Surinamers eten en drinken zich een ongeluk

12

PARAMARIBO, 7 apr – Het dieet van de doorsnee Surinamer is verre van gezond. Dit stelt Gerry Eijkemans, de lokale vertegenwoordigster van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, Paho. De voornaamste doodsoorzaken in het land zijn direct verbonden met het dieet. De Surinaamse keuken is weliswaar niet te versmaden.

De risico’s gaan meer en meer minstens even zwaar wegen. Te veel zoet en te veel zout. Het moet radicaal anders. “Zout en suiker zijn de grootste boosdoeners in Suriname, vooral omdat men hier houdt van lekker eten”, zegt Gerry Eijkemans tegenover de Times of Suriname. Op zich hoeft het niet echt een probleem te zijn. Maar mensen gaan steeds minder bewegen.

Dat werkt zogenaamde welvaartsziekten in de hand. Diabetes en hart- en vaatziekten steken steeds vaker de kop op. “Levensstijl en eetpatroon zijn vaak genoeg de kern van deze ziekten. Als men van daaruit allerlei problemen aanpakt, zal men minder last hebben”, aldus Eijkemans. Paho wil aanzetten tot een gericht bewustzijn. Als steeds meer individuen en instanties het belang inzien, wordt ook het bewegen intenser.


12 REACTIES

 1. Volgens mij kan de Surinamer gewoon lekker blijven eten, door vooral minder vettig en met minder zout te koken. zal voor sommigen wennen zijn aan de smaak, maar men moet beseffen dat niet zout een gerecht wel of niet lekker maakt.Een goed kok herken je aan de smaak en de ingredienten en niet aan het zoutgehalte.Goede voorlichting en enkele rolmodellen zouden al heel veel verandering kunnen betekenen.
  Denk dat het van alle zoetigheid afkomen minder gemakkelijk zal gaan, maar de geschiedenis leert dat in de SAP periode we geen suiker hadden, maar vooralsnog niet minder smakelijk hebben gegeten. Kwestie van wennen en beter met de kostbare gezondheid omgaan.


  Maak melding

 2. Laat ze lekker maar eten hoor,iedereen gaan
  toch dood,te veel zout,te veel suiker,te veel vet,oorlog,overstroming,Tsunamie etc.
  Wat ALLAH wil moet je maar acepteren.Enklele
  haalt wel 100 jaar.


  Maak melding

 3. Cultuur!

  Suriname heeft een eetcultuur. Dat haal je er niet zomaar uit, net zo weinig als je het op het eiland Samoa zal doen. Verandering van eetcultuur is nog moeilijker dan mensen veranderen van stemcultuur.
  Op Samoa weigerde het volk om te gaan stemmen toen men had gedreigd met het veranderen van de eetcultuur. Zo zie je maar!
  Geen enkele inwoner op Samoa is slank; niet een! Hoe oud ze worden weet ik niet, maar ze sterven wel gelukkig en worden met veel eten begraven.


  Maak melding

 4. Jonge jonge wat een gelul, de hele wereld eet zich tegenwoordig een ongeluk dus om surinamers onder de microscoop te leggen is wel een heel goedkoop artikel, tevens geldt voor de hele wereld dat er meer bewogen moet worden ,
  wie is deze amateur schrijver?? mijn hemel


  Maak melding

 5. Het begrip lekker eten wil toch niet zeggen dat heel Marienburg in je eten gooit? Wie houd niet van lekker eten dat houden de meeste mensen van maar wat moeten de mensen van gaan houden lekker en gezond eten.In Suriname verkoopt Fernandes zijn Limonade uit een flesje kun je zeker twee flessen halen de suiker gehalte is naar mijn mening ver over de grens.Zou je dit bedrijf zeggen dat er teveel suiker in het spul zit die ze verkopen dan wordt je zeker uit gelachen want de mensen willen het zo hebben.


  Maak melding

 6. Ik ben het helemaal eens dat er gesuggereert wordt dat de mensen in suriname nauwelijks iets aan beweging doen.Ze moeten zich bewustworden van een nieuw leefpatroon. Er zijn ook weinig sportscholen die surinamers stimuleren om meer te bewegen. Het veranderingsproces moet eigenlijk op de scholen beginnen dat onze jongeren zich bewust worden van een gezond leefpatroon en een gebalanceerd eetpatroon.

  Mintje


  Maak melding

 7. Tegenwoordig eet men gezonder dan voorheen al is het misschien wel te veel.

  Toen was het eten zonder koken of carnibalisme.

  Je weet dat wij Suri’s eenmaal goede eters zijn. Alleen een beetje rekening houden dat het niet te veel kruidig is, dan zou het buitengewoon zijn en anders gewoon vol proppen!! en inderdaad de sportschoentjes stukje lopen(hard)werkt altijd in jou voordeel en is ook gezonder.

  Wiep-Ding


  Maak melding

 8. Laat iedereen toch eten wat hij wil. Waarom wordt er altijd zo naar Suriname gekeken. Kijk eens naar de rest van de wereld. Daar wordt toch ook niet gezegd dat de mensen gezonder moeten gaan eten.

  Nee dat eten van Suriname zo laten want het is heerlijk. Ik eet altijd mijn buikje rond hoor, elke dag.

  Tony


  Maak melding

 9. Mensen,

  Ik kan me niet vinden in het artikel. Ze kunnen mij niet doen geloven dat men in Nederland gezonder eet dan in Suriname. In Nederland zijn er meer zoetwaren dan in Suriname. Gaan jullie maar goed kijken in de supermarkten. Waarom zien de meeste kinderen hier veel en veel ouder uit dan ze zijn? Kan iemand mij dat vertellen? Komt het door gezond eten? Ik zou een aantal A4tjes over dit onderwerp kunnen typen maar ik laat het hierbij. La me niet lachen hoor.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 10. Nou nou nou, wees ook eerlijk. Soms mag het best ietsje minder en gezonder. Je leeft niet om te eten maar eet om te leven.

  Ook in Nederland neemt het aantal mensen met overgewicht en obesitas gestaag toe. Bijna alle allochtone groepen in Nederland, waaronder Surinamers en Antillianen, lijden vaker aan overgewicht en obesitas in vergelijking met autochtonen. Door overgewicht moet alles dubbel zo hard werken, met als gevolg hartklachten en andere aandoeningen.

  De verklaringen voor het meer vóórkomen van overgewicht/obesitas onder Nederlanders met een Antilliaanse of Surinaamse afkomst zijn: (1) bepaalde ongezonde voedingsgewoonten, (2) minder bewegen en (3) meer acceptatie van (eigen en andermans) overgewicht.

  Dus als we op dit forum alvast beginnen met het probleem te onderkennen, dan zijn we op de goede weg.
  Aan de andere kant begrijp ik het ook hoor. Surinaams eten is zooooo lekker!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.