zondag, juni 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameTempoverschil in aanloop verkiezingen Suriname

Tempoverschil in aanloop verkiezingen Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 mrt – Het tempo van de besluitvorming bij politieke leiders verschilt dezer dagen meer dan ooit. Dit onderscheid is zo zoetjesaan een ware traditie geworden. De ene partij gaat er prat op sneller tot besluiten te komen dan de andere. Er worden zelfs politieke en verkiezingsissues rond gesponnen.

Toch krijgt het tempoverschil een andere betekenis, een andere dimensie zelfs. Meer bewust dan niet drukt de ene leider het tempo als het aankomt op allianties. De andere maakt juist haast. Het laatste lijkt meer van toepassing op Paul Somohardjo, leider van Pertjajah Luhur. Met verbluffend gemak slaagt ‘Somo’ erin politieke partijen ervan te overtuigen zich aan te sluiten.

En dan niet zomaar aansluiten. Zeker vijf politieke partijen zijn opgegaan in Pertjajah Luhur, met leider en al. Ook het Middenblok is binnengehaald. Het Middenblok moest nota bene nog het alternatieve midden vormen. Dat is nu allemaal Pertjajah Luhur. Somohardjo kreeg het binnen enkele weken voor elkaar. Hij was daarvoor bereid de knusse zekerheid binnen het Nieuw Front op te geven.

Zelf zoekt het Nieuw Front ook nieuwe partners, zij het in lager tempo. De meest waarschijnlijke kandidaat wordt zelfs onder druk gezet. Het is kiezen of delen. De eisen van DA ’91 schieten subiet de prullenmand in. Met groot gemak en resoluut. En wordt de boot afgehouden. Niet ten koste van alles, lijkt leidmotief. Kennelijk liggen de verschillen dieper dan alleen maar traditie.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. March 16th, 2010 at 7:45 pm
  De hr.Bouterse van de Mega-Combinatie heeft zich duidelijk uitgesproken tegen de samenwerking met somo. Hij zij letterlijk: dat zolang somo de leider is van de PL er nooit een samenwerking zal plaats vinden.

  Dus Front en de PL zullen na de verkiezing tot elkaar veroordeeld worden; gelet op het feit dat front niet met de MegaCombinatie wil samen-werken en de Mega-Combinatie niet met somo en brunsie.

  De Mega-Combinatie gaat voor volledige winst op 25 mei 2010.

  Door mij voor-spelde zetel-verdeling bij de komende verkiezingen van 25 mei aanstaandé, ‘voor de Mega-Combinatie:

  1 . Paramaribo 9 zetels
  2 . Wanica 4 zetels
  3 . Nickerie 3 zetels
  4 . Coronie 2 zetels
  5 . Saramacca 2 zetels
  6 . Commewijne 2 zetels
  7 . Marowijne 1 zetel
  8 . Para 3 zetels
  9 . Brokopondo 2 zetels
  10. Sipaliwini 3 zetels

  Dus de Mega-combinatie kan als er nu verkiezingen zouden worden gehouden 31 zetels winnen in suriname.

  Dit resultaat is het gevolg van de uit-treden van de PL uit het front. Waardoor de kiesdeler in het voordeel van de Mega-Combinatie uit valt.

  Theo


  Maak melding
 2. Bij PALU 33 jaar:

  GOUDDEAL MET NEWMONT NIET IN BELANG VAN SURINAME

  In zijn huidige vorm is de overeenkomst met Newmont voor de goudreserves in Oost Suriname niet in ons belang. Waarom zou je als Surinaamse regering, in een samenwerking met een buitenlands bedrijf, minder dan 51% van de aandelen willen hebben? Maar als je bovendien de volle 100% in handen kunt hebben, waarom zou je dan genoegen willen nemen met 20%, zoals men dat nu denkt te doen. Kennelijk maakt de Nieuw Frontregering wel een bewuste keus, maar het is een keus waarbij men duidelijk niet bezig is om het Surinaamse belang te dienen, maar dat van dat buitenlands bedrijf.

  Dit is één van de zaken waarvan Jim Hok, voorzitter van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU), denkt dat het Surinaamse volk de rekening zal presenteren aan de zittende Nieuw Front regering. Hij is van mening dat uit de overeenkomst die men met Newmont wil sluiten over de goudreserves in Oost Suriname, blijkt dat de regering òf mateloos incompetent is, òf dat het NF moedwillig onze natuurlijke hulpbronnen in buitenlandse handen brengt. “In beide gevallen is het tijd om te vertrekken, want zulke regeringen hebben we niet nodig”, aldus Hok, die op 12 maart j.l. sprak in het kader van 33 jaar PALU. Deze viering was geheel geplaatst in het kader van de komende verkiezingen.

  De PALU voorman is van mening dat men simpelweg een voorbeeld had kunnen nemen aan hoe dat in de jaren ‘80 is gedaan met Staatsolie, een 100% Surinaams bedrijf. De aardolie-sector was tot die tijd bovendien totaal vreemd voor Suriname. Toch is men er toen in geslaagd om een bedrijf op te zetten dat volledig in handen is van het Surinaamse volk. En nu zijn we er allemaal trots op. De goud business is veel minder ingewikkeld en toch haalt het NF deze capriolen uit.

  We hebben met een ander groot goudbedrijf ook al een overeenkomst die allang aan herziening toe is, maar in díe richting heeft de regering tot nog toe zelfs geen enkele schijnbeweging gemaakt. “En dan willen ze nu ook de goudreserves in het Nassaugebergte uit handen van dit volk halen en aan weer een ander buitenlands bedrijf geven. Daar moeten we ze echt de rekening voor presenteren”, zegt de PALU voorzitter.

  We hebben als Suriname deze middelen hard nodig om onze eigen ontwikkeling op de rails te krijgen. De ontwikkelingsgelden van 1975 uit Nederland die nu zijn opgebruikt, zijn met medewerking van deze zelfde Fronters in 1992 uit de ontwikkelingspot gehaald en gestopt in allerlei potjes die Nederland toen belangrijk vond. Het is volgens Jim Hok duidelijk dat men toen ook al niet bezig was om de belangen van Suriname en de Surinamers serieus te behartigen, terwijl dat juist de taak is van een Surinaamse regering. Hij vindt dan ook dat het Surinaamse volksbelang niet veilig is in handen van het Nieuw Front en kennelijk ook nooit is geweest.

  Main Menu
  Home
  Doelstelling
  Bestuur
  Geschiedenis
  Links
  Publicaties
  8 December Files
  Forum
  Palu in beeld
  Contact
  Tweets Module

  Palu Suriname
  vrijdag, 04 september 2009 12:30
  Een klein groepje test de website. Feedback altijd welkom.

  Palu Suriname
  zondag, 23 augustus 2009 03:15
  Website in de lucht.
  .


  Maak melding
 3. Wat is de betekenis van in een dialect opgeschreven Pertjahjah Luhur. Alle andere politieke partijen hebben namen die door de hele Surinaamse natie wordt gegrepen. De omgangsvorm en norm in Suriname is de gemeenschappelijke taalgebruik. Deze partij hoort dus niet in Suriname maar elders in de wereld? Mag ik het vrij vertalen naar het zichtbaar intellectueel niveau van de leider in Partij van de Hoer(Luhur) of Partij van de dieren manieren? of Partij van het onfatsoen? Partij van de schopper? Partij van anti Suriname? Meest gangbaar is Eerst economische vooruitgang en dan democratie naar westers model. Democratie naar Chinees model is “Close society Open mind” en van India “Open Society close Mind” en van Indonesië is “Islamic Shariya Law”. Van Suriname “Open Society No Mind” because there is a lack of intellectuals on the right time and place. Toen de automobiel werd uitgevonden gingen allen bedrijven die gebaseerd waren op vervoer door Paard en wagen failliet. De economische vooruitgang in Suriname zal niet komen van politici maar gewoon uit de normale (intellectuelen) vindingrijke mensen uit de Surinaamse gemeenschap. In de natuur gaan de ééndags vliegen ook binnen één dag dood. Maar wie bepaalt de tijdschaal? Suriname is toe aan een politieke boust door jongeren. Jongeren hebben ook recht om hun eigen fouten te maken en daarvan te leren.


  Maak melding
 4. De enige partij/combinatie die zich bij PL heeft aangesloten en die een rol van betekenis zou kunnen spelen, was het Middenblok. Dit blok is door interne meningsverschillen zodanig afgebrokkeld,dat er haast niets van is overgebleven. Toch zal de PL als issue hebben een javaan als President. Dit zal bij veel javanen aanslaan en binnen de javaanse gemeenschap wordt samenwerken onderling met de paplepel meegegeven. Als daardoor het belang van Sur. zal zijn gediend is nog de vraag. Dit gezien de slechte ervaringen die we hebben met de PL.


  Maak melding
 5. Wat mij betreft mag NDP met 25 zetels en PL met
  8 zetels regeren,33 zetels in totaal zijn voldoende om te regeren,dekh ketere sensaar ke
  halaat kya ho gaye baguwan.


  Maak melding
 6. NDP mag regeren ze heeft 25 zetels gehaald en
  PL heeft 8 zetels,33 in totaal zijn voldoende
  om te regeren,dekh ketere sensaar ke halaat kya
  ho gaye baguwan.


  Maak melding
 7. @ teo,
  als jij eerlijk ben dan vertel jij ook hoe hoog de rekening is van die mislukte revo van bouterse dan hebben wij vergelijk matriaal.vertel ook hoe veilig onze belangen waren bij bouterse. één van de eerste slachtoffer van bouterse zijn militaire bewind was onze sterke munt onze economie heeft hij naar de klote geholpen over welke belangen heb jij het teo vertel mij.teo de geldigheids datum van jou product is al verstreken het is onmenselijk om het nog aan de man te brengen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES