vrijdag, juni 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijZelfbeelden en sociale mobiliteit Surinaamse mannen

Zelfbeelden en sociale mobiliteit Surinaamse mannen

-

Does Travel - naar Suriname

Forum organiseert op zondag 11 april een symposium over zelfbeelden en sociale mobiliteit van Surinaamse, Antilliaanse en Arubaanse mannen op zondag 11 april in Amsterdam. Tijdens dit symposium worden onder andere de resultaten van een enquête gepresenteerd waarin deze groep mannen zelf aangeeft hoe zij hun positie in de samenleving ervaren.

Wat willen Surinaamse en Antilliaanse mannen? Hoe zien zij zichzelf en elkaar? Helpen zij elkaar? Wat willen ze bereiken? Wat zijn de voorwaarden voor hun sociale mobiliteit? Wat zijn hun zelfbeelden daarbij? Uit onderzoek van FORUM blijkt tevens dat de werkloosheid onder Surinaamse en Antilliaanse mannen naar respectievelijk 12% en 11 % is gestegen in 2009.

In een mengeling van wetenschap en persoonlijke ervaringen komen deze vragen aan de orde in het symposium. Bezoekers, inleiders en panelleden praten over hun werk&opleiding, relaties, (on)nut van eigen etnische organisaties en al het andere wat ze zelf belangrijk vinden over hun sociale mobiliteit.

Zelfbeelden en sociale mobiliteit van Surinaamse en Antilliaanse mannen
Datum: zondag 11 april
Tijd: 12.00-17.45 uur
Locatie: Artis, Plantage Middenlaan 41a-43, Amsterdam

opening
Fernandes Express
Passion in concert

3 REACTIES
 1. Wan mang, somenie prisieri!

  Doelbewust en vol trots slaan een Surinaamse en Antilliaanse man de verlichte zijstraat in. Hun Sean Connery loopje vraagt om aandacht van het terrasvolk. Ze worden aangekeken en nagekeken, totdat ze in de grijze BMW wegduiken. Hun wandeling langs het tjokvol overwegend blank, vouwelijk terras, heeft de de luie zonnebakkers op heel veel gedachten gebracht.
  1. Lekker ding!
  2. Mona choco toetje 1en2.
  3. Geschoold/ongeschoold?
  4. Betrouwbaar/onbetrouwbaar?
  5. Beest in bed?
  6. KanieHolandsnie!
  7. Universitair?
  8. Bonnoeman?
  9. Athletisch
  10.Gangsters?
  In de meeste gevallen gaat het om doodgewone huisvaders die wat vrije uurtjes op de sport gaan, want zo noemen we het als we van moeder de vrouw effe met een goede vriend mogen stappen. Vaak laten we niet zien of merken hoe hoog we geschoold zijn omdat dat juppie-achtig gedrag niet bij ons past.
  Hoe donkerder de kroeg, hoe gezelliger we het vinden en slaan het terras graag over.

  De Afro Europese man heeft zich opgewerkt tot een belangrijke schakel in de Europese samenleving. Er van uitgaande dat vele van hun voorouders vanuit Afrika via Vlissingen op mensonwaardige wijze naar de West zijn verscheept, mogen de Surinaams en Antilliaanse man met grote trots langs elk terras paraderen. Geschoold of niet!


  Maak melding
 2. Zwarte man baalt
  Vooroordelen storen Surinaamse en Antilliaanse vaders

  maandag 12 april 2010
  Door Annette, Karimi, Hazevoet en Jan

  AMSTERDAM Driekwart van de Surinaamse en Antilliaanse mannen is het oneens met het vooroordeel dat ze als vaders zouden falen. Ongeveer 68 procent is zelfs geërgerd over dit vooroordeel. Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction onder Antillianen (207) en Surinamers (239) in de leeftijd van 25 tot 60 jaar. Forum gaf opdracht tot het onderzoek en maakte de resultaten gisteren openbaar tijdens een symposium in Amsterdam.

  “In dit onderzoek hebben we gevraagd: welke vooroordelen denk je dat anderen over je hebben, en wat vind je daarvan”, vertelt Chris Huinder, bestuurssecretaris van Forum.

  Dat zwarte mannen als goede vaders gezien willen worden, duidt op een veranderde visie op het vaderschap, denkt Orville Breeveld (32) initiator van platform VitamineVader.nl. “Ik ben zelf zonder vader opgegroeid en kreeg op mijn 23e mijn zoon. Toen realiseerde ik me wat ik gemist had.”

  In zijn jeugd was het in de Bijlmer regel dat de Surinaamse en Antilliaanse kinderen zonder vader opgroeiden. “Maar mijn generatie jonge vaders ziet steeds meer in dat het leuk en goed is om er voor het kind te zijn. Juist omdat je het zelf gemist hebt.”

  Om een actief en positief vaderschap te promoten, organiseert de Surinaams-Nederlandse muzikant/ondernemer bijeenkomsten en events voor vaders, waarin zij met elkaar praten. “Vooral jonge mannen vinden het geweldig dat oudere Surinamers en Antillianen serieus en openlijk over hun vaderschap praten. Dat was eerder een taboe onder deze mannen en werd beschouwd als niet-macho.”

  De grote meerderheid van de zwarte mannen baalt ook van het vooroordeel dat ze onbetrouwbare partners zouden zijn voor vrouwen in de eigen gemeenschap. Niet terecht, vinden ze. Tegelijkertijd beschouwt 65 procent zichzelf een macho, vinden de meeste zwarte mannen seksistische vooroordelen over hen niet hinderlijk, en heeft bijna zestig procent geen bezwaar tegen het vooroordeel dat zij meerdere partners zouden hebben.

  Aanleiding tot het onderzoek waren volgens Huinder ‘zorgwekkende signalen in de samenleving’. Hij noemt de hoge werkloosheid onder Surinaamse en Antilliaanse mannen (ongeveer 1 op 9 is werkloos), de relatief hogere criminaliteit en de toename van scheidingen onder Hindoestaanse mannen. “Wij vonden het belangrijk te weten hoe zwarte mannen zichzelf zien in plaats van hoe anderen tegen hen aankijken.”

  De politicoloog vindt het rapport tegelijkertijd een wake-up call voor de zwarte mannen om iets aan de genoemde problemen te doen.

  Een geslaagde carrière heeft alles te maken met een actieve aanwezigheid van een vader, denkt Breeveld. “Succes is erfelijk. De opvoeding is toch de crux van alle problemen. Zeker bij jongens die een vaderfiguur nodig hebben die hen tot de orde roept. Uiteindelijk zijn we zelf verantwoordelijk voor ons succes en voor onze kinderen


  Maak melding
 3. ik ben zelf gay kom vaak in suriname vakantie wat ik persoonlijk heb onder vonden de suri man velen hebben twee kanten zijn niet echt openlijk.maar er is ontwikkeling ik sla de spijkers op de kop heb onder vonden dat donkere mannen veel al bisex zijn hebben ook relatie met vrouwen ik ben namelijk een mooi getinte man en moet je eerlik zeggen mijn taxi ritten met hem liepen meestal tot sex uit ook al zijn ze macho het gebeurde als het moet bekijken zijn in suriname veel mannen die twee kanten hebben met of relatie met een vrouw en kinderen ze houden van sex in dat gebied is het wel stiekem met een man maar ze genieten en zijn hun zelf en zijn ook aardig ik hou van mijn suriman


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES