Winston Jessurun: het is ons om Suriname te doen

39

PARAMARIBO, 5 mrt – Het gaat om Suriname. Dit zegt parlementariër Winston Jessurun (DA ’91). Het voornemen om zich aan te sluiten bij het Nieuw Front is zuiver nationalistisch. Om die reden ook is vijf jaar terug besloten mee te doen in de coalitie. DA ’91 wil wel zijn identiteit behouden.

Opgaan in de NPS van president Ronald Venetiaan is dus niet aan de orde. “We gaan als volledige partner in het Nieuw Front. We gaan voor een groter doel, niet zozeer posities”, zegt Jessurun tegenover de Times of Suriname. De posities op de kandidatenlijsten staan nog volledig open. De vier partijen en eventueel DA ’91 moeten nog tot overeenstemming komen.

DA ’91 gaat voor een soepele aansluiting. Hun kandidaten hoeven maar in drie van de tien kiesdistricten. Het moet de verdeling van de koek vergemakkelijken. “Doordat we niet landelijk de verkiezingen ingaan, is het voor ons iets makkelijker. We willen wel zichtbaar zijn op de kandidatenlijst”, aldus Jessurun. Enkele van de oorspronkelijke partners hebben nu al moeite met hun positie.


39 REACTIES

 1. Dat deze rs opportunist niet eens door heeft dat hij geen enkele aanhang heeft, vind ik toch byzonder. Deze man zit in de DNA met een gestolen zetel die hij over de rug van anderen heeft kunnen bemachtigen, hoe laag kan je niet zijn, blijf maar lekker in front soort zoekt soort, gespuis allemaal.


  Maak melding

 2. vader jesserun weg broer jesserun weg,nu vecht broertje winston tegen zijn politieke dood.

  politiek suriname is een theater stuk met alleen maar papiervisjes.

  en niet te vergeten dat politiek suriname een part time job is.en brengt suriname geen millimeter vooruit.

  stem frontaal,stem nieuw front voor een betere amateuristische beleid.
  en niet te vergeten op onze eigen front democratie.


  Maak melding

 3. Het feit dat Winston dit zelf op deze manier benadrukt, geef eigenlijk aan dat Suriname op haar tellen moet passen.

  Als de vos passie preekt, boer let op je kippen.

  Het stinkt.

  Sinds wanneer is Winston Jesserun nou eigenlijk puur in landsbelang bezig? Sinds wanneer. Laat ie met zijn billen bloot komen en dat komen vertellen.


  Maak melding

 4. Het gevoerde beleid van de frontpartijen ondervinden weinig steun bij de bevolking, aangezien men genoodzaak is somo in het front te houden ondanks onvrede bij de achterban van deze partijen. Stelt u zelf de vraag, waarom heeft het front na zeker 10 jaren regeren het moeilijk om de verkiezingen te winnen als het gevoerde beleid goed is????

  Is het beleid goed als suriname 5% en Im-Gold 95% krijgt in de goud deal???

  Is de voorgenomen New-Mount deal met Alcoa over de goud voorkomens in het nassau-gebergte goed , waar suriname 20% en Alcoa 80% krijgt ???

  Welke bedrijf heeft de regering in die tien jaren opgericht om de productie te verhogen ???

  Waarom is pas in de jaren 80 staatsolie opgericht toen de hr Bouterse aan de macht was???
  Heeft de zogenaamde stabiliteit iets te maken met de financiele steun van- uit holland die de regering in overvloed heeft ontvangen???

  Waarom denkt het front dat zij somo in de hand heeft als somo groter wordt dan de nps??

  Waarom begint de front regering niet zelf een goudmijnbouw bedrijf ???

  Denk u werkelijk dat een politieke partij het zelfde blijft als in het verleden terwijl alles op deze wereld onderhevig is aan verandering ????????

  Zijn de twee bruggen die de regering wijdenbosch heeft gebouwd goed of slecht voor suriname ???

  Waarom is de front regering niet in staat twee veel kleinere bruggen te laten bouwen ??

  Im-Gold heeft al meer dan 4 miljard dollar aan goud uit onze grond gehaald, maar als wij zelf goud gaan delven hebben wij ontwikkelings dan nog hulp nodig ???

  Als de Mega-Combinatie via verkiezing aan de macht komt denkt u dat brasil, china , india , caricom ,zuid-amerika, Azie , afrika , suriname zou boycotten ????

  Waarom moest cuba het ANC van Mandela financieel en met manschappen helpen in de strijd tegen de apartheid terwijl het westen dat niet deden???

  Wat is beter voor suriname, een koloniale import economie of zelfstandig uitgebouwde productie economie ???


  Maak melding

 5. Het gaat om suriname en de volgende generatie om de grootste Vijand van suriname buiten het machtscentrum to houden, het zou een grote RAMP zijn als de man die suriname de vernielling in heeft gedonderd weer de macht in handen zou krijgen.


  Maak melding

 6. Winston Jessurun: het is ons om Suriname te doen………………..Waarom waarom…zitten deze mensen de bevolking te misleiden…vertel eerlijk dat jij aan de macht wil blijven kosten wat het ook moet kosten al haal jij… dieven …rovers pedofielen… oplichters… erbij….maar aan de macht dat is jouw wens en wil.

  Daarom aan deze hebzucht van Winston heeft land nog volk voordeel aan.
  Zeg gewoon wij willen verder gaan met ons slecht werk van de afgelopen 5 jaar……Geld gewoon laten verdwijnen in bruggen…dijken…die nooit af komen……importeren van Chinezen die nu US dollars exporteren…I’am Gold mag harder gaan wij zullen broodje frontstront vreten.


  Maak melding

 7. Nationala
  Domme
  Partij
  TEOOTJE jou verhalen slaan nog kant nog wal.
  jij verteld anasie tori me boi, twee prestige bruggen kosten 170 miljoen gulden,staatsolie is van eddy djarap dus die link met de revo is pronken met ander mans veren. de revo heeft suriname met een schuld van meer dan 300 miljoen opgezadeld een lege staatskast goudvooraad verdwenen lege winkels geen medicijnen armoede. teo wat jij wel weet en niet verteld is dat de militairen in de jaren 80 de grootste ontwikkelings hulp hebben ontvangen van nederland, en wat hebben ze van gebakken helemaal niets nederland heeft pas de geld kraan dichtgedraaid toen bouterse over ging tot het moorden en onderdrukken van het volk. teo jij maakt reklame voor de meest verschrikkelijke tijd in de geschiedenis van de republiek suriname je moet jou schamen.


  Maak melding

 8. Hebzucht, onderling wantrouwen, machtzucht zijn enkele zaken die maken, dat we maar niet vooruit schijnen te komen. Ik denk dat het hoog tijd is geworden om alle politieke “leiders” boven de 65 jaar in Su naar huis te sturen!! Incl. Dr.Winston Jessurun!!


  Maak melding

 9. theo,
  nog meer man.

  waarom is pimba dotie te gronde gegaan.
  hoe komt het dat de mensen in affobakka en omstreken van stroom zijn voorzien.
  de raffinaderij is door vine gebouwd hihihihihiiii.


  Maak melding

 10. du is de knapste uit het nest van de Domme Uilskuiken.

  reageer op de inhoud van een artikeltje en zit niet te ouwehoeren met pietlullige dingen.

  je ogen zijn te zwak om verschillen te kunnen maken.

  D_omme U_ilskuiken je bent zeker aan een nieuw bril toe.

  de dwaas dwaal af van de realiteit,en reageer net een idioot.


  Maak melding

 11. Hoe dom kunnen sommige mensen zijn hé???
  twee prestige bruggen kosten 170 miljoen gulden,staatsolie is van eddy djarap……
  Iedereen maakt heden ten dage gebruik van de bruggen waaronder de tegenstanders van weleer.Dat het deze regering niet lukt twee kleinere bruggen te bouwen met ontwikkelingsgeld wordt er niet bij verteld.Staatsolie is van Eddy Jarap.Ik zou willen weten hoeveel hij ervoor betaald heeft.Hoe is het Staat Ziekenfonds ontstaan???Ook die gaat ter ziele zoals Para Industrie`s.Goudvooraad was op en de staatskas was leegeplunderd omdat alles uit EIGEN MIDDELEN moest worden gefinancierd.Suriname was een paar jaar echt ONAFHANKELIJK zonder hulp van buitenaf!!!!In 1980 de grootste ontwikkelingshulp ontvangen?????En de 3.5 miljard in 1975?????Is men dat vergeten of is 500 miljoen meer dan 3.5 miljard.Tot op heden zijn er geen tastbare bewijzen wat er met ongeveer 2 miljard is gedaan anno 2010!!!!!!Ergens in Europa staat een “geschonken brug” die Jaggernath Lachmon ooit voor een symbolisch bedrag van NF1,= (één nederlandse gulden) mocht hebben maar wel de opslg en vervoerskosten moest verzorgen.De opslag/ligkosten wordt nog steeds door Suriname betaald.Dit wordt geheim gehouden voor de arme Surinamers maar men heeft het wel over de “lening” die niet eens door Suriname maar door Nederland deels is betaald (75 miljoen).Geen halve waarheden vertellen want daar is het FRONT goed in!!!!


  Maak melding

 12. @Theo

  Het belangrijkste antwoord is simpel weg omdat Bosje de 2 bruggen die hij “gebouwd” heeft nooit betaald heeft. Zijn enigste bijdrage aan die bruggen is de handtekening onder het contract en de mogelijke tjoekoe.

  Daarnaast hebben Bosje en de NDp een ervenis nagelaten die slechts met veel moeite in jaren opgeruimd kon worden.

  En ja Front is saaie. Die ruimen troep op. Troepmaker en feestbeesten die al het geld over de balksmijten en rotzooi trappen zijn altijd veel interessanter.


  Maak melding

 13. Hebzucht van een mens kan verschrikkelijk zijn.
  Of deze man is gewoon een DOMBO een schande voor de familie is hij….HEBZUCHT…HEBZUCHT…laat een mens dingen doen en dingen zeggen….een soort VLOEK.


  Maak melding

 14. Wat kun je nou eenmaal verwachten van een figuur, die vele- en lange uren doorbrengt in de casino.

  Niet hij, maar ik kroop toentertijd achter het stuur van van het voertuig van een buitenlandse wilde tante, die een ander had aangereden. Winni deed zich voor als bestuurder. Lammenielaggeman!


  Maak melding

 15. @ brantimaka,
  als jij wil mee praten kom met iets verstandig a.u.b of anders jou revo smoel dicht houden.
  @ isri het gaat om prioriteit stellen bosje dacht dat hij het volk kon opkomen met twee bruggen zelf de naam van die bruggen is een heikel punt geweest tussen bosje en bouterse mss ben jij vergeetachtig maar ik niet ik weet met wat voor bloed zweet en tranen die twee bruggen zijn betaald en hoe zwaar het was voor onze economie dankzij deze regering is er nu financiele orde op zaken gesteld.jou uitgaven moet lager zijn dan jou inkomen bosje deed het omgekeerde zijn uitgaven waren hoger dan zijn inkomen dat laat zien hoe incapabel deze klootzakken zijn .ik heb vaker gezegd dat de ndp aanhagers niets weten van hun eigen geschiedenis of ze verdraien het bewust ik zal een paar voorbeelden geven.
  ze beweren allemaal dat staatsolie een produkt van de revo is, ik zou zeggen lees eddy djarap zijn boek maar die maakt korte metten met deze leugens, eddy djarap heeft zich keihard verzet om te verkomen dat staatsolie verkocht werd aan daewoo door bosje en bouterse, isri weet jij dat nog.
  antony nesty is ook zou een geval ze beweren allemaal dat dankzij de revo deze jongen goud heeft gewonnen voor suriname ook met deze jongen maakt korte metten met deze leugens van de ndp-ers, antony zijn vader moest zijn levensverzekering verkopen om die trainingen te betalen voor zijn zoon, bouterse heeft deze jongen veel beloofd maar geen moer waar gemaakt .
  andere voorbeeld is de economische en sociale situatie voor de revo en na revo sommige durven met open ogen hier te beweren dat het voor 1980 slechter was dan na de revo, de aanhagers van bouterse zijn gehersenspoeld de revo is grootste ramp voor land en volk geweest de gevolgen zijn nog steeds voelbaar.iedere keer dat de aanhagers van bouterse met leugens en bedrog hier komen zal ik ze met controleerbaar feiten onderuithalen.ik wil afsluiten met heel mooie voorbeeld wat begonnen is met militaire vakbond een nobel streven zou je kunnen zeggen een domctatische streven maar het eindigd wel dictatoriaal zonder één vakbond .


  Maak melding

 16. Theo 5
  De nieuwe regeringspartijen van na 25-05-2010 zouden met een Marshall plan voor Suriname moeten komen voor hun komende regeer periode van 5 jaar.
  De kiezers zouden hun daarop kunnen afrekenen of belonen, bij de volgende verkiezingen. Nu is het allemaal heel vaag en partij politiek.


  Maak melding

 17. En zo blijft die neus met leugens de verkeerde linken leggen.

  Bosje heeft de brug niet betaald noh, klopt de Surinaamse regering heeft de brug betaald en daar heeft Bosje wel voor gezorgd. En ja Suriname heeft de bruggen betaald met zijn bauxiet inkomsten. Voor jou informatie Bosje heeft met de Bauxiet inkomsten garant gestaan om aan onze financiele verplichtingen na te komen 4 jaar na afbouw zou Ballast Nedam afbetaald worden. Die front ezels wilden zich aanvankelijk niet aan de afspraken houden, ze kwamen zelf in Nederland hun beklag doen bij ministers, Ballast ging niet mee akkoord met het herzien van de contracten en mocht vertrekken van front. We hoorden toen van de front lijders dat de schulden jaren nog afbetaald zouden moeten worden zelfs onze kinds kinderen zouden daar nog last van hebben, en doch na twee jaar waren onze schulden afgelost dankzij Bosje, die had tenminste visie. front had op donoren gewacht zoals ze nu op donoren op wachten om twee kleine brugjes behoorlijk af te bouwen.

  Weet je hoe nadelig het vertrek van Ballast is geweest voor Suriname door jouw front idioten, intussen zijn ze terug om te baggeren, feit is dat ze nooit weg hadden moeten gaan, want alle groot Materiaal hadden ze in Suriname om werk te kunnen verrichten in de Caricom met Surinaams personeel die ze al in dienst hadden, sommige van die Surinamers hebben in Nederland, Dubai en andere plekken voor Ballast werkzaamheden verricht. De Chinezen die asfalteren hadden officieel van front ook moeten vertrekken, toen heeft China heel hard aan de bel getrokken, want afspraak is afspraak, die waren gekomen om niet het deel van Bosje alleen te asfalteren (fase I), maar eigenlijk heel Suriname, dat was de afspraak met de vorige regering, hun materiaal en personeel mochten ze daarom meenemen. Dhalian moest weg zodat tjonga langa en Baitaili weer geld konden verdienen om eerst rotzooi te asfalteren en dan weer verdienen om te repareren, intussen werden sommige fronters schatrijk.

  Nu heeft front een verlenging van het Dhalian contract getekend en Suriname betaald per meter het driedubbele van wat Bosje ooit heeft bedongen.

  Front heeft nooit in landsbelang gedacht, ze hebben nooit wat opgebouwd en zullen dat ook nooit doen. die fronters van jou zijn een vloek voor het land, vraag het maar aan elke rechtgeaarde Surinamer die van wanten weet.


  Maak melding

 18. Na Mi 21

  De Bauxiet en goud inkomsten van het land en de resterende ontwikkelingsgelden die Suriname van Nederland nog te goed heeft zouden garant kunnen staan voor de overheid om Surinaamse Staatsobligaties uit te geven, waarop ingeschreven kan worden door veschillende nationale en internationale banken (eventueel met hulp van het IMF en EIB), waarbij een Marshall plan ontwikkeld kan wordt voor Suriname.
  Hiermee kunnen ze de komende decennia de grote milieu-, sociale- en economische problemen van het land aanpakken.


  Maak melding

 19. jesserum,,

  je bent een leegloper en overloper,nergens kan je een goed heenkomen vinden..

  Je bent steeds uit op persoonlijk gewin,groot huigelaar,op eigen belang..

  Je liegt dat je het meent met het land,je hebt een slecht geweten..


  Maak melding

 20. NaMi,
  Klinkt geloofwaardig. Ik kan dit helaas niet controleren, maar er zit wat in. Mooi stuk!
  Alleen heeft Suriname meer nodig dan twee bruggen en een geasfalteerde weg. Want net zoals jouw bijdrage hierboven geloofwaardig lijkt, zal een overheid met jouw partij voorkeur zeer ongeloofwaardig overkomen.
  Dit is nu eenmaal politiek en in de wereld politiek heb je landen nodig die je erkennen en met je willen samenwerken. En dat zal met de mensen van je politieke voorkeur niet lukken, helaas!


  Maak melding

 21. @Na Mi

  Je begrijpt dondergoed wat bedoeld wordt. Bosje heeft de bruggen betaald door te beloven dat ze betaald zouden worden uit de boauxiet inkomsten in de VOLGENDE REGEER PERIODE!
  En terecht dat Front pissed was. Immers het geld dat zij nodig hadden om hun regeer programma uit te voeren had Bosje al lang uit gegeven. Niet alleen de staatkas was leeg, de inkomsten van de daarop volgende jaren waren dus ook al uit gegeven en daar boven op bleek ook nog eens dat voor 100-de miljoenen aan leningne afbetaald moesten worden. Waaronder de 100 miljoen voor wapens uit brazilie. Waar zijn die wapens gebleven?
  Er doen verhalen de ronde dat ze met FARC voor coke geruild zijn en/of in de eigen zakken gestoken zijn.

  Hoe het ook zij Bosje heeft in zijn regeerperiode ongeveer 4 maal zo veel uitgegeven, kwijtgemaakt en gestolen dan er beschikbaar was. Begrijpelijk dat hij het stokje overdroeg aan Front. Hij wist immers als geen ander dat er meerdere regeer periode voor nodig waren om de zaak weer een beetje op orde te krijgen. En dat is precies waar we nu staan. Er is weer een reserve, de leningne zijn eindelijk weer op order. De NDP ziet haar kans weer schoon om grootschalig met geld te smijten en te jatten.

  En ga het verhaal met Ballast niet verdraaien. Front heeft gewoon geprobeerd contracten met buitenlanders open te breken. Stompzinnige contracten die Bosje had gesloten. Jullie hebben zo’n grote bek over IamGold, wel Front heeft met Balast getoond ballen te hebben en een contract voor leveringen waarvoor geen geld was en die het land nog verder hadden gesloopt open te breken. We hadden dankzij Bosje gewoon het geld niet meer. of hadden we soms zelfs het laatste beetje geld van de oudjes moeten afpakken. Je weet wel die oudjes die nu een lachwekkend pensioen hebben om dat gelddrukker Bosje er voor zorgde dat hun pensioen niets waard werd en omdat hij de reserves die bedoeld waren om de pensioenen te verbeteren inpikt.

  Dank voor je reactie. Je hebt mij in de gelegendheid gesteld om een iedere weer ens te laten lezen wat voor incompetente, geldsmijtende en stelende bende de NDP destijds was. En getuige jouw reactie nog steeds is.


  Maak melding

 22. @Ray

  Je verhaal is gewoon ge ingewikkelde weergave van het volgende:

  “SME kan ook nu geld lenen om te investeren”.

  Dit gebeurt ook op dit moment al, maar net als elk anderland moet SME er voor waken dat het begrotings te kort niet te root wordt. Na de regering van Bosje was niet alleen de staatskas leeg maar gingen ook bijna alle inkomsten op aan afbetalingen en rente.

  Een regering die door leningen het voor elke toekomstige regering onmogelijk maakt om ook maar iets te doen is het ergste dat een land kan overkopen. En dat is precies wat Bosje heeft gedaan.


  Maak melding

 23. @ na mi
  je moet de feiten niet verdraien.
  Ballast nedam bouwde in opdracht van de vorige regering- wijdenbosch grote bruggen over de Copenamerivier. voor de afbetaling (waarschijnlijk ongeveer 190 miljoen gulden) werd contractueel vastgelegd dat balast nedam mag putten uit de bauxietopbrengsten van suriname.
  Bij haar aantreden eerder dit jaar zei de nieuwe regering-Venetiaan meteen al dat er herondehandeld zou moeten worden over de aanpassing van de afbetaling.de president van de centralebank, A telting, noemde het contract met ballast Nedam “een molensteen om de nek van de surinaams huishouding’de nieuwe regering heeft van wijdenbosch een torenhoge schuld geerfd de bauxietopbengsten zijn een van de weinige wezenlijke inkomstenstroming van buitenlandse valuta voor suriname.de bouw van de twee bruggen is een ongegeneerde verkiezingsstunt van bosje het surinaamse volk heeft gelukkig doorheen geprikt.de bruggen mogen dan een infrastructurele doorbraak zijn in suriname, er is een te hoge prijs voor betaald. de staatskast was leeg, de schulden zijn opgelopen in de honderden miljoenen dollars, de prijzen zijn onrustbarend gestegen, evenals de rente. de gezondheidzorg en het onderwijs bevonden zich in een crisis en de openbaarheid van bestuur was ver te zoeken. de maatschapelijke onrust in het land liep zo hoog op dat wijdenbosch uiteindelijk niet aan het uitschrijven van vervroegde parlementverkiezing ontkwam. de onvrede over bosje’ minifesteerde zich destijds in brede lagen van de samenleving en escaleerde zelf zo dat desi bouterse, die wijdenbosch in 1996 notabene als presidentkandidaat naar voren had geschoven, hem keihard liet vallen.de president sloeg evenwel keihard terug. hij veroorzaakte een scheuring in de regerende NDP en richte een eigen partij op DNP 2000. maar wat belangrijker was hij slaagde er ook in het informele machtcircuit rond bouterse los te weken .invloedrijke NDP’ers liepen massaal over met hun geld , hun concessies voor hout -of goudwinning en delen van het illegaal circuit.de ndp-ers zijn een stelletje jokers grappenmakers zij ze .


  Maak melding

 24. Du jij bent fout bezig
  die klote ndp aanhangers proberen met hun reactie mijn goeie naam in discredit te brengen.
  ik zal jullie allemaal blijven bestijden hier op dit net.want het gelul van jullie begint mij de keel uit te hangen.

  @na mi
  jij moet voortaan beter uit je netvlies letten en geen onzin vertellen


  Maak melding

 25. DAS,

  Alles is gewoon te verifieren hoor, je zou bijv. op het net kunnen googlen.

  “Dit is nu eenmaal politiek en in de wereld politiek heb je landen nodig die je erkennen en met je willen samenwerken. En dat zal met de mensen van je politieke voorkeur niet lukken, helaas!”

  Wat stel je hiertegenover dan, waarom nog stemmen op 25 mei, laat front gewoon zitten want de rest zal het buitenland (lees Nederland) niet erkennen, ongeacht wat jullie toch stemmen in Suriname, democratische grondrecht van de Surinaamse burger zal toch niet erkend worden door het buitenland (lees Nederland). DAS, de wereld behalve misschien NL kan het geen ene malle moer schelen wie Suriname gaat regeren. Wat denk je dat de reactie van Caricom, Mercosur (incl. Brazilie, Venezuela), China, Japan, Canada, USA, Belgie, EU (excl NL). Ik kan zo nog doorgaan.

  Landen hebben geen vrienden maar belangen zei Charles de Gaulle eens.


  Maak melding

 26. En het gezeik van jouw DU,raakt kant nog wal,hoe meer je probeert die Front(ale) bende,in een goed blaadje te brengen,hoe meer je de aanhang van de NDP doet verhogen,want ze kijken naar wat jouw boeven bende NU allemaal flikt,liegen,stelen en bedriegen.Gelukkig zijn de hedendaagse stemmers niet meer zo vastgeroest in het verleden,jaren `80,endat DU steekt je diep,jullie kunnen er niet meer omheen het MEGABLOK,gaat de verkiezingen winnen,vandaar dat jullie machteloos proberen nog meer leugens te verspreiden,ten spijt natuurlijk.


  Maak melding

 27. @neus
  wat wil je hiermee zeggen met niet te root wordt.wat voor taal spreekt je nu.
  we zijn goeie vrienden maar je maakt je zelfs nu belaaggelach.dit geld ook voor Ray met zijn bekrompen reactie.


  Maak melding

 28. @Neus

  “Je begrijpt dondergoed wat bedoeld wordt. Bosje heeft de bruggen betaald door te beloven dat ze betaald zouden worden uit de boauxiet inkomsten in de VOLGENDE REGEER PERIODE!”

  Bosje heeft niets beloofd maar een contract getekend voor gespreide betaling, uitgesmeerd over precies 4 jaar vanaf begin van de bouw, na 4 jaar zou Suriname klaar zijn met betalen, punt. Betalingsregeling heet dit met een mooi woord. Dat de front(nps) ploerten met die vakbondsleider voorop is gaan staken waardoor de regering een jaar eerder naar huis moest was de tweede grote dieptepunt in de Surinaamse democratie, nl nps’ers die met stakingen een regering naar huis sturen, in 1973 hadden ze het al geflikt, NPS/NPK won de verkiezing daarna olv Arron. In 1975 onafhankelijkheid omdat Nederland het oh zo graag wilde en met miljarden kocht. In 1999 moest Bosje weg, Front olv van weer een nps’er, vene won de verkiezing met 200 miljoen steun van Nederland kijk nu weer wat ze van gemaakt hebben, we hadden toen 1980 als verlossing in Suriname, nu vrees ik dat het vele malen erger gaat worden als deze front idioten het volk door blijven tarten.

  Ik vind het trouwens behoorlijk frappant dat jij ageert over het feit dat de volgende regering na Bosje moest betalen, misschien dat je het niet weet, maar mocht front van het toneel verdwijnen wat ik natuurlijk hoop, zal de volgende regering gewoon verder alle schulden moeten afbetalen, zo werkt dat, ben je echt zo onwetend???? Dit zou geen discussiepunt moeten zijn.

  Elke regering of land maakt schulden, zelfs het rijke Nederland doet dat. Wat is daar precies mis mee? Suriname heeft schulden gemaakt om een hogere doel te verwezenlijken, nl ontwikkeling, die zich op termijn terugverdiend, front en eigenlijk alle Surinamers plukken nu daar de vruchten van.

  Dankzij Bosje heeft Suriname twee bruggen, dankzij de betalingsregeling met Ballast heeft Suriname twee bruggen, betaald met onze eigen Surinaamse bauxiet inkomsten, niks donor, niks lening, niks ontwikkelingshulp, zo hoort het en elke Surinamer zou daar trots op moeten zijn. Vertrouwen in eigen kunnen heet dat.

  Met front zaten we nog in de veer, want fronters verdiende aan de veerpont, weet je wel voor hoeveel USD de veer over de Suriname rivier werd gehuurd van een vhp fronter????

  “Immers het geld dat zij nodig hadden om hun regeer programma uit te voeren had Bosje al lang uit gegeven.”

  Neus toch, sinds wanneer heeft front een regeerprogramma gehad, sinds wanneer heeft front uberhaupt een beleidsprogramma gehad. Waar heb je het precies over? Zelfs nu maart 2010 hoor je front niet discussieren over een programma maar over welke front partij geaccomodeerd moet worden op verkiezingsplaatsen. Na een mogelijke winst gaan ze discussieren over welke partijen welke ministerposten, ambassadeposten, directeurs etc. etc. mogen leveren, front heeft het nooit over een regeerprogramma want die hebben ze niet??

  Toen front niet aan EEN DEEL van de bauxietinkomsten mochten komen, hebben ze in Nederland een voor Suriname zo onsmakelijk afspraak gemaakt, front heeft weten te bedingen om 200 miljoen uit het ontwikkelingspot te krijgen als betalingsbalanssteun. De BBS heeft geen enkele ontwikkelingsdoel verwezenlijkt en daar was het ook niet voor bedoeld. Bosje had toen juist gesteld dat er niet meer met NL over ontwikkelingshulp zou worden onderhandeld, het geld mocht op een nederlandse rekening blijven en Suriname zou eindelijk andere onwikkelingspartners kunnen zoeken waarbij van een win-win situatie gesproken kon worden (China was er een van).

  Wat doet front, ze komen aan de macht en grijpen direkt het ontwikkelingshulp strohalm van NL en de Nederlanders als gewiekste volk hebben deze neerbuiging ,

  Als front de kans had gehad, hadden ze de bouw van de bruggen gestopt en was Suriname blijven zitten met een karkas over de Suriname rivier.

  Die fronters waren zo jaloers , want eigenlijk hebben ze sinds hun bestaan NOOIT iets van waarde gebouwd in Suriname, er is gewoon niets die men kan aanwijzen gebouwd door deze front partners, niets. Het eerste wat kruisland schreeuwde na een paar zelfmoord gevallen op de bruggen, “de dode brug van Bosje”, Somo kwam zelf met het achterlijke idee om ook nog een andere brug te bouwen over de Suriname rivier, als bewijs dat front ook bruggen kan bouwen.

  Neus front wilde een contract verbreken met Ballast, een contract die heel positief was voor Suriname, dit kan je nooit vergelijken met IAMgold want dat is nou een typische voorbeeld slecht contract maw IAMgold krijgt iets die ze niet hebben en betaald er netto niets voor.

  De rest van jou verhaal serveer ik af als rommel en onwetend, eigenlijk een zonde van van je tijd om dit neer te pennen, tenzij je niets te doen hebt.


  Maak melding

 29. Neus, neus toch, onderstaande is het domste wat ik na lange tijd niet hier heb gelezen, ik moet bij deze ook toegeven dat ik de schrijfsels van DU niet leest.

  “Een regering die door leningen het voor elke toekomstige regering onmogelijk maakt om ook maar iets te doen is het ergste dat een land kan overkopen.”

  Elke regering regeert, heeft doelstellingen, een regeerakkoord of een visie met de bedoeling dat ze die afmaken hetzij in een regeertermijn of in meerdere regeertermijnen. Als front met bovenstaande gegeven niet kan omgaan moeten ze niet aan de verkiezingen meedoen, als MC nu winnen zullen ze ook alles inclusief de verdeeldheid binnen de Surinaamse bevolking die front heeft gecreerd overnemen, dit alles zullen ze moeten oplossen.

  Elke toekomstige regering in NL zal ook met het gegeven om moeten gaan dat NL een begrotingstekort van miljarden heeft.

  Obama heeft ook alle problemen van Bush overgenomen.

  Wat bedoel je precies, weet je wat bespaar me je uitleg, want mi ede!!!!!!!!


  Maak melding

 30. @mi taki jij bent ziende blind.jullie van de ndp kan niet tegen de waarheid.het gezeik van jouw maakt mij en anderen ook moe.je blijft maar lullen over die domme indiaantje.
  ai boi wat zijn deze idiooten toch dom.


  Maak melding

 31. Neus 26
  Het lijkt allemaal heel ingewikkeld maar dat is het niet.
  De Surinaamse overheid heeft zekere inkomsten (belastingen royalties op inkomens en vermogens uit verschillende sectoren in het land).
  Daartegenover heeft de overheid verplichtingen aan betalingen van diensten en produkten geleverd aan haar. Om dat allemaal te kunnen doen wordt er een begroting opgemaakt voor het lopende jaar om aan al haar verplichtingen te kunnen voldoen.

  Nu geeft de Surinaamse staat obligaties uit
  wat haar juist geld kan besparen. Met deze obligaties neemt de overheid het risico op zich om de lopende rekeningen te kunnen betalen of investeringen te doen in verschillende sectoren van het land.

  Wat zijn obligaties?
  Door een obligatie te kopen, leen je in feite geld uit aan een bedrijf, instelling of een overheid. Een obligatie is dus een schuldbewijs dat deel uitmaakt van een grote lening.

  In ruil voor de lening krijg je een vaste rentevergoeding (couponrente) die meestal jaarlijks wordt uitgekeerd. Daarnaast krijg je aan het eind van de looptijd je totale inleg weer terug (in fases of ineens). Dat maakt een obligatie – zeker in verhouding tot aandelen en opties – tot een relatief zekere vorm van beleggen. Je weet als belegger precies waar je aan toe bent.

  Ondernemingen en instellingen kunnen via obligaties miljarden euro’s lenen. De obligatie is hier slechts een deel van en wordt vaak uitgegeven in eenheden van ronde bedragen, bijvoorbeeld 1.000 euro. Er zijn veel verschillende soorten obligaties, maar de bekendste en meest verhandelde obligaties zijn Staatsobligaties.

  Het risico van een obligatie schuilt in het feit dat de onderneming waaraan je geld hebt uitgeleend failliet kan gaan. Je krijgt je geld dan niet terug. Bij Staatsobligaties is dat risico kleiner, want de kans dat de Surinaamse Staat failliet gaat is niet zo groot (met uitzondering van politieke onstabiliteit)van wege haar natuurlijke hulpbronnen.

  Obligaties worden net als aandelen verhandeld op de effectenbeurs. De koerswaarde is afhankelijk van onder meer de huidige rentestand, de kredietwaardigheid van de uitgever en de resterende looptijd. Als de rente op de kapitaalmarkt verandert, kan dus ook de koers van een obligatie veranderen. Stel nu dat de marktrente lager is dan de rente die jij voor je obligatie ontvangt, dan is jouw obligatie aantrekkelijker geworden. Nieuwe obligaties worden immers tegen een lagere rente uitgeven. Je kunt dan overwegen om je obligaties tussentijds te verkopen.

  Voordelen: Relatief veilige beleggingsvorm door de vaste rentevergoeding en de vaste looptijd.
  Hogere rentevergoeding dan op een spaarrekening.

  Nadelen: De onderneming waaraan je geld hebt uitgeleend kan failliet kan. Je krijgt je geld dan niet terug.
  Vaak zijn obligaties alleen verkrijgbaar in grote eenheden, bijvoorbeeld vanaf 1000 euro.
  Gedurende de looptijd heb je geen beschikking over je geld, tenzij je de obligatie verkoopt.
  Lager rendement dan bij andere beleggingsvormen.

  Mocht de overheid obligaties uit geven dan kan zij haar aandelen belang in buitenlandse bedrijven die in Suriname willen investeren eveneens verhogen. Met als voordeel dat haar staats inkomsten procentueel meestijgen met het belang dat zij genomen heeft in het bedrijf (denk daarbij eventueel aan de olie-, bauxiet- en goud sector)hetgeen haar weer instaat stelt om haar staatsobligaties eventueel vervroegd af telossen.


  Maak melding

 32. om een lang verhaal kort te maken ballast nedam heeft het heel slim gespeeld ze hebben laten vastleggen dat de bruggen betaald moeten worden uit de opbrengst van de bauxiet,dat geeft aan dat ballast nedam geen vertrouwen had in bosje en bouterse dat is mijn conclussie. ik ben niet hooggeschoold maar ik kan wel na denken,iedereen kan zien dat het wanbeleid van bouterse bosje en goedschalk vernietigend was voor suriname op alle gebieden alleen de aanhagers van bouterse denken daar anders over.


  Maak melding

 33. @ de aanhangers van bouterse die zich hier voordoen als hoogopgeleid wil ik dit kwijt
  Als bouterse de enige geschikte persoon is die volgens jullie suriname kan ontwikkelen dan zijn jullie niet geschikt.hoe dom kan je zijn om 1980 te zien als een verlossing dan heb echt je stront in jou hoofd om onderdrukking vernedering achteruitgang te zien al verlossing. de aanhagers van bouterse laten door hun reaktie zien hoe onwetend dom en achterlijk ze zijn ik schaam mij echt voor dit domme-volk, de één is nog dommer dan de anderen stelletje ezels dat ze zijn.


  Maak melding

 34. hahahahahhahaha Het is weer overduidelijk gebleken dat de” BESTE STUURLUI” hier aan wal staan, jullie hebben zoveel zg,visie`s hoe het moet in jullie zg geliefd Suriname,maar zitten lekker op je lauweren te rusten in het goedgeefse Nederland ipv dat jullie je biezen pakken en Suriname gaan redden met jullie zg know how.
  Hier in Nederland zitten jullie met je bek verlegen,hebben niets in te brengen in het politieke leven,maar hebben wel een grote muil over het Surinaamse politieke leven.
  Reken maar dat het Surinaamse volk zich niets aantrekt van jullie zg kritiek,ze doen hun eigen ding,want zij weten als geen ander dat een Surned niets voorstelt in Nederland.


  Maak melding

 35. @ nummer 38 ,
  wat een eenzijdig reaktie van jou.
  ik heb een vraag voor jou wat stel je dan voor als surinamer als jij kiest voor de man die jou land naar de klote heeft geholpen?
  ik vraag mij dan af wie wat voorstelt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.