Ordening Surinaamse NGO-wereld dringend nodig

7

PARAMARIBO, 9 mrt – Het is dringend nodig het NGO-veld te ordenen. Dit zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking. De onoverzichtelijkheid nu leidt tot allerlei scheefgroei en misbruik. De samenleving betaalt uiteindelijk het gelag. Dit kan nooit de bedoeling zijn.

NGO’s moeten juist lacunes dichten in het overheidsbeleid. “Er zijn nu een heleboel gelegenheidsorganisaties die zich ervoor lenen zaken te bewerkstelligen die niet in het voordeel zijn van ons land”, zegt Van Ravenswaay tegenover Radio 10. Dergelijke kritiek kwam eerder al van president Ronald Venetiaan. Bepaalde NGO’s zouden Suriname’s soevereiniteit op het spel zetten.

Zo worden projecten uitgevoerd buiten weten van de regering om. De regering gaat daarom voor ordening. NGO’s worden geregistreerd. Nieuwe wetgeving moet meer voorwaarden stellen. Ook zijn er trainingen in onder meer organisatiemanagement. “Je wilt weten hoe het er allemaal uitziet. Als zaken niet inzichtelijk zijn, kun je de NGO’s niet goed inzetten”, aldus Van Ravenswaay.


7 REACTIES

 1. Er was een in een dorp waar er op een dag een man verscheen en zei, mensen ik wil zoveel mogelijk kokosnoten kopen en wil daar graag 1 Surinaamse dollar per stuk voor betalen. Omdat er nogal veel kokosnoten bomen in het dorp staan, beginnen enkele mensen uit het dorp snel en massaal kokosnoten te verzamelen.
  Een week later arriveerde de man terug in het dorp en kocht er de verzamelde kokosnoten voor de afgesproken 1 SME Dollar per stuk. De man was tevreden, en gaf aan de volgende week terug te komen om nog meer kokosnoten te kopen, en wilde daar 2 SME Dollar per stuk voor betalen. Het nieuws sijpelde snel door het gehele dorp heen zodat nog meer dorpelingen kokosnoten begonnen te verzamelen. Het werd natuurlijk snel moeilijker om kokosnoten te vinden daar er tijdens de eerste ronde al heel wat werden geraapt en er nu nog meer zich bezig hielden met het zoeken naar kokosnoten .
  Conform de afspraak kwam de man een week later terug, en kocht alle kokosnoten op voor 2 SME Dollar per stuk. Toen de man klaar was zei hij dat hij heel tevreden was met de gang van zaken en gaf aan de volgende week nog meer kokosnoten te willen, aangezien hij verwachtte dat het wat moeilijker zou worden om meer kokosnoten te vinden zei de man er nu er 5 SME Dollar voor over te hebben per stuk.

  Aangezien de voorraad kokosnoten op aan het geraken was moesten de dorpsbewoners alle zeilen bijzetten om aan kokosnoten te geraken, de man zou er tenslotte 5 SME Dollar per stuk voor betalen. Toch werden er met veel moeite nog enkele zakken met Kokosnoten gevuld, en de man verscheen zoals elke week keurig op de afgesproken tijd om ze te kopen. Ook betaalde hij keurig die 5 SME Dollar per kokosnoot l. En de man zei, ik wil meer Kokosnoten , volgende week kom ik terug en betaal 10 SME Dollar per kokosnoot .

  Er was werkelijk een dorpsopstand aan het ontstaan om aan kokosnoten te geraken, die waren zo schaars geworden dat er maar een handjevol werden gevonden. Al verlossing kwam er midden in de week plots een andere man met een pick-up truck het dorp binnen gereden met daarin 100 volle zakken met mooie kokosnoten . De mensen uit het dorp bestormden de man en vroegen hem of ze zijn kokosnoten kunnen kopen. De man dacht, hier zit handel in, en zei tegen de mensen, dat kan maar ik vraag 7,5 SME Dollar per kokosnoot l. De dorpsbewoners verzamelden al het geld wat ze maar konden vinden, halen al hun spaargeld van de bank af en kochten alle kokosnoten die de man bij zich had. Iedere dorpsinwoner had wel wat kokosnoten gekocht aan de man, iedereen was in opperste stemming en wachten vol geduld op de zaterdag wanneer de man zou komen om de eikels te kopen a 10 SME Dollar Euro per stuk.

  Echter, er kwam geen man die zaterdag, de man bleef weg en de dorpelingen hebben die man nooit meer gezien. Het enige wat er achter bleef was een grote hoeveelheid kokosnoten .

  En zo, zo werken NGO ook……


  Maak melding

 2. Ray

  Een mooie metafoor op mijn milieu project die bedoeld was om de straten en stortplaatsen up to date te houden.
  Helaas zijn de wagens en de afvalcontainers naar de maan geholpen en is het werk stil komen te staan sinds front in 2000 aantrad en vanaf 2001 nooit meer iets mogen vernemen, weg geld a 360.000 en stil BUZA Nederland.VNG.Bestuursdienst Amsterdam en BUZA Suriname.


  Maak melding

 3. Het geen de minister van Ravenswaay en eerder de president Venitiaan het over bepaalde NGO`s hebben die soevereiniteit van het land op spel zouden zetten heb ik al eerder over gelezen, het ging toen over een paar Afrikaanse landen waar het zelfde gebeurde.Het geen je kunt doen hun het land uitzetten.Gaat Suriname bedelen dan zijn dat de voorwaarden die gevers stellen om over de ontwikkeling van het land te bestemmen en dan mag je zeggen wat je wil ze doen wat ze willen.Je hoeft maar naar de situatie van Hai”ti te kijken daar kwamen verschillende organisaties met hun zogenaamde NGO`s die tot en met kinderen wilden stelen van ouders die dachten dat deze kinderen een goed leven in de USA zouden krijgen als ze meegingen hun kinderen aan hun te laten.Wat blijkt het te zijn deze mensen zouden zeker de kinderen als seksobject verkopen.


  Maak melding

 4. Het idee dat die NGO’s bezig zijn met een soort complot tegen Suriname en in opdracht van het buitenland, vind ik eerlijk gezegd nogal vergezocht en onwaarschijnlijk. Suriname is kennelijk nog steeds een vrij gesloten samenleving en men is bang voor iedere frisse wind, vooral als die uit ‘ het buitenland’ komt. Deze bejaarde leiders hebben niet door dat de termen binnenland en buitenland steeds minder relevant zijn in een globaliserende wereldeconomie.

  Iets anders is, dat er inderdaad nogal wat wildgroei is op het vlak van ontwikkelingssamenwerking, door al die NGO’s. Er ontstaat een lappendeken aan projecten zonder onderlinge samenhang op basis van een macro-economische visie gericht op de lange termijn. Daarom ben ik het wel eens met de minister, dat al die hulp beter gekanaliseerd en aangestuurd moet worden en dat de Surinaamse overheid hierbij de regie zou moeten nemen.


  Maak melding

 5. NGO’s kunnen op twee manieren schadelijk zijn.

  -1- ze werven ondsen maar dit kan ten nadele zijn van andere betere doelen. Zo zijn er bv een aantal organisaties die al jaren in SME op een goede manier en tegen geringe kosten weeskinderen ondersteunen. Als er een nieuwe organisatie komt met een dik betaalde directeur die steeds heen en weer vliegt zullen de donaties aan de oude goede organisaties verminderen terwijl de nieuwe organisatie weinig helpt.
  Ook willen al die organisaties voorzieningen van de SME overheid: een pand, een perceel, etc.
  -2- De ontwikkeling die het brengt is niet altijd de juiste. Neem bv het sturen van schoolboeken. Als er veel verschillende schoolboeken gestuurd worden dan ontstaat bij de examens een probleem als de leerstof sterk verschilt. Een extreme voorbeeld is bv de evolutie theorie versus de creationisten. Dergelijke schoolboeken kunnen SME voor het blok zetten: moeten we op eens ook creationisme in de exemen eisen opnemen? En wat doen we dan met de andere visies die bij andere godsdiensten leven?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.