zondag, mei 26, 2024
HomeNieuws uit SurinameAmbities parlementsvoorzitter Suriname rotsvast

Ambities parlementsvoorzitter Suriname rotsvast

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 mrt – Parlementsvoorzitter en Pertjajah Luhur-leider Paul Somohardjo houdt eng vast aan zijn ambities. De breuk met het Nieuw Front geeft geenszins aanleiding tot pessimisme. “We gaan hoe dan ook voor het presidentschap. Het is de wil van de achterban.”

De weg naar het hoogste ambt wordt tegel voor tegel geplaveid. “We hebben geduld”, zegt Somohardjo. Die kwaliteit lijkt vruchten af te werpen. Pertjajah Luhur zat nog in het Nieuw Front toen de onderhandelingen met andere politieke partijen. Die zijn weliswaar klein. Maar stuk voor stuk zijn ze nu bereid hun identiteit op te geven. Alles gaat op in Pertjajah Luhur. “Een machtig alternatief”, aldus Somohardjo.

Een alternatief dat zich op een of andere manier afzet tegen het Nieuw Front. En ook tegen de Megacombinatie van Desi Bouterse. Somohardjo ziet het als de enige weg naar het presidentschap. Ruim tien verkiesbare plaatsen op de kiezerslijsten was te veel geëist voor de rest van het Nieuw Front. “Dus zorgen wij er nu zelf voor.” Of dat ook even makkelijk gaat, valt nog te bezien.

De voormalige partners vinden Somohardjo te hard van stapel gaan. Zijn ambities zijn veel te hoog gegrepen. Bovendien gaat hij voorbij aan de grondmotieven van het Nieuw Front. Die hebben alles te maken met ontwikkeling en democratie. Het dreigt allemaal op de helling te belanden. Pertjajah Luhur zal de prijs meebetalen. “Wie alleen de verkiezingen ingaat is gedoemd in de oppositiebanken te belanden”, zegt president Ronald Venetiaan.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

27 REACTIES
 1. Hij moet eerst gaan leren praten en een cursus woede beheersing volgen of iets degelijk.

  Hij kan nieteens een parlements voorzitterschap naar behoren bekleden.

  Wat gaat hij doen als president?
  Vechten?
  Uitdagen?

  Zonder front was hij nooit en nimmer aan het regeren gekomen(als hij dat doet weet ik niet)

  Het huidige regering heeft veel bereikt al lijkt het niet zo.Je kan niet na jaren van achteruit denken dat alles binnen 10 jaar is opgelost.Hoe moeilijk het ook is we moeten geduld hebben.Ik zou zeggen Paul Somohardjo denk niet aan eigen belang maar ga voor het land.Uw kleinkinderen zullen u later heel dank baar zijn.


  Maak melding
 2. Gelijk!

  Eindelijk heeft Vene gelijk. Wie alleen de verkiezingen ingaat, is gedoemd in de opositiebanken plaats te nemen. Dat geldt voor Somo, maar ook voor Vene. Dat is de straf die je toekomt als je te hoog wil grijpen (Somo) of te hoog van de toren wil blazen (Vene).
  MC zal hiervan profiteren helaas, maar dat is Fronts eigen schuld. Wat Front kan redden is nu Somo weg is, ook Brunsie laten gaan om als eerlijke, onbevlekte politici verder te gaan. De eerlijke achterban van Somo stemt dan op het Front en de oneerlijke op de PL.
  Ik hoop het niet, maar het ziet er naar uit dat het voor Vene zoals voor Somo een plek in opositiebanken zal opleveren.
  Weg! Weg opgebouwde vrijheid en democratie. Dat bereik je door Hoogmoed en grootspraak.


  Maak melding
 3. Ik vind erg redelijk,dat een javaanse Suri-namers een president wordt van het land,ze zijn genoeg Javaanse Academici in Suriname.
  NPS is 50 jaar president geweest van het land
  en VHP 50 jaar VP en Statenvoorzitter,met veel tam tam,heeft Somo de Voorzitter hamer
  gekregen.De wacht moet verwisseld worden.


  Maak melding
 4. Dit mens kan niet eens begrijpen, dat het om de competenties gaat en ras, gender, leeftijd maken in deze niets uit. En als we kijken naar de voorzitter van PL en zijn huidige ministers moeten we onze harten vasthouden, dat het presidentschap niet in handen komt van 1 van deze figuren. God zij met ons Suriname!


  Maak melding
 5. Nr 3 (rgs10),

  Uw reactie is nou echt het resultaat van de jarenlange op etniciteit gebaseerde politiekvoering in Suriname. U bent ook zo een geïndoctrineerd slachtoffer.

  Begrijpt men nog steeds niet dat een persoon uit een bepaalde bevolkingsgroep niet belangrijk is, maar zijn vereiste kennis en kunde wel. Voor bepaalde figuren in de Surinaamse politiek zou een simpel baantje als kantoorklerk al te hoog gegrepen zijn, ongeacht hun ras.


  Maak melding
 6. wat men ook zeggen wil somo is gegroeid of het over vene of sardjoe rug is maakt niet uit maar dat is de realiteit.vene is 3x5jrn pres.geweest wat heeft hij gerealiseerd.wat gebeurd er met drinkwater voorziening die jaren nooit goed was geweest.slapen ze nog?


  Maak melding
 7. Iedere integere surinamer van onbesproken gedrag mag president worden van suriname.
  als deze regels worden gehanteerd vallen de deugniet gelijk af.


  Maak melding
 8. Jammer dat de Surinaams Javaanse keuken verloren dreigt te gaan, daar de achterban van somo steeds vaker in de tentjes van de fastfood ketens (McDonald etc.) te vinden is. Economisch gaat het met de achterban van somo heel goed. Ra ra hoe kan dat? De kindjes van de andere etnische groepen smachten om slechts één keer naar zo’n uitjes terwijl somo dit voor elkaar heeft voor zijn achterban. Het is wel culinair cultuur vernietiging voor de Javaanse keuken. Jammer dat somo voor het buitenland geen talen beheerst om goed te kunnen communiceren. Alleen met uitdagen en schoppen bij de Internationale Instituten en regeringsleiders kom je er niet. Meneer Bram Peper moet ook iemand inhuren voor somo om wat omgangs-etiquettes en fatsoen aan te leren. Welke blanke Nederlander heeft ooit iets goeds gebracht in SME? Meneer Peper zal de eerste steen werpen. Volk van Suriname verbindt het lot van de hele SURINAAMSE NATIE niet aan personen, maar aan vernieuwende, verjongende, verfrissende ideeën en het land. Lang leve Suriname en haar weldenkende deel van het volk.


  Maak melding
 9. Laat die schurk naar FRONT ophoepelen daar moet hij zijn, daar hoort hij thuis.

  Hij heeft als schurk +/- 10 jaar zitten rommelen met zijn kompanen om nu nog meer rotzooi over het land heen te roepen..SOMO ga weeeeeeeeeeeegggggggggg !!!!!


  Maak melding
 10. HET VERSCHIL TUSSEN VOLWASEEN POLITIEK en “Bananenrepubliek POLITIEK:

  In NL geeft de PvdA aan niet meer mee te kunen ivm Uruzgan, en men stapt allen op.

  In SME geeft Somo aan alleen de verkiezingen in te gaan, maar laat zijn 3 minister wel op hun stoel zitten ondanks hij op dit moment geen onderdeel meer uitmaakt van het FRONT.

  Kan hij mij nog een acceptabele verklaring voorschotelen?

  Wat een trieste bedoening qua politiekvoering, maar gezien het belabberde NIVO van de heer Somohardjo mag het eigenlijk niemand verbazen.

  Laatosn duimendathet VOLK verstandig kiest op 25 mei, zoniet dan verdient het Surinaams volk kennelijk niet beter.

  God zij met Suriname.


  Maak melding
 11. Econoom is die zeker. Hij kan stelen uit de stadskas als de beste. Hebben Surinamers nou nog steeds niet begrepen dat het etnisch stemmen en handelen het land vernietigd?


  Maak melding
 12. Deze meneer is en blijft een schande voor Suriname.
  Met uitzondering van Jong Tjien Fa, zijn geen van zijn minsters de Nederlandse taal redelijk machtig om niet te praten over een andere moderne taal namelijk de Engelse taal.

  Somohardjo denkt dat hij slim is. Ik krijg meer en meer de indruk dat deze man indien hij daartoe de mogelijkheid had, een coup zou plegen en ergere dingen zou doen dan Bouterse en zijn manschappen.

  Deze man is machtsdronken, Vene heeft gelijk. Hij is gewoon gladder dan een aal. Op deze manier gaat het land nioet vooruit komen. Ik ben bang dat de handelwijze van Somo gaat leiden tot etnische rellen in nhet land. Somo speelt met vuur. Ik hoop alleen dat de VHP niet gaat meedoen met deze domme man.

  Iedereen, ja jan en alle man moet gaan beseffen dat niemand er baat bij heeft op de manier waarop Somo politiek aan het voeren is.

  Somo bedankt voor het onderuit willen halen van onze nog broze eenheid en democratie. De geschiedenis zal over jou oordelen mie boi.


  Maak melding
 13. Leider uit het binnenland:

  Hugo Jabini wordt voor de Nationale Democratische partij (NDP) lijsttrekker in het district Sipaliwini. Met deze politieke zet van de NDP wordt concurrentie gegeven aan de A-Combinatie. Het kiesdistrict Sipaliwini is met vier zetels een belangrijk kiesdistrict voor de A-combinatie die zich voornamelijk richt op de marrongemeenschap.

  Jabini heeft zich de afgelopen jaren sterk geprofileerd onder de marrons en is heel populair. Bronnen uit het hoofdbestuur van de NDP bevestigen dat Jabini als een sterke troef zal worden geplaatst op de kiezerslijst van de Mega-combinatie waarin de NDP de verkiezingen ingaat. ….De NDP heeft de afgelopen twee weken ruim vijftig dorpen bezocht in het Boven Suriname gebied. Er zijn NDP-kernen geinstalleerd en verkiezingsvoorlichting gegeven. Jabini maakte ook deel uit van de NDP-delegatie.

  Jabini heeft met zich mee dat hij nationaal en internationaal gezien wordt als een boegbeeld van de marrongemeenschap. Belangrijke verdiensten van Jabini waarom hij door de marrongemeenschap op handen wordt gedragen zijn onder andere, zijn bijdrage aan een jarenlang proces tegen de staat Suriname. Hieruit is het Samaaka vonnis voortgekomen. Hij is in dit proces vrijwel de meest belangrijke persoon die namens de Vereniging van Saramakaanse gedragsdragers moet toezien op de naleving van het vonnis.

  Hij werd het vorige jaar gekozen door de internationale gemeenschap als een van de acht personen die in aanmerking zijn gekomen voor de Goldman Environmental Prize. Jabini is nu lid van de staatsraad namens de NDP. Vernomen wordt dat de NDP naast Jabini ook een inheemse kandidaat op een verkiesbare plaats op de Mega-combinatie lijst zal geven.bron Starnieuws

  somo kan hier niet tegen op


  Maak melding
 14. Ik heb gezocht, maar ik kan ze niet vinden: Superintelligente, topeconomen, leiders, diplomatieke zwaargewichten, alleen aan het land denkende, veelzijdige niet-egoïsten, bij voorkeur in het buitenland afgestudeerde mensen van javaanse afkomst. Of heb ik er een over het hoofd gezien? Wie het weet mag het zeggen.


  Maak melding
 15. Democratie!

  Democratie in Suriname is van cruciaal belang willen we enige vooruitgang boeken. Wanneer diezelfde democratie toestaat dat bevlekte inwoners kunnen meedingen naar openbare en politieke functies in het land dan kan zelf een dictator meedoen. Dus geeft democratie de dictatuur de kans om te rijpen en te regeren.

  Ruben (15) heeft gelijk als hij Somo bedankt voor het doen verdwijnen van de nog broze eenheid en democratie. Het zal heel anders zijn in het land wanneer andere regeerders aan de macht komen. Verschrikkelijk anders!
  Goed; FRONT heeft zijn tekortkomingen laten schitteren, maar heeft ook de bevolking laten schitteren. Leefplezier, vrijheid van meningsuiting en enige groeiende economische vooruitgang, ook al kon het beter. Nu stapt Somo op en is FRONT er beter vanaf wanneer ze ook Brunsie laten gaan. Dan ben je een schone partij die lef toont en niet alleen aan regeren denkt maar aan de democratie.

  Somo zal door zijn gedrag merken dat hij opositie moet gaan voeren de komende jaren en langzaamaan de grip op zijn achterban aan het verliezen is. Hij heeft met dit uit het Front uittreden zijn eigen politieke graf gegraven want de MC zal nooit met Somo samenwerken.


  Maak melding
 16. De eisen van PL Somo redelijk vind ik.10 ze-
  tels,kijk naar de verkiezing 2005,distrikt
  Wanica, NPS had 2000 stemmen en kreeg 2 ze-
  tels,en PL Somo had 4500 stemmen met 0,0 ze-
  tels,dat kan niet,dat kan ook niet, mijn pro
  gnose zijn NDP 18,PL 12,Marrons Partij 10,
  VHP 8 en NPS 5,wat mij betreft NDP mag re-
  geren als de meerderheid van de Sur. bevol-
  king dat goed vind.


  Maak melding
 17. De eisen van PL 11 zetels redelijk vind ik,
  kijk naar de verkiezing 2005,distrikt Wanica
  NPS had 2000 stemmen en kregen 2 zetels,ter-
  wijl PL Somo met 4500 stemmen kregen 0,0 ze
  tels,dat kan niet,en dat ook niet,en de ministers van PL zijn een Creool,een Chinees
  en een Javaan,NPS zijn kleiner geworden,en
  PL is groter geworden.Wat mij betreft mag NDP
  regeren als de meerderheid van de Sur.bevol-
  king goed vind.


  Maak melding
 18. Wat een zieligheid. Ik dacht dat elke Surinamer president kon worden, maar daar rekenen wij Somo toch niet toe. Het gaat om kundigheid en onbesproken gedrag. Eigenschappen die deze man zeer vreemd zijn.
  Het is natuurlijk een fata morgana van hem. But hold on to dreams. It keeps you alive.
  So Somo dream on. Je mag gewoon weer in de oppositie plaats nemen. Dan kan je gelijk een andere toon aanslaan. Advies blijf vechten. Niemand vertrouwt je meer.


  Maak melding
 19. Ubi volentia est, via est: “Waar een wil is, is een weg”
  We moeten niemand onderschatten, hoe vervelend wij het ook vinden.
  Als dit zijn doel is van Salaam dan zal niemand hem van gedachten kunnen veranderen.
  Lets keep dreaming PL.


  Maak melding
 20. PL Somo heeft 3 Minister posten, een creool,een
  Chinees en een Javaan,als RV wil ze ontslagen
  laat ze maar doen,en de verliezen van de NPS na
  de verkiezing zijn,6 ministers, 10 Ambasadeurs,
  10 DC.,10 Hfd.inspekteurs,10 inspekteurs,10 Dir
  ekteuren etc.(VHP idem)


  Maak melding
 21. Indien NDP en Volksalliantie in de regering zit
  ten gaan ze alle ministrie hervormen.Dat kan toch niet,ze zitten alleen zijn propagandisten en zijn rasgenoten, 60 jaar lang van niets doen.Zo’n manier gaan Suriname nooit vooruit.


  Maak melding
 22. 15.Ruben. PL Somohardjo is in Suriname geboren
  hij is geen papa Iding Soemita,die 60 jaar lang worden gedomineerd en geirriteerd door VHP en NPS,hij kent al die politici heel goed.
  Na de verkiezing gaan samenwerken met NDP en
  hebben totaal 34 zetels ,zijn genoeg om te regeren, Drs.Soewarto Moestadja wordt president van Suriname. Tukuh Tahuh Di Campur
  Campur,Ayok bersatuh mbangun Peraya Luhur.


  Maak melding
 23. Rashied Doekhie je moet je mond maar houden,
  na de verkiezing gaan NDP en Volksalliantie
  samen werken,en gaan ze alle Ministerie hervormen,je praat als een tjamar of eet je
  varkenvlees soms.En dat is haram.Domboo.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES