Suriname’s politieke praktijk met de billen bloot

18

PARAMARIBO, 10 apr – Suriname’s politieke praktijk van alle dag zet zich schandelijk te kijk. Een groep politieke partijen die zich te laat komt inschrijven voor deelname aan de parlementsverkiezingen. En dan nog op zijn strepen staat. Een staatshoofd dat zich geen moment bedenkt en rechtstreeks ingrijpt in het verkiezingsproces. Zowel het ene als het andere is niets minder dan het testen van de flexibiliteit in politieke denkpatronen.

Dit soort testen is praktijk van alle dag in Suriname. En – hoe kan het ook anders – niet alleen in de politiek. “So what.” “Het moet kunnen.” “Geef ze een kans.“ “Morgen kan jij het zijn.” Dit soort rationalisatie, het recht praten van wat krom is, hoort als het ware bij het Surinaamse leven. Het gedrag van coalitiepartner A Combinatie mag ook nu dus rekenen op sympathie en empathie.

Hetzelfde geldt president Ronald Venetiaan. Dat hij een aantal hoofdstembureaus belde om langer open te blijven dan de wet voorschrijft moet kunnen. “Hij is staatshoofd, hij mag”, heet het dan. Maar staat hij ook boven de wet? In de Kieswet staat nergens de president vermeld als beroepsinstantie. En toch. Staatkundig is er misschien geen ruimte, in de politieke praktijk wel.

Of je nu president bent of een andere hoge pief, je mag ingrijpen als ontwikkelingen je niet zinnen. Deze praktijk maakt dat vrachtwagens over de openbare weg razen met meer dan het toegestane draaggewicht. Zodra de politie optreedt, is het bellen naar de president. Of een iets lagere god. Met niet minder wetteloos effect. De politie kijkt plots een andere kant op, de brave burger is verbijsterd. Alsof hij anders verwachtte.


18 REACTIES

 1. Daarom kijkt de politie de andere kant op,daar bij de VCB,waar Brunswijk zijn soort,allerlei handel illegaal drijven,tot
  ergernis van de bank die zoveel keer geklaagd heeft.1 telefoontje naar die Brunswijk en alles mag.
  Openlijk dealen ze daar cocaiene aan argeloze voorbijgangers zelfs vlak onder de politie hun ogen,die steeds een andere kant opkijken en doorlopen.
  Dit is allemaal de schuld van Venetiaan en Santoki,die selectief de drugshandel aanpakken.En die Santokie maar roepen dat de drugsscene flink aangepakt wordt,aan me hoela.

  Suriname,Suriname waarheen???We hebben een eerlijke politieke partij nodig die ,Suriname als een eerlijke staat op de wereldkaart gaat zetten.Want met deze FrontStront regering,komt er niets van terecht.
  Stemgerechtigde Surinamers,weet wat jullie te wachten staat met weer zo een FrontStront bende,deze gluiperds gaan voor:Ikke Ikke En de Rest,Het gewone volk,Mag Stikken.


  Maak melding

 2. “Hetzelfde geldt president Ronald Venetiaan. Dat hij een aantal hoofdstembureaus belde om langer open te blijven dan de wet voorschrijft

  deze man is een President onwaardig, hij heeft gewoon aangezet tot overtreding van de wet.

  Hij heeft het kabinet van de president gebruikt voor het organiseren van front meetingen, dus misbruik van de belastinggelden.

  Met zijn wortel en tak uitroeiing van de oppositie heeft hij duidelijk blijk gegeven dat hij geen president is van een deel van het Surinaamse volk.

  Hoe kan je nu nog van een eerlijke en democratische verkiezing spreken.

  De vraag is, had vene ook gebeld mocht NDP laat zijn met het indienen van hun lijsten.

  Een ding is duidelijk God heeft Suriname gelukkig nog niet de rug toegekeerd, aan dit soort malversaties komt na 25 mei hopelijk een einde.


  Maak melding

 3. Jaja Opa Ronald zit behoorlijk fout hij is aan het dieven.
  Was het een tegenstander zou hij gewoon zeggen laat is laat ik kan niks voor je doen.
  Maar nu het hem overkomt vergeet hij die hele recht en wet…en de hele DEMOCRTAIE….en gaat dieven…..hij is gewoon aan het dieven.
  Hoe mooi hij het ook wil praten hij is aan het dieven….ROVEN.

  ZEER SLECHT VOORBEELD….wat hij geflikt heeft….zeer slecht….ik wist niet dat hij zo dom kon handelen….hij brengt SU. straks in behoorlijke problemen.


  Maak melding

 4. Persoonlijk vind ik het TOP!!! van AC dat zij een interne strubbeling hebben over “het integer” zijn van hun kandidaten. Wat ik wel jammer vind is dat deze discussie ter elfde ure hun de nodige blamages heeft bezorgd.
  Jammer en ontzettend jammer want in Paramaribo zouden zij zeker veel stemmen halen. Dit is de concurrentie niet ontgaan, vandaar dat zij allemaal roepen dat AC uitgesloten moet worden.
  Het blijft mij een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren en waarom deze discussie op het laatste moment gevoerd is geworden?
  AC moet gewoon meedoen. Andere partijen hebben ook gewoon kandidaten geplaatst die nog meer ter discussie staan qua integriteit.

  Leve Suriname…..


  Maak melding

 5. De man met tien schone vingers El Vene mag dan tien schone vingers hebben, maar zijn onderbroek is vergeven van de bruine strepen!!
  Als je je kont nooit veegt blijven je vingers altijd schoon!!
  Er is zoveel gedoe geweest over het inschrijven van partijen, en dan nog te laat inschrijven?!
  Uit de berichtgeving van de Ware Tijd blijkt dat er weer zogenaamde professoren hun licht laten schijnen over het besluit van Vene.
  Ik hou ondertussen mijn broek stevig vast, zodat het niet op mijn enkels zakt!!


  Maak melding

 6. De President is in deze totaal fout. Dat zegt zelfs de rechtsgeleerde Mr. Kruisland. We understand that. Maar, over het bellen om gunsten, het volgende: Wie heeft na de coup van 1982 de rechtstaat beinvloed en zelfs bedreigd? Waarom werden personen die vanwege gebrek aan bewys door de burgerrechter waren vrygelaten wederom enkele ogenblikken later door de militairen opgepakt? Wie had toen de bevoegdheid om militairen die een scheve schaats reden (zelf in de rang van soldaat) op te pakken en te berechten? Alsof alles in Nederland koek en ei is in de Koninklyke Staat.


  Maak melding

 7. Dit is de surinaamse versie van democratie. Pure misbruik van macht door de venetiaan en dan nog durft deze man te roepen dat hij brand schone handen heeft.


  Maak melding

 8. Heel goed artikel. Dit gedrag is de pest voor SME. Alles onde het tapijt en onder de pet. De sukkels willen niet inzien dat de maatschappelijke schade door dit gedrag enorm is.
  Zachte heelmeesters heet dat.


  Maak melding

 9. Dan weten we weer waar de Surinaamse politiek voor staat. Men blijft ieder keer hopen op integriteit, maar helaas dat woord is years ago uit hun woorden boek verdwenen. HOE moet het verder? Weerspiegeling van de komende verkiezing. Sari torie.
  Wat mij frapeert is dat men op generlei wijze rekening houd met de wet en internationaal geldende regels en normen. Alsof de wereld alleen uit dat stipje op de aardbol bestaat? Dat noemen we nou NEKS no fout. Foei!!!!!


  Maak melding

 10. Geachte redactie (Herstel Schrijven),

  De enorme verwarring en gaos, die er momenteel in Suriname op dit moment heerst o.l.v. de Front Regering Venetiaan, is het gevolg dat menig politici in de Republiek Suriname, met name de oude politiek, onvoldoende creatief weet te denken, dan slechts tijdens verkiezingen. En dan nog zelfs zeer beperkt ook, waardoor haast alles in de mist loopt. Laat staan dat men het s’Landsbelang boven het eigen politiek belang stelt, zoals wijlen Ir. George Hindori in 1975 voor pleitte en zelfs zijn politieke carrière en zijn leven voor gaf.

  http://www.rtsuriname.org/huldiging-gdhindori.pdf

  Deze achterlijkheid van deze Fronters momenteel, zagen wij ook overduidelijk tijdens de bouw van de brug over de Suriname rivier. Hoe men de regering van Drs. Jules Wijdenbosch toentertijd hardhandig en hardnekkig ondermijnde tijdens de bouw van deze langverwachtte brug. ‘Geen prioriteit’ werd er toen van uit het Front geroepen en ‘broodje brug’!!!!!!. Een ‘heftig’ a-nationaal politiek schouwspel, met NPS voorman Ronald Venetiaan en C47 voorman wijlen Fred Derby in de voorste linie.

  Dit omdat men er heilig vanuit ging, dat de toenmalig President Wijdenbosch met het idee (De Suriname brug), politiek teveel zou scoren. De brug kwam er toch. En wie scoorde of niet, werd ten slotte een aangelegenheid van o.a. de Surinaamse gemeenschap zelf. En is het uiteindelijk toch haar brug geworden. Compleet en wel, trots en waardig ogend.

  http://www.youtube.com/watch?v=MOghcZmJT4k

  Maar nu zitten deze zelfde Front politici, die zo fel tegen de Suriname brug waren, merkwaardig genoeg zelf opgescheept met de bouw van ‘hun’ brug over de Saramaccarivier. Die zij “jammer genoeg” niet op tijd kunnen afmaken, om tijdens de verkiezingen van 25 mei a.s. mee te kunnen showen. Terwijl niemand hun tijdens de bouw ervan ondermijnd heeft. Gewoon eigen schuld dus. En zo zie je nou weer, hoe Gods molens langzaam malen. En op deze wijze worden sommigen onder ons ernstig in verwarring gebracht, door een politieke gaos als gevolg van hebzucht, volksbedrog en politiek incompetentie.

  http://www.youtube.com/watch?v=btzUvOS7_dY&feature=related

  Want hoe zouden deze zelfde Front politici daarna reageren, als de Mega-Combinatie o.l.v. Desi Bouterse het voortouw zou nemen, om te komen tot het commercieel opzetten van bijvoorbeeld een uniek ‘Wild Natuurpark Suriname’. Dan zul je waarschijnlijk merken, dat wij toch weer haast dezelfde reactie zouden kunnen verwachten van deze oude politici. Tenzij zij hun lesje geleerd hebben.

  En weer zal kennelijk de leuze kunnen gaan gelden; “geen prioriteit” en “broodje wild” bijvoorbeeld. Terwijl de achterstand van Surinames Toeristische Industrie in vergelijking met andere landen op dit terrein, nog steeds zeer grote gaten vertoont. En een inhaalslag op vooral dit terrein, blijft een noodzaak.

  De Toeristische Industrie van Suriname heeft dergelijke unicums hard nodig, om internationaal mee te kunnen spelen en mee te tellen. Sommigen politici schijnen dat kennelijk nog niet te willen beseffen. Terwijl de mogelijkheden absoluut wijd open liggen. Zelfs die creatieve geesten, die op dit terrein wonderen zouden willen of kunnen verrichten, hebben wij naar ons idee vol op in huis. En neem een voorbeeld aan bijvoorbeeld Zuid-Afrika. En zie dan wat de Republiek Suriname ‘te lang’ laat liggen.

  http://www.youtube.com/watch?v=w1jp4HsekFI&feature=related

  Maar lastig is het, wanneer je te doen hebt met incapabele politici. Die een verouderde politieke visie op Surinames toekomst en ontwikkeling op na houden. Politici waar mensen in den beginne vanwege hun gladde en misleidende politieke praatjes, heilig in geloofden. Waar deze politici daar vervolgens schaamteloos misbruik van maakten. Vooral wanneer zij eenmaal gekozen worden. Door vervolgens het volk de ene keer te doen geloven, dat bijvoorbeeld de ene brug waardeloos is. Omdat het gebouwd werd tijdens het regime van de tegenpartij. En dus geen prioriteit heeft of had. Om enkele jaren daarna vervolgens toch het zelfde ‘proberen’ te doen.

  http://www.waterkant.net/suriname/newspictures/index.php?showimage=618

  En waarom zou de ene brug waardeloos zijn en de andere dan niet? Maar intussen gaan zij er vervolgens wel dagelijks overheen voor hun politieke belangen. En daar praten zij ten slotte ook NIET meer over. Verwarring alom onder de massa.

  En hebben dit soort politici zelfs NIET de politieke beschaving meer, om het volk dat verder uit te leggen. Of hebben zij daar gewoonweg geen tijd meer voor, dan zelfs publiekelijk in het parlement door te blijven gaan met hun schaamteloos gedrag. Waardoor grote delen van onze gemeenschap in die verwarring blijven hangen. Om ten slotte juist vanwege die verwarring, het “politiek” voorval zo gauw mogelijk proberen te vergeten. En doen deze politici vervolgens zelf ook nog lacherig over. Terwijl op de publiektribune, het volk daar boven het schouwspel beschamend volgt.

  http://www.youtube.com/watch?v=XWRsKFqMd-U

  Mensen worden vaak genoeg ‘bewust’ ziende blind gemaakt, door sommige arrogante en zelfs incapabele politici. Die nota bene niet van hun blijken te houden, dan van diegenen ‘die op hen lijken’. En nota bene slechts vanwege hun ‘stem’ tijdens verkiezingen.

  En vaak genoeg gaan dit soort stemmers, ook in zulks een psychische conditie ‘vrolijk’ terug naar de stemlokalen voor een herhaling van wederom 5 jaar politiek onbenul. Met alle gevolgen van dien voor vooral de armen en de zwakken van geest. Maar in het bijzonder voor diegenen, die ontwikkeling verlangen i.p.v. uitverkoop en volksbedrog. Of het wederom belachelijk proberen te maken van deze kiezers, zichzelf als politici, hun land en volk.

  Maar ‘Bewustwording’, kan in de praktijk soms pijnlijk ervaren worden.

  http://www.youtube.com/watch?v=okK_UL7cLe0


  Maak melding

 11. Ondertussen!

  Ondertussen gaat het leven gewoon door in Suriname. Een grove fout van de president wordt gewogen en gemeten en weer op de stoep gezet. That’s Surinam!
  Maar zolang we zo denken en handelen zal het fout blijven gaan met de integriteit in de politiek en geheel het land. Want wat leiders doen, gaat het gewone volk ook doen.
  Als dit niet bestreden wordt dan zal de corruptie die in alle lagen van de bevolking voorkomt, moeilijk te bestrijden zijn.

  Het “regelen” moet verdwijnen uit de Surinaamse mentaliteit en samenleving. Want als meneer de president dat doet, dan zal de minister dat doen, de personeelschef, de politieagent en ga zo maar door. alles FOUT!


  Maak melding

 12. venetiaan is de leider van het nieuw front en zag kans om niet alert te zijn op de overige partij genoten.het was zijn plicht om de a combinatie eraan te herinneren om op tijd hun kandidatenlijst in te dienen.

  maar niet achteraf met zijn dictatoriaal macht ten toon spreiden.
  en zal nu verder met zijn staart tussen de benen rondjes maken.

  de instabiel van deze man komt nu tot uitdrukking en hoopt dat hij in het vervolgt beter zal gaan opletten.

  ook somo begint nu zo zoetjesaan aan zijn kracht te twijfelen,en vraagt van de aspirant kandidaat om niet te blijven zitten maar op pad te gaan zonder geld. intussen heeft hij ook ingespeeld op de surinets.

  maar ja deze beide dwazen komen uit hetzelfde kamp en zijn even dom.de misleiding is opgehouden te bestaan,de landgenoten hun ogen zijn nu wijd open. niemand komt ons meer knollen voor citroenen verkopen.


  Maak melding

 13. te laat is te laat, als men er al zo lichtzinnig over de verkiezingen denkt en verzint dat het zich niet aan regels hoeft te houden dan is het beter dat men zich er ook verre van politiek houdt.
  had men maar om 8.oo uur moeten vertrekken, had men wel op tijd geweest, of ze nu wel of niet een lekke band hadden, of de brug nu wel of niet open stond, of ze nu wel of niet zijn opgehouden, ik raak boos over het oeverloze gejejemineer door Limbo en zijn dwaze gasten hierover, daaruit blijkt maar weer dat men zich op en top verveelt in het land, want nergens ter wereld kan men zooooo langdradig praten over NIX! en dat dagen lang! en iedere surinamer is wel aan het woord geweest op de radio, behalve de doven!
  odi, w`man


  Maak melding

 14. Bij God en in Suriname is alles mogelijk
  Blijkt dus weer, het zijn Vene zijn laatste daden, of stuiptrekkingen, hij doet maar, ik heb hem altijd een domme man gevonden,
  Vene ete sowang sieksie wiekie, dang a kaba
  nanga joe, teki sang joe kang tek ete, doe sai wang doe!!!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.