zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieStrikter controle op geldtransacties uit Suriname

Strikter controle op geldtransacties uit Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 mrt – De controle op geldovermakingen wordt strenger. De Centrale Bank van Suriname, CBvS, richt vooral op transacties buiten de handelsbanken om. Met name de cambio’s worden aan banden gelegd. Die mogen geen geld meer overmaken.

Het gedoogbeleid van de laatste jaren is verleden tijd. De cambio’s maakten er een gewoonte van een handje lichten met de wet. De autoriteiten vermoeden al enige tijd dat geld gesluisd wordt. Er worden voor de tijd van het jaar meer buitengewoon grote hoeveelheden vreemd geld opgekocht. Het betreft voornamelijk dollars en euro’s. De praktijken drijven de wisselkoersen almaar op.

Ook de prijzen van consumptiegoederen schieten omhoog. De CBvS wil een radicaal eind aan deze ontwikkeling. Transacties mogen nog alleen via de handelsbanken en een handjevol gespecialiseerde bedrijven. Eerder verkocht de bank enkele miljoenen dollars om de koers te drukken. Veel soelaas bood de maatregel niet. Volgens experts werkt de onzekerheid rond de verkiezingen ook bepaald tegen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. Djamoe 1

  Of dit een verkiezing stunt is weet ik niet zo zeer, het gaat wel om buitengewoon grote bedragen die gewisseld worden voor vreemd geld en dan met name Euro’s en US Dollars.

  Een paar jaar geleden huilde deze Cambias nog krokodillentranen en dreigde ze weg te gaan uit Suriname vanwege het ongunstige vestigingsklimaat, vervolgens ontwijken ze de belastingen in Suriname. En als dan de nood aan de man is dan kloppen ze wel aan bij de Surinaamse regering (lees belastingbetaler) aan voor vreemd geld.

  En vergeet niet dat de overheid door het passeren van de Handelsbanken die wel dividend en belasting betalen de Cambias bevoordeeld zijn daar die niets betalen of afdragen aan dividend en belastingen, dan in eerste instantie de bedoeling zou moeten zijn.

  Misschien allemaal wel illegaal, maar etisch gezien niet te rechtvaardigen ten opzichte van de Handelsbanken die zich wel aan de regels houden.


  Maak melding
 2. Djamoe 1

  Als het wettelijk mag wat de Cambias doen hun Surinaamse Dollars inmwisselen voor Euro,s en US Dollars zullen zij dit altijd proberen hun voordeel bij te doen bij De Centrale Bank van Suriname (CBvS).

  Mocht de NA het niet leuk vinden moet men als wetgever proberen dit gat netjes dicht te timmeren, het zal wel niet zo makkelijk gaan gezien de grote belangen die op het spel staan.

  Het zou dan inderdaad een verkiezings stunt kunnen zijn en zullen de Handelsbanken na de verkiezingen wederom het nakijken hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES