Historische Surinaamse kranten binnenkort digitaal

1

De Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nationaal Archief Suriname (NAS) gaan samenwerken om 34 Surinaamse krantentitels te digitaliseren. Historische kranten (zoals Surinaamsche Courant, De Kolonist, De Surinamer, Nieuw Suriname en de Vrije Stem) uit de Nederlandse en Surinaamse collectie komen (digitaal) bij elkaar en zijn straks voor iedereen online beschikbaar op de website van de KB. Vertegenwoordigers van de KB en het NAS tekenen hiertoe vandaag een overeenkomst in Paramaribo.

De gedigitaliseerde Surinaamse kranten gaan deel uit maken van de KB-webdienst Historische kranten die vanaf vrijdag 28 mei a.s. online zal zijn. Historische kranten omvat een brede selectie gedigitaliseerde Nederlandse nationale, regionale, lokale en koloniale dagbladen vanaf de eerste krant uit 1618 tot aan kranten uit de twintigste eeuw. Bij de lancering zijn een miljoen krantenpagina’s volledig doorzoekbaar en te downloaden. De komende anderhalf jaar worden de resterende zeven miljoen pagina’s in etappes aan de website toegevoegd.

De selectie te digitaliseren Surinaamse kranten bestaat uit 34 krantentitels uit de periode 1774-1995. Hiervan zijn elf titels voor een belangrijk deel en één (Vrije Stem) in zijn geheel, alleen als unieke exemplaren in het Nationaal Archief in Suriname aanwezig. Het Surinaams Museum in Paramaribo heeft enkele achttiende-eeuwse kranten in bezit. Van deze kranten zijn (voor zover bekend) elders geen exemplaren bewaard gebleven. De unieke uitgaven worden in Suriname gescand en als digitaal bestand geleverd aan de KB. Omgekeerd gaat het op dezelfde manier. De KB scant wat in Nederland beschikbaar is en stuurt het NAS het digitale materiaal.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.