Wim Bakker wil terug in Surinaams parlement

15

PARAMARIBO, 6 apr – Dokter Wim Bakker doet opnieuw een gooi naar een plek in het parlement. De voormalige parlementariër is terug op de kandidatenlijst van de Nationale Partij Suriname, NPS. Bakker’s plaatsing maakt deel uit van de ‘nieuwe wind’ in de partij. Een aantal oude rotten keert niet terug.

Behalve de huidige coalitieleider Otmar Rodgers, is er ook voor Leendert Abauna geen plaats meer. De ‘koning van Sipaliwini’ is uitgediend. Dat gebeurt eerder gedwongen dan vrijwillig. “Ik had het wel verwacht. Vorig jaar hoorde ik mensen al zeggen dat als ik weer kandidaat wordt, ze geen propaganda meer zouden voeren voor de NPS”, zegt Abauna. De kritiek kreeg dus de overhand.

Met name Marrons in Sipaliwini klaagden al lang over Abauna’s onopvallendheid in het parlement. Kennelijk is de kritiek de drijfveer voor de nieuwe wind. Hoewel, Wim Bakker past niet bepaald het predicaat ‘nieuw.’ Hij was al twee keer parlementariër. Nieuw zijn onder meer Roseline Daan, directeur van Radio SRS en Patricia Etnel, functionaris op Buitenlandse Zaken.

Ruth Wijdenbosch komt wel terug. Ook Carmelita Ferreira van Nickerie en Orfeo Marengo van Para zijn weer kandidaat. “We zoeken naar een balans, mannen en vrouwen moeten even goed vertegenwoordigd zijn”, zegt partijvoorzitter Ronald Venetiaan. Voor de vrouwen is de balans verdiend. De mannen mogen hun plaats niet als vanzelfsprekend zien. “De mannen mogen hun plaats opeisen, maar moeten ook te zien zijn op het veld om propaganda te maken.”


15 REACTIES

 1. Bakker neeeeeeeeee !!!!!!!!!! Deze man heeft die arme mensen lopen beledigen omdat zij juist NPS gestemd hadden toen juist zij dus NPS het nodig vond de brandstof prijzen te verdubbelen en denk als ik mij niet vergis zelfs 3X(maal) verhoogd…HIJ ZIE GEWOON KIES DIN SMA MOOI.

  Daardat juist die arme mensen begonnen te jammeren en klagen over de verhoogde benzine prijzen…kies din mooi a ding stem NPS poor don gi din…ding domkoppen van stemmers …daarom zeg ik neeeeeeeee !!! a man dizi no smeer boeng kwit-kwiti…a pa na por lai.


  Maak melding

 2. hmm.. wim bakker is niet echt een slimme dokter. en wat heeft dokter bakker al die tijd gebakken dan toen hij indertijd parlementslid was? wat wilt hij nu bewerkstelligen? laat hij plaats maken voor jongeren. die oudjes leren hun gierigheid maar nooit af.


  Maak melding

 3. Volgens IDOS-peiler John Krishnadath zou de beslissing van Ramdien Sardjoe om zich niet te laten plaatsen op de kandidatenlijst voor de DNA de nekslag betekenen voor de NPS. Ik waag het te betwijfelen. Niet vanuit peilingen, maar vanuit mijn niet eens zo losse pols.

  Geen nekslag meer nodig
  Al lang wordt door Krishnadath en anderen geroepen dat het Nieuw Front gaat verliezen en dat de NDP met z’n Mega Combinatie als de grote winnaar uit de verkiezingen tevoorschijn zal komen. Het komt mij onwaarschijnlijk voor dat de beslissing van Sardjoe om zich niet op de kandidatenlijst te laten plaatsen nog van veel invloed zal zijn op het kiezersgedrag, of anders gezegd, de kiezers hébben de VHP al de rug toegekeerd.

  Waarom onwaarschijnlijk? Omdat Sardjoe bepaald geen charismatisch leider is en omdat hij zich met al zijn geschutter rond de Vernieuwingsbeweging binnen de VHP bepaald geen vrienden heeft gemaakt. Integendeel, hij is een oude (niet alleen naar lichaam, maar zeker naar de geest), autocratische bestuurder, die sinds de dood van Lachmon elke vernieuwing en verjonging binnen en buiten de VHP effectief heeft tegengehouden. De (aantrekkings)kracht van de VHP is daardoor in laatste twee decennia stelselmatig afgebrokkeld, en dat proces heeft zich ook na de afsplitsing van de BVD gestaag voortgezet. De Olifant is oud en der dagen zat en Sardjoe legt zijn hoofd ter ruste.

  Bij de NPS zien wij in feite hetzelfde patroon: vernieuwing en verjonging no dè, echter zonder het (althans publiekelijk) optreden van op vernieuwing aandringende partijleden. In tegenstelling tot Sardjoe is Venetiaan in bepaalde opzichten wel een charismatisch leider te noemen, maar hij mist de gave om zich volledig te geven, hij blijft altijd een man op afstand. Zijn postuur is er mijns inziens de oorzaak van dat er geen openlijk gemor valt waar te nemen uit de op het oog behoorlijk gesloten NPS-gelederen. Maar ook na Venetiaan’s beslissing om geen nieuwe termijn meer te aanvaarden is het angstig stil gebleven van de zijde van de NPS, terwijl toch wel te verwachten was dat de ‘opvolgers’ zich zouden gaan verdringen, maar niets van dit alles, opvolgers no dè.

  Aan land noch partij maar alleen aan zichzelf denkend
  De seniore ouderen Venetiaan en Sardjoe hebben, aan land noch partij maar alleen aan zichzelf denkend en pluche geil als zij waren, het tij laten verlopen. In de ‘kracht’ van hun leven was ‘leven’ er voor hen alleen, het nagras mocht vooral niet onder het voorgras uitkomen. Aldus is geschiedt, en zie de kaalslag: er zijn geen opvolgers {meer}, noch bij de NPS, noch bij de VHP. Wat er ooit was is weggestuurd, weg- gegaan of verzuurd. Nee, dit is bepaald geen ‘groene’ economie, nee, dit is géén economie, dit is autocratie in z’n meest zuivere vorm en met voorspelbare uitkomst.

  Dit betekent dat ‘de’ twee grote partijen, NPS en VHP, het gelijktijdig geheel gaan laten afweten, daarmee een vacuüm scheppend dat een nieuw politiek landschap gaat creëren. Een landschap waarin NPS en VHP niet langer de beeld- en gezichts- bepalende factoren zijn. Een ongekende implosie van de macht, waarbij het niet meer kandidaat zijn van Sardjoe niet méér betekent dan een voetnoot in de marge.

  De geschiedenis zal een en ander in perspectief moeten plaatsen, maar ik denk dat Venetiaan en Sardjoe er daarbij niet goed vanaf komen.

  Stem Mega-Combinatie op 25 mei 2010 voor echte ontwikkeling van suriname.


  Maak melding

 4. No,no!! neen hoor!!! s.v.p. niet doen!!
  Kiezers snij au.b. niet in uw eigen handen!! Daar zijn ze te mooi voor. Maak het niet vies tegen over de domme stelletje koeke bakkers.

  U zult wederom spijt van krijgen. Gedane zaken nemen geen keer. Dus let wel op!! Hoe toen is gegaan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
  Om vanaf te zijn, gewoon hen weg jagen!! Laten opdonderen. Het zijn alleen maar profiteurs!!!

  Wiep-Ding


  Maak melding

 5. “Wim Bakker wil terug in Surinaams parlement”

  Om wat te doen? wat heeft hij de afgelopen periode precies daar uitgespookt, behalve de oppositie, rodgers, voorie, brunsie en die rok van sharmilla hebben we nooit wat van de andere dna leden gehoord.

  Misschien dat die bakker gewoon pannekoeken moet gaan bakken want uiteindelijk zijn die fronters gewoon pannekoekenbakkers bij uitstek.


  Maak melding

 6. De oude politiek heeft Bakker volledig geneutraliseerd.Dat hij onderdak heeft gevonden bij de grootste conservatieve boeven in Suriname doet bij mij de wenkbrouwen fronsen.Bakker hoort in essentie niet tot de NPS.Bakker is progressief en vooruitstrevend geweest.Wim Bakker ook als je hen gaat joinen in het parlement zoals de vorige keren, zal je mijn inziens toch niets bereiken.


  Maak melding

 7. Ik vind dat Wim Bakker wel een kans verdient; echter, hij zou alleen goed kunnen functioneren in een team van uitstekende vernieuwend denkende politici en mederegeerders. Bakker is een man uit het volk, hij kent door ziijn progressieve ontwikkeling de strijd der verworpenen als geen ander en ik zie hem niet als iemand die zijn landgenoot verloochent door te kiezen voor zelfbevoordelende materiele beslissingen.


  Maak melding

 8. @Vroegere vriend van Bakker
  Ik heb Bakker ook gekend van vroeger en hem meegemaakt tijdens zijn proces van sociaal-politieke bewustwording.
  Bakker is niet geneutraliseerd; zijn basis ideologie, is nog steeds gebasseerd op de strijd voor de onderdrukten.
  Het is inderdaad hem terug te herkennen uit de ervaringen van toen; maar het strijdtoneel is alleen veranderd.
  Bakker heeft nog daadkracht, althans dat straalt hij uit. Hij zou echter alleen in een team van juiste personen goud uit de verf kunnen komen om zijn ontwikkelingsvisie in daden te kunnen om zetten.
  Hij verdient een kans.


  Maak melding

 9. Wat moeten wij met deze idioot laat hem maar piano spelen of laat hem maar op de radio.
  Want zijn uitspraken zijn wij niet vergeten, vooral de arme man niet!!!!!!!!.
  Met zijn…. kis din mooi…a don din sma don so om achter zulke idioten te lopen.
  WEG MET DIE VENT MAN….gewoon waardeloos….lijke wel een soort Brunwijk een soort dondonboi Rambo.


  Maak melding

 10. ik vraag me af wat die gast gaat doen, hij komt nauwelijks uit zijn woorden. ik weet niet als hij wel een goeie dokter is maar in die zo doe maar iets waarin je goed in bent zou ik zeggen.


  Maak melding

 11. Praktijk!

  Met alle respect voor dokter Wim Bakker wil ik toch zeggen dat hij zijn beroep m.i. is misgelopen. Is deze meneer arts? Dan wens ik hem veel succes als verlosser in het verre binnenland van Suriname. Daar waar Cubaanse artsen naar toe worden gestuurd omdat de met studiebeurs opgeleide Surinaamse artsen dat pertinent weigeren. Oefen je praktijk uit!
  In de politiek zal hij nooit “de verlosser” worden.


  Maak melding

 12. ik kan je wel met zekerheid zeggen dat die man geen goede dokter is. hij heeft indertijd een diagnose niet goed kunnen stellen, waardoor iemand na 8 maanden de pijp is uitgegaan. als ervaren dokter had hij dat moeten hebben geweten. keer op keer kwam die patient bij die waardeloze dokter en hij stuurde hem keer op keer naar de verkeerde specialist.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.