelde op een voetbalveld.

  Als het NDP was, was het een waarheid als een koe, nu is het hoor en wederhoor, jullie fronters zijn zo hypocriet dat je alleen maar kotsmisselijk van kan worden, schaamteloze ratten zijn jullie, eigenlijk schaam ik me voor jullie.


  Maak melding

 19. Hoor en wederhoor, vandaag in DWT.

  “Vertragingstactiek nekte AC

  door Fenny Zandgrond

  20/04/2010

  Paramaribo – “Dan gaan we maar voor de consequenties moeten instaan. Maar zolang Amafo op de lijst staat, gaan we niet meedoen aan de verkiezingen.” Deze reactie van Bep-voorzitter Caprino Alendy geeft volgens Abop-leider Ronnie Brunswijk aan hoe scherp zijn collega de kandidaatstelling benaderde.

  Nu voorzitter Lothar Boksteen van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) uit de doeken heeft gedaan dat een interne machtsstrijd A Combinatie (AC) nekte in diverse districten, komt Brunswijk met zijn toedracht. “Abop heeft nooit geweigerd om voor een district te tekenen”, benadrukt hij.
  Ondanks Alendy gewezen werd op de risico’s van de late organisatie van de kandidatenlijsten, stelde deze het vertrek van Amafo principieel als voorwaarde voor AC’s deelname aan de verkiezingen. BEP bleef weigeren haar kandidatenlijst samen te voegen met Abop en Seeka tot de middag van indiening op 9 april.

  dWTarchief
  Ronnie Brunswijk op 9 april te Moengo bij de indiening van kandidaatlijsten voor Marowijne.-.

  Tegenover de krant zegt Brunswijk te hebben aangedrongen op completering van de AC-kandidatenlijsten op 5 april. Uiteindelijk werd deze deadline twee dagen verschoven om de tegenstribbelende BEP zover te krijgen mee te werken. Alendy en ondervoorzitter Linius Dieko kwamen uiteindelijk, maar zonder bescheiden, om de machtigingen in orde te maken. Alice Amafo moest van de lijst, bleef de eis. Abop hield het been stijf. BEP werkte die dag voor de indiening wel mee aan samenwerking met NPS in Paramaribo, maar wilde niet toegeven aan zijn partners in de combinatie. Brunswijk zegt rond donderdagmiddernacht een ‘commissie van goede diensten’ te hebben ingesteld om de impasse te doorbreken. Maar tevergeefs. Uiteindelijk week hij uit naar de NPS-voorzitter die hem verwees naar Boksteen.

  Brunswijk bevestigt rond twee uur ‘s ochtend de CHS-voorzitter te hebben gebeld. Na diverse pogingen Alendy over te halen mee te werken, keerde de commissie op 9 april rond half vier ‘s ochtends teleurgesteld terug naar het Abop-station te Tourtonne. “Toen zaten we met de gebakken peren.” Uiteindelijk verscheen Dieko rond half elf ‘s morgens met een memory stick zonder documenten. Na kort gekissebis over de volgorde van districten werd Nickerie eerst afgehandeld en daarna Marowijne. Brunswijk stelt dat de overmacht waarnaar AC steeds refereert te maken heeft met de file waarin hij belandde op weg naar Moengo. Bij de Wijdenboschbrug besloot hij toch maar de helikopter te nemen. Terug in Paramaribo begreep hij dat zijn combinatie in drie districten in problemen was geraakt.

  Seeka voorzitter Paul Abena bevestigt het relaas van Brunswijk. “Wat meneer Brunswijk zegt is inderdaad zo.” CHS-voorzitter Boksteen deed tegenover Sky Radio een boekje open over de interne strubbelingen van AC. “Dit heeft niets te maken met overmacht, dat ding is gewoon machtsdronken zijn binnen de A Combinatie. Een machtsstrijd dat tot het uiterste is uitgevochten. Dat was het probleem en geen enkele overmacht. En men dacht: als ik later kom dan verzinnen we wel wat. Als de halve stad was afgebrand en iedereen laat kwam, dan hadden we er rekening mee gehouden. Als je eenmaal begint met uitzonderingen maken, dan houdt het op”, aldus Boksteen tegenover Sky. Alendy bleef onbereikbaar voor de krant.-. “


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.