Parlementsvoorzitter Suriname: sterkste overleeft

36

PARAMARIBO, 11 apr – De sterkste overleeft. Survival of the fittest. Dit wordt ongeveer de spil in de verkiezingsstrategie van Paul Somohardjo. De voorzitter van het parlement en van Pertjajah Luhur, PL, windt er geen doekjes om. Wie op zijn kandidatenlijsten voorkomt, zal voor zichzelf moeten knokken. En keihard ook.

Niets is gratis bij PL. Geen enkele kandidaat lift zonder meer mee. “Mobiliseer je mensen om op jou te stemmen. Wie zwak mis valt uit. Bij ons maakt het niet uit waar je op de lijst voorkomt”, zei Somohardjo op een massabijeenkomst. Hoe meer zielen de kandidaten kunnen winnen, hoe groter hun kansen. Het is een beetje een ieder voor zich. Uiteindelijk moet PL toch de lachende derde worden.

Want het oude streven blinkt en klinkt meer dan ooit. “We go for more than ten (parlementszetels, red.). De volgende president komt uit deze partij”, aldus Somohardjo. Zijn optimisme laat toch ruimte voor een vleugje nuchterheid. “Onze kandidaten mogen elkaar niet bekampen. We moeten kijken naar het grotere belang, naar Suriname.” Overigens is kritiek niet het alleenrecht van de rest van de coalitie.

Het is tweerichtingsverkeer. PL heeft zo zijn bedenkingen over prestaties van partners. “Ze (minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, red.) roepen nu dat er een betere goudwinningsovereenkomst komt dan die met Iamgold. Maar anders dan beter kan niet. Die met Iamgold is ronduit slecht.” Met PL aan de macht worden sociale voorzieningen beter. Surinaamse Nederlanders krijgen de Surinaamse nationaliteit op de koop toe.


36 REACTIES

 1. Klinkt allemaal al eerder gehoord bij NDP.
  Maar dan waarom zegt hij als hij klaar is weer bij FRONT te willen horen.

  Want FRONT niemand weet voor wie ze daar zitten
  Of is het het voor de valuta rekening houdende dieven.
  Die man Opa Ronald zat huizen weg te bulldozeren…jij deed ook mee….recht en wet….heledag escht en wet…. maar jullie dieven.
  Dan wie moet het weten .


  Maak melding

 2. ““Ze (minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, red.) roepen nu dat er een betere goudwinningsovereenkomst komt dan die met Iamgold. Maar anders dan beter kan niet. Die met Iamgold is ronduit slecht.” ”

  Hahaha ai mi boi, en rusland wil deze deal doordrukken in de assemblee.

  Waar is onze eigen neusje baja, want deze kwam in een hallucinerende bui ons hier vertellen met cijfers en al dat de iamgold deal goed was voor Suriname, enkel omdat front/stront de deal had getekend.


  Maak melding

 3. Beloven!

  PL is een Socialistische partij. PLS(Pertaja Luhur Socilist)zou een passende naam geweest zijn. PL is ook een Lanti en een Multiculti partij dus PLSLM(Pertaja Luhur Socialist Lanti Multiculti partij)komt erg dicht bij.

  Dus als je als Socialist zoveel Lanti weggeeft aan de Multiculturele samenleving dan vlieg je net als SLM de verkiezingen in
  en zou je de overwinning effe kunnen binnen halen.
  En als je daarbij ook nog de SurNeds blij maak met en Surinaams paspoort naast hun Nederlandse, dan ben je erg veel aan het beloven. En als de mensen dat allemaal geloven, dan zijn ze nog stommer dan deze partijleider. Help hem eruit asjeblieft!


  Maak melding

 4. Rashied Doekhie moet je mond dicht houden
  ja,na de verkiezing gaan NDP en Volksallian-
  tie samen werken,wij gaan alle Ministerie
  hervomen,jij praat als een tjamar,eet je
  soms varkens vlees of zo dat is Haram,domboo.


  Maak melding

 5. Carmelita Ferrira je staat op de 3e plaats in
  Nickerie,je komt niet binnen deze keer,in
  2005 was jij binnen gekomen door de steun van
  PL Somo,foei foei,domste politika.


  Maak melding

 6. (Prik 2)Wist jij dat niet,dat honderden Suri
  namers zijn terug gekeerd naar lekkere warme
  Suriname met behoudt ja,met behoudt sociale
  uitkeringen zoals AOW,WAO etc.etc.zijn alle-
  maal in euro’s uitbetaald.Je bent toch niet
  jaloers he.


  Maak melding

 7. Geachte redactie,

  Wij kunnen het zovaak proberen uit te leggen, maar als het moment daar nog niet rijp voor is, zal men het niet begrijpen. Ook al lijkt het zo eenvoudig te begrijpen zijn of lijkt het zo voor de hand liggend.

  Zo vaak proberen sommige ouders onder ons bijvoorbeeld de kinderen uit te leggen, dat als zij naar school gaan of van school komen, te proberen in groepjes te lopen. “Loop of kies de route waar je enigszins enige ‘drukte’ zie. Kies NIET voor de kortste route ‘zonder’ enig persoon op je weg. Ook al meen je, dat je daardoor sneller op school bent of thuis te kunnen aankomen.” En soms lopen wij zelfs bewust met hun mee, om te zien of de boodschap goed doorgedrongen is. En vaak blijkt, dat zij niet voldoende ‘bewust’ geluisterd hebben.

  Het blijft een langdurig proces: ‘Papa of mama, hier is sneller naar de bus toe, dan kom ik op tijd op school”. Terwijl ze zich niet van het gevaar in deze wereld nog voldoende bewust blijken te zijn. Ondanks onze eerdere waarschuwingen. Zelfs het wijzen op politici, die eerder veroordeeld zijn geworden voor zedendelicten, wil bij sommigen volwassenen nota bene, niet ingaan. En dat zelfs onder onze vleugels, blijken sommige kinderen tegenwoordig in onze wereld niet veilig meer te kunnen opgroeien.

  http://www.youtube.com/watch?v=Cqy8uHQbqAA

  Totdat wij hun ‘tegen hun zin in’ (ze vinden het nogal eng om naar te kijken), naar programma’s laten kijken over jongens of meisjes, die ‘s morgens vroeg naar school in auto’s getrokken zijn. Om vervolgens elders als lijkje gevonden te worden. Tot verdriet van ouders. En soms huilen zij na het zien van zo’n programma en wij omhelzen hun ten slotte als troost. Vooral ook omdat God hen en ons dat drama vooralsnog (afkloppen) bespaard heeft.

  ‘Bewustwording’ is NIET bedoeld om mensen pijn te doen. Maar om mensen bewust te maken omtrent zichzelf en hun omgeving. En kost dat soms veel tijd, alvorens de boodschap goed overgekomen is.

  De huidige Surinaamse Parlementvoorzitter Paul Somohardjo daarentegen zegt in uw artikel, dat de ‘sterkste overwint’. Maar de sterkste ‘waarin’. En daar zal het bij de kiezer in feite om moeten gaan. DE STERKSTE ‘WAARIN’! Want zegt hij vervolgens: “ Wie op zijn kandidatenlijsten voorkomt, zal voor zichzelf moeten knokken. En keihard ook.” M.a.w. sterk zijn in het ‘winnen van stemmen’? Maar hoe sterk was dat jong meisje toen, die zich niet van hem kon onttrekken? Of ging het bij hem Somohardjo slechts om ‘winnen’ vanwege machtsgeilheid, zonder enige noemenswaardige gevolgen.

  http://www.waterkant.net/suriname/2007/08/01/somohardjo-wil-president-van-suriname-worden/

  Maar wat is de politieke visie van zulks een partij ter ontwikkeling van een land, dat vijfmaal groter is dan Nederland en die tevens tot het 17de rijkste land van de wereld behoort. WAT IS DE ‘ONTWIKKELING VISIE’!

  Want waar het om gaat is NIET ALLEEN wie de meeste stemmen kan binnen halen en HOE? Maar welke ‘ontwikkelingsvisie’ heb je als politieke partij voor ogen, voor het brengen van welvaart voor het land en haar bevolking. Vooral NADAT je de verkiezingen of een meerderheid aan zetels eventueel gewonnen hebt.

  Sommige van onze kinderen, focussen zich soms onvoldoende op de hedendaagse gevaren ‘naar en van school’. Dan om slechts op tijd op school te kunnen zijn en goede cijfers te behalen. Niet slecht, maar onvoldoende. Want vaak genoeg overzien zij het ‘gevaar’ onderweg. Zoals dat het ontvoerd meisje overkwam. En soms lukt het ons als ouders met moeite, om de boodschap succesvol over te kunnen brengen. Maar dat gaat niet altijd als een knikker op een leiendak.

  http://www.youtube.com/watch?v=lkMzuXlKQv8

  Ieder volk wil het beste voor zichzelf en hun land. Maar waar het om gaat is niet slechts HOEVEEL op iemand of op een politieke partij gestemd wordt. Om vervolgens slechts te gaan juichen, dat jou partij de andere partij verslagen heeft? Maar is die partij wel capabel genoeg, om het ‘resultaat’ van die overwinning opgrond van een gedegen ontwikkelingsvisie, om te kunnen zetten in welvaart en geluk voor allen.

  En wat heeft het Front o.l.v. Ronald Venetiaan of Somohardjo/PL hierop te antwoorden, gezien hun recente geschiedenis. En daar verkijken vele kiezers zich vaak genoeg op. Dit opgrond van ‘onvoldoend’ bewustzijn, ‘blinde haat’ jegens de andere of omdat de andere andersdenkend zou zijn m.b.t. zijn of haar ontwikkelingvisie.

  Zelfs uitroeiing van de andere partij door de tegenstander met ‘wortel en tak’, wordt niet geschroomd. In sommige gevallen zelfs, omdat anderen NIET op hem of haar zouden lijken. Maar deze criteria vormen geen ‘ontwikkelingsvisie’ voor een (ontwikkelings) land?

  Derhalve de vraag ten slotte, of een (politieke) keuze opgrond van de hierboven vermelde criteria, bij sommige politieke partijen niet uiterst ‘oppervlakkig’ zijn. Dan wel zeer incorrect te noemen zijn t.a.v. het ‘belang’ van de kiezer en dat van land en volk. Het moet beter kunnen. Het MOET anders kunnen. Met de zegen van Anana.

  “WANT GEEN VOLK KAN TOT VOLLE WASDOM KOMEN, DAT ERFELIJK MET EEN MINDERWAARDIGHEIDSGEVOEL BELAST BLIJFT.”

  (Cornelis Gerard Anton de Kom/1898-1945)

  U mag het zeggen.

  http://www.youtube.com/watch?v=1BIRO23utBc&feature=related


  Maak melding

 8. man of vrouw pik of prik,tenminste wil hij somo iets doen voor de mensen die op hem lijken ..

  Vergeet niet,dat er duizenden in nl. zijn die meer dan duizend euro te besteden hebben elke maand zonder iets voor te doen en dat geeft een hele impuls in de economie in surbo..

  Wat heb jij te besteden per maand wat doe jij voor de kost hoeveel ontwikkeling breng jij voor het land..

  Je moet geen kritiek leveren om kritiek en mooi boy spelen annomien..


  Maak melding

 9. Somo, eens een boef altijd een boef!
  Trouwens wat moet jij toch nog met de politiek van su, jij bent ookk een van de vernietigers van su.
  Tijdens het verkondigen van je nonsense tijdens de inschrijving wist je niet eens wat voor paspoort je had, kom toch mang ga liever metje favorieten visie , DE KROBIA, voor de tv zitten en laat de surinaamse volk met rust!
  A tang so


  Maak melding

 10. Somo heeft een nuchtere nederlander als adviseur. deze nederlander heeft vandaag op de nederlandse televisie verklaart dat hij tegen etnisch stemmen is. hij heeft duidelijk verklaart dat het stemmen op basis van partijbelang moet geschieden.dus is het een loze stunt van somo om deze man als adviseur te hebben. Wie houd dus wie voor de gek. Dus surinamers kijk uit voor Somo het is geen zuivere koffie bij hem.
  jepide


  Maak melding

 11. Geachte Sabiso (reactie # 11),

  Ook wij hebben het programma met de Nederlandse adviseur van Somohardjo gezien op de Nederlandse Televisie. Ene voormalige Burgemeester dhr. Bram Peper.

  Maar waar wij ons NIET op moeten verkijken, is dat deze Nederlandse meneer, slechts in Suriname was voor het ‘Nederlandsbelang’. En veel minder voor het belang van Somo of dat van de Republiek Suriname.

  http://theocornelissen.sp.nl/images/pepperwilders2.jpg

  Dat deze meneer inderdaad wat hij vervolgens in het programma zei, TEGEN ‘etnisch stemmen’ is, komt doordat in Nederland deze aanpak vanwege de aanwas van burgers uit verschillende landen, zogenaamde allochtonen, intussen achterhaald is geworden. Voornamelijk is het de Nederlandse politieke partij de PvdA geweest, die vroeg daarop inspeelde. In de Republiek Suriname is dat de NDP o.l.v. Desire Bouterse geweest.

  Maar als Somo toch behoefte heeft aan die strategie, is het kennelijk omdat hij Somo op ‘zekere zetels’ wil blijven spelen. Want dan heb je alvast ‘wat’. En al het overige dat daarna dan binnen komt, is voor zijn partij meegenomen. Zien wij ook bij de VHP, de NPS en overige Marron partijen. En samen ‘wat’ kan enigszins toch nog nog ‘iets’ opleveren, is kennelijk het motto. En dat o.a. noemen wij de ‘Oude Politiek’.

  Maar helaas, zijn politieke partijen die hun kiezers aanmoedigen om etnisch te stemmen, op langer termijn gedoemd tot sterven. Tenzij deze hun strategie voortijdig wijzigen. Door kiezers te laten kiezen voor een ‘ontwikkelingsvisie’ i.p.v. een etnisch kleurtje. Vandaar ook dat deze oude politieke partijen met hun achterhaalde etnische strategieën, vandaag de dag tot elkaar gedoemd zijn. Ze kunnen niet loslaten en willen dat ook niet. Maar kunnen zij dat wel?

  En ook al gaan sommigen vroeg of laat een stille dood tegemoet, als wat wij zagen in Zuid-Afrika ten tijde de Apartheid onder president Bhota, blijven zij mentaal jammer genoeg hardnekkig geketend aan een oude politieke traditie. En nemen zij nota bene nog enkele relatief goedgeschoolde jongeren op sleeptouw met zich mee. En dat is pas jammerlijk.

  http://www.youtube.com/watch?v=_9a_nauc3W8&feature=related

  En dit gegeven is ook éen van de hoofdredenen, waarom deze verouderde politieke partijen, zoveel last hebben van de Nationale Democratische Partij o.l.v. Desire Delano Bouterse. Omdat voor de introductie van deze ‘NDP-Partij Politieke Ideologie’, de verouderde partijen vrijelijk hun gang konden gaan. Met alle gevolgen van dien zoals etnische rellen enz. enz.

  In feite verzet de ‘Oude Politiek’ zich dus niet perse tegen de NDP, maar juist tegen de NDP ‘strategie’ van ‘samenscholing’ opgrond van een ‘ontwikkelingsvisie’. En daar heeft men vreselijke moeite mee.

  Omdat men daardoor het ‘oude nest’ in de afgelopen jaren heeft zien aftakelen voor een ‘nieuwe morgen’. Een nieuwe morgen waarin de ‘etnische politiek’ van slechts ‘overleven’, langzaam aan plaats heeft moeten ruimen voor een ‘nieuwe generatie’ van denkers. Dit opgrond van een ‘ontwikkelingsvisie’ in het belang van de totale Surinaamse gemeenschap.

  En vroeg of laat, zullen deze oude politici het moeten gaan beseffen, dat de wereld NIET om hen draait. Nimmer ook om hen gedraaid heeft. Maar juist andersom.

  En de tijd heeft hen intussen ingehaald.

  TIME FOR CHANGE!

  http://www.youtube.com/watch?v=cfjQujYrfEk&feature=related


  Maak melding

 12. Adviseur?

  Bram Pepers is de Europese adviseur van Somo.
  Deze Bram heeft samen met zijn ex vrouw Neelie-Smith ene Hirschi Ali opgevangen, geadviseerd en in de Nederlandse politiek geintroduceerd.
  We weten allemaal hoeveel haat Hirschi Ali in de wereld heeft gezaaid, vooral en alleen tegen de Islam.
  De partij van Somo herbergt het grootste gedeelte Moslims in Suriname en die stemmen vrolijk op de partij die geadviseerd wordt door Bram, kenner en adviseur van Ali.
  En hij heeft het over etnisch stemmen?
  Het kan niet gekker worden in Suriname. Stuur Bram het land uit voordat ze hem pakken!


  Maak melding

 13. Is het niet zo? voor de verkiezing kan alles beloven aan de kiezers? Ik geloof dat de Surinaamse bevolking zoetjes aan op de hoogte is wat voor de verkiezing beloofd wordt of niet.Deze meneer Somo zo als hij door velen genoemd wordt heeft een Javaanse achterban en die schijnt naar mijn mening geen kans te hebben zo veel zetels te verwerven dat hij de president van Suriname kan worden.In Suriname stemt men niet ideologisch maar etnisch daar de vraag hoe kan hij dan zoveel zetels verwerven tot een grote majoriteit.


  Maak melding

 14. PL.Somohardjo is geen papa Iding Soemita ja,
  hij is geboren in Surinme,hij kent de Suri-
  maanse politiek heel goed,papa Iding was 60 j.
  gedomineerd en geirriteerd door NPS en VHP en nu moet afgelopen zijn ja,na de verkiezing
  gaan ze met NDP regeren,de bevolking willen
  verandering en andere beleid zien,kijk naar zijn ministerie ze zitten alleen zijn propa-
  gandisten en zijn eigen rasgenoten,wij gaan alle ministerie hervormen,zo gaan Sur.nooit
  vooruit.


  Maak melding

 15. R.Doekhie en G.Sankar moeten zijn monden dicht
  houden,weten jullie nog dat VHP en NPS 60 jaar
  lang gronden hadden verdeeld onder zijn propa
  disten en rasgenoten,80% van Suriname zijn v.
  deze partijen(VHP en NPS)zo gaan Suriname nooit vooruit.Na de verkiezing gaan wij alles
  hervormen.Eerlijk delen eerlijk verdelen.


  Maak melding

 16. Somo is boef, Somo is dit en Somo is dat!! Allemaal van die subjectieve kreten. 95% van de politici in Su. is boef. Het gaat alleen om welke boef we als leidsman kiezen. Een negerboef, djoekaboef, koelieboef, tjekretjekreboef of chinaboef. Als Somo me mn legale status als srananmang geef, dan teken ik daarvoor. Voor de negerboef ben ik niet welkom in mn eigenland. Behalve dan, dat ik elke maand geld voor ze moet sturen. De negerboef wil de hele buit voor zichzelf en jij mag .. eten, bij de negerboef maak je geen schijn van kans. De koelie en djarang kepang boef is bereid de buit met je te delen, als je de buit exponentieel kan vergroten. Je maakt dus een grotere kans om te participeren bij de aziatische boeven.
  Zelfs het negroide electoraat heeft een betere slagingskans tot participatie, dan bij zijn eigen etnische partij. (ik weet het van insiders binnen NPS). De neger moet opnieuw leren om te hosselen. Zij die hosselen komen vooruit. Zij die blijven wachten op een brik, zullen blijven pienaren. Geen enkele politicus gaat ze kunnen helpen.


  Maak melding

 17. Geachte Bacco (reactie # 17)

  Uw reactie maakt op ons een zeer ‘deprimerende indruk’. En dat is heel jammer. Terwijl wij weten dat er meer zijn, die hieronder te lijden hebben of hebben gehad, opgrond van de racistische politiekvoering van de afgelopen jaren t.o.v. Suriname. Zowel van binnenuit als extern. Dus wij kunnen uw houding best begrijpen.

  Maar NIMMER mogen sommigen onder ons het opgeven. Of enigszins aan ‘opgeven’ denken. Laatstaan gedeprimeerd raken. Vooral NIET op zulks een cruciaal moment in de geschiedenis van de Republiek Suriname. NIMMER!

  WARACHTIGE VIJHEID EN WELVAART VOOR ALLEN, KOMT STEEDS NADERBIJ EN IS VOORAL DE REPUBLIEK SURINAME GEGUNT!

  http://www.youtube.com/watch?v=x1L8y-MX3pg&feature=related

  Dus troost u met het feit, dat de voormalige Nederlandse kolonie Suriname, de zwaarste periodes uit haar geschiedenis in feite allen overleeft heeft. Omdat meer dat 400 jaar ‘Europese onderdrukking’ als gevolg van gedwongen ontvoeringen uit Afrika (De Afrikaanse Holocaust of Slavernij). De misleidende immigraties vanuit het land van oorsprong (India en Indonesië). Vervolgens de Marronage periode en de gedwongen transmigraties in het binnenland van Suriname. En ga zo maar door.

  De introductie vervolgens van etnische politiek voering in Suriname in de jaren vijftig d.m.v. op etnische basis geschoeide politieke partijen. De grote volksverhuizingen uit Suriname naar Europa/Nederland (remigraties), ten tijde de Onafhankelijkheid van Suriname in 1975 enzovoort.

  Dit kind verdient het absoluut NIET om nogmaals verstoten te worden. Het is allemaal buiten haar schuld om geweest. Om Suriname nu t.b.v. het buitenlandsbelang, vanwege haar enorme natuurlijke rijkdommen, tot ‘kind van de rekening ’ te laten worden. En van die historische realiteit horen wij goed doordrongen te worden gemaakt.

  http://www.scholieren.com/werkstukken/16458

  Dus verman u. En laat u geen wind eieren leggen door buitenlandse krachten (multinationals). Die d.m.v. hun stromannen in politiek Suriname, het slechts gemunt hebben op Surinames natuurlijke rijkdommen. Buitenlandse krachten die voor Surinamers nogsteeds willen bepalen, welke politieke leiders zij tijdens Algemene en Geheime Verkiezingen moeten kiezen.

  Dus verman u nogmaals en wees een voorbeeld voor uzelf, uw kinderen en uw naasten. Maar in het bijzonder voor de volgende generatie Surinamers na ons. Opdat zij morgen met trots en waardigheid kunnen zeggen, dat mijn ouders, de waarachtige vrijheid van dit land, mijn land, ons land, nimmer opgegeven hebben.

  Maar vooral, dat onze ouders dit land Suriname, nimmer ‘vrijwillig’ uit handen hebben gegeven en gevochten hebben tot de laatste snik!

  SRANAN SA WINI!

  http://www.youtube.com/watch?v=1YRQefxaLVg&feature=related


  Maak melding

 18. Geachte Bacco (reactie # 17)

  Uw reactie maakt op ons een zeer ‘deprimerende indruk’. En dat is heel jammer. Terwijl wij weten dat er meer zijn, die hieronder te lijden hebben of hebben gehad, opgrond van de racistische politiekvoering van de afgelopen jaren t.o.v. Suriname. Zowel van binnenuit als extern. Dus wij kunnen uw houding best begrijpen.

  Maar NIMMER mogen sommigen onder ons het opgeven. Of enigszins aan ‘opgeven’ denken. Laatstaan gedeprimeerd raken. Vooral NIET op zulks een cruciaal moment in de geschiedenis van de Republiek Suriname. NIMMER!

  WAARACHTIGE VRIJHEID EN WELVAART VOOR ALLEN, KOMT STEEDS NADERBIJ EN IS HET VOORAL DE REPUBLIEK SURINAME ABSOLUUT GEGUNT!

  http://www.youtube.com/watch?v=x1L8y-MX3pg&feature=related

  Dus troost u met het feit, dat de voormalige Nederlandse kolonie Suriname, de zwaarste periodes uit haar geschiedenis in feite allen overleeft heeft. Omdat meer dat 400 jaar ‘Europese onderdrukking’ als gevolg van gedwongen ontvoeringen uit Afrika (De Afrikaanse Holocaust of Slavernij). De misleidende immigraties vanuit het land van oorsprong (India en Indonesië). Vervolgens de Marronage periode en de gedwongen transmigraties in het binnenland van Suriname. En ga zo maar door.

  De introductie vervolgens van etnische politiek voering in Suriname in de jaren vijftig d.m.v. op etnische basis geschoeide politieke partijen. De grote volksverhuizingen uit Suriname naar Europa/Nederland (remigraties), ten tijde de Onafhankelijkheid van Suriname in 1975 enzovoort.

  Dit kind verdient het absoluut NIET om nogmaals verstoten te worden. Het is allemaal buiten haar schuld om geweest. Om Suriname nu t.b.v. het buitenlandsbelang, vanwege haar enorme natuurlijke rijkdommen, tot ‘kind van de rekening ’ te laten worden. En van die historische realiteit horen wij goed doordrongen te worden gemaakt.

  http://www.scholieren.com/werkstukken/16458

  Dus verman u. En laat u geen wind eieren leggen door buitenlandse krachten (multinationals). Die d.m.v. hun stromannen in politiek Suriname, het slechts gemunt hebben op Surinames natuurlijke rijkdommen. Buitenlandse krachten die voor Surinamers nogsteeds willen bepalen, welke politieke leiders zij tijdens Algemene en Geheime Verkiezingen moeten kiezen.

  Dus verman u nogmaals en wees een voorbeeld voor uzelf, uw kinderen en uw naasten. Maar in het bijzonder voor de volgende generatie Surinamers na ons. Opdat zij morgen met trots en waardigheid kunnen zeggen, dat mijn ouders, de waarachtige vrijheid van dit land, mijn land, ons land, nimmer opgegeven hebben.

  Maar vooral, dat onze ouders dit land Suriname, nimmer ‘vrijwillig’ uit handen hebben gegeven en gevochten hebben tot de laatste snik!

  SRANAN SA WINI!

  http://www.youtube.com/watch?v=1YRQefxaLVg&feature=related


  Maak melding

 19. B.Sankar en R.Doekhie moet zijn mond dicht houden ja, 60 jaar lang hadden de VHP en NPS
  grond uit te delen aan zijn propandisten en
  zijn rasgenoten en niemand zegt wat. 90% van
  de Surinaamse grond zitten in handen van VHP
  en NPS.En dat kan niet,zo kun je niet doorgaan
  ,na de verkiezing gaan wij alles hervormen,
  eerlijk delen eerlijk verdelen.


  Maak melding

 20. Ik heb geen Surinaams paspoort en heb dat ook niet nodig. Maar als er een periode komt dat Somohardjo of Brunswijk President is van de staat Suriname hoef ik in die periode helemaal geen Surinaams paspoort, al zou ik het gratis thuis ontvangen. Dat mag de staat dan lekker in z’n reet stoppen. Ik vind dan dat ik beledigd ben en aangetast in mijn eer. Wat er ook gebeurt, dat kleine beetje trots laat ik me niet afpakken.

  En de mensen die gaan roepen “o dus Bouterse wel?” Nee voor mij hoeft hij ook niet, maar hoewel hij geen intellectueel is en nog steeds boter op zijn kop heeft staat hij vergeleken met die twee eerder genoemde gasten wel wat hoger in de pikorde.


  Maak melding

 21. Somo moet gewoonweg opdonderen. Betere taak voor deze crimineel is pijpfitter te worden.

  Mensen jullie moeten gewoon naar zijn Nerderlanse taal horen !!! Deugt voor geen meter!!!Ha, ha, haaaaa en wil President worden!!! Misschien keurt de Javaanse volkeren het goed!! Ik weet het niet!! wie wel??

  Ja, hij durft wel het woord sterkste te gebruiken!!! alsof hij sterk is!! Laat me niet lachen!! Looirie!!!

  Wiep-Ding


  Maak melding

 22. @ akademiya,
  jij haald dingens door elkaar die niets met elkaar te maken hebben dat vind ik gevaarlijk aan jou reaktie.
  ik ben het met jou eens dat de apartheid een verwerpelijke ideologie is, maar als je eerlijk ben dan zegt jij dat ook van bouterse zijn misdadige revolutie en dictators in het algemeen. waneer spreek jij jou veroordeling uit over de misdaden en onderdrukking die hebben plaats gevonden tijdens de zogenaamde revo. jij hebt het over etnisch in jou reaktie bouterse deed het zelfde in de jaren tachtig met die rijke rijsboeren van nickerie daar hoor ik jou nooit wat van zeggen.de strategie van de NDP is alleen maar op gericht om bouterse uit de gevangenis te houden en hun zakken te vullen verder hebben deze boeven , BEESTEN nooit wat betekend voor hun land. het is niet de oude politiek die denken dat wereld om hun draaid maar bouterse en zijn hangers. als je over bouterse praat moet je dat ook doen over zijn misdadige verleden dat doe jij niet dat vind oneerlijk en laf van jou akadedemiya. ik zal jou nog voorbeeld geven hoe inconsequent de aanhangers van bouterse zijn,ze vallen allemaal over bram peper heen maar waneer het gaat over kolonel valk dan geven ze een heel andere draai aan het verhaal valk.ik vergelijk de aanhagers van bouterse met de nsb-ers stelletje landveraders zijn ze. moiwana en fort zelandia spreken boekdelen. een regime of systeem die zijn volk zo heeft vernederd en onderdrukt vermoord verhongerd als dat van bouterse verdiend never nooit een tweede kans. je kan lullen wat jij wil over de oude politiek maar om de 5 jaren had je wel verkiezing in suriname. als je een winkel of zaak overneemt moet je beter doen dan de vorige eigenaar doe je het slechter dan ben je mislukt. bouterse heeft een land met geweld overgenomen en hij heeft er geen moer van gebakken achteruitgang economisch wanbeleid en sociale wanbeleid en moreel verval hij heeft suriname slechter achter gelaten dan voor 1980.met andere woorden bouterse is een mislukte misleider.


  Maak melding

 23. NPS is 60 jaar lang president van Suriname,
  VHP is 60 jaar lang VP van Suriname,
  PL.Volksalliantie Dhr.Drs.Soewarto Moestadja
  wordt kandidaat president van Suriname.
  De Wacht moet verwisseld worden,kan niet
  anders.


  Maak melding

 24. Geachte heer Hoost (reactie # 24),

  U meent toch niet, dat wij speciaal voor u heeeeeeeelemaaaaaaaal weer in herhaling gaan treden?

  Want wij gaan er van uit, dat ook u onze eerdere reacties zorgvuldig gelezen en begrepen heeft. Dus a.u.b. geen spelletjes met ons.

  Het Surinaams volk, wij en velen met ons, worden momenteel door uw politieke vrienden van het Front, ernstig in verlegenheid gebracht. Zowel lokaal, regionaal en internationaal. En u maar doen alsof u onze reacties van eerder en hierover niet begrepen heeft?

  Wie houdt wie voor de gek.

  En toch. . .

  vinden wij u een dapper aapje.

  http://www.youtube.com/watch?v=IALJXP8LaS4&NR=1


  Maak melding

 25. Geachte akademiya,
  Ik ben het product van idealistische ouders, dus zult in mij op sociaal maatschappelijk vlak geen tegenstander treffen. Mijn pa had de posten die hij wilde bekleden voor het uitkiezen na Aron en VGend. uiteraard, maar hij heeft geweigerd aangezien hij niet mee wilde doen met stelen. Als je niet wilt stelen in de Su. Politiek, is er voor jou geen plek en moet je maar zelf je conclusies trekken. Indien je participeert betekent dit dat je loyaliteit verschuldigd bent naar de hele groep toe. Zij zorgen voor jou en jij zorgt voor hen, en daar is het waar het allemaal om draait in de Su politek. Dit principe is nog steeds niet verandert en ik weet dit van diverse bronnen in de politiek.
  Als ik Su. Echt wilde uitbuiten zoals u sugereert dan was ik momenteel in Su. Een van de best betaalde mensen. Ik heb die aanbiedingen resoluut afgeslagen, want mijn stelling is dat ik liever pienaar, dan dat ik Multi miljonair ben met een besmet geweten. Geld is niet mijn hoogste doel, ik heb genoeg. Ik ben derhalve ook tegen de uitverkoop van Su. Resources, zelfs daarin zijn we het eens.
  Mijn plan voor Su. Ligt al de afgelopen 15jaar in sustainable development. Niemand wil naar mij luisteren, want iedereen is alleen maar bezig met blad maken. Bij de gemiddelde suri is geld nooit genoeg. Het moet altijd meer zijn om de andere de ogen uit te steken. Er is een chronisch gebrek aan tevredenheid.
  U praat over de Su. Bevolking als het kind dat geen blaam treft, daarmee maakt u ons achterlijk en praat u onze verdorven mentaliteit recht. Ik heb enkele kopstukken in Su. Hierover ondervraagt en zij beseffen heel goed dat zij de moreel ethische grenzen hebben overtreden. Maar pleiten zij, zo is nou eenmaal het systeem! Ik zou stellen dat indien uw kind (Suriname) beseft dat het fout doet, hij juridisch toerekeningsvatbaar geacht mag worden.
  Ik moet vaststellen dat u zweeft m.n. op de uitspraken van N.L. King en totaal verstoken bent van de actuele realiteit. Bovendien als u uw dromen wilt laten uitkomen, zult u daadwerkelijk iets concreets moeten ondernemen i.p.v. blablabla.
  Anno 2010 geeft mijn volk mijn land vrijwillig uit handen voor een fooi, dat is de realiteit, De tranen springen ervan in mn ogen en mijn hart doet zeer, maar het is voor ons allen belangrijk dat we ons realiseren, dat ons land naar de vernieling word geholpen. Wordt wakker, schud uzelf wakker!! Doe die joint uit en kom terug in de keiharde realiteit. Misschien dat u die pijn ook leert voelen en iets onderneemt i.p.v. dat oeverloze zweverige gefilosofeer.


  Maak melding

 26. Nina Yourna!

  Nina brengt in het nieuws van 12-4-10 om 18.00 uur het volgende bericht naar buiten:

  Verkiezingsproblemen in SME. Vene wil AC helpen door inschrijvingsburo langer open te houden. Kwalijke zaak volgens Jennifer Silos.
  De belangrijkste lieden die aan deze verkiezingen meedoen zijn internationaal en nationaal gezochten ivm drugs, moord, verkrachting en fraude, tw; Bouterse, Brunswijk, Somohardjo en de president zelf.

  Hoe dom en corrupt kan een volk zijn om dit soort lieden tot de politiek toe te laten?


  Maak melding

 27. Jullie weten ondertussen dat Du behoorlijk ziek is…(zijn hoofd werkt niet goed meer) Du kon law kaba……ik vind het heel zielig voor hem……Hij komt zo een bejaarden tehuis echt niet binnen…..gewoon en direct richting lawman oso met deze Gek.


  Maak melding

 28. DU,waarom corrigeer je niet je hele zin?Ik snap er niets van,wat je daar allemaal typt.

  Je reageert niet inhoudelijk op een artikel zo te lezen, je probeert anderen je mening op te dringen,dat noemt men ,geen discussie kunnen voeren.Als je toch op anderen reageert kom dan met een genuanceerde reaktie.Maak niet steeds anderen uit voor dom ,demagoog or what so ever,want zo te lezen trek jij zeker geen volle zalen op het gebied van intellegentie.


  Maak melding

 29. Geachte Bacco (reactie # 27),

  Laten wij het zonder twijfel voorop stellen dat, gezien onze kennis over de Surinaamse geschiedenis en in het bijzonder omtrent de gebeurtenissen rond december 1982, wij van mening zijn en blijven, dat de Surinaamse Revolutie o.l.v. Desire Delano Bouterse, tot op dit moment het beste is wat de Republiek in de afgelopen jaren heeft mogen meemaken. En daar hoeven wij het met mekaar niet over eens te zijn. Omdat voor sommigen dit in sommige gevallen uiteraard een pijnlijk voorval was. Voor anderen op haar beurt, een mogelijkheid tot veranderingen.

  Vermeldenswaard is, dat deze omwenteling met goedkeuring en directie ondersteuning van o.a. het Koninkrijk der Nederlanden en de Verenigde Staten van Amerika geschiedde. Daar hebben wij het in onze eerdere reacties uit en treurig over gehad. Dat deze omwenteling absoluut NIET op zichzelf stond.

  http://www.youtube.com/watch?v=Pda4zULB3EA

  En uiteraard betreuren wij de gevallenen aan beide zijden. Zowel die aan de zijde van de militairen van het Surinaams Nationaal Leger, als de overige gevallenen gedurende die periode.

  Wij herinneren u eraan, dat beide zijden voorzien waren van wapens en/of oorlogstuig. Waarachtige Democratie was in die tijd ver te zoeken. Armoede, corruptie en volksbedrog tierde welig. Terwijl etnische politiek het dagelijksleven uitdrukkelijk bepaalde. Terwijl deze het land tegelijkertijd enorm verscheurde. Dit tot ergernis van velen.

  Het volk was radeloos, de oude politiek was hopeloos, terwijl het merendeel van de massa machteloos het schouwspel over zich heen liet komen. Politieke arrogantie en corruptie vierde hoogtij.

  Drie.vier/tiende (3.4 ) miljard aan Nederlandse Ontwikkelingshulpgelden, werden ongecontroleerd besteed door en slechts ten gunste van die etnische partij, die op dat moment aan de macht was. Wie er niet bij hoorde had het nakijken. Etnische rellen hingen in de lucht, het land ontspoorde. Met als gevolg dat velen, van alle rassen en geloofovertuigingen, hun heil tenslotte zochten in Nederland, Amerika of elders. Ook de huidige Surinaamse Parlementvoorzitter Paul Somohardjo, leidde zelfs een deel van meer dan de helft van de Surinaamse bevolking richting Europa/Nederland. Met alle gevolgen van dien voor landsontwikkeling.

  http://www.youtube.com/watch?v=kETKl6VQUtQ

  En noch bleken er absoluut GEEN noemenswaardige veranderingen in zicht te komen. Zowel in Zuid- als Latijns-Amerika. Men bleef op de ingeslagen weg voortgaan. Voort gestuwd en gedomineerd vanuit het Europees en/of Amerikaans Imperium. Totdat de vonk in de pan sloeg en deze in 1980 oversloeg naar Suriname.

  En zo ontstond er een nieuwe fase in de geschiedenis van de Republiek Suriname. Die uiteindelijk zal moeten leiden tot daadwerkelijke veranderingen ten gunste van alle Surinamers. Waar zij ook woonachtig mogen zijn. ‘Ditmaal’ zonder de brutale ‘inmenging’ vanuit het buitenland in de binnenlandse aangelegenheden van de Onafhankelijke Republiek Suriname.

  http://www.youtube.com/watch?v=QmQ2ZNyz3x0&feature=related

  En met dit gegeven, volgen ook wij de ontwikkeling in o.a. de Republiek Suriname nauwlettend op het oog. Waarbij onze aandacht gefocust is op in het bijzonder de inbreng van onze jongeren. Waarvan wij hopen, dat deze de noodzakelijke veranderingen zullen helpen stimuleren en/of bewerkstelligen. Dit in het belang van land en volk.

  Maar een garantie van hoe die ontwikkeling en met welk succes deze zich in de praktijk zullen implementeren, zal ons nimmer vooraf op een dienblad gepresenteerd kunnen worden. Dat zal afhangen van het ‘karakter’ welke aan de dag gelegd wordt. Zowel vanwege de aanwezigheid van de meer ervaren oudere politici, als van de inzet, motivatie en doorzettingsvermogen van onze jongeren.

  En slechts de ‘toekomst’ zal het verder kunnen uitwijzen. Hopelijk tot tevredenheid van allen.

  http://www.youtube.com/watch?v=LU8DDYz68kM&feature=fvw


  Maak melding

 30. Du is een bejaarde opstandeling…Hij behoeft bijzondere begeleiding helaas.
  Mag nergens: in geen enkele bejaarden tehuis binnenkomen.
  Hij zal maar zijn tijd helaas moeten verdoezelen in een gekkenhuis.


  Maak melding

 31. @ 13 @10
  Helemaal met jullie mee.
  Suriname zal voorloig ook zo blijven.
  Of het slechter zal worden of beter met dit soort stuurlui zullen we zien.
  Gelukkig bestaat er geen wet tegen de tijd.
  Iedereen wordt oud.
  Ik heb nog hoop mi sranangmang.
  We zijn een jonge democratie. Time will tell.
  Vrede en gezondheid voor jullie allemaal hier op het net.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.