Auto in Suriname brandt puur plantaardige olie

14

PARAMARIBO, 27 mrt – Een Mercedes Benz die uitsluitend op plantaardige bakolie draait. Dit kreeg de Surinamer Paul Holtkamp voor elkaar. Het gaat om nota bene afvalolie van fastfood restaurants. Zijn oude Benz doet het al jaren prima met lichtelijk omgebouwde motor.

Het ombouwen was een ingeving uit de kinderjaren. Holtkamp’s vader wist zijn dieselgenerator te voeden met dierlijk vet. “Als het met dierlijke vetten kan, moet het ook met plantaardige kunnen. Dus ging ik experimenteren”, zegt Holtkamp tegenover de Ware Tijd. De stijgende brandstofprijzen waren een extra prikkel. De besparingen leverden een auto voor zijn dochter op.

Aan enthousiasme ontbreekt het de uitvinder niet. Hij slaagt er alleen niet in ook de overheid over de streep te trekken. Het ministerie van Transport Communicatie & Toerisme reageerde nooit op brieven. Toch zou juist de overheid aardig wat kunnen bezuinigen op dieselgebruik. “Denk aan de dienstvoertuigen en staatsbussen. Maar ze laten niets van zich horen. Daar ben ik een beetje teleurgesteld over.”


14 REACTIES

 1. Het is geweldig maar ook leuk….maarrrrrrrrrrr maaarrrrrrrrr !!!! als iedereen het na gaat doen….. is er dan nergens meer Dierlijk vet te vinden, Plantaardig vet incl….dan fa woh doe…dus het gaat einde van de rit behoorlijk duur kosten en worden.

  Dacht ik zo of niet.!!!!!!


  Maak melding

 2. oud nieuws, het is wel een hele oude mercedes die daarop rijd.
  is al jaren bekend dat men met plantaardige olie kan rijden.
  ook afval/gebruikte oilien die men overhoud kan daarvoor gebruikt worden.
  hierdoor kan er wel een ander probleem ontstaan, de prijzen van olie kan heel snel verdubbelen. dat is ook in nederland gebeurt.
  je kocht voor 0.70 cent een liter olie en je betaal nu bijna het dubbele.

  pengel


  Maak melding

 3. Er was zelfs een programma die hierover ging op tv. Door de duurder wordende diesel gingen mensen stiekem slaolie/zonnebloemolie in hun motor gooien. Mag eigenlijk niet vanwege de accijnzen die betaald moeten worden. Elk dieselmotor kan op plantaardig olie draaien, hoef niet veel voor aangepast te worden.

  Deze ontdekking is niks nieuws. Het bestaat al heel lang. India had een motor uitgevonden die op geperst lucht liep, hier hoor je ook niets meer van.


  Maak melding

 4. Tja.. heel goed gedaan, het zelf ombouwen. Maar… je hebt het over een ministerie in suriname, die reageren nergens op!. Geef ze geld en let maar op of ze niet reageren.
  Ten tweede dit gaat ze accijnzen kosten, dus daar zit niemand op te wachten.
  Als hij een superzuinige auto kan maken die helemaal geen olie meer gebruikt, dan…


  Maak melding

 5. ik denkt niet,dat het ministerie van transport communicatie en toerisme,ooit zal reageren
  op de brieven van de meneer Paul Holtkamp t.a.v. zijn uitvinding.

  want wetenschappers zijn tot de ontdekking gekomen dat biobrandstof milieu onvriendelijk zijn dan de oorspronkelijke diesel enz.

  ik weet niet of er een stukje politiek hierachter zit.want zo gebeurt dat in deze tijd.
  mijn felicitatie aan meneer P.Holtkamp.laat je niet ontmoedigen maar gewoon verder met uw uitvinding.


  Maak melding

 6. de heer pengel en paagal hebben gelijk het is bekend dat ouwe diesels zonder iets te hoeven ombouwen gewoon op slaolie of zonnebloemolie of zelfs frituurvet kan rijden.dus deze mijnheer holtkamp schept voor zich zelf op terwijl hij helemaal niets heeft ontdekt,gewoon kletspraat.en het klopt wat pengel zij een paar jaren terug begonnen mensen masaal olie bij de lidl te kopen voor 69 cent sla olie en inderdaad de prijs is gelijk verhoogt 2 maal zelfs.dus holtkamp hou je nonsens maar voor je zelfs met je diezel motoren moeten ombouwen.


  Maak melding

 7. Wij doen weer alsof wij het wiel hebben uitgevonden .In het buitenland rijden honderden auto’s rond op plantaardige olie.Waarom deze paje zo’n poeha van maakt begrijp ik niet .Ik ben het helemaal eens met Paagel dat dit zeer oud nieuws is dat als een ware ontdekking wordt gebracht.Paagel is volgens mij helemaal niet Paagel.


  Maak melding

 8. Waar is de fabriek van meneer Holtkamp waar hij dieselmotoren ombouwt.

  Heeft hij onderdelen gejat in duitsland van Mercedes Benz of zo.

  of heeft hij weggooiblikjes wat verzonnen.

  Hij denkt de wiel nog een keer uit te vinden.

  hij moet een keertje zonder enige aanpassing zonnebloemolie in een tank gooien en gaan rijden.

  alle dieselmotoren rijden met een mengverhouding 1 liter (diesel) op 10liter slaolie of zonnebloemolie lekker door.

  alleen de levensduur van de motor wordt wat korter, datb is alles.

  Papo


  Maak melding

 9. Heeft hij zichzelf als uitvinder betiteld? Misschien heeft hij in een interview gewoon zijn ervaring en verhaal verteld.
  Maar ja, weer een goede gelegenheid om een ander neer te maaien, daar zijn we heel erg goed in.


  Maak melding

 10. Ik heb de septictanks van paramaribo aangesloten in een centrale waar het gas opgevangen wordt. De auto’s rijden nu op natuurlijke menselijke gas heeft geen effect op de natuur immers wij bezitten allemaal gas in ons lichaam omdat we veel bruine bonen eten. Maar ik hoef het niet aanhangig te maken in de kranten en de pers.

  Surinaamse bruine bonen produceren veel gas.
  Ik heb hiervoor wel patent aangevraagd maar zoals je weet de verkiezingen naderen en men heeft in mijn uitvinding geen interesse.
  Typisch sranangmang kwaal.


  Maak melding

 11. Weet je wat pas interessant is geweest? Die ene amerikaan die lang terug bezig was een auto te bouwen in zijn berghok welke op water kon rijden. Hij is op een vrij mysterieuze wijze om het leven gekomen (of gebracht) en zijn blauwdrukken en half afgebouwde auto waren SPOORLOOS VERDWENEN. en wie zaten erachter? die oliebonzen natuurlijk, al dan niet in samenwerking met de CIA. Er is zelfs een film erover gemaakt. Nu is het weer niets nieuws meer, zo een auto die op water kan rijden, want je kan het in elk land vinden, maar ik snap gewoon niet waarom ze het niet tot productie brengen..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.