Kindermuseum verwelkomt tweeduizendste scholier

1

PARAMARIBO, 12 mrt – Vandaag, vrijdag 12 maart, verwelkomt kindermuseum Villa Zapakara de tweeduizendste scholier sinds de opening eind november vorig jaar. Villa Zapakara laat deze dag niet ongemerkt voorbij gaan en zal vrijdagochtend de aanwezige schoolklassen in het zonnetje zetten met taart en kinderchampagne.

Het scholierenprogramma op woensdag-, donderdag- en vrijdagochtend is inmiddels volgeboekt tot het einde van het huidige schooljaar. De bedrijfsleiding overweegt nu om ook op de andere twee doordeweekse dagen open te gaan voor scholen om zoveel mogelijk kinderen in Suriname de tentoonstelling te laten bezoeken. De tentoonstelling Paleisgeheimen over het Ashanti-rijk in Ghana vormt het belangrijkste onderdeel van Villa Zapakara. In anderhalf uur gaan kinderen helemaal op in het verhaal van de Ashanti-koning en zijn gevolg en laten ze zich meevoeren naar de Ghanese cultuur. Ook hun leerkrachten zijn goed te spreken over de tentoonstelling: ‘De kinderen leren hier in een uur meer dan ik ze in een half jaar op school kan bijbrengen’, zo laat een van hen zich ontvallen.

Daarnaast weten ook buiten schooltijd steeds meer kinderen de weg naar Villa Zapakara te vinden. Bedrijfsleider Dakaya Lenz schat dat inmiddels 600 tot 700 kinderen in het weekend en in vakantietijd zijn langs geweest. Vooral de workshops in het weekend trekken veel belangstelling. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen elke vrijdag, zaterdag en zondag terecht bij Villa Zapakara om bijvoorbeeld een Ghanese kralenketting te maken, kalebasjes te beschilderen of kleurige graffiti te maken op een stuk hout. Ook de workshops capoeira, hiphop en drummen worden steeds populairder. Elke zaterdagochtend is er een voorleessessie in de mediatheek van het museum waar binnenkort mogelijk een tv-programma aan wordt gekoppeld.

Op doordeweekse middagen kan de Ghana-tentoonstelling worden geboekt voor groepen vanaf vijftien kinderen. Op zaterdag en zondag is de tentoonstelling Paleisgeheimen om 14.00 uur regelmatig volgeboekt, omdat het steeds vaker de hoofdattractie vormt tijdens kinderfeestjes die bij Villa Zapakara worden gevierd. Inmiddels zijn er ook een paar klasse-avonden van de eerste klassen van het voortgezet onderwijs georganiseerd bij Villa Zapakara. Dakaya Lenz toont zich dik tevreden over de eerste drie maanden dat het museum draait: ‘Het bezoek in het weekend is nog wat onvoorspelbaar. Soms is het de hele dag druk, soms hebben we duidelijk minder te doen. Ik kan zelf nog steeds genieten van de manier waarop kinderen de tentoonstelling beleven. Ook merk ik dat nogal wat ouders hier op zaterdag en zondag een beetje komen chillen op het terras terwijl hun kinderen druk in de weer zijn in het museum.’


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.