donderdag, juni 13, 2024
HomeOnderwerpenNatuurWeersverwachting in Suriname is koffiedik kijken

Weersverwachting in Suriname is koffiedik kijken

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 mrt – De weersverwachting in Suriname kan al tijden niet naar behoren geschieden. Het werk staat bijna gelijk aan koffiedik kijken. Volgens Cor Becker van de Meteorologische Dienst Suriname wordt het steeds moeilijker weer- en klimaatanalyses te maken. Dit komt vooral door materieel en personeel gebrek. Zicht op een snelle verbetering is er niet.

Dat heeft weer te maken met de prioriteiten bij de regering. “Men geeft ons niet de belangrijke plaats die we verdienen. Er is iedere dag zon in Suriname, waardoor de prioriteiten op andere gebieden liggen”, zegt Becker tegenover de Ware Tijd. Het geeft wel aan dat de klimaatveranderingen in de wereld niet echt meetellen. Dat zou ooit wel eens lelijk kunnen opbreken.

Suriname is niet bepaald gevrijwaard. Dat is kortgeleden nog bewezen met de wateroverlast in het binnenland. Alles gewogen baart het personeelsprobleem de meeste zorg. De apparatuur is wel verouderd. Maar met wat moeite is ergens wel een fonds te vinden. “Het heeft geen zin materiaal aan te schaffen zonder het personeel te hebben. Iemand moet de apparatuur bedienen”, aldus Becker.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

11 REACTIES
 1. Wij sme érs hebben een i.q. van 0.0. en generlei waarde.

  Wat wij goed kunnen is stelen van de overheid en de boel belazeren.

  Liegen en bedriegen,daar zijn wij sme kampioen in..Wat dacht je van onze zakken vullen..


  Maak melding
 2. Verwacht ook niet anders dan koffiedik kijken!
  Omdat alles is al opgedronken!!
  Slaap lekker en droom stelletje malloten. Kij wel uit dat je niet verzuipt.

  Ben je een weerman of een sopiemang??

  Wiep-Deng


  Maak melding
 3. De dagelijkse weersverwachting voor toeristische doeleinden is fun. Weersverwachting voor agrarisch Suriname zou veel kunnen betekenen in economisch opzicht. Maar helaas zijn de medewerkers van het Meteorologisch Dienst allemaal stadsmensen die nog nooit een natte voet hebben gehad in de natte rijstvelden. Rijst is een gewas dat veel zoetwater nodig heeft. Als je rijst meerdere keren per jaar wilt oogsten dan is een match met de (regen)seizoenen heel belangrijk voor de landbouwers. Het komt dus erop aan hoe ga je dit communiceren naar de doelgroep. Bovendien is eerst een statistische analyse nodig van het weer in het verleden en daaruit kan je een statistisch voorspelling van het weer in het heden en toekomst maken. Hiervoor heb je hoog opgeleide en ervaren Surinamers nodig die een beetje verstand hebben van de jaarlijkse cyclus van de ITCZ (Inter Tropical Convergence Zone). Selectie op basis van etniciteit levert de eerste grote drempel. Hoog opgeleide Surinamers in de Meteorologie kan je op de vingers van één hand tellen. Dus Meteodienst u kunt nu niet oogsten want u hebt in de afgelopen decennia niks gezaaid. Wie wind zaait zal storm oogsten, gaat hier niet op.


  Maak melding
 4. Wij zien hier weer een fenomeen wat straks als een probleem wordt aangekaart.We zien dat deze regering niet gaat voor kader maar meer voor het vechten van een volgevulde portomenee.En derhalve,het is niet de regering die men benadeeld,maar de hard werkende Surinamer laat dat meer dan duidelijk zijn.want wat is de waarde van deze regering ?het tekenen van intenationale protocollen zonder de inhoud van te kennen.Denk maar aan de global warming,dan hebben wij de meteorologische dienst welnodig.Als brunsie een parlementarier kan worden waarom studeren?In het land der blinden is een oog koning.Suriname wordt wakker,Opo konde man un opo!!


  Maak melding
 5. Aan nr. 1 Marcel.

  Dat jij een Surinaamse “alatta” bent, dat geloof ik zondermeer. Maar betrek andere betrouwbare mensen niet in die “hebie” waar jij aan lijdt.

  Please: speak for yourself!!!


  Maak melding
 6. Ik geef Cornelis gedeeltelijk gelijk.Een heleboel moet gemoderniseerd worden,maar er zijn in deze digitale tijd toch meer mogelijkheden voor de forecasters? Waarom maken we geen gebruik van de internationale informaties m.b.t. het weer? Waarom kan CNN het weer in ons land voorspellen en lukt het ons met zoveel personeel op Duisburg ,Zanderij en al die stations buiten Parbo om het weer voor enkele dagen te voorspellen? Ik vind dat Cor niet alleen op de binnenlandse bronnen moet bouwen,maar veel meer gebruik moet maken van de internationale bronnen.


  Maak melding
 7. Je kunt niet voor elke scheet je die laat zeggen:”Zie je wel mijn scheet stinkt, dus de regering heeft daar schuld aan”. Elke Surinamer moet zijn en/of haar verantwoordelijkheid nemen onafhankelijk van de positie en functie waarop hij/zij zit. Het lijkt wel of de regering voor alles moet zorgen. Dit is nergens ter wereld het geval. Mensen moeten verantwoordelijkheid gaan nemen en dragen. Het begint binnen je eigen gezin, dan de buurt, vervolgens de maatschappij en heel belangrijk de maatschappelijke functie die je bekleed. In dit concrete geval, als je Hoofd van de Meteorologische Dienst bent dan vereist dat enige kennis, inzicht, vaardigheden en competenties waarop de Surinaamse natie kan bouwen. Dit stukje werk is toegeschoven naar zo’n landsdienaar en dienst. Wij zijn goed in miauwen en klagen maar zelf iets goeds voor het land te doen, dat moeten we leren. Hiervoor is tijd nodig, want verwerken van de slavernij periode en contracttijd moet eerst gebeuren.


  Maak melding
 8. De Surinaamse regering stelt haar prioriteiten anders.Goede meteo meetapparatuur hoeft echt niet duur te zijn.Voor enkele tienduizenden dollars kan men in Suriname over de modernste apparatuur beschikken.Belangrijk is dat Suriname wordt aangesloten op regionale en internationale meteo netwerken.Met een investering van enkele honderden euro’s beschik ik over mijn eigen weerstation in de tuin verfijnde meetapparatuur meetapparatuur.In Suriname hebben ze niet eens de apparatuur om deze beelden te ontvangen,terwijl wij via het internet gratis over de beelden kunnen beschikken.http://www.meteoonline.be/satelliet/Zuid-Amerika/Suriname/255/2/2/


  Maak melding
 9. Meneer de landbouwer helemaal mee eens. Holle vaten bonzen het hardst. De meesten die zoveel kritiek hebben zijn SurNed. Vraag maar wat ze aan het doen zijn. Nergens ter wereld kan de overheid alles doen. Particulier initiatief is van cruciaal belang, ook in Nederland is dat niet het geval. Ondanks alle hoogwaardig technologie, kloppen de voorspellingen ook niet altijd.
  Dus mensen even een toontje lager zingen.


  Maak melding
 10. @9 Robertina & @10 SD:
  Het gaat niet alleen om de apparatuur. Apparatuur is slechts een tool, wij hebben ook goed opgeleide mensen nodig die begrijpen wat de apparatuur meet en hoe je de gemeten data moet interpreteren. Steeds de regering ervan beschuldigen dat zij de schuldige is van alles wat individuele personen uit flikken, is natuurlijk complete onzin. Het organiseren en tolereren van de tegenkracht binnen elke organisatie is van essentieel belang wil je vooruitgang boeken. Men moet leren om te discussiëren in het algemeen belang. Elke Hoofd van een Overheidsdienst moet zijn/haar verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat de kerndoelen van de Dienst worden behaald. Precies hiervoor heeft de Surinaamse Natie via haar regering deze Hoofd als landsdienaar op die post gezet. Houdt u a.u.b. op met klagen en doe je werk waarvoor u bent aangenomen. In alle andere gevallen moet u consequenties verbinden aan het falen. SD bedankt voor uw begrip voor mijn standpunt. Voorspellingen kloppen per definitie niet. Het is maar een kansberekening. De statisticus uit de stad waadde zich in het irrigatiekanaal van een Nickeriaanse rijstveld die gemiddeld een halve meter diep was en hij verdronk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES