Gezocht: koel hoofd voor aanpak rampen Suriname

1

PARAMARIBO, 23 mrt – Als Suriname ergens dringend behoefte aan heeft is het overleg bij de aanpak van rampen. Dit stelt minister Ivan Fernald van Defensie. De formulering van een bestrijdingsplan mag dan vergevorderd zijn. De uitvoering staat en valt met een koel hoofd. Die les is al geleerd.

De aanpak van de wateroverlast in het binnenland deed nogal wat naar boven drijven. “Een van de zaken die geleerd is de behoefte aan een vlotte coördinatie”, zegt Fernald. Rampen laten immers geen ruimte voor bureaucratie. Getreuzel kost vooral mensenlevens en kostbaar bezit. Het was dan ook een gelukkige omstandigheid dat toen al coördinatiecentrum NCCR bestond.

NCCR kweet zich goed van zijn taken. Suriname beseft best wel dat er veel meer nodig is. Het bestrijdingsplan is nog niet compleet. Voor elke soort ramp is een apart deelplan nodig. Nederlandse experts helpen mee brainstormen. “Het is goed voor ons, maar ook voor Nederland. Nu kunnen we allerlei scenario’s doornemen, zoals dijkdoorbraken en chemische branden”, aldus Fernald.


1 REACTIE

  1. Ik schaamde me kapot toen ik merkte dat er bij de watersnood in Suriname op zeer amateuristische wijze gewerkt werd door de instanties in Suriname.Ik zag bijv.de heer Mercuur(hoofd rampencoordinatie),flessen met water sjouwen in een vliegtuigje van Bleu Wings.Eigen Surinaamse helikopters werden uit rancune niet ingezet.De helikopters waren het eigendom van vrienden van Bouta. Het werd een bedeltocht richting Nederland om NL helikopters beschikbaar te stellen.Kortom ik schaamde me kapot toen ik de beelden zag op de Poolse televisie.Mijn Poolse vrouw wist niet dat het zo erg primitief in Suriname aan toe gaat bij de hulpverlening.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.