Suriname regeren wordt steeds moeilijker taak

16

PARAMARIBO, 13 apr – Suriname regeren wordt een steeds moeilijkere aangelegenheid. Dit zegt oud-minister en hoogleraar politicologie Hans Breeveld. Politieke partijen slagen er steeds minder in een regeerbare meerderheid te vormen. De komende verkiezingen zullen niet minder problematisch worden.

Nu al valt te voorzien dat geen enkele politieke partij of combinatie een regeerbare meerderheid haalt. “Als het een meerderheid wordt, is die nipt”, zegt Breeveld in het actualiteitenprogramma In de Branding. En dan begint het pas goed. De chantagepraktijken van de afgelopen regeerperiodes zullen niet meer kinderspel blijken. Wie ook regeert straks, is blootgesteld aan chantage.

Er is geen ontkomen aan, ongeacht de grootte van de coalitie. “We zullen merken dat zelfs bij een aantal van dertig zetels (het parlement telt een en vijftig, red.), geen sprake zal zijn van een regeerbare meerderheid”, aldus Breeveld. Net als nu zijn parlementariërs dan weer te ziek of niet bereikbaar als ze een keer hun zin niet krijgen. Met alle gevolgen voor de kwaliteit van het bestuur.


16 REACTIES

 1. Hoogleraar H Breeveld komt er wel laat achter dat het regeren in Suriname steeds moeilijker wordt, toch geen nieuws of wel, al voor 25 nov 1975 was dat zo, ok, Ned had er toen kijk op, maar na 25 nov dat jaar is het altijd een zooi geweest, en nu na 25 mei is het afwachten, wie komt er dan binnen wandelen, wat willen die gasten, en dan hopen, gaat het nu eindelijk de goeie kant op, en wordt regeren prettig!!!!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 2. Geachte redactie,

  “Suriname regeren wordt een steeds moeilijkere aangelegenheid. “Dit zegt oud-minister en hoogleraar politicologie Hans Breeveld.

  En dit is een uitspraak die, ‘IN RELATIE TOT WAT HET FRONT O.L.V. PRESIDENT RONALD VENETIAAN ER MOMENTEEL VAN BAKT OF IN DE AFGELOPEN JAREN VAN GEBAKKEN HEEFT, psychologisch hoogst manipulatief en zelfs naïef te noemen is.

  Voor de duidelijkheid willen wij hierbij aangeven, dat dhr. Hans Breeveld docent is op de Anton de Kom Universiteit van Suriname en tevens behoort tot één van de belangrijkste adviseur van de NPS (Front).

  Vandaar kennelijk dat hij verkiest voor deze invalshoek. Als reactie op de beschamende toestand binnen het Front momenteel. Waarbij zijn NPS een hoofdrol aan het vervullen is, vanwege de bizarre rol van de NPS president Ronald Venetiaan als leider van het zooitje.

  Wij stellen dit bij voorbaat vast, omdat de lokale Surinaamse ‘politieke omstandigheden’, nauwelijks verschillen van dat van andere landen in de wereld als in de regio. En als hoogleraar politicologie, moet de heer Breeveld ook als Universitair Docent, van deze internationale politieke ontwikkelingen zeker op de hoogte moeten zijn.

  IF YOU CAN’T STAND THE HEAT, DON’T GO INTO THE KITCHEN.

  Dus om nu met deze uitspraak de indruk te wekken, alsof “het Front het niet kan helpen”, maar dat het slechts aan de “moeilijke regeeromstandigheden” zou liggen, lijkt ons hier tekort door de bocht bekeken. Terwijl de ‘politieke realiteit’ totaal anders ligt. Maar kennelijk KAN, MAG of WIL deze hoogleraar politicologie, NIET diep op deze materie in gaan. Dit vanwege zijn politieke geaardheid en vooral vanwege de ‘niet vrolijke omstandigheden’ binnen zijn Front momenteel.

  In een eerdere item hier omtrent, hadden wij echter reeds een schot voor de boeg genomen. Hierbij verwijzen wij u voor de duidelijkheid naar reactie # 12 van de volgende link op Waterkant.Net.

  http://www.waterkant.net/suriname/2010/04/11/parlementsvoorzitter-suriname-sterkste-overleeft

  En omdat de tijd niet blijft stilstaan. En omdat elke ‘nieuwe’ omstandigheid, voor sommigen in den beginne vaak moeilijk te vatten als te accepteren is, hoeft dat NIET te betekenen, dat het ‘moeilijkheidsfactor’ voor een ‘ieder’ geldt.

  Vandaar ook dat in den beginne van dit ‘vernieuwingsproces’, er gehamerd werd op ‘GELOOF IN EIGEN KUNNEN’. Maar kennelijk had niet een ieder de woorden voldoende tot zich genomen, die de Voorzitter van de Nationale Democratische Partij van Suriname (NDP) de heer Desire Delano Bouterse, eerder tegenover het volk uitsprak.

  Maar gingen sommigen, kennelijk vanwege hun arrogantie en onvoldoende bewustzijn er van uit, dat het slechts loze woorden waren. Het tegendeel schijnt zich nu op 25 mei 2010 in de Republiek Suriname te gaan bewijzen. Dat de ‘Oude Politiek’ plaats zal moeten gaan maken voor een ‘Nieuwe Surinaamse Orde’. Een Orde waarin vooral in het bijzonder jongeren, uiteindelijk een speciale plek zal worden weggelegd. Dit volgens de woorden: “GELOOF IN EIGEN KUNNEN.”

  En trouwens:

  Als Amerikanen van alle rassen, zich hadden doen leiden door boven vermelde uitspraken van deze hoogleraar politicologie, dan was de Democratische President van de Verenigde Staten van Amerika Barack Obama, nimmer tot de eerste zwarte president van dit land gekozen. “Geloof in eigen kunnen.”

  REPUBLIEK SURINAME, WEES DUS WAAKZAAM!

  http://www.youtube.com/watch?v=LoJZ8aOipGk


  Maak melding

 3. Ondanks dat er veel intelectuelen in het land rondlopen moet ik toch constateren dat het steeds bergafwaarts gaat met Suriname als het om de politiek gaat. Mensen hebben door de “voorbeeldige “politici gezien dat je alleen macht kan verwerven door aan politiek mee te doen. Weinigen denken nog aan het algemeen belang en wel in een land met iets van meer dan 500.000 inwoners doch slechts aan het enge persoonlijk belang. Geen wonder dat er zoveel politieke partijen zonder enige idealen van de grond zijn verrezen. En als het enigszins kan schromen er enkelen er ook niet voor het kiezersvolk in hun persoonlijke strijd met de haren erbij mee te slepen. Jonge Surinamers wordt toch een keer wakker. Jullie kunnen meer dan wat de oude generatie tot nu toe hebben laten zien hoe het niet moet. Laat jullie niet misbruiken. De toekomst is voor jullie..Steken jullie de koppen bij mekaar en halen jullie het land uit de slop, want straks is jullie kans ook verkeken. Met mooie praatjes en beloftes komt het land niet voorruit, maar daden moeten gesteld worden en wel met de wet in de hand. Smijt al die boeven en corruptelingen in de gevangenis zonder aanziens des persoons. Dhr. Breeveld voorwie ik altijd heel veel respect heb gehad, kan zijn bijdrage hierin leveren, maar dan niet met de NPS pet op. Suriname mi kondre tru mi lobie joe…


  Maak melding

 4. Electoraat!

  En dit allemaal te danken aan het electoraat?
  Je krijgt wat je verdient! Zo simpel is dat.
  Wie niet verstandig wil stemmen maar etnisch of familiaal zal zich moeten neerleggen bij slecht, corrupt en chantabel bestuur.
  Een twee-partijenstelsel is het beste wat Suriname kan overkomen om enige vooruitgang te boeken en het etnisch stemmen te beperken.


  Maak melding

 5. Moeilijk is het niet,eerlijk delen en eerlijk
  verdelen,geen dicriminatie,geen vriendje poli
  tiek,en geen familie politik,en de wacht moet
  verwisseld worden,en B.Sankar,R.Doekhie en C.
  Ferrira moeten zijn mond dicht houden tegen de
  RBG Minister JTF.ze weet verdomd goed dat VHP
  en NPS 6o jaar lang grond hadden uitgedeeld
  aan zijn propagadisten en zijn rasgenoten,en
  niemand Zegt wat,80% grond van Suriname zijn
  in handn van VHP-ers.Wij moeten alles hervo-
  men en ook de Ministerie.


  Maak melding

 6. Natuurlijk is Suriname niet regeerbaar, dit hebben we op de eerste plaats te danken aan de etnische partijen NPS en VHP.

  Omdat deze partijen gegarandeerd waren van etnische zetels heeft men het nooit belangrijk gevonden om op basis van regeerprogramma’s regeringen te vormen, men waant/waande zich altijd verzekerd van regeermacht door het gepeupel dom te houden.

  Een oplossing zou zijn om alle combinaties op te heffen, waarbij gewoon de grootste partij informateurs aanstelt die op basis van regeerprogramma’s een regering gaat vormen die uit meerdere partijen bestaat. Ik moet erbij zeggen dat NDP de eerste en enigste partij is die totnutoe informateurs heeft aangesteld, de front partijen wilden niet met de informateurs praten en grepen naar alle losse partijen waardoor het doos van pandora in Suriname verder werd geopend.


  Maak melding

 7. “De AC-achterban is door de combinatieleiders opgeroepen onder alle omstandigheden het hoofd koel te houden en geen acties te ondernemen “die ons in een nog moeilijker parket brengen”.

  Bovenstaande las ik vandaag in DWT, doos van pandoro, bedreiging en nogmaals bedreiging. Niet toelaten zou ik zeggen en voor zorgdraen dat ze nooit meer terugkomen. I rest my case


  Maak melding

 8. @5: “Zegt wat,80% grond van Suriname zijn
  in handn van VHP-ers.”

  Ik vind jou maar een domme figuur. Zonder bewijzen alladol cijfertjes neertikken. Het is echt zielig met jullie.


  Maak melding

 9. Tja, wetende hoe de gemiddelde inborst van de Surinamer is, kan dit makkelijk uitkomen (Moeilijk regeerbaar land).

  Ook al zou er slechts een meerderheid zijn van 26/25 en de mensen zouden ALLEN OPRECHT zijn en het menen met het land, dan zou dat geen enkel probleem zijn,maar . . .elke Surinamer WEET dan men in SME enkel en alleen de politiek ingaat om er vooral ZELF beter van te worden,dus komt manipulatie meteen om de hoek kijken daar waar mogelijk.

  Dat is de grote ELLENDE voor Suriname.

  Zolang dit de inborst is van de doorsnee SURINAMER, en men ook nog telkens focust op etnische zaken mogen wij er niet veel van verwachten en slechts “HOPEN”.

  Dus hetgeen dhr. Breeveld hier onthult, is reeds lang een vaststaand FEIT in SME. Niks nieuws onder de zon.

  Zelfs bij een meerderheid (Zie deze FRONT-periode) heeft manipulatie telkens de doorslag gegeven.Zie PL or who else bij een eventueel geschil tussen de coalitiepartijen.
  Stappen die lui op na een blamage? Ik dacht het niet.

  Anyhow . .GOD ZIJ MET SURINAME


  Maak melding

 10. Oud minister en hoogleraar politicologie Hans Breeveld, u heeft wel gelijk!!! U geeft ook toe! Het wordt erg moeilijk!!
  Mogen wij dan weten hoe oud u bent?? ook al Grijsaard neem ik aan. Ophoepelen met de oude zeikers!!

  Laat het aan de jongeren over en de tijd is daar rijp voor!! Jullie zijn toch niet blind?? dat het moeilijk voor jullie grijaards wordt. Misschien kunt u de anderen overhalen om op te donderen!! een ieder zal u wel dankbaar zijn.

  Aan deze regeerders moet een one way ticket gegeven worden en 10 km boven de Atlantische oceaan de klep(als mogelijk) van de vliegtuig openen. Vaarwel stelletje Oplichters! Opgeruimd staat netjes.

  Wiep-Ding


  Maak melding

 11. De eenmans buitenbewustzijnsbeweging van Eboiakadeinyuede oftewel eduard buitenman is nog niet opgeheven zie ik.

  Deze man vertikt het om te solliciteren hij teert op onze belastingcenten in deze crisis tijd.

  Buitenman wordt je niet moe van jezelf?

  Waarom repatrieer je niet naar ghana en leer de ghanese taal in plaats van die hollandse taal.

  Of wil je dat men een standbeeld van je maakt in amsterdam oost met je afrikaanse kledij oftewel in je blote reet.

  Altijd kom je met dezelfde weerede verhalen ellenlange onzin, een duidelijk bewijs dat je werkloos bent.

  Nog effe een ding de onafhankelijkheid van suriname is de grootste blunder die men ooit gemaakt heeft. Jarenlang hebben jullie de hollander uitgescholden maar wie buit suriname nu uit??????


  Maak melding

 12. March 17th, 2010 at 5:40 pm
  March 16th, 2010 at 7:45 pm
  De hr.Bouterse van de Mega-Combinatie heeft zich duidelijk uitgesproken tegen de samenwerking met somo. Hij zij letterlijk: dat zolang somo de leider is van de PL er nooit een samenwerking zal plaats vinden.

  Dus Front en de PL zullen na de verkiezing tot elkaar veroordeeld worden; gelet op het feit dat front niet met de MegaCombinatie wil samen-werken en de Mega-Combinatie niet met somo en brunsie.

  De Mega-Combinatie gaat voor volledige winst op 25 mei 2010.

  Door mij voor-spelde zetel-verdeling bij de komende verkiezingen van 25 mei aanstaandé, ‘voor de Mega-Combinatie:

  1 . Paramaribo 9 zetels
  2 . Wanica 4 zetels
  3 . Nickerie 3 zetels
  4 . Coronie 2 zetels
  5 . Saramacca 2 zetels
  6 . Commewijne 2 zetels
  7 . Marowijne 1 zetel
  8 . Para 3 zetels
  9 . Brokopondo 2 zetels
  10. Sipaliwini 3 zetels

  Dus de Mega-combinatie kan als er nu verkiezingen zouden worden gehouden 31 zetels winnen in suriname.

  Dit resultaat is het gevolg van de uit-treden van de PL uit het front. Waardoor de kiesdeler in het voordeel van de Mega-Combinatie uit valt.

  Nog meer voordeel komt nu voor de Megacombinatie, uit de ontstane situatie m.b.t. AC.

  Stem voor de Megacombinatie op 25 mei 2010 voor echte stabiliteit en ecomomische vooruitgang van suriname.


  Maak melding

 13. jongens denken jullie a.u.b een beetje na voor je met kritiek komt, het is toch waar wat deze man zegt hoe kwam de ndp en bosje aan hun meederheid door samen te werken met andere partijen, zelfde geld voor NF de politieke kaart van suriname is versnippert.


  Maak melding

 14. Menneer Breeveld, u moet u schamen zulke uitspraken te doen.Hoe democratich is suriname in haar grond wettelijke beginsels.
  ik snap het niet waarom men in een coalitie elkaar moeilijk maken, om belangen, of omdat het ndpers zijn die aan de macht komen of noem maar op.
  het land moet tot ontwikkeling worden gebracht en niet een ordinaire tegenspraak van een lid binnen de coalitie om het voor een ander moeilijk te maken dat is echt geen samenwerken menneer.dat noem ik kinderachtige pesterij of poppenkast.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.