zaterdag, juni 15, 2024
HomeOnderwerpenEconomieZeedijk Coronie komt rest Suriname ten goede

Zeedijk Coronie komt rest Suriname ten goede

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/TOTNESS, 5 mrt – De voordelen van de zeedijk in het district Coronie zijn niet plaatselijk beperkt. Dit stelt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, Plos. Coronie zelf zal minder last ondervinden van de oprukkende zee. Maar ook economisch krijgt het kokosdistrict het getij mee.

Er komt land beschikbaar dat voor agrarisch kan worden aangewend. “We denken aan landbouw, veeteelt en aquacultuur”, zegt Van Ravenswaay. Uiteindelijk zal de economie een behoorlijke stoot krijgen. Het betekent investeringen en werkgelegenheid. Eerst zijn wel wat technische verbeteringen nodig. De dijk staat er weliswaar, maar is niet lang genoeg. Een deel van Coronie wordt nog bedreigd.

De dijk wordt verlengd door het Nederlandse bedrijf MNO Vervat. Er wordt ongeveer tien miljoen euro voor vrijgemaakt. Coronie is één van de meest bedreigde districten langs de kust. De zee heeft grote delen van het district opgeslokt. Van Ravenswaay ziet de vroegere welvaart in Coronie herstellen. Met de dijk kan ook de waterhuishouding beter worden geregeld. Lokale zoetwaterbronnen zullen worden aangesproken.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. Ook in Commewijne aan de overkant van Anton Drachtenweg, vind afkalving plaats. Zie Google earth of maps. Dit is niet iets van gisteren maar het is al lang gaande, als er dijken/damwanden zouden zijn dan was het niet gebeurd.


  Maak melding
 2. Paagal heeft gelijk!

  Het is al heel lang bekend dat Commewijne wordt opgevreten door het water. MNO vervat zal dus direct nadat ze klaar zijn in Coronie, naar Commewijne moeten verkassen om daar kostbaar en zeer vruchtbaar grond af te dijken. Anders is het “water naar zee dragen”, want wat je in Coronie wint, verlies je op datzelfde moment in Commewijne.


  Maak melding
 3. De visserij sector dient geherstructureed te worden om meer inkomsten te genereren zodat wij niet bij nederland hoeven aan te kloppen voor de financiering van onze infrastruturele werken en of het opzetten van onze kustwacht.

  Suriname heeft 400 km kust met rijke visgronden. Dat moet zeker bij een goede opzet miljarden us dollar opleveren. Daarmee kunnen wij toch goede dijken bouwen en een goede kustwacht opzetten.

  Het oude visserij beleid dient van tafel. Wij moeten als surinamers zelf de vis binnen halen en zelf verwerken en dan zelf op de wereld mark verkopen. Wij gaan toch niet in koreaanse wateren vissen.Waarom komen zij bij ons, vooral omdat wij zo weinig financieel van merken, moet het radicaal anders.

  Om een lang verhaal korter te maken, zeg ik dat wij als onze natuurlijke rijkdommen zo zelf mogelijk moeten gaan explioteren als wij echte vooruit gang willen hebben.


  Maak melding
 4. hij praat echt net een raaf ik denk dat die dam binnen de korste keren helemaal zal wegspoelen in coronie ik was nog in september van het vorigjaar in coronie ik zag een opgestapelde en platgewalste hoop modder van ongeveer 3m hoog en met een lengte van zoon 3km langs de kust van coronie de werkzaamheden lopen zeer traag
  op die zg dam zag ik maar een werktuig.


  Maak melding
 5. Heb jij geld zien verdwijnen…nee…Dan moet jij bij FRONT zijn…..geld weg smijt….stabiel stabiel als een rand debiel….SRD…kado bon of waarde bon….front gooit weg.


  Maak melding
 6. @ 3: Misschien heb je over een paar dingen niet goed nagedacht.

  1. Het herstructureren van de visserijsector, zo dat nodig is, kost geld. Dat is er niet in Suriname. Dus: buitenland.

  2. Bij het uitvoeren van projecten als mijnbouw, goudwinning etc. is kennis nodig. Dat is er niet in Suriname. Dus: buitenland.

  3. Ik heb nog nooit een nieuw schip t.b.v. de kustwacht in Suriname van de helling zien lopen. De scheepsbouw staat in Suriname op een te laag niveau. Dus: buitenland.

  4. Zolang de Surinaamse vissers a la dol uit het water worden geschoten door piraten is de animo om zelfstandig te vissen heel gering. Dat o.a. Koreanen en Guyanezen, met hun betere en schotere schepen hieraan wel weerstand kunnen bieden zegt alles over de tekortkoming van beleid, da’s waar. Maar het is weer: buitenland.

  En ten slotte: Suriname heeft sinds haar bestaan mondjesmaat vooruitgang geboekt. Dat heeft niet gelegen aan de opeenvolgende regeringen, maar vooral aan de mentaliteit van de Surinamer zelf. We laten liever anderen het werk doen, want van werken wordt je moe. Lekker op je luie gat gaan zitten, en wachten tot het werk klaar is. En daarna: klagen.

  Met enige bescheidenheid schaar ik jou onder de laatste categorie.


  Maak melding
 7. Dit zegt Theo

  “Om een lang verhaal korter te maken, zeg ik dat wij als onze natuurlijke rijkdommen zo zelf mogelijk moeten gaan explioteren als wij echte vooruit gang willen hebben.”

  En wat is gekke du z’n reactie;
  “teo is gestoord !”

  Die ezel heeft liever zoals zijn front vriendjes dat buitenlanders onze natuurlijke rijkdommen gaan exploiteren, vandaar z’n tirade tegen Bouterse die vertoond nl. nationalistische trekken door te blijven hameren dat wij zelfs zaken moeten aanpakken.


  Maak melding
 8. Willen en kunnen!

  We willen wel, maar kunnen niet! Mijn kleinzoon van vier zegt elke dag:”Kanniet bestaatniet!” En dan gaat hij gewoon verder met het oplossen van zijn puzzel.
  In Suriname is allang bekend dat “wilwel maar kanniet!” de slogan van de eeuw is.
  De laatste jaren is daar bij gekomen het mooie “wilgraag maar durftniet!” Ook kampen we met het ware “moetniet want hebt nietcentniet!”

  Al deze uitdrukkingen passen bij Suriname, behalve die van mijn kleinzoon. En toch zijn er lui die met de grootste kant van hun mond beweren dat we het zelf kunnen. Het zijn diezelfde mensen die lopen te vertellen dat we met voetbal van Brazilie kunnen winnnen als we dat willen. En van Korea, Italie, VS, Holland en Engeland. Met Baas als coach.

  Suriname heeft hulp van buitenaf nodig. Dat kan je met je blote ogen zien. Industriele hulp waar wij als natie nog te jong voor zijn. En als we zelf dat niet kunnen zien, dan verdienen we niet beter dan overstromingen. Die domme trots ligt vooral bij een bepaald deel van onze bevolking die amper geschoold is, maar harder probeert te brullen dan een Leeuw.
  We zullen tzt alles zelf moeten kunnen doen, maar vandaag hebben we heel veel hulp nodig.
  Eerst onze mentaliteit veranderen is een waarheid dat klopt.


  Maak melding
 9. @ na mi,
  daar zeg je wat, bouterse roept dat wij zelf zaken moeten aanpakken laat me niet lachen bouterse heeft laten zien hoe je een land dat redelijk welvarend was naar de klote kan helpen. pol pot was ook zo iemand eerst de kennis vermoorden en daarna roepen dat wij het zelf kunnen. om een land op te bouwen heb je kennis en geld nodig.bouterse is voor mij een ongeloofwaardige Beest, mensen die hardleers zijn geloven in die sprookjes van bouterse.


  Maak melding
 10. #09 Das
  Jij bent niet goed wijs.Ik kan bijna huilen als ik dit soort van onzin leest.Het zou beter zijn als jij je gaan heroriënteren mi boi.
  Want je baas de moordenaar dient gestraft te worden voor de massa moordpartij.


  Maak melding
 11. Hallo landgenoten,
  Waarom moeten we ons eigen switie sranang op zo’n manier stereotyperen…erg toch…hebben wij als surinamers geen geloof in eigen kunnen…dicusseren is leuk..laat het target….positief zijn a.u.b.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES