Test Suriname’s vertrouwen in eigen kunnen

27

PARAMARIBO, 1 apr – Surinamers zullen meer dan ooit vertrouwen moeten hebben in eigen kunnen. Staatsolie Suriname wil vijftien miljoen dollar lenen van de samenleving. De ultieme belichaming van het vertrouwen is een obligatielening. Tegen een rente van zeven procent.

Het geld is dringend nodig voor de opstart van het investeringsprogramma. Beleggers hebben slechts enkele weken de rijd. De Surinaamsche Bank bemiddelt. De minimumbelegging is honderd dollar. “We geven geen advies. De keus is aan de belegger. We geloven dat het een goede bellegging is bij een solide bedrijf”, zegt Siegmund Proeve, directeur van de Surinaamsche Bank.

Staatsolie wil totaal ruim veertig miljoen dollar uit obligaties trekken. Een deel wordt geleend van lokale banken. Het programma kost ruim een miljard dollar. Ruim zeshonderd miljoen dollar kan het bedrijf zelf opbrengen. De rest zal internationaal worden geleend. Er zullen vooral boringen worden verricht. Ook wil het bedrijf investeren in alternatieve energiebronnen.


27 REACTIES

 1. Dit begint fout te gaan met Staatsolie beleggen is gewoon verleggen met de kans het nooit meer terug te vinden.

  Ruim 600 miljoen kunnen zij zelf ophoesten dan wat moeten zij met een 15 miljoen van mensen die graag gokken….bar”yu.

  (ik moet u ook eerlijk zeggen: beleggen heeft mijn nek gebroken)

  Advies neem een nog geen 50 miljoen usd. stop het in goud winning….dan ga je zien binnen 2 jaar. 2 tot 3 zelfs 7 miljard USD…. ma doe het snel

  I’am Gold maakt geen grap!!!!!!!!!!! Die Brazilianen ook niet…un tan sribie liki FRONT…leg e leg uit liki law man STABIEL.


  Maak melding

 2. Een prima initiatief van Staatsolie.
  Uiteraard dient Staatsolie eerst goed uit te leggen aan de bevolking wat de bedoeling is van deze lening. Overigens kan geen enkel bedrijf in de wereld garanties bieden voor succes. De bevolking dient geloof te hebben in het bedrijf en vooral te vertrouwen in de leiding van het bedrijf.
  Een mooie gelegenheid voor het Surinaamse volk om eindelijk geloof te tonen in eigen kunnen.
  Ik ben daarom zeer benieuwd naar het resultaat van deze obligatielening.
  Zeker ook benieuwd naar de vele kritikasters in Suriname en Nederland en vooral ook op dit forum.
  De vele Surinaamse “azijnpissers” krijgen nu eindelijk de kans, te participeren in een succesvol Surinaams bedrijf.
  Ik ben zeer benieuwd naar de argumenten van vooral deze groep zgn. “landgenoten”, om ook dit initiatief uiteindelijk de grond in te boren.
  Investeren jullie weer liever je geld in feesten of de aanschaf van nutteloze consumptiegoederen?
  Ik wens jullie veel succes toe.


  Maak melding

 3. Vertrouwen!

  Een mooie manier om te participeren in de opbouw en vooruitgang van de economie van je land. En daarbij beleg je ook in je eigen vertrouwen. Je kan er nog wat mee verdienen ook. Mooier kan niet!
  Doe mee! In heel veel rijke landen leven de burgers en bedrijven boven hun stand door overmatig te lenen. De vooral Amerikaanse en Europese leencultuur heeft de laatste financiele en economische crisis in de wereld veroorzaakt. We voelen het nu nog!

  Gun het totnutoe betrouwbare Staatsolie ook een lening van eigen volk. Doen!


  Maak melding

 4. Ookal zou het 1-april mop zijn,dan nog..

  Ik wuif dit initiatief van harte toe en ben zeer optimistisch.

  Alleen moet dit voorstel meer breed en inhoudelijk toegelicht worden aan de totale samenleving vooral met name de suri-neds..

  Waarom wordt dit niet gekoppeld aan de goud voorraad die ligt in sme te verrotten en voor niks aan de buitenlanders wordt toebedeeld..

  Terwijl wij suris staan erbij en kijken ernaar..

  Kijk alleen al in nederland zijn er een groot aantal suris die ettelijke miljoenen bezitten en popelen om sme een warm hart toetedragen,dus zou sme goed gebruikt kunnen maken van deze groep..

  Vergeet niet,dat er enkele duizenden suri/neds zijn die een huis bezitten met wijnig of geen schuld hebben en hun plus(65+)jaren graag in sme willen doorbrengen.

  Speel het zo,dat zij dat geld kunnen meenemen aldaar kunnen wonen en het overtollig geld aan saatsolie ter belegging aanbieden en tegelijker tijd kunnen rentenieren van hun eigen vermogen..

  Als de leidng van staatsolie slim is,kunnen ze makkelijk over een paar honderd miljoen euroos beschikken zonder al te veel moeite te doen..

  Kwestie van geven en nemen..denk nuchter..

  Zeg aan dé s.l.m tegelijker tijd dus nu al voor alle suris origineel een aangepast tarief het hele jaar door..


  Maak melding

 5. Een obligatie van 7 procent is wel erg hoog.
  Alleen vraag ik me af hoe solide een staatsobligatie in srd is??? Gezien het gevaar van inflatie. Zie het verleden.

  Aandelen uitgeven en meedelen met winsten of verliezen is ook een optie. Voor gokkers een ideale idee. Weg met al die casino’s gok liever in Surinaamse bedrijven. Dan kan tenminste nuttig zijn voor de economie,als het goed uitloopt.


  Maak melding

 6. djing djing
  helemaal mee een s haal bij de suris de lijm van hun ogen en de drap uit hun oren en begin , wanneer ???? nuuuuuuuu!!!!!!!!!


  Maak melding

 7. Het is wel heel erg ambitieus, ook gezien de bedragen die genoemd worden en de rente.
  Bij de internationale financierders is het doel van de geldlening bekend. Volgens mij kom je dan tijdens onderhandelingen niet zo gemakkelijk weg met een voordelige rente.
  Hoewel het in de praktijk wel mogelijk is vind ik het vreemd dat beleggers, lees het volk, maar een paar weken de tijd hebben.
  Uit het bericht komt niet duidelijk naar voren of het investeringsprogramma al helemaal definitief is. Anders is de haast die hiermee gemaakt wordt ook onterecht.

  Kortom: Als dit waar is, is het in ieder geval een middel en mogelijkheid om het Surinaamse volk eindelijk het gevoel te geven dat het gezamenlijk een groot doel kan halen. Vaak is er maar één groot succes nodig om een cultuuromslag teweeg te brengen.

  1 April stuur de gekke waar je wil?
  Maar dan ben ik in ieder geval geen gekke die je stuurt waar je wil.


  Maak melding

 8. Heel goede zaak van staatsolie. Alleen zou ik willen dat men meer ging in-zetten op biodiesel, omdat dat meer toekomst schijnt te hebben. Ook gelet op de relatie met Brasil, waar ongeveer 80% van de wagen-park op biodiesel rijdt. Door de samen-werking met onze zuider-buur kunnen wij de productie van biodiesel vele malen verhogen. Daardoor kunnen wij onze importen van koolwaterstoffen drastisch beperken.

  Duurzaamheid is een reden te meer om groot te investeren in de productie van biodiesel. Tevens kan biodiesel-productie op termijn de koolwaterstoffen vervangen en staats olie zoveelmogelijk alleen schone energie produceerd.

  Maar als staatsolie door samenwerking met multinationals veel olie kan exploiteren dan kan suriname zeker profiteren van de mogelijkheden.


  Maak melding

 9. je hebt een aanta (surinamers) hier op het net die alle nieuws wat uit suriname komt bekritiseren, merkwaardig aan deze figuren is dat zei groepen die onze mooie land hebben vernietigd op economisch sociaal moreel gebied niet bekritiseren sterker ze dragen ze op handen die mensen vertrouwen ze wel.ik kan mij nog herinneren dat er een megalomane dictator in suriname ook met deze woorden kwam vertrouwen in eigen kunnen over de gevolgen van deze woorden zal dit keer maar zwijgen.


  Maak melding

 10. men gaat steeds de splitsing willen behouden om ons dom en achterlijk te houden,als wij nu niet de wilskracht kunnen opbrengen om uit deze benauwde onderdrukking te komen,dan zullen onze nakomeling het nog erger krijgen.een spreekwoord luid,dat als je de negers dom wilt houden,moet je hem/haar macht geven.

  hebben wij hier te doen met een minderjarige of volwassenen,dat geen jeugd heeft gekend.
  mag met de volle overtuiging gezegd worden dat de moderator een subversieve knecht is op dit net,dat in staat is zijn/haar loon te verdienen op een zeer ondeugdelijk manier. en zelfs niet schroomt denkbeeldige voor zijn/haar karretje te spannen,lafaard zijn deze kwaadwillige idioten.

  dit soort van handelen is alleen weggelegd voor bandieten met een terroristische geloofsovertuiging.is ook niet uitgesloten dat deze aan lager
  frequentiestoornis/infrageluid lijdt.
  de achterdeel van zijn/haar hersens is vervuld met angstige gedachten.

  last but not least,denkt bijvoorbeeld aan hand en spandiensten voor de n.o.s.en een georganiseerd bende,dat op wraak uit is. jammer dat zij ons willen gebruiken voor hun ongeoorloofde genoegdoening.


  Maak melding

 11. hahahahahhaahaha ai me gado ik lig echt in een deuk om die vraag van nummer 15 .
  iedereen heeft het gedaan in de ogen van nummer 14 de hele wereld is fout wat een zielig hoopje…….. is die brantimaka, hij gebruikt pado denk ik. brantimaka jij bent al dom dus niemand hoef het proberen je ben dom geboren daarom ben jij een aanhanger van bouterse ik heb eerder aangegeven dan alleen domme mensen bouterse aanbiden jou reaktie op nummer 14 geeft mij daar in gelijk jij weet niet wat zelf kritiek is, ik heb eerder aangegeven dat mensen als brantimaka een verkeerde gedachtengoed op na houden.


  Maak melding

 12. tijd verspilling,geen antwoord is toch een antwoord

  er was eens een navigator met een zekere geloofsovertuiging en moest met zijn volgelingen een zee oversteken zonder schip of vliegtuig.
  maar door zijn geloof in eigen kunnen met dat van een deel van zijn volgelingen is het hun toch gelukt de zee over te steken.

  eenmaal de oever te hebben bereikt kon de navigator niet verder met zijn volgelingen en droeg de leiding over aan zijn beste vriend.

  dit is een gelijkenis van wat heden ten dage plaats vindt tussen de machtige en de onmachtige.
  deze mag zeggen en schrijven wat ze willen,maar als de kleine man voor zijn/haar rechten opkomt,dan is de hek van de dam.

  er wordt nooit of zelden naar de kleine man geluisterd,maar desalniettemin zal ik blijven opkomen voor mijn broeders en zussen.

  wij worden dagelijks geconfronteerd met een fenomeen en dit moeten wij met ons allen bestrijden.het mag nooit zo zijn,dat anderen vrijblijvend dingen kunnen schrijven en zeggen en anderen weer niet.

  de aanhoudende ordinaire zeikreacties of te wel de overdreven en smakeloos gezeik,dat reeds jaren duurt mag ongestoord zijn gangetje gaan.

  vonnis uitspreken of oordeel vellen dat doet de rechters,wie zijn wij.dit is vergaande brutaliteit als je mij vraagt.
  de idioten op dit net zijn geen haar beter dan de politici die hij/zij wenst te bekritiseren en veroordeelt.

  men mag een ding niet vergeten,dat er meer huizen zijn dan kerk.


  Maak melding

 13. @ brantimaka,
  Vonnis uitspreken of oordeel vellen doet een rechter, wie zijn wij. ik vraag mij af wie jij ben ? inderdaad is het de rechter die vonnis uitspreekt en niet een brutale dictator die jij aanbid.ordinaire is iemand die anderen een militaire dictatuur door de strot wil duwen.ordinaire ben je waneer jij een een dictator aanbid die mijn landgenoten zonder enige vorm van proces heeft vermoord.


  Maak melding

 14. @Brantimaka

  Er was eens een man die SME welvaard en voorspoed zou brengen maar na afloop bleek hij het land geruineerd te hebben en telde SME vele burgers minder.
  Hij zelf en zijn matie waren in de jaren wel enorm rijk geworden.


  Maak melding

 15. wat zich hier achter de schermen afspeelt is gewoon afschuwelijk.ik weet dat de waarheid hard is om aan te horen.maar voor de genen met een waarachtige democratische achtergrond moet dit minder hard zijn.

  de huichelachtige/hypocriete houding bij het duo demon dat steeds opkomt voor de toezichthouder op dit net.is puur schijnheiligheid of zo je wil satanisch.

  reacties worden geplaatst en later weer verwijdert,een debat aangaan met personen met een achterlijkheid is bij mij niet een gezond ding.je leert en verrijkt je kennis hierdoor hellemaal niet.

  de viswijf mentaliteit of de heikel reactie van de toezichthouder is normaal gesproken riool journalistiek.

  ik neem het duo demon echt niet kwalijk,kan ook weer niet,dit komt van een insider.we kunnen met een gerust hart vaststellen,dat de toezichthouder aansprakelijk gesteld mag worden voor de molest op dit net.deze gaat zijn boekje te ver en dit kan niet.

  dit gaat niet lang meer duren want we gaan het duo demon met wierook/dibrika bestrijden of met varkens schijt besmeuren.


  Maak melding

 16. Erg jammer voor de Bevolking en jammer voor de
  werklozen Surinamers.Ik vind dat Suriname terug moet geven aan Nederland, inkl.Delfstof-
  fen zoals Bouxiet,hout,goud,olie etc.etc. Maar
  tegenovergestelde moeten alle Surinamers Neder
  landse paspoorten krijgen,en sociale wetten
  zoals WW 100%,bijstandwet 100%,WAO 100%,AOW 100%,Kinderbijslag 100% alles moeten in euro
  uitbetaald krijgen.


  Maak melding

 17. @rgs10, hou toch op met zeuren. Nederlanders zijn mensen zoals jij. Die moeten ook hun KOP gebruiken om vooruit te komen.
  Jij wil alleen maar jouw handje ophouden.
  (lekker makkelijk en DOM!)

  Je gaat zelfs zover dat je toekomstige generaties afhankelijk wil maken van van anderen, in plaats om ze te leren ONDERHANDELEN zoals Nederlanders.

  Begin maar met het “goede voorbeeld” te geven. Geef jouw kennissen het beheer over jouw salaris en vraag ze om geld wanneer je dat nodig hebt. Is cool!!!


  Maak melding

 18. @Brantimaka #20

  Waar slaat dit op??? !!!
  Je warrige, onduidelijke, onzinnige en schaamteloze reactie geeft duidelijk aan waar je thuis hoort.


  Maak melding

 19. @rgs10, het zal niet lang meer duren voordat de sociale uitkeringen worden afgeschaft in NL. Zonder welvaart geen sociale voorzieningen.

  De verlaging van de bijstand, WW, WAO en AOW etc. is een kwestie van enkele maanden!
  Het zal me ook niet verbazen als ze dit jaar nog fors verlaagd worden i.v.m. de crisis.

  Waarom denk je dat men op zoek naar olie is?
  Bijna alle fossiele brandstoffen van het westen zijn op.
  En jij wil wat niet van jou is, maar van de gemeenschap, cadeau gaan geven aan anderen die jij adoreert uit eigen minderwaardigheidscomplexen.
  Heb jij nooit gedacht aan SAMENWERKING op basis van gelijkheid en evenredigheid?
  Of ben jij alleen gewend om ja te knikken?

  Wie niets kan, moet plaats maken voor mensen die het wel kunnen.


  Maak melding

 20. dit is weer een andere neus,jammer dat jij toch reageert op iets dat nergens opslaat,om te zien hoe wijs jij bent.

  je weet zeker niet hoe je met een computer moet omgaan.anyway aansluiting moet jij niet bij mij aanzoeken.maar bij de overige demonen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.