Illegale route struikelblok Suriname en Guyana

13

PARAMARIBO/GEORGETOWN, 11 mrt – Suriname en Guyana kunnen geen overeenstemming bereiken over de illegale Backtrackroute. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Guyana is niet te vinden voor het idee van legalisering. Intussen heeft Suriname al zwaar geïnvesteerd.

Om de route legaal te krijgen, is terrein vrijgemaakt voor controleposten. Douane, leger en politie moeten er komen voor het personenverkeer. Nu blijkt dit allemaal ietwat voorbarig. “Guyana is nog niet klaar voor regulering van de Backtrack. Maar de discussie gaat door”, zegt Santokhi tegenover de Ware Tijd. Het optimisme onttrekt hij aan de besprekingen in Georgetown.

Met de Guyanese minister van Binnenlandse Zaken, Clement Rohee, is de bilaterale veiligheid onder de loep genomen. Rohee ziet geen heil in legalisering. Suriname wil de route openhouden vanwege de populariteit. Surinamers en Guyanezen maken al decennia gebruik van de route. Mensen-, drugs- en goederensmokkel floreren er al sinds mensenheugenis. De enige legale verbinding tussen beide landen is een veerdienst.


13 REACTIES

 1. Telkens bij diverse onderhandelingen met onze Westerbuur komt maar 1 ding steeds naar voren, Guyana wil niet onderhandelen, Guyana wil de dienst uitmaken.

  Suriname moet zich gereed maken om binnen afzienbare tijd Zuidwest-Suriname te bevrijden uit de Guyanese wurggreep.


  Maak melding

 2. # 1, bent u gek geworden? Het Surinaamse leger kan alleen de eigen bevolking onderdrukken.
  Wie wil mij tegenspreken? Bewijzen zijn er.

  Enig idee wat oorlog inhoud? Juist ja! Dood en verderf. Vandaar mijn vraag of u gek geworden bent. Boy, schenk jezelf een stevige borrel in en overdenk je waanzinnige gedachte.


  Maak melding

 3. Minister ,
  U heeft het geprobeerd.
  Tijd voor andere middelen.
  U begrijpt wel wat ik bedoel.
  Alvast beginnen guyanese criminelen te elimineren die in Suriname volgd de rest vanzelf.
  Tang boen.


  Maak melding

 4. Er wordt onderhandeld over een ILLEGALE backtrackroute? Het wordt tijd dat er onderhandeld over het opheffen van die ILLEGALE route. Sinds wanneer wordt er door landen onderhandeld over het in stand houden van ILLEGALE routes? Dit is de grootste bullshit die ik ooit vernomen heb. Niets ervan! Legale routes, geen paspoort of reispapieren, linea recta terug!! En die paar bootjes die zichzelf en anderen in levensgevaar brengen: opbrengen en boten in beslag nemen! Maak een keer een vuist!! Jammer voor die hosselaars, maar ga maar in de rijstvelden werken. Schiet die gasten maar uit het water, dat scheelt een hoop illegalen, drugs en smokkelaars.


  Maak melding

 5. # 2, U rept met geen woord over het bovengenoemde artikel maar spreekt over oorlog en onderdrukking van het Surinaamse volk door het leger, kennelijk bent u expert, graag vraag ik u expertise aan te wenden bij de volgende vraagstellingen:
  1; Is er oorlog gekomen toen Guyana Suriname (lid v/h koninkrijk der Nederlanden) verjoeg uit Tigri in 1969?
  2; Is er oorlog gekomen toen Suriname het Guyanese/CGX olieplatform verjoeg in 2000?
  3; Als er sprake van onderdrukking is, wie zijn dan leidend voorwerp in deze, het leger of de poltiek, kortom wie zijn het bevoegd gezag?

  U hoeft niet gelijk te antwoorden, sla eerst een stevige borrel achterover!!!

  Nr. 4; Gaarne aub een cursus Nederlands aanvragen, dan kunnen we een gezonde discussie voeren, alvast bedankt!


  Maak melding

 6. Alweer die ongecontroleerde, persoongerichte reacties, zonder daarvoor feiten te kunnen aangeven die verdere inhoudelijke reacties stimuleren. Ik bedoel hier degenen die nog zo reageren.

  Houd je toch eens aan het onderwerp!Zelf mijn zoon(vwo) schaamt zich over de manier hoe jullie op een onderwerp reageren en daarbij zeer persoonlijk worden, zonder daarbij goede argumentatie te gebruiken. Wordt toch een positieve voorbeeld voor de jonge SuriNeds!!!

  In eerdere reacties over onderwerpen t.a.v Guyana(zie onderwerp Tigri en Suikerkwestie) heb ik aangedragen, dat het politiek bartelen begonnen is. Guyana zal Suriname steeds de voet dwars zetten om ten minste toegang te krijgen op de Corantijn rivier.

  Dit geval van de Backtrack bewijst weer dat Guyana de overhand probeert te krijgen en dat Suriname dan zal moeten zwichten en toegeven aan de grillen van Guyana.

  Ik denk dat Suriname nog steeds de beste kaarten in handen heeft en dat,volgens mij, de kwestie Backtrack als chicken-feet gezien moet worden.Gewoon een stuiptrekking van Guyana.

  Guyana heeft dringend de Corantijn rivier nodig voor haar economische ontwikkeling.

  Het bartelen tussen Guyana en Suriname is naar mijn mening vrij simpel. Geef Tigri terug, erken mijn grenzen en dan geef ik je toestemming de monding van de Corantijn rivier en de westelijke oever van de Corantijn rivier te mogen gebruiken. Wel dan tegen een bepaalde financiele vergoeding.
  Ik blijf dit volgen. Graag inhoudelijke reacties.
  Srika


  Maak melding

 7. Nr. 4; Gaarne aub een cursus Nederlands aanvragen, dan kunnen we een gezonde discussie voeren, alvast bedankt!

  NATIONALIS

  Alles moet men jouw voorkauwen voordat jij iets door hebt…idioot of zo….Met je Nederlands…hoe dom kan jij nog zijn.

  Schrijf Sranan dom kaw…idioot.


  Maak melding

 8. Een cursus Nederlands is eerder aan u besteed.
  Heeft de ndp u nog niet aangemeld voor een cursus Nederlands? (Zwakker dan schermen met een oproep uwerzijds om een bepaalde cursus te volgen bestaat niet.)

  Voor de goede orde nogmaals uw oproep aan de minister;

  “Suriname moet zich gereed maken om binnen afzienbare tijd Zuidwest-Suriname te bevrijden uit de Guyanese wurggreep.”

  Met bovenstaand vraagt u de minister om een oorlog tegen Guyana te beginnen.
  Hoe anders moet Suriname het gebied bevrijden?
  Over staatsrecht heeft u trouwens geen kaas gegeten. Deze minister is niet bevoegd om een oorlog te beginnen.

  Met uw tegenreactie zet u zoals het een ndp lid geleerd is de wereld op zijn kop.


  Maak melding

 9. Shantie in je ogen: Meneer de buitenlandse zaken.
  Deze man kent duidelijk zijn taak niet, of hij is gewoon met iets anders bezig…..ONBETROUWBAAR is hij.(dubbele agenda)

  Jullie weten duidelijk wie.


  Maak melding

 10. Helaas rept nr. 7 met geen woord over het bovengenoemde artikel en blijkt dus een wassen neus te zijn.

  Nr. 9; Klaarblijkens is het duidelijk dat u dringender behoefte heeft aan een agressie training voordat u uw huidig niveau ontstijgt.

  # 10/11 Behalve dat u boekdelen spreekt, slaat u volledig de plank mis.
  U haalt behalve de cursus Nederlands weer eens zaken aan die niet genoemd zijn, proficiat, u bent kampioen woorden in de mond leggen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.