Slaapzucht Surinaams parlement niet te genezen

21

PARAMARIBO, 24 mrt – Het parlement laat zich door niets storen in de slaap. Veel vergaderen is er niet bij, zegt parlementsvoorzitter Paul Somohardjo. Meer dan ooit moet de democratie het stellen zonder parlementaire poot. Zelfs de aanstaande verkiezingen moedigen niet tot meer ijver aan. Integendeel.

De verkiezingen voor een nieuw parlement zijn een buitengewoon handige aanstoot. “Alle politieke partijen bereiden zich nu voor. De belangstelling is dus gewoon minder”, zegt Somohardjo in het actualiteitenprogramma In de Branding. De belangstelling moet ooit dus groter zijn geweest. Toch zijn het parlementariërs zelf die de ijver van de laatste jaren aan de kaak stellen.

“Het parlement heeft onder Somohardjo een nieuw record gevestigd. Er zijn nog nooit zo weinig wetten gemaakt”, zegt Jiwan Sital (PVF). Ook is bitter weinig vergaderd over maatschappelijke hot issues. Somohardjo houdt vast aan zijn beleid. Tot het bittere eind. “We zijn afhankelijk van andere parlementariërs. Ik ga bijvoorbeeld niet bij voorbaat een vergadering uitschrijven, terwijl de kans op vergaderen klein is.”


21 REACTIES

 1. Front moet zich dood schamen: niks en ook niks hebben deze lummels van dieven voor de toekomst van het land en bevolking klaar gezet.

  Maar lullen met de bek: Recht en Wet Democratie alleen maar rotzooi geroep met een hoop rommel en poeptroep erbij veroorzaakt door FRONT.


  Maak melding

 2. Het is een teken dat somo niet kan samenwerken met andere partijen. somo is dus een alleen heerser. De nps wil met wortel en tak uitroeien. Dus de nps is mede schuldig aan deze situatie van een slapende parlement.


  Maak melding

 3. Een goede PV weet zelf een agenda op te stellen met punten die behandeld moeten worden. Er zijn zo veel zaken in SME die aangepakt moeten worden, waarover gesproken moet worden, waar beslissingen op moeten komen. Een PV is daarin de sleuten die moet stimuleren en structureren.

  Dat er zo weinig geproduceerd is geeft de incompetentie van Somo aan. Maar ook de andere politicie gaan niet vrij uit. Het zou bv mooi zijn als er per domein eens aangegeven werd hoeveel nieuwe wetten, maatregelen en zijn gemaakt de laatste jaren. We zullen dan bv zien dat Santo productief was.

  En dit raakt niet alleen de huidige regering ook de oppositie kan nieuwe wetten voor dragen. Hoeveel wetten hebben zij voor gedragen? Hoeveel wijzingings voorstellen van de oppositie zijn verwerkt in de wetten?

  Nee Somo begrijpt niet dat de rol van PV veel meer een operationele rol is die volkomen anders is dan de machtsrol van partijvoorzitter (zoals hij en vele andere politicie die uitoefenen). Maar erger nog is dat er zo veel politicie in SME zijn die absoluut niet begrijpen wat hun rol is en hoe zij die inhoud horen te geven. Iets wat we bij alle partijen aantreffen.

  Als de politiek niet eindelijk eens de zelfgenoegzaamheid en eigenwaan verruilt voor zelfreflectie dan komt ze nooit verder dan de huidige bananenrepubliek. Aan de kiezers de taak om ze een grote duidelijke spiegel voor te houden.


  Maak melding

 4. En hij wil president worden van Suriname!
  Mijn God waar hebben we dit aan verdient!!
  Geen wonder, dat die hollanders denken dat we een stelletje apen zijn.
  Hier heb ik gewoon geen woorden voor!
  Met die politieke leiders van Suriname die een IQ hebben van een garnaal schaam ik mij, dat ik een surinamer ben.
  De moed zakt je gewoon in de schoenen als je ziet hoe het in de poppenkast (parlement)aan toegaat!
  Je wordt er gewoon radeloos van!


  Maak melding

 5. PL Volksalliantie is Nationale Partij,er zitten
  Creolen,Hindustanen,Chinezen,Indianen etc.etc.
  op zijn kanditaat lijst,en de Ministers zijn
  een Creool,een Chinees en een Javaan, die 5 jaar
  lang wordt tegen gewerkt en geirriteerd door
  zijn NF partners,zo werk je niet toch met je collega’s.Foei foei,domboo domboo. Tukuh tahuh
  di campur campur, ayuk bersatuh mbangun percayah
  luhur.


  Maak melding

 6. 5.Djogo,wie bedoel je met stelletjes Apen, Somo
  hardjo,Sardjoe of Venetiaan,wie lijkt op apen,
  deze scheld woord mag niet gebruiken he,domboo
  wij zijn allemaal Surinamers.


  Maak melding

 7. somo is een stupid en is niet in staat de overige vijftig te motiveren.

  als de ogen van de verslaafde fronters nog gesloten blijven zijn deze ook niet in staat om de achteruitgang van land en volk waar te nemen.deze hebben maar een doel voor ogen en dat is?


  Maak melding

 8. Niet alleen deze is dom. Maar een heleboel anderen daar is SME. Hoe kan hij anders zo ver gekomen zijn? Het hele land is een grote klotezooi. Ik woon al heel lang in Nederland en heb de Nederlandse nationaliteit. Maar er zijn momenten dat ik wenste dat ik niet in Suriname was geboren en ook geen familie, vrienden en kennissen daar had. Dan had ik geen enkele band en hoefde me ook geen zorgen te maken over al die eikels die het land naar de verdoemenis helpen.


  Maak melding

 9. Nr.7 rgs10
  Je bent zelf een dombo, want je kan waarschijnlijk geen nederlands lezen.
  Ten eerste heb ik het over de hollanders die ons apen noemen, en ten tweede heb ik het over alle surinaamse politici en niet over het volk van Suriname.
  Lees in het vervolg iets dat je niet begrijpt nogmaals, of vaker tot het in je kalebas doordringt!


  Maak melding

 10. Overduidelijk bewijs van hoe serieus ons volk genomen wordt. Ik hoop dat de afstraffing overduidelijk is. Geeft deze gasten nooit meer een kans!!!!!!!


  Maak melding

 11. wat men nooit zou kunnen verwachten,zal in su zeker geburen het ligt zeker aan de kennis en ervaring van het volk omdeze tarantula ,somo, de grond in te boren


  Maak melding

 12. Aan AHe,

  Ik deel jou mening.
  Ik heb het altijd gezegd AHE wie buit Suriname nu uit? Altijd hebben ze de beschuldigde vinger naar Nederland uitgestoken. Maar deze proletariërs hebben het land naar de verdoemenis geholpen.
  Onafhankelijkheid is de grootste flop in de surinaamse geschiedenis.


  Maak melding

 13. Cirrigeren!

  Een overheid dient te worden gecontroleerd en gecorrigeerd door haar bevolking. Maar omdat het ons in Suriname ontbreekt aan het besef dat verkiezing gebasseerd wordt op controle, zullen wij het moeten doen met domme, grootsprakerige figuren in ons parlement die geen overleg (vergadering) willen bijwonen want dan kost het hen tijd.

  Ons volk verdient dit soort regeerders omdat het niet uit controleerders bestaat. Eigen schuld, dikke bult!

  Misschien als de volgende regering de belastingen flink verhoogt, zal ons volk wakker worden en gaan controleren of de regeerders slapend hun belastinggeld vernietigt. Controle dus!


  Maak melding

 14. Geven jullie de centralebank rovers, drugsdealers en moordenaars weer een kans om jullie droom de grond in te boren. Ik wens jullie veel succes na 25 mei.


  Maak melding

 15. Het enige wat kan gebeuren is dat men deze nietsnutten nog een kans geeft!!!!!!
  Dan gaan ze niet alleen slapen, maaar ze zullen heel veel meer schade aanrichten.


  Maak melding

 16. “Het parlement heeft onder Somohardjo een nieuw record gevestigd. Er zijn nog nooit zo weinig wetten gemaakt”, zegt Jiwan Sital (PVF). Ook is bitter weinig vergaderd over maatschappelijke hot issues. Somohardjo houdt vast aan zijn beleid. Tot het bittere eind. “We zijn afhankelijk van andere parlementariërs. Ik ga bijvoorbeeld niet bij voorbaat een vergadering uitschrijven, terwijl de kans op vergaderen klein is.”

  Wie zei nog dat het een poppenkast is, dit hebben we aan front te danken, het moge duidelijk zijn NOOIT MEER front, stelletje grappenmakers.


  Maak melding

 17. wie heeft suriname in al die jaren geregeerd?
  zijn dat de mensen van somo ?
  waar zijn de 3,5 miljard gebleven?
  zeker in de zak van somo?
  wie zijn de mensen die andere surinamers beledigen?
  zeker ook de mensen van somo?
  wat is er van suriname geworden die jaren geregeerd werd door mensen die niet van somo zijn?

  probeer hier maar een positief antwoord op te geven.


  Maak melding

 18. En nu komt het…

  Na 25 mei a.s. is de echte poppenkast echt open.. voor alle kinderen van het land..

  Met de echte leiders aan de macht van het kast…

  Ik ben echt benieuwd hoe het verder zal gaan in het land van de pop-pen..


  Maak melding

 19. Ik zou graag dat vele van de Surinamers die op deze webside schrijven eens met positive argumenten naar voren kwamen niet steeds te negativit blijven zeuren over alles wat er in Suriname gebeurd.Het land heeft de leiders die door het volk gekozen worden of niet?Ik vind dat je kritiek mag uit oefenen op de regering maar dat moet constructief zijn.Er bestaan geen perfecte regeringen precies als je geen perfecte mensen hebt.Ik ben in geen vijf jaren in Suriname geweest en zie toch dat het land vooruit gaat.Ga maar na Suriname kreeg zijn zelfstandigheid 1975 en dat is 15 jaren nadat de meeste Afrikaanse landen hun zelfstandigheid kregen en ik zie niet dat Suriname hun achter ligt integendeel gaat het land vooruit maar je kunt de vooruit gang niet met Nederland meten .Ik zou graag jonge politici in de regering willen zien die een andere visie hebben dan de oudere, maar het licht ook aan het volk die zijn representanten kiest en niets anders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.