Nog meer buitenlandse artsen naar Suriname

18

PARAMARIBO, 8 mrt – Er komen nog meer buitenlandse artsen. Dit zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. Surinaamse krachten alleen kunnen de behoefte niet aan. Dat is vooral merkbaar in het binnenland. Als het even kan, komt daar dit jaar nog verandering in.

De Cubaanse artsen die nu al in het binnenland zitten, krijgen versterking. Dat is hard nodig. “In Brokopondo bijvoorbeeld wonen ongeveer dertienduizend mensen. Daar zijn slechts twee artsen voor beschikbaar”, zegt Waterberg in het STVS-journaal. In andere delen van het binnenland is het niet veel beter. Het laten halen van buitenlanders is voorlopig nog het meest probaat.

Surinaamse artsen zijn niet bepaald geneigd hun levensstandaard in te ruilen. Toch staat de deur op een kier. “Als er Surinaamse artsen zijn die in het binnenland willen werken, zijn we bereid de gelegenheid te bieden. Maar het mag niet zo zijn dat als we buitenlanders binnenhalen, de Surinaamse artsen pas roepen dat ze bereid zijn”, aldus Waterberg. De ervaring met de oogartsen is al één te veel.


18 REACTIES

 1. Front man no poor a wroko, want jullie weten niet hoe die dingen werken maar jullie willen doen als gek.

  Verpest anderen iedeën en werken niet.


  Maak melding

 2. Volgens minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid zijn Surinaamse artsen niet bepaald geneigd hun levensstandaard op te zeggen.
  Ik vraag mij dan ook af of deze buitenlandse artsen wel betaald worden voor hun werk, en door wie ze dan betaald worden?, want het is wel vreemd dat het verplegend personeel van de slandshospitalen nog steeds op hun salaris zitten te wachten.


  Maak melding

 3. Moi weer datra!

  De bevolking in het binnenland heeft recht op een goede gezondheidsdienst. Zijn het Surinaamse of buitenlandse artsen, ze hebben er recht op.
  Indien de Surinaamse artsen niet in het binnenland willen werken dan hebben ze hun roeping gemist en spelen ze “moi weer datra!”

  Sommige artsen zitten hun tijd te verdoen in de politiek, terwijl ze zijn opgeleid om mensen te genezen. Jaag ze de rimboe in!


  Maak melding

 4. Ze zijn vergeten waarvoor ze zijn opgeleid.
  velen van deze artsen hebben hun studie met beurzen van de belasting betaler kunnen afmaken, nu ze afgestudeerd zijn, willen ze niet voor deze mensen werken.
  Als anderen daartoe bereid zijn, laat hun dan maar het werk klaren.

  goed zo meneer Waterberg


  Maak melding

 5. De meeste surinaamse artsen zijn corrupt aasgieren die hun ambt niet waard zijn.

  De hebben een eed afgelegd om levens te redden maar ze helpen alleen mensen als je tjoekoe in Euro en USD betaald.

  Deze honden zijn hun ambt niet waard zet ze op de boot en stuur ze naar Afrika om daar mensen te helpen, bijvoorbeeld in Somalie dan wordt er een keer afgerekend met deze corruptelingen.


  Maak melding

 6. @ #3

  Geld en status heeft een grotere roeping dan arts zijn.Daar kom je alleen in Suriname mee weg.

  Ik ga ervan uit dat de Cubaanse artsen een normaal loon krijgen. Cuba is een communistisch land en men beperkt daar zoveel mogelijk de grote inkomensverschillen. Zeg niet dat ik het ermee eens ben, maar zo is het wel.

  In Sur. voelt men zich vaak te goed voor de binnenlanden. Waar dat zelfbeeld vandaan komt, weten zij. Nu de Europeanen en andere landen Sur hebben ontdenkt, dan rennen ze opeens het binnenland is. Hun eigen mooie natuur.


  Maak melding

 7. Het heeft voor een deel te maken met het “te goed” zijn voor de binnenlanden en neerkijken op de mensen.

  Alle landen hebben binnenlanden, maar in Sur is dat iets waar je je voor schaamt?! Het zijn de gebieden waar mensen in vele landen naar toe gaan in de grote vakanties als het in de steden te heet is.
  Niet in Sur. daar blijven ze in de velle augustus, sept en okt. zon rustig in de stad hangen. Het binnenland is voor Indianen en bosnegers. En daarom willen o.a de artsen er niet heen. Maar als de Cubanen komen, dan is het tijd om te hiele likken en wil men op eens wel.


  Maak melding

 8. de suri artsen hebben een heel hoge pet van zich zelf. Eigenwijs en vaak onbeschoft. Uitzonderingen daargelaten. Neem nou de bedrijfsarts van telesur. Wat een eerlijk mens/gedreven mens is dat. Ik als nederlander ben bij haar op consult geweest in januari. Geen geld gevraagd ondanks ze wist dat ik holland kom. Tof mens. De rest van de artsen weten het allemaal beter, dus luisteren ze niet naar jou.Hoeveel mensen zijn er niet gestorven door de nalatigheid van deze zogenaamde artsen. Neem nou dokter Bakker. Toffe kerel is dat.
  Stuur de rest naar het binnenland om daar te Werken.


  Maak melding

 9. Ga zo door minister waterberg, en hoop dat uw colega ministers dat ook gaat volgen , geef een ieder die wil werken en de gene die nog in de zeven even tijd perk leven gewoon opruimen kost het land meer geld dus zowel bij de socialedienst als het openbare werken moet men schoon schip gaan maken .en zo is er nog meer .Maar terug komen op minister waterberg stel voor elk nieuwe arts die het land binnen komt met hun specialisme de surinaamse artsen op non actief en dan ga je de poppen aan het dansen krijgen .Dan zult je zien dat er weer respect terug komt naar de patienten van de artsen die de patienten zien als hun valuta inkomsten bron.
  want als je merk wat deze artsen alleen aan priveleges op eisen van patienten schhrik je gewoon van . Dus er moet weer een ommekeer komen van respect jegens het surinaamse volk.


  Maak melding

 10. opm op mijn reactie was er een type fout .
  het moest zijn geef de gene die wil werken werk en de gene die nog in de zeven even tijd perk leven gewoon opruimen .
  dit was mijn correctie


  Maak melding

 11. De Cubaanse artsen zijn zeker welkom in het binnenland van Suriname.Als men met de komst van Cubaanse artsen de kwaliteit van de gezondheidszorg op een hoger niveau wil brengen dan moet dat ook doen.Cubaanse artsen hebben een eed afgelegd om mensen te helpen en dat doen deze artsen ook.Het mooie van dit alles is dat de Cubaanse artsen in tegenstelling tot het gros van de Surinaamse artsen zich vebonden voelen met arme mensen die niets hebben.


  Maak melding

 12. Suriname is aangewezen op buitenlandse artsen! Shame, shame….we wilden toch zooo graag onafhankelijk worden!! Ik schaam en erger me, dat ik moet lezen, dat artsen uit Cuba nota bene in ons mooi binnenland moeten werken. Er zijn goed opgeleide Sur.artsen…maar die blijven het liefst in de omgeving van Parbo en in de jungle is er geen Torarica, gokhallen, disco*s, Chi Min*s etc. Ze moeten zich diep schamen…die Surinaamse Geneesheren!!


  Maak melding

 13. het is een “koeie” zaak als buitenl artsen worden aangetrokken voor het binnenland. war suri arsten incl Jerrel Pawiro wil nietnaar het binnenl gaan, anderszijds terecht ook want welke faciliteiten heb je daar?
  inmiddels zijn er ook veel binnenlandse jongens afgestuurd als arts, incl oom Celsius en ook hij laat zijn ex buurtgenoten in de kou staan of niet???
  Hoe dan ook de binnenl. bewoners mogen hier niet de dupe van worden is blijft het een “koeie”zaak als buitenl. artsen dit werk gratis willen doen, helemaal gratis is het ws toch niet want de regering betaalt ergens wel de rekening voor.
  Jerrel en Bueno de mesq. hoeven ook niet te vrezen voor hun inkomen, want deze mensen kwamen toch niet nar parbo of waren een dag kwijt voor max een half uur consult.
  Deze mensen (zelfs ook van wanica en parbo) zijn een dag met veel honger ( want je kan anytime opgeroepen worden dus ga je eenmaal in de wachtkamer geen broodje meer halen) kwijt of zakken van jerrel en bueno te spekken dus mogen zij ook eieren voor hun geld kiezen.
  Jerrel tjoep kare. Celsuis ga zo door.


  Maak melding

 14. Ila/Eva,

  Ik ga met jullie mee in denkwijze.
  Surinamers houden over het algemeen van de leuke dingen van het leven. Restaurants, bars, gokhuizen, dancings en Torarica-vieuw.
  Dat onze artsen niet anders zijn en doen geeft aan dat ze hun medemens in het binnenland niet waarderen.
  We moeten beginnen met alle artsen uit politieke functies te weren, alle juristen, notarissen en alle medische specialisten.
  ga het werk doen waarvoor je bent opgeleid, vaak met overheidsbeurzen.


  Maak melding

 15. @ E.Verdier

  Wat bedoel je met “artsen uit Cuba nota bene”?

  Cubaanse artsen staan bekend als een van de beste opgeleide arten in de regio. Menig regeringsleiders uit het Caribische gebied laten zich niet in de V.S. of Canada behandelen maar Cuba.


  Maak melding

 16. Zou het mogelijk zijn om ook indiaase artsen,over te laten komen?
  Ik ken wel een paar specialisten die graag en goed werk kunnen verrichten in Suriname!!!
  Ze willen juist heel graag in nhet buitenland werken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.