dinsdag, mei 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameParlementsvoorzitter Suriname: ik ben redelijk

Parlementsvoorzitter Suriname: ik ben redelijk

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 mrt – “Mijn wensen zijn redelijk.” Dit zegt parlementsvoorzitter en leider van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo. Het mag dus niemand verbazen dat hij minimaal tien parlementszetels wil. Het Nieuw Front moet het zich kunnen permitteren. Pertjajah Luhur als running mate hebben, heeft een prijs.

Het komt dan ook minstens sneu over dat het verbond alles bij het oude wil houden. Zoals de kaarten nu liggen, willen de partners uitgaan van 2005. Het maakt dan niet uit of de partijen individueel zijn gegroeid. Somohardjo rekende juist op een andere benadering. Hij gelooft namelijk stellig dat zijn partij nu groter is. “We willen meer dan tien zetels. Dat hebben we goed onderbouwd.”

Dat onderbouwen is gebaseerd op eigen waarneming. President Venetiaan is dat als Nieuw Front-voorzitter ook goed te verstaan gegeven. Als de partners akkoord gaan, lijkt de weg vrij naar de volgende ambitie. Met zijn tien zetels wil Somohardjo het presidentschap opeisen. Dat natuurlijk als het Nieuw Front voldoende scoort tijdens de verkiezingen. En als de andere partners akkoord gaan.

Maar geen van beide voorwaarden hangt aan enige zekerheid. De zetelwinst van het Nieuw Front is sinds 1987 met elke verkiezing alleen maar afgenomen. Meer verkiesbare posities voor Pertjajah Luhur zou minstens ten koste gaan van de rest. Bovendien is de kans groot dat er nog ten minste één nieuwe partner bij komt. Voor Somo geen man over boord: “Als het niet kan, blijven we vrienden. Pertjajah Luhur kan ook alleen de verkiezingen in als het moet.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
 1. somo heeft een redelijke opmerking gemaakt en dit heeft toen ook geleidt tot het aftreden van de ktpi uit het nieuw front.

  spa van castelen heeft geen achterban.en wordt in feite meer gewaardeerd dan de partij van somo.
  opa adema je rol is reeds uitgespeeld.jij hoort nu thuis in huize ashiana

  de avontuur van opa ro maakt de npsers angstig.


  Maak melding
 2. ik vraag mij af of je aan de hand van DAGpeiling de presidentschap kan opeisen.
  ik heb eerder gezegd dat de president van suriname iemand moet zijn van onbesproken gedrag dus mensen als somo bouterse bosje brunswijk vallen af.


  Maak melding
 3. Parlementsvoorzitter Suriname: ik ben redelijk……………..noemt men dit landsbelang……… of.. zelfzuchtig hebzucht belang…..kijk jij en Opa Ronald kunnen mijn part het dak op…dit is puur dom ezels gebalkt


  Maak melding
 4. @ Somo, zullen we met z’n allen eerst maar afwachten hoeveel zetels je krijgt.

  Natuurlijk moet er naast een plan A ook een Plan B zijn. Deze plannen horen niet in het openbaar kenbaar gemaakt te worden, maar aan de onderhandelingstafel naar de partners toe.

  Want als je je tien zets niet haalt is het gezichtverlies. Eenieder heeft z’n og haar persoonlijke kwaliteiten, maar er zijn grenzen. Alleen door samen te werken en WEDERZIJDS RESPECT kan heelveel bereikt worden.

  Mogen de beste in SU winnen!

  Het gaat om het belang van het land en niet om persoonlijke belangen.

  GOD BLESS SRANANG!!!


  Maak melding
 5. Nogmaals als luhur zo groot is geworden en steeds drijgt met,, desoods alleen de verkiezing in gaan,,dan wat lul je dan..

  Hou de eer aan je zelf en blijf niet drijgen,ga alleen op pad en kijk hoeveel je meer dan tien kan halen en stel dan je eisen..
  Dan ben je een grote keren met stevige ballen..

  Het jampanesie gezegde is ,,, fositing mie foefoeroe foroe,maa no my trong meneer..
  pres-pres pinda-kofie-djompo my pranie..

  Meneer somo je lult in de ruimte,verdwijn uit het centrum en ga lekker spelen met je jonge duifjes,jou tijdperk is voorbij..

  je vrouw is tenslotte alleen in den-haag en wacht op jou misschien of ook niet..

  de tijd-perk van al die oude bejaarden is anno 2010 al voorbij,als je nu niet kan genieten van je pensioen,wanneer dan wel..


  Maak melding
 6. Strategisch!

  NPS, VHP en DA91 moeten strategisch gaan denken. Als Front partijen moeten ze DOE inlijven en Somo en Brunsi loodsen. Deze risicovolle stap levert dit nieuw Front de stemmen op van zwevende kiezers die de corruptie en het crimineel gedrag zat zijn.
  Zonder Somo en Brunsi is dit Nieuw Front geloofwaardiger als regeerformatie en zijn ze van de zware last van de bevlekten af.

  Noch Somo, noch Brunswijk kan naar NDP toe om zich in te lijven. Dat brengt een grote scheur in NDP teweeg die de partij niet kan verdragen en zich dan zal opsplitsen in Desi en de rest, versus Wijdenbosch, Somo en Brunsi.

  Dus wat strategisch denken zo’n paar maanden voor de verkiezing is niet eens zo slecht. De vraag is alleen; durft Front dat?
  Ze zullen DOE dan moeten overtuigen en overhalen en de belofte doen voor nieuwe politiek door een splinternieuw Front, anders lukt dit plan niet.


  Maak melding
 7. PL moet de verkiezing alleen gaan,laat NDP
  regeren,NPS,VHP en andere in de opositiebank
  zitten,de verliezen van de NPS 6 ministers,
  10 ambasadeurs,20 direkteuren,5 DC,10 inspek
  teurs etc.(VHP idem)denk aan de uitkijkbrug
  weggegooid geld,domboo domboo.


  Maak melding
 8. PL moet de verkiezing alleen ingaan,en laat
  NDP regeren,kijk naar de uitkijkbrug wegge-
  gooid geld,NPS en VHP heeft 30 lange jaren
  geregeerd,en de resultaat 0,0 denk aan de
  mooie brug op de sur.rivier,denk aan de AOV
  wordt terug gebracht 70 j.naar 60 jaar,etc.
  dit alles door de NDP gedaan.


  Maak melding
 9. somo laat mij niet lachen.jij bent een domme javaan en wil president worden.je hebt niet eens de lagere school doorlopen dan wil je president worden.jij en die overige ndp aanhangers zijn verstandelijk gehandicapt.


  Maak melding
 10. Soort zoek soort hoor je vaak zeggen. En dat kunnen we gerust zeggen van het nw Front. Zoals ik ook reeds eerder aangaf wie neemt die oude pah-e nu nog serieus? Alleen de nw Frontleiders nog!


  Maak melding
 11. Ik wil niet politiek correct zijn wanneer ik zie dat de ander dat niet is. Ik wil keihard voor mijn belangen op-komen. Dat doe ik door de nalatenschap van mijn voorouders desnoods met de wapens te verdedigen !!!!

  Ik zal nooit toelaten dat een ander volk mijn grond in beslag komt nemen. Suriname is groot genoeg, een ieder kan een sukje hebben. Maar die vent somo is gewoon brutaal om te denken dat hij alles kan maken totdat hij straks moet vluchten. Maar deze keer zal hij niet ontkomen.

  Para is mooi maar het is eigendom, dus somo moet daar ver weg blijven.

  Mijn Familie heeft grote plantage’s in suriname, dat allemaal boedel is. boedel heeft vele nadelen, maar ook een heel groot voordeel; dat de grond niet in handen van een andere volk kan komen. Door de grond niet te kunnen exploiteren heeft de zwarte bevolkings-deel weinig economische macht, maar toch bezitten zij iets waar de andere volken heel graag willen hebben.

  Uit frustatie begint somo zelf grond te roven,wat algemeen bekend is. Wie gaat de prijs van dit alles betalen???
  De nps zal de prijs betalen omdat zij somo de gelegeheid hebben geboden om grond te roven en de mensen van para te bedreigen ivm hun grond bezit.

  Als iemand denk dat de grond kwestie geen gevogen zal hebben voor de verkiezings uitslag, dan hebben zij het glad mis.

  De grond kwestie zal zeker impact hebben in coronie, want een groot deel van coronie is boedel en van de blakaman. Wil men vredig met ons leven dan dient men ons bezit te respecteren, anders is het morres, war, oorlog.

  Als somo op de etnische toer wil dan kunnen wij dat ook. Dan stel ik de vraag aan de vhp of een moslim met een hendoe partij kan samen gaan. En of dat geen vuur en krut bij elkaar is. Want op de lange termijn wil de ene geloofs cultuur de ander toch domineren.

  Dat blijkt nu al dat somo zijn eigen soort wil clusteren om een blok tegen de ander te vormen. Dan wordt het molims tegen hindoe of moslims tegen cristenen of molims tegen ongelovigen of moslims tegen voodoo; kies maar zou ik zeggen. En zo begint het gevaar dat etnische en dientengevolge daarvan geloofs politiek, voor suriname.

  Dus mensen somo is een gevaar voor de hele surinaamse samenleving op termijn omdat het aan etnische politiek voering doet. Dat is absoluut niet redelijk en zelf super gevaarlijk.

  Het front kan deze kwesties niet inschatten omtrent somo etnische politiek omdat het geen lange termijn planning heeft.


  Maak melding
 12. 2010,

  Splinternieuw FRONT: VHP, NPS, DA’91 en DOE.
  Dit supernieuw FRONT moet het gaan doen met:
  1. Corruptie/tjoekoe bestrijden.
  2. Economie uitbouwen/stabiliseren.
  3. Aanpak illegale goudzoekers.
  4. Nieuwe onderhandelingen IAMGold e.a.
  5. Werkgelegenheid/scholen in het binnenland.
  6. Investeerders stimuleren.
  7. Durf in eigen producten te investeren.
  8. Nieuw bedrijfsvergunningen systeem.
  9. Ambtenarenapparaat uitdunnen.
  10.Verkeersregels aanpassen(snelheden/boetes)
  11.Voorbereiding nieuw kiesstelsel.
  12.Infrastructuur verbeteren ivm toerisme.
  13.Aanpak grondrechten (toewijzen/onteigenen)
  14.Import terugdraaien en export vergroten.
  15.Caricom belangen afwegen.
  16.Cursus politiek/staatszaken invoeren.
  17.Nieuw belastingsysteem/vermogensbelasting.
  18.Afronding zaak 8 december.
  19.Nieuw visumbeleid buitenlanders/SurNeds.
  20.Inhuren kennis teneinde zelfproductie te bevorderen.
  21.Stoppen met die poppenkastvertoningen en 22.Paramaribo renoveren.
  23.Betere voorzieningen ouderen en AZV volbrengen.
  24.Kansarme jongeren technische scholing bieden.
  25.ONTMOEDIGEN ETNISCH STEMGEDRAG.


  Maak melding
 13. Is er ooit een kabinet gevallen in suriname¿¿¿¿¿¿

  hhahaha al zou je de stoelen in het parlment aan het plafond vastmaken dan nog valt er geen kabinet in suriname.

  Ze zitten met hun reet vastgeplakt met cetabever. En in een onnatuurlijke houding blijven ze aan de honing likken.


  Maak melding
 14. @DAS,
  Ik ben het helemaal eens met de punten die je noemt. Het probleem met het nw Front is helaas, dat met name VHP en DA 91, groepsbelangen in stand houden. Daarnaast is de VHP nog steeds een etnische partij, die opkomt voor die etnische belangen. Daarnaast is de VHP ook een “handelspartij”. Anders gezegd de VHP wordt gefinancierd door handelaren en/of importeurs. Het is te begrijpen, dat deze partij bijv. productie verhoging nooit op de eerste plaats zal stellen. Over de NPS wil ik het eigelijk niet hebben, als we alleen maar kijken naar de deals die ze sluiten met multinationals, blijkt duidelijk dat deze mensen totaal geen vertrouwen hebben in eigen kunnen. Ik ben er zeker van dat als ze 30 jaar geleden aan de macht zouden zijn, de Staatolie nu Shell of Evvron zou heten. Winston Jessurun is lid van een politieke organisatie, waarvan ik me afvraag hoeveel leden die hebben. Ik heb jaren geleden een massa meeting van zijn partij meegemaakt en het aantal mensen op die massameeting was nog geen 100. DOE heeft potentie, maar ze moeten zichzelf nog bewijzen.


  Maak melding
 15. ” “Mijn wensen zijn redelijk.” Dit zegt parlementsvoorzitter en leider van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo. Het mag dus niemand verbazen dat hij minimaal tien parlementszetels wil. Het Nieuw Front moet het zich kunnen permitteren. ”

  Hahahaha vorige week las ik dat front voor het Surinaams belang gaat. Als front voor het Surinaams belang gaat dan snap ik al die heisa rond plekken van die en die partij niet, ze zitten toch allemaal in dezelfde combinatie, ze hebben toch dezelfde doelen dus zou het allemaal niet uit moeten maken wie of welke partij plekken op welke plek inneemt. Stelletje grappenmakers en het domme gepeupel die in het zogenaamde front Surinaamse belang wil geloven mag, maar deze partijen zijn en blijven etnische partijen die funest is en haaks staat op het Algemeen Surinaams belang.


  Maak melding
 16. Das,

  Mooi verlanglijst die elke Surinaamse regering zou moeten meenemen, alleen de lijst van partijen die je verbind aan jou verlanglijstje om uit te voeren is zo tegenstrijdig.

  Laat ik je maar een paar voorbeelden geven.

  25.ONTMOEDIGEN ETNISCH STEMGEDRAG.
  VHP en NPS hebben hun bestaansrecht te danken aan hun etnisch gedachtegoed. Willen ze dit opheffen zouden ze dus moeten samenvoegen tot een partij, zie je dit gebeuren??

  11.Voorbereiding nieuw kiesstelsel.

  Hahaha dat is een goeie, dus deze partijen zouden moeten werken aan een nieuw (hopelijk evenredig) kiesstelsel. Als het echt evenredig zou zijn, zouden geen van deze partijen bij een volgende verkiezing meer dan twee zetels krijgen, DA91 heeft geen achterban hoe dan, whishfull thinking, it ain’t gonna happen.

  17.Nieuw belastingsysteem/vermogensbelasting.
  Denk je dat de VHP’ers hierom zitten te springen, no way.

  9. Ambtenarenapparaat uitdunnen.
  Uitdunning van potentiele kiezers, niet vergeten de meeste ambtenaren komen uit de koker van NPS, VHP hun eigen acterban dus, forget it.

  Nogmaals mooi verlanglijstje die alleen uitgevoerd kan worden door een nationaal breed gedragen Progressieve regering. NPS en VHP zijn te conservatief voor het uit voeren van zo’n progressief programma.


  Maak melding
 17. Sweet dreams guys.
  Ik adviseer iedereen om alvast je geld te gaan sparen en voorzichtig te zijn met je uitgaves.
  Begin alvast je erf te zaaien met groenten en blijf dat onderhouden.
  hopelijk ben je dan redelijk voorbereid voor de komende jaren.

  Ik kreeg van de week een brok in mn keel toen een aziaat mijn land aan het uitlachen was. 1 van zijn opmerkingen was, the half of Surinam is there and the other half in The Netherlands. De machthebbers in Suriname hebben geen moer gepresteerd. Noch een fatsoenlijk vooruitgang geboekt.
  Zoals mijn hindu relaties tegen mij ooit hebben gezegd, karma will get you someday or somehow…


  Maak melding
 18. Nazaat Republiek voorspelt bloedbad

  Geplaatst: 09/03/2010

  Paramaribo- Paul Cairo, nazaat van rechthebbenden van de plantages Mijnhoop en Valkenburg in Para, voorspelt een bloedbad als de West Leisure Company doorgaat met bouwen. Voor Cairo maakt het niet uit wie toestemming geeft, ook al komt dat van de president Ronald Venetiaan.

  Somohardjo komt niet daar; zegt Cairo vastberaden. Al zegt het staatshoofd van Suriname: Somohardjo het is van jouw; komt hij niet daar. Noso dede o fadon.’Volgens Cairo zijn de werkzaamheden , die de West Leisure company verrichtte, Stopgezet. Het bedrijf zette twee kleine huisjes neer en stopte nadat deze slepende kwestie op het bord van het staatshoofd werd gelegd.

  Venetiaan deelde enkele maanden terug aan gronduitgifteminister Michael Jong Tjien Fa mee om deze zaak te laten rusten. Niet lang terug maakte de bewindsman bekend dat in de jaren veertig delen van de plantages domeingrond werden. Stukken van die lappen grond zijn intussen uitgegeven aan de West Leisure Company.

  De nazaten betwijfelen dat en beroepen zich op zeer oude landkaarten die de grenzen tussen de verschillende plantages aangeven. Cairo zegt dat door de slappe houding van het staatshoofd, die zijn roots in Para heeft, Paranen geen vertrouwen meer hebben in de Nationale Partij Suriname (NPS). Die partij is nu afgedankt; weet Cairo.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES