Surinaamse verkiezingsautoriteit wil meer tijd

16

PARAMARIBO, 12 apr – Het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB, wil meer tijd voor een oordeel over de calamiteiten rond kandidatenlijsten. Dit zegt OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos. Wat wel al zeker is, is dat A Combinatie niet kan deelnemen aan de verkiezingen in Paramaribo, Wanica en Para.

A Combinatie heeft zich te laat aangemeld voor het indienen van kandidatenlijsten. Daar bestaat geen twijfel over. “De wet zegt dat de inschrijving geschiedt tussen acht uur ’s morgens en drie uur ‘s middags. Indienen na sluitingstijd is ongeldig”, zegt Van Dijk-Silos. Formeel is het lot van A Combinatie dus bezegeld. Alleen, ook als er een besluit komt van het OKB, is dat niet bindend.

Dus kan altijd nog een ander besluit vallen. Of president Ronald Venetiaan de knoop doorhakt is nog niet duidelijk. “Het advies van het OKB is niet bindend, wel belangrijk. Het is eenmaal een orgaan waar iedereen naar opkijkt. Ons standpunt heeft impact”, aldus Van Dijk-Silios. Het OKB moet ook nagaan of op bepaalde stembureaus functionarissen zitten die niet beëdigd zijn.


16 REACTIES

 1. Wat velen eigenlijk al jaren wisten, is met deze schertsvertoning bevestigd. Suriname is nu een volwaardige BANANENREPUBLIEK.

  Gelet op de achtergrond van de politiekleider van deze combinatie, moet het de wereld helemaal niet verbazen wanneer deelname aan de komende verkiezingen, alsnog wordt afgedwongen middels GEWELD. Dat is n.l. de enige taal die deze ongeciviliseerde leider spreekt. Bij gebrek aan enige vorm van fatsoen, zal wederom zijn vernielzucht en destructie naar boven komen drijven.

  Alleen wanneer de president deze beslissing uit vrees voor geweld alsnog terugdraaid, kan geweld in Suriname worden voorkomen.

  Het is schrijnend dat zowel de president als ook de veroorzakers van al deze commotie, tot het zelfde ras behoren. Wederom veroorzaken deze personen stilstand en dus achteruitgang voor het hele land.

  Vraag 1:
  Waarom ligt de oorzaak van de teloorgang in Suriname (in het verleden en het heden)altijd bij deze zelfde groep?

  Vraag 2:
  Waarom krijgt deze bepaalde groep nimmer het respect zoals ze altijd beweren van de overige bevolkingsgroepen in Suriname?

  Wie het weet mag het zeggen.


  Maak melding

 2. Formeel!

  Het besluit van het OKB is niet bindend?
  Het besluit van een Onafhankelijk Bureau is altijd bindend! Geen enkele partijvoorzitter kan dit besluit terugdraaien, ook al is hij de president. De bakkabana-achtige berichten
  moeten we niet publiceren. Doek dan het OKB formeel op en laat de president alle stemmen zelf tellen. Hoe is dit mogelijk?

  Het allerbelangrijkste wat een OKB moet doen is de stembureaus bemannen met beedigde funktionarissen en zich zeker niet met inhoudelijke politiek bemoeien en laten beinvloeden.


  Maak melding

 3. @1 Dos Caminos,

  Verwijder eerst die Balk uit je ogen voordat je begint over ‘ras’ en ‘bevolkingsgroepen’. En wat respect betreft: dat zal je van mij nooit krijgen want daar ben je te dom voor. Waarom verhuis je niet naar een land waar ze allemaal van jouw ras zijn en alles perfect geregeld is? Oh, dat land bestaat niet hé, ziekelijke domoor.


  Maak melding

 4. Het is te gek voor woorden dat anno 2010 nog strikt rascistisch wordt gereageerd op de blunder van de A-combinatie. Tot nog toe heeft onze President zich in die hoedanigheid altijd Presidentieel betoond en het Surinaamse belang laten prevaleren.Een OKB-voorzitter die haar primaire reacties baseert op ‘horen zeggen’ komt niet vertrouwenwekkend bij mij over. Kortom, Vene zal niet zwichten voor welke geweldsdreiging dan ook en zal waar nodig zeker de juiste beslissing nemen voor volk en vaderland.


  Maak melding

 5. ik word echt kwaad als ik zulke berichten lees. waarom kunnen die MARRONS zich niet aan wet en recht houden? waarom denken ze overal hun rotzooi te kunnen schoppen. als de president toestemming geeft, dan vind ik dat ze die hele OKB kunnen opdoeken! laat de president dan maar de verkiezingen gaan organiseren met al zijn banannacountry-achtige foefjes. dit land suriname is echt een bakovenland. ik zou in godsnaam niet weten waarom ik er trots op moet zijn. tja, dat krijg je als je een president hebt die op een afrikaanse leider lijkt. afrikaanse toestanden noemen we dit.


  Maak melding

 6. Hierbij wordt duidelijk gezegd,dat de grondwet in elke vorm verkracht vernederd beledigs is..

  Dus weg met die grondwet,en de regels de wetten die gemaakt worden moeten zonder meer van toepassing zijn voor de marrons hoe krom of scheef ook die is..

  De marrons altijd een uitzondering wat wetgeving betreft,altijd hun Zin krijgen..

  Bovendien vene is een domme neger van de slechtste soort,hij zal en moet die marrons tegemoet komen..Hij mag totaal niet bemoeien met de okb..

  Deze man is totaal respectloos stammenhoofd die voorover gebukt gaat en laat zich van achteren en van voren gebruiken,tenkoste van de koalitie,hoeveel emmers moeten nog gevuld worden..

  Schaande voor het land surbo en natuurlijk het volk..het buitenland die lacht zich suf..


  Maak melding

 7. Of president Ronald Venetiaan de knoop doorhakt is nog niet duidelijk. “Het advies van het OKB is niet bindend, wel belangrijk. Het is eenmaal een orgaan waar iedereen naar opkijkt. Ons standpunt heeft impact”,

  Wat de politiek ons probeert te doen geloven is dat we hun verhalen nog verder moeten geloven. Wat we meemaken is de zogenaamde ontkenningsperiode, mensen ontkennen nu eenmaal dat de politiek verhaaltjes er op na houdt. Daarna volgt de ontgoocheling. Het heeft tijd nodig maar het komt vanzelf.


  Maak melding

 8. OKB blijf aub bij uw standpunt laat is laat, laat ze maar lekker een andere oplossing zoeken.

  Vene speelt in deze een heel kwalijke rol, deze man speelt momenteel gewoon met vuur, gisteren probeerde hij de rol van het OKB gewoon te BEGATALLISEREN.

  Wel basja vene.

  Het Onafhankelijk Kiesbureau is een autoriteit en staat boven de partijen en hoort objectief te zijn. Dat kan je niet zeggen van de president, die voorzitter is van de Nationale Partij Suriname, Nieuw Front leider is en samen werkt met de A-Combinatie.

  Surinamers let op uw zaak.


  Maak melding

 9. Toen deze groepering geboren werd, was het ook te laat!!! vandaar dat ze te laat waren.

  Mama’s hebben wel lang moeten wachten en vraag niet hoeveel pijn zij hadden. Enkel zij kunnen het vertellen, stelletje MALLOTEN!!! Wanneer deze Comedianten hun eigen belang niet kunnen behartigen, hoe kunnen zij dan voor de overige gemeenschap iets betekenen? Opdonderen jullie para-sieten!!!!!

  Wiep-Ding


  Maak melding

 10. Dat het voor AC uit de hand liep komt, omdat ze eerst uitgelegt moesten krijgen wat een handtekening is en daarna nog enige dagen moesten oefenen om een te plaatsen!!
  Dus dat er sprake is van overmacht is correct!!
  Kan iemand mij uitleggen waar we dit als natie aan hebben verdient?!


  Maak melding

 11. De president van Suriname Ronald Venetiaan zal de knoop moeten doorhakken over de nalatigheid van de A Combinatie.geen vertegenwoordiging zien in Paramaribo, Wanica en Para.

  De A Combinatie zou ondanks dat “De wet zegt dat de inschrijving geschiedt tussen acht uur ’s morgens en drie uur ‘s middags.
  Indienen na sluitingstijd ongeldig is. s ongeldign in Paramaribo, Wanica en Para.

  http://www.youtube.com/watch?v=z5OoPc6_eFE&feature=related

  Daar zij anders geen andere mogelijk hebben om hun stem te laten horen in het het NA. Met als gevolg dat het geloof en vertouwen in het democratisch functioneren van de overheid nog verder zal afnemen.


  Maak melding

 12. Als A-combinatie om wat voor redenen nog mee mag doen in de drie distrikten waar ze geen lijst hebben ingeleverd, zou dat pas het democratisch functioneren ondermijnen, waardoor mensen nog minder geloof in de overheid gaan hebben.

  Men hoort hier nu een punt achter te zetten te laat is te laat niks president die kan trouwens niets meer doen hij is niet bevoegd, hij kan alleen handelen als de lijsten waren ingeleverd, nu zijn die er niet dus er is geen enkele rol voor de president weggelegd.

  De achterban van A-combinatie in de drie districten zullen vanuit moeten gaan, dat alle andere partijen hun belangen gaat behartigen, want uiteindelijke hebben ze allemaal stuk voor stuk in hun programma staan dat ze de belangen van alle Surinamers voor hebben, het gaat om Suriname,punt.


  Maak melding

 13. Jammer voor de A Combinatie voor de kandidaten lijsten in Paramaribo, Wanica en Para daar ze in die districten van Suriname helaas niet vertegenwoordig zijn.

  Daar de Kiesregeling uitdrukkelijk en ondubbelzinnig aan dat onmiddellijk ná de kandidaatstelling om 15.00 uur het hoofdstembureau ertoe overgaat de kandidatenlijsten te onderzoeken.

  De wetgever heeft immers nergens in de Kiesregeling uitzonderingen toegelaten. Nog minder heeft de wetgever beroepsmogelijkheden ter zake niet ingediende kandidatenlijsten toegestaan.
  De wetgever staat ook geen uitzonderingen en uitstel van indiening toe. De wetgever heeft evenmin stilzwijgend gespeculeerd op het onwetmatig veranderen van deze wettelijke bepalingen ter facilitering van uitzonderingen.

  Het OKB vindt dat gelet op “fair play” het principe van gelijke rechten en plichten voor een ieder gehanteerd te worden.
  Daar het voor het Onafhankelijk Kiesbureau het duidelijk is dat het niet voor meerdere interpretaties vatbaar is welke dwingende bepalingen de wetgever ter zake de indiening van de kandidatenlijsten heeft vastgesteld.


  Maak melding

 14. Artikel 183 van onze Grondwet zegt immers dat alle wettelijke bepalingen die niet in overeenstemming met de Grondwet zijn, vóór het einde van de eerste zittings -periode van De Nationale Assemblée in overeenstemming met de Grondwet moeten zijn gebracht, BIJ GEBREKE WAARVAN ZIJ HUN RECHTSKRACHT VERLIEZEN


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.