Surinaamse vrouw houdt vast aan overgewicht

23

Surinaamse en Antilliaanse vrouwen hebben vaker last van overgewicht omdat zij ‘leven om te eten’. Ze denken dat gezonder eten minder lekker en vooral minder gezellig is. Dat blijkt uit onderzoek van het LEI, een onderdeel van de Wageningen Universiteit.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wilde met het onderzoek te weten komen waarom Surinaamse en Antilliaanse vrouwen vaker te dik zijn. In de ogen van 31 geïnterviewde vrouwen is het belangrijkste nadeel van gezonder eten dat het minder smaakvol is. De Surinaamse en Antilliaanse vrouwen geven een groot verschil te zien met Nederlanders die slechts eten om te overleven.

Verder verwachten de vrouwen vanuit de sociale omgeving weinig steun voor een gezonder eetpatroon, of voor afvallen. De vrouwen gaan uit van een dikker schoonheidsideaal, twijfelen aan het verband tussen gezonder eten en afvallen en zijn niet overtuigd van de gezondheidsrisico’s van overgewicht.

Voorlichting
Het LEI adviseert het ministerie om voorlichting over gezonde voeding voor Surinaamse en Antilliaanse vrouwen aan te passen aan hun cultuur. Het moet worden benadrukt dat gezonder eten niet minder smaakvol hoeft te zijn en ook niet duurder, moeilijker, of minder gezellig.


23 REACTIES

 1. Het zijn weer alleen de Surinamers en de Antillianen die in Nederland overgewicht hebben volgens het LEI NL onderzoek. Als je de blanke Nederlandse vrouw van bijna 2 meter lengte bekijkt met haar groeihormoon lijf dan is de totale massa echt niet minder. Vet bulten puilen ook overal uit. Surinaamse vrouwen zijn sinds mensen heugenis lekker vol. Het werk wat de blanke NL vrouw doet komt niet overeen met het lijf ( heel lang en veel massa) die zij hebben volgens de evolutie theorie van Darwin. Dus LEI ga maar aan de lijn. Maar hoe word je korter?


  Maak melding

 2. Hoor je vaak ….boi yu luku a ma….wat moet jij van zeggen vaak krijgen de boys ook nog een stijve nek of willen dan ook nog graag stijfsel daar kwijt raken……………ik bemoei niet.!!!!!!


  Maak melding

 3. Het is natuurlijk jezelf voor de gek houden. Gezonder eten hoeft helemaal niet minder gezellig te zijn. Het is alleen de eetcultuur die het gezellig maakt. Of het gezond is of niet, maakt in dit geval voor deze mensen niets uit. Dat er overgewicht (en dientengevolge diabetes, hart- en vaatziekten en nog meer ongemakken optreden) maakt voor velen niets uit. Er is zo wie zo een drempelvrees om je laten onderzoeken op diabetes e.d. 90% van de gezondheidsklachten zijn te wijten aan eenzijdige en te vette voeding. De klachten daarover zijn niet van de lucht. Daar is Suriname en de Antillen overigens niet uniek in. Overal in Latijns-Amerika vindt dit fenomeen plaats. Maar goed, de aula aan de Kernkampweg ligt dagelijks vol met de gevolgen daarvan, jammer genoeg. En alle goedbedoelde voedingsvoorlichting ten spijt: deze eetcultuur is niet te veranderen. Heeft natuurlijk ook met de portemonnee te maken. En het is zo: Bakra’s eten om te leven, Surinamers (en ook anderen) leven om te eten. Pick your pick.


  Maak melding

 4. Mijn schatjes,

  Blijf jezelf en blijf genieten!
  We hebben een fantastische keuken en dat valt niet te vergelijken met die slechte west europeesche keuken.
  Soso Lobi


  Maak melding

 5. Houden Nederlandse vrouwen dan niet van elkker eten? Behoort dit slechts tot het prerogatief van uitsluitend Surinaamse en Antilliaanse vrouwen? Dus Nederlandse vrouwen eten niet om te leven?
  Mijn advies: gooi het onderzoek meteen in de prullenbak, want het slaat nergens op. Hebben de onderzoekers van de Wageningen universiteit niets beters te doen? Ze krijgen torenhoge salarissen.


  Maak melding

 6. Generaliseren is ook een kunst. Alle nederlanders zijn slank, hehe.

  En straks wordt Camiel E. de eerste Burgemeester van Bonaire. Hij heeft niet voor niets een huis daar gekocht!


  Maak melding

 7. Dit onderzoek is vanwege de response van 31 geintervieuwde vrouwen waardeloos. Het is niet representatief voor de zgn. Surinaamse of Antiliaanse vrouw. trouwens wat “een antilliaanse os typisch Surinaamse vrouw”. ik herken mezelf en zeer zeker een goed deel van de genoemde doelgroep niet echt hierin.
  Er zijn genoeg zelfbewuste vrouwen uit deze doelgroep die op hun voeding letten.Natuurlijk eten heel veel van deze vrouwen ongezond, maar wel lekker. maar om te gaan stigmatiseren vind ik uit de tijd. Er zijn ook genoeg dikke Nederlandse vrouwen, die alleen junkfood eten. Hebben zij ook last van hun cultuur. Surinaams eten is ook zonder teveel vet even smakelijk. Voor degenen die nog steeds te vet eten is goede voorlichting op zijn plaats. Waarom doet de onderzoeker niet daaraan. Zou een dankbare invulling zijn van hun tijd en het geld.


  Maak melding

 8. 31 geinterviewde vrouwen uit welke demografische groep, hoe hoog is hun opleiding en hoe oud zijn ze? Alle Surinaamse en Antiliaanse vrouwen die ik ken letten op hun figuur en eten sporadisch vet Surinaams of Antilaans eten, ook wordt er bij veel gerechten groenten klaargemaakt..conclusie weer een discutable onderzoek dat niets zegt over de groep aan sich…wat een geldverspilling


  Maak melding

 9. ik heb liever een surinaamse vrouw zonder rimpels dan een nederlandse tandenstoker met overal op het lichaam heel veel dikke rimpels.dit is wel afstotelijk hoor.


  Maak melding

 10. Ik ben het volledig eens met de onderzoekers. Veel Surinaamse en Antilliaanse vrouwen zijn te DIK. Wat geen gezicht is. Ze hebben ook nog een SUPERGROTE PAARDENKONT en durven dan nog een te strakke legging aan trekken…bah!!!!!!!!!


  Maak melding

 11. De jongere generatie let wel op haar lijn,en gaat steeds minder vet eten en gezond .
  Maar eerlijk is eerlijk de oudere generatie he,het over grote deel is dik,en als ze zich daaraan willen houden is hun goed recht,dik kan ook mooi zijn.Idd lekker eten geniet ook mijn voorkeur,ben niet dik ,maar eet wel alles wat ik lekker vind.
  De 31 geintervieuwde vrouwen zijn ouder dan 40 jaar denk ik.

  Jullie moeten niet gelijk de gebetene spelen,ga maar naar Kwakoe,let dan op, 99% van de Surinaamse en Antilliaanse vrouwen die men daar ziet is gezet en de jongeren super dun.
  Surinamers ook he,altijd maar in ontkenningsfase.


  Maak melding

 12. Ik heb de pest in dit soort “laten we weer eens kijken hoe het bij de allochtonen is” onderzoeken. Waar zijn er geen 31 dikke vrouwen te vinden? He zit het met de boomlange Ned. manvrouwen en hun gewicht? Ze zijn niet voor niets niet weg te slaan bij miss etam en m&s mode


  Maak melding

 13. Laat mannen en vrouwen zelf beslissen. En laat ze vooral niet bakra spelen zoals Mungra en de boitie vrouw. Roti met mes en vork. ha ha ha ha


  Maak melding

 14. Heel lang leven in een bejaardenhuis zonder bezoek en achter de geraniums door gezond te eten en te leven, of iets eerder dood gaan maar lekker geleefd te hebben. De bakra’s (plantage eigenaren)hebben tijdens de slavernij ons op 1 banaan per dag (God geef ons dagelijks brood) laten ploeteren in de hete zon. Als nu onze iets oudere vrouwen een beetje lekker vol eruit zien, hebben ze weer een wetenschappelijk onderzoek die ons naar 1 banaan per dag adviseert. Zij eten zelf heel veel vlees volgepropt met groeihormonen, zodat ze als reuzen eruit zien. Lang, dik en moddervet. God geef ons de Surinaamse keuken met lekker eten en vergeef ons dat we een beetje lekker vol zijn.


  Maak melding

 15. @9
  Ik ben het 100% met je eens een onderzoek gebaseerd op 31 geinterviewde niet wetenschappelijk aanvaardbaar is je zou een grotere aantal vrouwen moeten hebben om daar een betere resultaat te berijken.Verder vind ik dat hier gediscrimineerd wordt de Surinaamse vrouwen en de Antilliaanse worden over een kam geschoren.


  Maak melding

 16. Als je met zo’n tante op de proppen komt hoeft tenminste niemand te vragen waar jou vrouw is.

  Met een scharminkel loop je wellicht dat risico.


  Maak melding

 17. Precies. Vermoeiend die Sur versus Antillianen onderzoeken. Nog steeds denkt men dat Surinamers en antillianen allemaal zwart zijn, want er is geen enekel andere reden om ze steeds met elkaar te vergelijken. Waarom niet een keer Suri’s vs Turken. Ik wordt zo moe van deze uitgekauwde bekrompen Ned onderzoeken met een algememe kennis zo groot als een garnaal die veels te veel belastinggeld krijgen om hun onzin te verspreiden.


  Maak melding

 18. goede dag allemaal,
  bij het lezen van deze reactie’s, denk ik toch, het financieele plaatje speelt echt wel
  een grote rol, want de inkomens zijn ook veel
  te laag, maar ik denk, maar zo, wat moet deze bakra man dan? die een surinaamse partner heeft, die ook lekker kan koken, dan denk je echt niet aan die paar pondjes als je aan het eten ben. ja, daarna, maar dan is het te laat.
  eet en geniet, maar doe het met mate, doei.
  schoerpioen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.