Jeugdparlement Suriname is onschuld kwijt

19

PARAMARIBO, 3 apr – Het Jeugdparlement is zijn imago van onschuldig instituut voorgoed kwijt. Wat ooit werd gezien als uiterst onschadelijk gepiep, is ineens een broeinest. Jongeren worden van de ene dag op de andere klaargestoomd voor het echte parlement. Niet iedereen is daar even happy mee.

Binnen het Jeugdparlement zelf is de discussie al losgebarsten. Er zijn leden die ‘de politiek’ liever buiten de deur houden. Het Jeugdparlement moet zuiver blijven, apolitiek. De focus hoort op de problemen van jongeren. Intussen staat wel meer dan een handjevol klaar voor het grote werk. Politieke partijen gaan massaal voor verjonging. Ook al blijft het leiderschap steriel grijs of kaal.

Als maar het imago van jong en dynamisch omhoog kan, is de halve strijd gewonnen. Dat lijkt in elk geval het devies. Als werkelijk zo’n zeventig procent van de samenleving onder de dertig zit, moet je zeker spelen. Zowat alle politieke partijen plaatsen één of meerdere jeugdparlementariërs op hun kandidatenlijst. Ook oud-leden zijn in trek. Dat het Jeugdparlement aan uitstraling kan inboeten, lijkt niet interessant.

De politiek heeft het instituut nooit echt serieus genomen. Het is op zijn best een depot voor klaagzangen. Parlementaire bevoegdheden als het ter verantwoording roepen van beleidsmakers, ontbreken. De effectiviteit is dan ook minimaal. Nu de verkiezingen voor de deur staan, is het Jeugdparlement herontdekt. Niet als dankbaar middel om problemen op te lossen. Eerder als het zoveelste medium in een bizarre verkiezingsmaskerade.


19 REACTIES

 1. Het Jeugdparlement is zijn imago van onschuldig instituut voorgoed kwijt.

  Jeugdparlementarier,
  Sorry ik trek mijn woorden terug dat politici leugenaars en oplichters zijn. Dat is beledigend ik zal het anders formulieren. Politici vergeten onmiddellijk wat zij aan hun kiezers beloofd hebben. Politici proberen ons wijs te maken dat zij veel beter weten wat goed is voor de burger dan die burger zelf. Politici proberen ons wijs te maken dat hun belangen ook onze belangen zijn.


  Maak melding

 2. Kan je verwachten ,van een politiek corrupt land.Suriname(rs)willen met alles meedoen,maar zijn daar toe niet in staat.
  De Jeugdparlementariers willen ook iets van de koek hebben en hebben geen benul wat het Jeugdparlement inhoud,ze laten zich door de oude rotten in het politieke vak gek maken ,kom bij ons dan worden jullie snel rijk.
  Dat vind ik allemaal heel erg,voor de in nood verkerende Surinaamse jongeren,heb nog nooit vernomen dat het Surinaamse Jeugdparlement in de bres is gesprongen voor wat ze vertegenwoordigen namelijk de JEUGD.
  Het blijkt ndat het Jeugdparlement zich klaarstoomt om ook lekker op hun ass te gaan zitten en van het volk stelen.
  En ik maar hopen dat er ooit jonge en dynamische Surinamers, Suriname zullen besturen,een desillussie zo te te zien.
  Opdoeken dit geldverslindende good for nothing Surinaamse Jeugdparlement.


  Maak melding

 3. “Er zijn leden die ‘de politiek’ liever buiten de deur houden. Het Jeugdparlement moet zuiver blijven, apolitiek. De focus hoort op de problemen van jongeren.”

  Nou dan mogen jullie het gewoon opdoeken, tenzij jullie middelen hebben om de problemen van de jongeren zelf op te lossen.

  Onderstaande verbaasd me dan ook niet.

  “De politiek heeft het instituut nooit echt serieus genomen. Het is op zijn best een depot voor klaagzangen. Parlementaire bevoegdheden als het ter verantwoording roepen van beleidsmakers, ontbreken. De effectiviteit is dan ook minimaal.”

  Ik zou het liever zien dat het jeugdparlement als drukmiddel wordt gebruikt naar de politiek toe om de problemen van de jongeren op te lossen.


  Maak melding

 4. In Suriname maken wij van alles een potje.

  Er zijn doiorgewinterde- en adspirant boeven!

  Deze jongelingen staat niets anders te wachten……..helaas pindakaas.


  Maak melding

 5. NDP en PL Volksalliantie gaan samenwerken na de verkiezing, ze halen samen 34 zetels,en de
  Dhr.Drs.Soewarto Moestadja wordt president van
  Suriname. Tukuh Tahuh Di Campur Camopur,Ayok
  Bersatuh Mbangun Percaya Luhur.


  Maak melding

 6. Geachte redactie,

  Het artikel zegt:

  “Jongeren worden van de ene dag op de andere, klaargestoomd voor het ‘echte’ Parlement (m.a.w. in het Parlement waar zij de ouderen regelmatig schaamteloos zien huishouden). Niet iedereen is daar even happy mee.”

  Dat vinden wij hoogst merkwaardig, alsof sommige vooral onze oudere politici, dat bezwaarlijk schijnen te vinden.

  Want de jongeren van tegenwoordig, zijn niet meer zo ontwetend als sommigen onder ons neigen te denken. Een houding waar sommige politici van de oude orde vooral, zich in gedachten nogsteeds hardnekkig aan lijken te willen vasthouden.

  JONGEREN HOREN GEEN ‘STEMVEE’ MEER TE ZIJN BIJ VERKIEZINGEN. WAT ZIJ ALTIJD AL GEWEEST WAREN. DAT WILLEN JONGEREN NIET MEER. JONGEREN ZIJN DE TOEKOMST. ZE ZIJN ZICH DOOR DE JAREN HEEN ERVAN BEWUST GEWORDEN EN WILLEN NU PARTICIPEREN!

  TIME CHANCHE!

  http://www.youtube.com/watch?v=3ciiaTmR0pg&feature=related

  En indien deze ambitieuze jongeren klaargestoomd worden voor het ‘echte parlement’, hou je ze niet alleen van de straat, maar maakt dat hen tevens op ‘praktisch wijze’ ook erop attent, dat de toekomst VOORAL OOK van hen is. Iets wat hun eerder door de ‘oude orde’ vanwege arrogantie, hebzucht en minachting altijd al onthouden werd.

  Jongeren leven ook in de tijd waarin wij volwassenen nu leven. Ze zijn bewuster geworden, ze lezen, discussiëren met anderen en relativeren ook. Het internet is tegenwoordig voor haast een ieder die een computer kan bemachtigen, toegankelijk geworden. Ook voor jongeren.

  Maar voornamelijk weigeren jongeren nog langer gediscrimineerd te worden, door juist de oude orde. Waarvan deze jongeren weigeren om sommigen van hen als voorbeeld te accepteren. Dit vanwege de incapabelheid en zwakte (corruptie) en het regelmatig wangedrag (openbare vechtpartijen) in de samenleving door deze politici, zelfs in het volksparlement.

  http://www.youtube.com/watch?v=eCst2HaGwnk&feature=related

  Jongeren willen derhalve absoluut meedoen, om mede te helpen om desnoods kleine veranderingen te kunnen bewerkstelligen. Met of zonder hulp van ervaren politici. Maar wat zij absoluut NIET MEER willen, is door niemand meer misbruik te worden of klein gehouden te worden.

  Desnoods willen zij in de diepte gegooid worden. En het liefst zo vroeg mogelijk. Ze willen leren lopen. En die kans verdienen zij te krijgen, het liefst nu!

  ZE ZULLEN UITERAARD OOK HUN FOUTEN LEREN MAKEN. ZE ZULLEN IN DE BEGIN FASE ZELFS DOOR GEMENE OUDE POLITICI GEMNEEN GEMANIPULEERD WILLEN WORDEN. MAAR AL DOENDE ZULLEN ZIJ LEREN OM HUN MANNETJE TE KUNNEN STAAN.

  EN LIEVER NU, DAN MORGEN!

  Surinaamse jongeren, voorwaarts!

  http://www.youtube.com/watch?v=MM8dwh_Kde4&NR=1


  Maak melding

 7. Nr. 1 en 2 Ray
  Ik heb jou link naar youtube bekeken, en als de jongeren die erin voorkomen de toekomstige leiders van Suriname moeten voorstellen dan verlies je alle hoop dat het ooit wat wordt met Suriname!!


  Maak melding

 8. Laat de jongeren mij een break geven.
  Eerst succesvol een aantal jaren als CEO fungeren en daarna de bv Suriname onder de loep gaan nemen.


  Maak melding

 9. uit pure nieuwsgierigheid ben ik ook naar jou link gaan kijken ray, ik moet jou eerlijk bekennen dat ik niets nieuws in hebt gezien iedere mens kies voor beter en vooruitgang daarom wonen er half miljoen surinamers in nederland dit is de realiteit hoe jammer het ook mogen zijn. ik vind dat de jongeren die in dat filmje voorkomen eerlijk hun mening hebben gegeven en daar is niets mis mee naar mijn mening. velen van ons zijn ook naar nederland gekomen met het iedee om terug tegaan suriname wacht nog steeds op deze mensen ik gun iedereen vooruitgang en ontwikkeling waar ook in de wereld.


  Maak melding

 10. Waar is de rest?

  Ook ik heb “geyoutubed” en op zich leuk dat de kids onderling brainstormen, ze zijn slim.

  Maar wat mij tegenvalt, waar is de rest? Dit soort filmpjes maakt dat iemand als ik, nooit voor Suri wordt aangezien. Tot mijn grote verbazing, zelfs niet in Suri. Afgelopen zomer werd ik in een andere taal aangesproken door omoe snesi.(en ik heb geen rood haar en loop niet overmatig sexy rond)dus..
  Triest,voor zover ik weet bestaat de Suribevolking grotendeels (70%)uit mixjes.
  Ik heb ze mogen bewonderen in de plaatselijke cafe’s, disco’s en bij de internet cafés. Je hoort en ziet ze nooit!
  Slimme kids die weten wat op het spel staat de komende verkiezingen, voorgelicht door hun (mix)ouders! Onze hoop.

  Vergeet niet dat het grootste deel van onze voorouders avontuurlijk was ingesteld. Ze zijn uit eigen beweging naar Suri verhuisd, dus het zit in het bloed om de wijde wereld in te trekken. En waarom de nazaten niet, de geschiedenis herhaalt zich!


  Maak melding

 11. Geachte heer Hoost (reactie #10),

  Ook wij hebben het filmpje gezien en zijn blij verheugd met vooral uw passende reactie daarop.

  Tevens willen wij mede delen, dat wij zeer trots zijn op deze intelligente en ambitieuze jongeren. Jongeren die in bizarre omstandigheden toch op dit niveau zijn kunnen gekomen. En tevens verder willen met hun ontwikkeling, ook in relatie tot de Republiek Suriname.

  Velen van ons kunnen het zich waarschijnlijk nog herinneren, dat onze WC ver op het achtererf verscholen waren, vanwege de volhardende stank. Geen TV en geen gasfornuis in onze huizen. En geen ramen, die bescherming boden tegen inbraak.

  Mijn nichtje stierf jong aan longontsteking, vanwege de rook afkomstig van haar koolpot. Welk hout je toen gebruikte maakte niet uit, als er maar vuur gestookt kon worden voor een warme maaltijd of thee.

  Onze huizen waren zoals dat van haar, als krotten. Net genoeg om ons slecht tegen de zon te kunnen beschermen. En mocht het regen, dan waren wij met de gaten in het dak de pineut. En hopen dat niemand dan ziek werd. Niemand kende onze armoede, nou niemand?

  Onze kleding was veelal door mijn moeder het vermaken van dat wat onze broers of zusters niet meer pasten. Schoeisel werd niet weggegooid, tenzij deze ernstig versleten waren. NIETS werd weggegooid. Alles kon opnieuw gebruikt worden.

  Gelukkig konden wij voldoende vitaminen naar binnen krijgen, vanwege de vele vruchten en groente bomen, die overal van her en der wild de grond uitsproten. Van mango, Gaujave en Kersenbomen tot wilde Bitawiwiri, Klarun en Dagublad. Het bos aan de overkant van de straat, was niet alleen onze aangename speeltuin, maar tevens als het ware ons algemeen kostgrondje. En samen met de vele vijvers, waren haar producten waaronder vis, gevogelte en bosvruchten, een welkome aanvulling op onze middelen van bestaan.

  http://www.youtube.com/watch?v=e2Os0coRDUc

  ARMOEDE IS EEN MISDAAD TEGEN DE MENSELIJKHEID.

  De ouders van deze jongeren in het filmpje, hebben dit allemaal gelukkig kunnen overleven, gezien hun dromen en hun hobby’s. En vooral dankzij de volharding van hun liefhebbende ouders. Zelfs weten wij, dat velen van hen het momenteel moeten doen met schoolboeken, die reeds jaren verouderd en/of versleten zijn.

  In vele wijken in Paramaribo en de districten bijvoorbeeld, kom je nauwelijks een goed gesorteerde ‘Openbare Bibliotheek’ tegen. Sommigen kunnen zelfs de minimale eigenbijdrage niet betalen, om boeken te kunnen lenen. Over het binnenland van Suriname, kunnen wij beter zwijgen.

  Sommige jongeren moeten het slechts doen met de goedkope dag- of avondbladen, zoals De Ware Tijd en De West. Boeken kunnen hun ouders zich NIET permitteren. De informatiestroom is verre van optimaal. En toch nogmaals, hebben deze jongeren zich kunnen redden, dank zij hun inzet en de volharding van hun ouders.

  In het bedoelde filmpje van reactie #2 (Ray), blijkt er een voorstukje te zijn van witte jongeren in een auto. Dit in de aanloop naar het gedeelte over onze Surinaamse jongeren. Wat aangeeft dat hier met opzet gehandeld is met de intentie, om kennelijk onze Surinaamse jongeren te denigreren. En sommige mensen schijnen erin getrapt te zijn, weer andere niet. En wij hopen deze jongeren tot de laatste groep behoren.

  Want wat zij regelmatig in het Surinaamse parlement meemaken, kan hun ontwikkeling en vorming beslist geen goed doen. Een huidig president, die zijn voormalige collega president hardhandig ondermijnde, om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Namelijk de bouw van een brug over de Suriname rivier.

  En een Parlementsvoorzitter, die beëdigd wordt, terwijl deze niet lang terug door de rechter veroordeeld was vanwege een zedendelict.

  Een “Onafhankelijke” Rechterlijke Macht, die in samenwerking met de Uitvoerende Macht en in opdracht van het buitenland, alles in het werk stelt, om een Vrijheidsstrijder ten onrechte veroordeeld te krijgen. Om hem zodoende koste wat koste buiten het machtscentrum te houden. En ga zo maar door.

  En deze jongeren hebben tot nu toe dit alles ‘ondanks alles’ kunnen overleven. En laat hopen, dat zij ondanks alle tegenslagen en beschamende toestanden om hen heen, succelvol op de ingeslagen weg voort zullen blijven gaan. Met trots en waardigheid. Opdat zij uiteindelijk hun doelen mogen bereiken,

  in naam van Anana.

  http://www.youtube.com/watch?v=HHd6XYMlP4I&feature=related


  Maak melding

 12. DU-10,
  Probeer eens een keer fatsoenlijk nederlands neer te tikken. Dit is geen vergissing meer! Jou bijdragen rammelen aan alle ja alle kanten.

  “Yu no njang kassi”.


  Maak melding

 13. @ akademiya
  ik hou geen totalitaire denkbeeld op na.
  ik denk ook niet vanuit een bepaalde ideologie mensen die dat wel doen zijn naar mijn mening gevaarlijk omdat ze met dwang en dictaat hun mening opleggen aan de meederheid ik ben voorstander van het vrije denken leven iedereen maakt zijn of haar keuze hoe hij of zij wil leven als wij ons maar aan de wetten en regels houdenen en normen waarden.
  jij doet jou voor als iemand die alle wijsheid bezit maar in werkelijkheid gewoon zwaar gefrustreed is.bouterse is geen vrijheidstrijder hij ordinaire schurk, boef die met behulp van het buitenland mijn land jarenlang heeft geterroriseertd,het is toch in ieders belang dat bouterse berecht word ieder beschaafd land en samenleving is verplicht om deze massamoordenaar bouterse te berechten. een zogenaamde revolutionair, socialist die over de ruggen van de arme bevolking zijn zakken heeft gevuld, jij hebt over wc die op achter erf was maar jij vergeet erbij te vertellen dat die zogenaamde revo van bouterse suriname ver de stenen tijdper in heeft gedonderd mensen moesten op houdskool koken omdat er geen geld was gas te importeren, mensen moesten hun kont met kranten papier afvegen omdat er geen toilet papier was zelf de eerste levensbehoeften was niet beschikbaar geen medicijnen jij ben niet eerlijk akademiya wat jij hier doet is alles wat krom is recht proberen te praten vertel de mensen over de katibo van de jaren 80 tot ver over de jaren 90 toen een stelletje ongeschoolde klootzakken dachten dat het makelijk is om een land te besturen zonder enige ervaring vertel hoeveel regering bouterse naar huis heeft gestuurd om tot niets te komen dan alleen maar achteruitgang en armoede. nu al weet ik wat jou reaktie zal zijn, jij zal als gewoonlijk de blanken en de 300 jaren geleden de schuld geven van deze medogenloos moordenaar desi bouterse. ik vraag mij af waarom zwarte mensen dit soort medogenloos dictators aanbidden ,neem nou iemand als haile salassie die word gezien als een soort heilige terwijl hij een onrdinare ondrukker van zijn eigen bevolking was, zelfde met mugabe , idi amin, mobutu allemaal zwarte misleiders die hun eigen volk wreed hebben onderdrukt in dat rijtje hoord bouterse ook stelletje oplichters.


  Maak melding

 14. @ pinto, hahahahahahaaaa look who’s talking ,
  jij hebt een te grote broek aan pinto hou a.u.b op, ik heb jou eerder gezegd verbeter de wereld maar begin bij jou zelf me boi.
  fatsoenlijke mensen aanbidden geen moordenaar pinto, fatsoenlijke mensen kiezen nooit de kant van het kwaad, fatsoenlijke mensen kiezen voor rechtvaardigheid dat kan ik niet van jou zeggen jij verheerlijk de misdaden van de slager van paramaribo.
  yu judas yu.


  Maak melding

 15. Ik denk zelf dat er bijna niemand ook meer over is voor het landsbelang.
  Alles gaat voor het eigen gewin.
  Ook helaas bij de jeugd.
  Veel van jullie hier op het forum bedoelen het goed en hebben redelijk veel kennis en ervaring. Ondanks de meningsverschillen.
  Maar er zal en ik weet het zeker , zeer snel verlossing komen uit onverwachtse hoek.
  Fijne pasen en laten we allemaal een kaarsje aansteken voor onze Moeder Suriname.
  Take care brada nanga sisa.


  Maak melding

 16. Ai baja DU(MMY) men kan echt geen touw aan vastknopen wat jij allemaal neertypt,idd ga een cursus Nederlands volgen,als dat te hooggegrepen is voor je,typ dan aub in het Sranangtongo jereh.
  Je leest iets over Bouterse en gelijk maak je een hele poeha van,maar ik lees je niet typen over je parlementsvoorzitter die idd veroordeeld is voor een zedendelict.En ook typ je nooit iets over je idool Brunswijk,die een nog grotere didibri is.Nogmaals zolang Somo en Brunswijk aanbeden worden door jouw en anderen,blijven wij Bouterse steunen.Hahahha al je gebler ten spijt.

  Het Jeugparlemet in Suriname heeft nooit gefunctioneerd ze werden/worden misbruikt door die oude gehaaide politieke partijen.


  Maak melding

 17. ik heb naar die link gekeken.
  Als enkele van deze jongeren idd Sur.moeten vooruit brengen ,dan houd ik me hart vast.Ze willen wel studeren met geld van Suriname,maar willen graag voor het grote geld gaan in het buitenland.
  Zij die over studiefinanciering gaan in Suriname,zou ik aan raden 2 van deze studenten hun beurs af te pakken,laten ze het zelf betalen want men heeft niets aan ze,nu al zien hun ogen alleen maar euries.
  Nou nou die wil met Surinaams studiefinanciering afstuderen ,naar het buitenland,Ned.,gaan werken en dan pas terugkomen als hij met pensioen is,zijn verouderde kennis meenemen,wat een bull shit zeg.Maar die Samuel is pas echt een echte SURINAMER,ik hoop dat hij er alles op alles voor gaat inzetten om ooit President te worden.
  Neen ik geef de hoop op dat Suriname ooit vooruitgang zal boeken,Suriname zal altijd een derde wereld land blijven(tenminste als die Samuel ooit president wordt,is het misschien nog te redden),jammer.


  Maak melding

 18. @ mi taki
  ik word moe van die inhoudloos reaktie van de aanhangers van bouterse.
  die massamoordenaar die jij aanbid heeft als eerste onze parlement ontboden weet jij dat nog ? bouterse heeft onze democratie met zijn militaire laarzen vertrapt dat ben jij vergeten zeker. de jongeren die zich laten misbruiken door een anti democraat als bouterse zijn onwetend ze zijn een stelletje domme oppotunisten. kijk op jou heen in de wereld en vooral in veel zuidamerikaanse landen wat de dictatuur heeft gedaan allemaal ellende achteruitgang en heel veel doden een betere voorbeeld kan ik de aanhagers van bouterse niet geven .nu nog steeds verdwijnen misdagers achter tralies in zuidamerikaanse landen. suriname zal een heel slechte toekomst tegemoet zien als er voor bouterse word gekozen ik hou niet op om mijn landgenoten te waarschuwen voor deze koelbloedige moordenaar desi bouterse.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.